Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Με τα ψηφοδέλτια της αντεπίθεσης δυναμώνουμε την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση

«Το ψηφο­δέλ­τιο της αντε­πί­θε­σης γρά­φει με μεγά­λα γράμ­μα­τα ΚΚΕ στις ευρω­ε­κλο­γές, ‘Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση’ στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές» τόνι­σε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε απο­ψι­νή του ομι­λία στην Ηλιούπολη.

«Με τα ψηφο­δέλ­τια της αντε­πί­θε­σης δυνα­μώ­νου­με την εργα­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Τη δύνα­μη, που την επό­με­νη μέρα θα στα­θεί απέ­να­ντι από την όποια αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, αλλά και στα στη­ρίγ­μα­τά τους δημάρ­χους και περι­φε­ρειάρ­χες, δηλα­δή, απέ­να­ντι από όλους όσοι υπη­ρε­τούν το κεφά­λαιο και την εξου­σία του» ανέφερε.

Όπως είπε «το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα για το λαό, μπρο­στά και στις εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, είναι ένα:

Θα στη­ρί­ξει την ίδια αντι­λαϊ­κή πορεία που μας έφε­ρε έως εδώ και προ­μη­νύ­ει τα χει­ρό­τε­ρα για τον ίδιο, ή θα βάλει πλά­τη για να οργα­νω­θεί η αντε­πί­θε­ση με ισχυ­ρό ΚΚΕ;».

Σημειώ­νο­ντας ότι «το αντι­δρα­στι­κό επι­τε­λείο της ΕΕ, η Κομι­σιόν απο­κα­λύ­πτει ότι όλοι μαζί νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι, σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, «αρι­στε­ροί» και ακρο­δε­ξιοί — και φυσι­κά και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ψήφι­σαν το 90% των αντι­λαϊ­κών απο­φά­σε­ων της ΕΕ την περα­σμέ­νη πεντα­ε­τία» πρό­σθε­σε ότι «η δήθεν προ­ο­δευ­τι­κή συμ­μα­χία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίπο­τα άλλο, από ένα τυχο­διω­κτι­κό προ­ε­κλο­γι­κό κόλ­πο για να εγκλω­βί­σει ξανά όσους νιώ­θουν αρι­στε­ροί, προοδευτικοί».

Τόνι­σε ότι η ΕΕ, ως δια­κρα­τι­κή καπι­τα­λι­στι­κή Ένω­ση από την γέν­νη­σή της, «δεν είναι και ούτε ήταν ποτέ η Ευρώ­πη των λαών. Ιμπε­ρια­λι­στι­κή ένω­ση ήταν και είναι. Και τέτοια θα παρα­μέ­νει, μέχρι οι λαοί να απο­φα­σί­σουν σε κάθε χώρα, να σπά­σουν τα δεσμά της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου και μαζί και τα δεσμά της ΕΕ με τη δική τους εξου­σία, ανοί­γο­ντας το δρό­μο για την Ευρώ­πη του σοσιαλισμού».

«Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κή πρό­ο­δος. Να προ­χω­ράς μπρο­στά, στο δρό­μο της ρήξης και της σύγκρου­σης, με το παλιό για το νέο, το σοσια­λι­σμό» τόνισε.

Είπε ότι «μπο­ρεί ο κ. Τσί­πρας να δια­στρε­βλώ­νει την έννοια της προ­ό­δου», ωστό­σο «όσοι νιώ­θουν αρι­στε­ροί, προ­ο­δευ­τι­κοί, ξέρουν πως ΕΕ και πρό­ο­δος δεν συμ­βι­βά­ζο­νται» καθώς «πρό­ο­δος δεν είναι» οι ενοι­κια­ζό­με­νοι, ανα­σφά­λι­στοι, χωρίς συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση εργα­ζό­με­νοι, η επι­βί­ω­ση του λαού με τα ελά­χι­στα, το ξεζού­μι­σμα του λαού για να δοθούν πίσω στα μονο­πώ­λια με κον­δύ­λια οι πυρ­κα­γιές και οι πλημ­μύ­ρες επει­δή τα έργα προ­στα­σί­ας του λαού υπά­γο­νται στο δόγ­μα «κόστος-όφε­λος».

«Πρό­ο­δος δεν είναι η ΕΕ του ευρω­στρα­τού, των 24 στρα­τιω­τι­κών απο­στο­λών ανά τον κόσμο, των βομ­βαρ­δι­σμών σε Συρία, Λιβύη, δηλα­δή η προ­ώ­θη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων, για να εξα­σφα­λι­στούν οι μπίζ­νες για τους ευρω­ε­νω­σια­κούς ομί­λους, που λυμαί­νο­νται τον πλού­το των λαών, τις πηγές ενέρ­γειας, τους δρό­μους μετα­φο­ράς της. Και μετά να εγκλω­βί­ζεις τους πρό­σφυ­γες, θύμα­τα των δικών του πολέ­μων, σε Μόριες» τόνισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στην επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση στην Α. Μεσό­γειο, υπεν­θύ­μι­σε ότι το ΚΚΕ έχει προει­δο­ποι­ή­σει για τους κιν­δύ­νους στην περιο­χή, ότι ποτέ δεν εφη­σύ­χα­σε τον λαό και τόνι­σε πως «ούτε τώρα εφη­συ­χά­ζου­με με τις δηλώ­σεις κάποιων παρα­γό­ντων ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι τρι­με­ρείς συμ­μα­χί­ες στην περιο­χή, θα βάλουν φρέ­νο στην τούρ­κι­κη επι­θε­τι­κό­τη­τα. Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Αυτή τη στιγ­μή διε­ξά­γε­ται ένα ανα­το­λί­τι­κο παζά­ρι με θύμα­τα τους λαούς».

Τονί­ζο­ντας ότι «το ευρω­να­τοϊ­κό πλαί­σιο δεν είναι πλαί­σιο που εξα­σφα­λί­ζει ειρή­νη και στα­θε­ρό­τη­τα» επι­σή­μα­νε ότι «είναι πολύ επι­κίν­δυ­νο αυτό που η κυβέρ­νη­ση έχει πει ότι το μοντέ­λο της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών, που υπο­γρά­φη­κε με την παρέμ­βα­ση αυτών των δυνά­με­ων, είναι οδη­γός για την επί­λυ­ση κι άλλων δια­φο­ρών. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι πρόοδος».

Σημεί­ω­σε ακό­μα, ότι «πρό­ο­δος δεν είναι η ΕΕ του αντι­κομ­μου­νι­σμού, της ανι­στό­ρη­της θεω­ρί­ας των δύο άκρων, των διώ­ξε­ων και απα­γο­ρεύ­σε­ων της δρά­σης Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των» προ­σθέ­το­ντας πως «αυτή η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές και νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες, δήθεν αρι­στε­ρές, στρώ­νουν το έδα­φος στο φασι­σμό στην Ευρώ­πη. Και ας ανα­κά­λυ­ψε ο κ. Τσί­πρας προ­ε­κλο­γι­κά την άνο­δο της ακρο­δε­ξιάς. Με αυτές τις δυνά­μεις κυβερ­νού­σε τέσ­σε­ρα χρό­νια, με αυτές τις δυνά­μεις στην ΕΕ ψηφί­ζει τις αντι­λαϊ­κές αντερ­γα­τι­κές απο­φά­σεις της».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας έκα­νε λόγο για «προ­ε­κλο­γι­κό εμπό­ριο ελπί­δας με το δήθεν φιλο­λαϊ­κό πακέ­το» στο οποίο επι­δί­δε­ται η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ «αφού γονά­τι­σε για τέσ­σε­ρα χρό­νια το λαό με τα επι­πλέ­ον μέτρα του τρί­του μνη­μο­νί­ου, την εφαρ­μο­γή όλων των προη­γού­με­νων και την δέσμευ­ση της χώρας ως το 2060 σε σκλη­ρή αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή», προ­σθέ­το­ντας: «Πρό­κει­ται για ψίχου­λα, κυρί­ως σε ομά­δες ακραί­ας φτώ­χειας, που προ­έρ­χο­νται από τα καρ­βέ­λια που έκλε­ψε τα προη­γού­με­να χρό­νια από το σύνο­λο των μισθω­τών και των ελεύ­θε­ρων επαγγελματιών».

Είπε ότι την ίδια στιγ­μή «οι προ­κλη­τι­κές φορο­ε­λα­φρύν­σεις και τα δωρά­κια στους μεγά­λους ομί­λους και στους εφο­πλι­στές καλά κρα­τούν» και έκα­νε λόγο στη συνέ­χεια για τη «γνω­στή τακτι­κή ‘σου κλέ­βω 10 και σου δίνω πίσω 1’ και αυτό το βαφτί­ζω φιλο­λαϊ­κή πολι­τι­κή, για την οποία ο λαός πρέ­πει να πει κι από πάνω ‘ευχα­ρι­στώ’».

«Πρό­κει­ται για ένα φτη­νό άλλο­θι, στη συνέ­χι­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, στη δια­τή­ρη­ση των ματω­μέ­νων υπερ­πλε­ο­να­σμά­των και των μνη­μο­νια­κών νόμων, στα οποία ταυ­τί­ζο­νται και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για­τί όλοι τους ταυ­τί­ζο­νται στο στό­χο της καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση «προ­κα­λεί» με τις υπο­σχέ­σεις της υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «χωρίς τους σκλη­ρούς αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων και των συντα­ξιού­χων που δεν έπα­ψαν στιγ­μή να διεκ­δι­κούν τα κλεμ­μέ­να, αγώ­νες στους οποί­ους πρω­τα­γω­νί­στη­σαν οι κομ­μου­νι­στές, δεν θα είχα­με ούτε καν αυτές τις υποσχέσεις».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε, παρα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, ότι «πανη­γυ­ρί­ζει ο κ. Τσί­πρας και η κυβέρ­νη­σή του, για τις επι­δό­σεις της οικο­νο­μί­ας και κοροϊ­δεύ­ει ότι από αυτήν την υπε­ρα­πό­δο­ση θα ωφε­λη­θεί ο λαός», αλλά «δεν λέει κου­βέ­ντα για το ποια είναι η κατά­στα­ση του λαού και πού στη­ρί­χτη­κε η υπε­ρα­πό­δο­ση της οικονομίας».

Είπε ότι παρά τους πανη­γυ­ρι­σμούς του πρω­θυ­πουρ­γού και της κυβέρ­νη­σης για τη μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας, «δεν λένε κου­βέ­ντα ότι η μικρή αυτή μεί­ω­ση προ­ήλ­θε από την εκτί­να­ξη της μερι­κής απα­σχό­λη­σης και τη συνε­χι­ζό­με­νη μετα­νά­στευ­ση νέων στο εξωτερικό».

«Πανη­γυ­ρί­ζει ο κ. Τσί­πρας και η κυβέρ­νη­ση του, για τους δήθεν ελέγ­χους στους χώρους δου­λειάς, ουσια­στι­κά για το αν εφαρ­μό­ζο­νται οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν λέει όμως κου­βέ­ντα για τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα που πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν» πρόσθεσε.

Είπε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός «δεν συγκα­τα­λέ­γει στις επι­τυ­χί­ες της κυβέρ­νη­σής του το ρεκόρ των ληξι­πρό­θε­σμων οφει­λών των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, που δεν έχουν να πλη­ρώ­σουν τις οφει­λές στα ταμεία και την εφο­ρία, ούτε βέβαια λέει πως οι μεγα­λο­ο­φει­λέ­τες, έχουν αφή­σει ‘φέσια’ δεκά­δων δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων, τα οποία και θεω­ρού­νται ορι­στι­κά ξεγραμ­μέ­να από την κυβέρ­νη­ση και τον φοροει­σπρα­κτι­κό μηχα­νι­σμό ενώ την ίδια ώρα, με πρό­σφα­τες νομο­θε­τι­κές κυβερ­νη­τι­κές παρεμ­βά­σεις, μειώ­θη­κε η φορο­λο­γία στα δια­νε­μό­με­να κέρ­δη των μετό­χων, και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, συνέ­χι­σε το απα­ρά­δε­κτο καθε­στώς ρύθ­μι­σης της περι­βό­η­της εθε­λο­ντι­κής εισφο­ράς των εφο­πλι­στών, μειώ­νο­ντας το μάλι­στα, στα 40 εκ. ευρώ».

Όπως σημεί­ω­σε, οι ίδιες αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις εφαρ­μό­ζο­νται σε όλα τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ και προ­ω­θού­νται «από τους εκλεγ­μέ­νους πολι­τι­κούς της φιλε­λεύ­θε­ρης δεξιάς και της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, για­τί απο­τε­λούν στρα­τη­γι­κή στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου και στη φάση της κρί­σης και στη φάση της ανάκαμψης».

Είπε ότι για να αυξη­θούν τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου επι­διώ­κε­ται να γίνει φθη­νό­τε­ρη η εργα­τι­κή δύνα­μη, να επι­τα­χυν­θούν οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, να ολο­κλη­ρω­θεί η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της παι­δεί­ας και της υγεί­ας, να κατε­δα­φι­στούν τα ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα».

«Απο­δει­κνύ­ε­ται στην πρά­ξη, ότι η ΕΕ δεν μπο­ρεί να γίνει φιλο­λαϊ­κή, για­τί έχει απο­στο­λή τη στή­ρι­ξη της δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου σε κάθε χώρα» είπε.

«Για αυτό πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί το ΚΚΕ. Για να υπάρ­χει την επό­με­νη μέρα, ισχυ­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή μνη­μο­νί­ων διαρ­κεί­ας που έχουν συμ­φω­νή­σει εκ των προ­τέ­ρων, ότι θα εφαρ­μό­σουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Για να οργα­νω­θεί η λαϊ­κή αντε­πί­θε­ση για τη μόνη ελπι­δο­φό­ρα προ­ο­πτι­κή στην Ελλά­δα και την Ευρώ­πη του σοσιαλισμού.

Για­τί το ζήτη­μα δεν είναι, απλά να επι­βιώ­σου­με στο βάλ­το της ανα­σφά­λειας και της εκμε­τάλ­λευ­σης, αλλά να ζήσου­με επι­τέ­λους τη ζωή που μας αξί­ζει» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην απο­ψι­νή συγκέ­ντρω­ση απηύ­θυ­ναν χαι­ρε­τι­σμό οι υπο­ψή­φιοι ευρω­βου­λευ­τές Σοφι­κί­της Δημή­τρης, Σεμί­να Διγε­νή και η υπο­ψή­φια δήμαρ­χος Ηλιού­πο­λης, Τασία Τσατσούλη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο