Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Με το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ» η προοπτική διεξόδου για την εργατική λαϊκή πλειοψηφία

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανα­φέ­ρει πως «η κατάρ­ρευ­ση των συστη­μά­των υγεί­ας ακό­μα και στην κορω­νί­δα του καπι­τα­λι­σμού, τις ΗΠΑ, αλλά και σε ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες του G7 και της ΕΕ, η βαρ­βα­ρό­τη­τα των ομα­δι­κών τάφων απο­τε­λούν από­δει­ξη της σήψης και της ιστο­ρι­κής χρε­ο­κο­πί­ας του ίδιου του καπιταλισμού».

Τονί­ζει ότι επει­δή ένα δεύ­τε­ρο κύμα παν­δη­μί­ας είναι πολύ πιθα­νό, «δια­τη­ρούν τον επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα οι διεκ­δι­κή­σεις που έχει προ­βά­λει το ΚΚΕ για την προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού».

Σημειώ­νει πως «στην Ελλά­δα πάρ­θη­καν έγκαι­ρα κάποια μέτρα καθ’ υπό­δει­ξη των επι­στη­μό­νων, όμως η κυβέρ­νη­ση κρί­νε­ται συνο­λι­κά και στο “ ενερ­γη­τι­κό” της έχει και τη δια­τή­ρη­ση των εκκω­φα­ντι­κών ελλεί­ψε­ων στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, αλλά και το όργιο αντερ­γα­τι­κών μέτρων στους τόπους δουλειάς».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων πρέ­πει να δια­σφα­λί­ζει την λήψη μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας παντού, χώροι δου­λειάς και εκπαί­δευ­σης, Μέσα Μετα­φο­ράς. Και φυσι­κά θα πρέ­πει να συμπε­ρι­λά­βει και την άρση της «καρα­ντί­νας» σε εργα­σια­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώματα».

Σχε­τι­κά με το πακέ­το μέτρων της κυβέρ­νη­σης, επι­ση­μαί­νει ότι «λύθη­καν τα χέρια στην μεγά­λη εργο­δο­σία να προ­χω­ρή­σει σε αντι­δρα­στι­κές, αρνη­τι­κές αλλα­γές που τις επι­θυ­μού­σε δια­κα­ώς πριν την παν­δη­μία» και προ­σθέ­τει οτι το πιο ανη­συ­χη­τι­κό είναι ότι «τα “ έκτα­κτα” μέτρα στα εργα­σια­κά ήρθαν για να μεί­νουν, όπως έγι­νε με τα μέτρα που υλο­ποι­ή­θη­καν τα χρό­νια των μνημονίων».

Εκτι­μά ότι «το ξέσπα­σμα νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης θα χτυ­πή­σει και την ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία», ανα­φέ­ρει ότι «οι εξε­λί­ξεις στην ΕΕ και την ευρω­ζώ­νη απο­δει­κνύ­ουν πως δεν υπάρ­χει τίπο­τα πιο ψεύ­τι­κο από την περι­βό­η­τη αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των κρα­τών της ΕΕ», προ­σθέ­τει ότι με κάθε δια­χει­ρι­στι­κή πρό­τα­ση την κρί­ση πλη­ρώ­νουν πάντα οι λαοί και υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η επό­με­νη ημέ­ρα θα είναι οδυ­νη­ρή για τους εργα­ζό­με­νους, αν δεν ορθώ­σουν πιο απο­φα­σι­στι­κά, μαζι­κά και μαχη­τι­κά το ανά­στη­μά τους, αν δεν περά­σουν σε αντε­πί­θε­ση διεκ­δι­κώ­ντας να αντι­στοι­χη­θεί η ζωή τους, τα δικαιώ­μα­τά τους με τις μεγά­λες κατα­κτή­σεις που έχει σήμε­ρα η παρα­γω­γή, η επι­στή­μη, η τεχνολογία».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας στη συνέ­ντευ­ξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτι­μά πως «η εκδή­λω­ση νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης θα επι­τα­χύ­νει εξε­λί­ξεις καθώς θα οξύ­νει παρα­πέ­ρα τους ήδη σφο­δρούς αντα­γω­νι­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή μετα­ξύ των “ βου­βα­λιών”, με τον κίν­δυ­νο να μεγα­λώ­νει για τους λαούς» και ανα­φε­ρό­με­νος λεπτο­με­ρώς στο σύνο­λο των εξε­λί­ξε­ων, σημειώ­νει ότι «τα γεγο­νό­τα εξέ­θε­σαν τα κόμ­μα­τα του ευρω­ΝΑ­ΤΟϊ­κού τόξου».

«“ Σοσια­λι­σμός ή βαρ­βα­ρό­τη­τα, επί­και­ρο όσο ποτέ”! Αυτό είναι το σύν­θη­μα που έχου­με επι­λέ­ξει ως Κόμ­μα για τον φετι­νό, ιδιαί­τε­ρο, εορ­τα­σμό της Πρω­το­μα­γιάς που θα τιμη­θεί όπως πρέ­πει από την εργα­τι­κή τάξη της χώρας μας. Έτσι θα δοθεί η συνέ­χεια στην αγω­νι­στι­κή δρά­ση που ξεδι­πλώ­θη­κε το προη­γού­με­νο διά­στη­μα» τονί­ζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατα­λή­γο­ντας στη συνέ­ντευ­ξή του, «Όσο δύσκο­λη και αν φαί­νε­ται η κατά­στα­ση η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πως τα γεγο­νό­τα φέρ­νουν όλο και πιο κοντά αυτήν την προ­ο­πτι­κή, φέρ­νουν όλο και πιο κοντά το “ πως η ανά­γκη γίνε­ται Ιστορία”».

Ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρη η συνέ­ντευ­ξη του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημο­σιο­γρά­φο Γιώρ­γο Μηλιώνη

ΕΡ: Η αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, τα δεκά­δες χιλιά­δες θύμα­τα του ιού, σε χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε άλλα κρά­τη απο­κά­λυ­ψε μια ζοφε­ρή κατά­στα­ση σε ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στη ζωή και στην υγεία εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων. Πως κρί­νε­τε την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας στην Ελλά­δα και ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το θέμα αυτό, καθώς οι επι­στή­μο­νες είναι ακό­μα πολύ προ­σε­κτι­κοί πριν μιλή­σουν για ορι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του κορονοϊού;

ΑΠ: Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της παν­δη­μί­ας δεν μπο­ρούν να προ­σπε­ρα­στούν από τους λαούς. Η κατάρ­ρευ­ση των συστη­μά­των υγεί­ας ακό­μα και στην κορω­νί­δα του καπι­τα­λι­σμού, τις ΗΠΑ, αλλά και σε ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες του G7 και της ΕΕ, η βαρ­βα­ρό­τη­τα των ομα­δι­κών τάφων απο­τε­λούν από­δει­ξη της σήψης και της ιστο­ρι­κής χρε­ο­κο­πί­ας του ίδιου του καπιταλισμού.

Η αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας με κρι­τή­ριο “ να μην πιε­στεί το σύστη­μα υγεί­ας” απο­τε­λεί ομο­λο­γία ήττας και όχι επι­τυ­χί­ας. Πρό­κει­ται για ήττα, για απο­δο­χή πως στο σημε­ρι­νό σύστη­μα τελι­κά υπο­νο­μεύ­ο­νται οι μεγά­λες δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας. Είναι αυτό που φωνά­ζουν πλέ­ον εκα­τομ­μύ­ρια στό­μα­τα σε όλον τον κόσμο πως “ ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο πραγ­μα­τι­κός ιός”. Το ίδιο προ­κύ­πτει και από την αντι­πα­ρά­θε­ση για το ζήτη­μα του εμβο­λί­ου ή ενός φαρ­μά­κου, ή ακό­μα και από τις «πει­ρα­τι­κές» επι­χει­ρή­σεις που διε­ξά­γο­νται ανά­με­σα σε υπη­ρε­σί­ες κρα­τών για να απο­σπά­σουν απα­ραί­τη­το υγειο­νο­μι­κό υλι­κό. Αυτή την στιγ­μή διε­ξά­γε­ται ένας “ παγκό­σμιος πόλε­μος” μετα­ξύ αντα­γω­νι­ζό­με­νων μονο­πω­λια­κών κολοσ­σών και ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων καθώς κρι­τή­ριο είναι το κέρ­δος και ποιος θα πάρει κεφά­λι στον διε­θνή ανταγωνισμό.

Δυστυ­χώς δεν μπο­ρεί να επα­να­παυ­τεί κανείς σε σχέ­ση με την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας όσο δεν υπάρ­χει απο­τε­λε­σμα­τι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή ή εμβό­λιο. Και επει­δή ένα δεύ­τε­ρο κύμα είναι πολύ πιθα­νό, δια­τη­ρούν τον επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα οι διεκ­δι­κή­σεις που έχει προ­βά­λει το ΚΚΕ για την προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού. Δεν έχουν γίνει όλες οι απα­ραί­τη­τες προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού, δεν έχει εξα­σφα­λι­στεί η παράλ­λη­λη παρα­κο­λού­θη­ση νοσού­ντων (καρ­κι­νο­πα­θών, νεφρο­πα­θών κλπ) με αυξη­μέ­νες ανά­γκες, δεν έχει γίνει πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών μονά­δων με απο­τέ­λε­σμα την πλή­ρη ασυ­δο­σία τόσο όσον αφο­ρά την προ­στα­σία από τον κορο­νοϊο — είναι ενδει­κτι­κές οι πρό­σφα­τες περι­πτώ­σεις στην Αττι­κή — όσο και σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων σε αυτές τις δομές. Ακό­μα και για στοι­χειώ­δη μέτρα προ­στα­σί­ας των μαχη­τών της πρώ­της γραμ­μής χρειά­στη­καν δεκά­δες κινη­το­ποι­ή­σεις των σωμα­τεί­ων τους, παρεμ­βά­σεις στην Βουλή.

Στην Ελλά­δα πάρ­θη­καν έγκαι­ρα κάποια μέτρα καθ’ υπό­δει­ξη των επι­στη­μό­νων, όμως η κυβέρ­νη­ση κρί­νε­ται συνο­λι­κά και στο “ ενερ­γη­τι­κό” της έχει και τη δια­τή­ρη­ση των εκκω­φα­ντι­κών ελλεί­ψε­ων στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, αλλά και το όργιο αντερ­γα­τι­κών μέτρων στους τόπους δουλειάς.

ΕΡ: Πώς τοπο­θε­τεί­στε σχε­τι­κά με το «πακέ­το» των κυβερ­νη­τι­κών μέτρων τα οποία συνό­δευ­σαν τα μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας και αφο­ρούν μετα­κι­νή­σεις των πολι­τών, εργα­σια­κές σχέ­σεις, παρεμ­βά­σεις στην οικο­νο­μία, ενώ ήδη ξεκί­νη­σε η συζή­τη­ση για στα­δια­κή χαλά­ρω­ση ορι­σμέ­νων εξ αυτών;

ΑΠ: Το ΚΚΕ τοπο­θε­τή­θη­κε από την αρχή με ευθύ­νη. Προ­σαρ­μό­σα­με την λει­τουρ­γία του Κόμ­μα­τος, ανα­βά­λα­με έγκαι­ρα — από τις 10 Μάρ­τη — μαζι­κές εκδη­λώ­σεις και δρα­στη­ριό­τη­τες για να προ­στα­τεύ­σου­με και να προ­στα­τευ­τού­με. Αλλά δεν μεί­να­με σιω­πη­λοί. Αντί­θε­τα συμ­με­τεί­χα­με σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες και αγω­νι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες στα νοσο­κο­μεία και τις δομές υγεί­ας σε όλη την χώρα για τις τερά­στιες ελλεί­ψεις που συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν, στα σού­περ μάρ­κετ. Προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για τις 28/4 νέα μέρα δρά­σης σε εκα­το­ντά­δες χώρους δου­λειάς που η μεγά­λη εργο­δο­σία ξεσα­λώ­νει με απο­λύ­σεις, εκ περι­τρο­πής εργα­σία, απλη­ρω­σιά αλλά και με νέες, εξε­λιγ­μέ­νες μορ­φές εκμε­τάλ­λευ­σης, όπως η τηλεργασία.

Τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης ήταν ανε­παρ­κή για τους εργα­ζό­με­νους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και γαλα­ντό­μα με πακτω­λό εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Λύθη­καν τα χέρια στην μεγά­λη εργο­δο­σία να προ­χω­ρή­σει σε αντι­δρα­στι­κές, αρνη­τι­κές αλλα­γές που τις επι­θυ­μού­σε δια­κα­ώς πριν την παν­δη­μία. Για πολ­λούς κλά­δους απαι­τή­θη­καν δεκά­δες δια­μαρ­τυ­ρί­ες συν­δι­κα­λι­στι­κών φορέ­ων και παρεμ­βά­σεις του ΚΚΕ στην βου­λή για να εντα­χτούν έστω στο επί­δο­μα των 800 ευρώ. Ενώ για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επι­στή­μο­νες η κυβέρ­νη­ση επι­φύ­λα­ξε την τρα­γε­λα­φι­κή τηλε­κα­τάρ­τι­ση από καλο­ταϊ­σμέ­να ΚΕΚ και τον απο­κλει­σμό τους μέχρι και τώρα από το επί­δο­μα των 800 ευρώ. Σε όλα αυτά συνυ­πο­λο­γί­στε τους εργα­ζό­με­νους που είναι στη γκρί­ζα ζώνη, μετα­ξύ ανερ­γί­ας, ωρο­μι­σθί­ας και συμ­βά­σε­ων μιας ημέ­ρας. Για αυτούς δεν προ­βλέ­πε­ται τίπο­τε. Το πιο ανη­συ­χη­τι­κό είναι ότι τα “ έκτα­κτα” μέτρα στα εργα­σια­κά ήρθαν για να μεί­νουν, όπως έγι­νε με τα μέτρα που υλο­ποι­ή­θη­καν τα χρό­νια των μνημονίων.

Η άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων πρέ­πει να δια­σφα­λί­ζει την λήψη μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας παντού, χώροι δου­λειάς και εκπαί­δευ­σης, Μέσα Μετα­φο­ράς. Και φυσι­κά θα πρέ­πει να συμπε­ρι­λά­βει και την άρση της «καρα­ντί­νας» σε εργα­σια­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώματα.

ΕΡ: Κυβερ­νή­σεις αλλά και διε­θνείς οργα­νι­σμοί μιλούν για επερ­χό­με­νη μεγά­λη και βαθιά οικο­νο­μι­κή κρί­ση. Ποιά είναι η άπο­ψη του ΚΚΕ, αλλά και τι εκτι­μά­τε για την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία με δεδο­μέ­νο ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης;

ΑΠ: Τα σύν­νε­φα μίας νέας κρί­σης στην παγκό­σμια οικο­νο­μία συσ­σω­ρεύ­ο­νταν πριν τον κορω­νοϊο. Η παν­δη­μία επι­δρά ως κατα­λύ­της στο ξέσπα­σμα νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, η οποία θα χτυ­πή­σει και την ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία. Για την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία απο­δει­κνύ­ο­νται διπλά οδυ­νη­ρές οι συνέ­πειες από την “ μονο­καλ­λιερ­γεία” του του­ρι­σμού ως δήθεν βαριά βιο­μη­χα­νία της χώρας, που δια­μόρ­φω­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, ενώ την ίδια στιγ­μή υπο­νο­μεύ­τη­καν παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας για­τί δε συνέ­φε­ρε τις επεν­δύ­σεις και τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου. Μαζί με τις μετα­φο­ρές καθι­στούν την ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία ευά­λω­τη σε εξε­λί­ξεις όπως οι σημερινές.

Οι εξε­λί­ξεις στην ΕΕ και την ευρω­ζώ­νη απο­δει­κνύ­ουν πως δεν υπάρ­χει τίπο­τα πιο ψεύ­τι­κο από την περι­βό­η­τη αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των κρα­τών της ΕΕ. Υπάρ­χει σφο­δρός αντα­γω­νι­σμός για το ποιος θα βγει πιο ενι­σχυ­μέ­νος εν όψει της επό­με­νης ημέ­ρας. Τα βρί­σκουν μόνο όταν είναι να επι­τε­θούν στους εργα­ζό­με­νους και τους λαούς. Και εδώ συνα­ντιού­νται οι κατά τ’ άλλα σφο­δροί αντί­πα­λοι. Για παρά­δειγ­μα, οι κυβερ­νή­σεις των χωρών του Νότου, που έχει κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυριο­λε­ξία εγκλη­μά­τη­σαν απέ­να­ντι στους λαούς τους, απο­δε­χό­με­νοι τις πιέ­σεις των βιο­μη­χά­νων, για να μη ανα­στεί­λουν τη λει­τουρ­γία τους οι μεγά­λες μονά­δες. Στην Ισπα­νία με σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση έγι­ναν πάνω από 500.000 απο­λύ­σεις σε δύο εβδο­μά­δες, στην Ελλά­δα με “ δεξιά” κυβέρ­νη­ση επί­σης έγι­ναν του­λά­χι­στον 140.000 απο­λύ­σεις σε έναν μήνα, χωρίς να μετρά­με τις “ παραι­τή­σεις” που ανά­γκα­σαν οι εργο­δό­τες να υπο­βλη­θούν από χιλιά­δες εργαζόμενους.

Η αντι­πα­ρά­θε­ση για το πώς, πότε και με ποιους όρους θα προ­έλ­θουν τα νέα δάνεια για να στη­ρι­χτούν οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και οι τρά­πε­ζες έχει σκο­πό να θολώ­σει το ποιος πλη­ρώ­νει και στην μία και στην άλλη περί­πτω­ση. Και αυτοί είναι τα μόνι­μα υπο­ζύ­για: οι εργα­ζό­με­νοι, οι λαοί,

Σε αυτή τη γραμ­μή κινεί­ται τόσο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα της χώρας μας, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας την επό­με­νη ημέ­ρα που, για τους εργα­ζό­με­νους, θα είναι οδυ­νη­ρή, αν δεν ορθώ­σουν πιο απο­φα­σι­στι­κά, μαζι­κά και μαχη­τι­κά το ανά­στη­μά τους, αν δεν περά­σουν σε αντε­πί­θε­ση διεκ­δι­κώ­ντας να αντι­στοι­χη­θεί η ζωή τους, τα δικαιώ­μα­τά τους με τις μεγά­λες κατα­κτή­σεις που έχει σήμε­ρα η παρα­γω­γή, η επι­στή­μη, η τεχνολογία.

ΕΡ: Παρά το γεγο­νός ότι τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας είναι στραμ­μέ­να στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, εν τού­τοις «τρέ­χουν» και άλλες εξε­λί­ξεις διε­θνώς και στην περιο­χή μας: Ορι­στι­κή από­φα­ση για έντα­ξη της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας στο ΝΑΤΟ. Ευρω­να­τοϊ­κή ναυ­τι­κή επι­χεί­ρη­ση «IRINI» που αφο­ρά στο εμπάρ­γκο δια­κί­νη­σης όπλων στην Λιβύη. Η Τουρ­κία κλι­μα­κώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της στην περιο­χή, μάλι­στα στέλ­νει και πλω­τό γεω­τρύ­πα­νο στην Κυπρια­κή ΑΟΖ.

ΑΠ: Η εκδή­λω­ση νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης θα επι­τα­χύ­νει εξε­λί­ξεις καθώς θα οξύ­νει παρα­πέ­ρα τους ήδη σφο­δρούς αντα­γω­νι­σμούς μετα­ξύ των “ βου­βα­λιών”, με τον κίν­δυ­νο να μεγα­λώ­νει για τους λαούς. Αυτό μαρ­τυ­ρά όλη η σύγ­χρο­νη και η παλιό­τε­ρη εμπει­ρία και δεν πρέ­πει να πια­στεί κανέ­νας στον ύπνο. Εδώ, στην περιο­χή μας, από τα Βαλ­κά­νια ως την Λιβύη, και από την Συρία ως το Αιγαίο δια­σταυ­ρώ­νο­νται ισχυ­ρά, αντι­τι­θέ­με­να συμ­φέ­ρο­ντα, από την μία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και από την άλλη της Ρωσί­ας, της Κίνας μαζί με τα ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντα κάθε αστι­κής τάξης, όπως της Τουρ­κί­ας, του Ισρα­ήλ, της Ελλά­δας κ.ά. Η χώρα μας με δια­χρο­νι­κή ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων έχει μετα­τρα­πεί σε προ­κε­χω­ρη­μέ­νο φυλά­κιο των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ διευ­ρύ­νε­ται η εμπλο­κή της σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και απο­στο­λές που καμία σχέ­ση δεν έχουν με τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού.

Η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα ενθαρ­ρύ­νε­ται από το παζά­ρι που διε­ξά­γε­ται με στό­χο να δια­τη­ρη­θεί η Τουρ­κία στο ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ και να κόψει τις παρ­τί­δες της με την Ρωσία. Το γεγο­νός ότι αυτός είναι ομο­λο­γη­μέ­νος “ κοι­νός στό­χος” των ΗΠΑ και της Ελλά­δας μας κάνει ιδιαί­τε­ρα ανή­συ­χους για την έκβα­ση αυτού του παζα­ριού, που μπο­ρεί να οδη­γή­σει — με διπλω­μα­τι­κό ή/και στρα­τιω­τι­κό τρό­πο — και στο παζά­ρι γύρω από κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας. Οι εξε­λί­ξεις φέρ­νουν ξανά στο προ­σκή­νιο την ορι­στι­κή χρε­ο­κο­πία του δόγ­μα­τος που υπη­ρέ­τη­σαν με ζήλο όλες οι κυβέρ­νη­σης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που έλε­γε πως “ η Ελλά­δα προ­στα­τεύ­ε­ται όσο είναι το καλό παι­δί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ”.

Στο ίδιο κάδρο μπαί­νει ασφα­λώς η έντα­ξη της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας στο ΝΑΤΟ. Το πως την υπο­δέ­χτη­κε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ απέ­δει­ξε αυτό που από την πρώ­τη στιγ­μή τόνι­ζε το ΚΚΕ σε σχέ­ση με την συμ­φω­νία των Πρέ­σπων: Υπο­γρά­φτη­κε με απο­κλει­στι­κό κρι­τή­ριο την έντα­ξη της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή την πολύ­τι­μη υπη­ρε­σία προ­σέ­φε­ρε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ που επι­χεί­ρη­σε μάλι­στα προ­κλη­τι­κά να παρα­πλα­νή­σει τον ελλη­νι­κό λαό και να ντύ­σει αυτήν την συμ­φω­νία με έναν κάλ­πι­κο διε­θνι­σμό. Για άλλη μία φορά τα γεγο­νό­τα εξέ­θε­σαν τα κόμ­μα­τα του ευρω­ΝΑ­ΤΟϊ­κού τόξου.

ΕΡ: Με το σύν­θη­μα «Μένου­με δυνα­τοί! Δεν μένου­με σιω­πη­λοί!» το ΚΚΕ ανέ­πτυ­ξε σει­ρά πολύ­μορ­φων δρά­σε­ων, εντός και εκτός Βου­λής, όλο αυτό το διά­στη­μα. Ποια είναι η πρό­τα­ση διε­ξό­δου που κατα­θέ­τει το ΚΚΕ;

ΑΠ: “ Σοσια­λι­σμός ή βαρ­βα­ρό­τη­τα, επί­και­ρο όσο ποτέ”! Αυτό είναι το σύν­θη­μα που έχου­με επι­λέ­ξει ως Κόμ­μα για τον φετι­νό, ιδιαί­τε­ρο, εορ­τα­σμό της Πρω­το­μα­γιάς που θα τιμη­θεί όπως πρέ­πει από την εργα­τι­κή τάξη της χώρας μας. Έτσι θα δοθεί η συνέ­χεια στην αγω­νι­στι­κή δρά­ση που ξεδι­πλώ­θη­κε το προη­γού­με­νο διά­στη­μα. Έτσι δίνε­ται όμως και η προ­ο­πτι­κή για διέ­ξο­δο από την σημε­ρι­νή ζοφε­ρή κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται για την εργα­τι­κή λαϊ­κή πλειο­ψη­φία. Για­τί η παν­δη­μία απέ­δει­ξε κάτι με εκκω­φα­ντι­κό τρό­πο: πόσο παρα­σι­τι­κός και ιστο­ρι­κά παρω­χη­μέ­νος είναι ο ρόλος των βιο­μη­χά­νων, των εφο­πλι­στών, των τρα­πε­ζι­τών, των χρη­μα­τι­στών, των κλι­νι­καρ­χών, των μεγα­λέ­μπο­ρων, συνο­λι­κά της αστι­κής τάξης. Και την ίδια ώρα, πόσο κοι­νω­νι­κά χρή­σι­μοι είναι οι βιο­μη­χα­νι­κοί εργά­τες, οι ναυ­τερ­γά­τες, οι υπάλ­λη­λοι των σού­περ μάρ­κετ και των τρα­πε­ζών, οι δια­νο­μείς, οι αγρό­τες, οι μισθω­τοί επι­στή­μο­νες, οι ερευ­νη­τές, οι νοση­λευ­τές και οι για­τροί, οι εκπαι­δευ­τι­κοί, οι καλ­λι­τέ­χνες, όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο λαός πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στεί ώστε βγαί­νο­ντας από το σπί­τι του να βγει και ορμη­τι­κά στον στί­βο των αγώ­νων για να διεκ­δι­κή­σει μέτρα ανα­κού­φι­σης, να ανα­χαι­τί­σει την επί­θε­ση του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, χτί­ζο­ντας μία πλα­τιά κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία που θα ανα­με­τρη­θεί με την εξου­σία του κεφα­λαί­ου, την ΕΕ, το ίδιο το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα κάνο­ντας το παρελ­θόν. Χτί­ζο­ντας μία νέα κοι­νω­νία που κρι­τή­ριο της ανά­πτυ­ξης θα είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών και λαϊ­κών ανα­γκών, με κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μέσων παρα­γω­γής, της κατα­νο­µής, των υπη­ρε­σιών, τον κεντρι­κό επι­στη­µο­νι­κό σχε­δια­σµό, τον Σοσια­λι­σµό. Όσο δύσκο­λη και αν φαί­νε­ται η κατά­στα­ση η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πως τα γεγο­νό­τα φέρ­νουν όλο και πιο κοντά αυτήν την προ­ο­πτι­κή, φέρ­νουν όλο και πιο κοντά το “ πως η ανά­γκη γίνε­ται Ιστορία”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο