Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο με το πρόγραμμα του ΚΚΕ οι υποδομές της Καλαμαριάς μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού

Για «πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των χρή­σε­ων γης υπέρ του κεφα­λαί­ου, την πολι­τι­κή της ΕΕ, στην οποία συναι­νούν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, ανε­ξάρ­τη­τα από τις όποιες αντι­πο­λι­τευ­τι­κές κορό­νες», έκα­νε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σχο­λιά­ζο­ντας τα σχέ­δια για την αξιο­ποί­η­ση του παρα­λια­κού μετώ­που στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και το Ειδι­κό πολε­ο­δο­μι­κό σχέδιο.

Μιλώ­ντας το από­γευ­μα σε εκδή­λω­ση-σύσκε­ψη φορέ­ων που διορ­γά­νω­σε η Τ.Ο. Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ με θέμα «Ελεύ­θε­ροι χώροι, Υπο­δο­μές Υγεί­ας και Παι­δεί­ας: Πολυ­τέ­λεια ή Ανά­γκη; Η ποιό­τη­τα ζωής του λαού στις προ­τε­ραιό­τη­τες του ΚΚΕ. Υπάρ­χει άλλος δρό­μος για την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας», ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι «είναι έγκλη­μα αυτό που μεθο­δεύ­τη­κε από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη επί της ουσί­ας ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ και αφο­ρά το ξεπού­λη­μα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της Μαρί­νας Αρετσούς».

«Για να ξεπε­ρα­στούν οι όποιες λαϊ­κές αντι­δρά­σεις χρη­σι­μο­ποιεί­ται ένας φιλο­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κός μαν­δύ­ας με προ­δια­γρα­φές για ορι­σμέ­νους χώρους πρα­σί­νου, που θα παί­ζουν το ρόλο του “πρά­σι­νου προ­αύ­λιου” ανά­με­σα σε ξενο­δο­χεία, πολυ­τε­λείς κατοι­κί­ες, δίπλα σε περί­κλει­στες μαρί­νες» είπε και προ­σέ­θε­σε πως «παρά τα παχιά λόγια το Ειδι­κό Πολε­ο­δο­μι­κό Σχέ­διο δεν δίνει ολο­κλη­ρω­μέ­νες απα­ντή­σεις από τη σκο­πιά των σύγ­χρο­νων δυνα­το­τή­των και των λαϊ­κών αναγκών».

Φωτό: 902.gr

«Το δήθεν “ενιαίο και αδιά­σπα­στο” παρα­λια­κό μέτω­πο, που προ­πα­γαν­δί­ζε­ται είναι ψέμα. Στη­ρί­ζε­ται μόνο στην ύπαρ­ξη μιας δια­δρο­μής πεζών — ποδη­λά­των, η οποία δεν είναι σε όλο το μήκος της κοντά στην παρα­λία. Αυτό είναι και το φύλ­λο συκής του εγχει­ρή­μα­τος», σημεί­ω­σε και συμπλή­ρω­σε ότι η ζώνη παρέμ­βα­σης παρου­σιά­ζει ασυ­νέ­χειες κατά μήκος της που αφο­ρούν τη Μαρί­να Αρε­τσούς, το Στρα­το­πέ­δο Κόδρα στην Καλα­μα­ριά, τη Μαρί­να Πυλαί­ας, το Τεχνο­λο­γι­κού Πάρ­κου Thess-Intec στην Περαία.

Σύμ­φω­να με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πραγ­μα­τι­κός στό­χος, του συγκε­κρι­μέ­νου Ειδι­κού Πολε­ο­δο­μι­κού Σχε­δί­ου είναι η δια­μόρ­φω­ση ευνοϊ­κών προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για την κερ­δο­φό­ρα διέ­ξο­δο κεφα­λαί­ων, μέσω επεν­δύ­σε­ων κατά μήκος του παρα­λια­κού μετώ­που της πόλης. Στις προ­τά­σεις που κατέ­θε­σε σημεί­ω­σε ότι η Μαρί­να και η Πλαζ Αρε­τσούς, το πρώ­ην Στρα­το­πέ­δο Κόδρα μπο­ρούν να απο­τε­λούν ελεύ­θε­ρο πνεύ­μο­να πρα­σί­νου και ανα­ψυ­χής και όχι πεδίο αντα­γω­νι­σμού της κερ­δο­φο­ρί­ας δια­φό­ρων επενδυτών.

Φωτό: 902.gr

«Προ­ϋ­πό­θε­ση, όμως, είναι να μην απο­τε­λεί κρι­τή­ριο της ανά­πτυ­ξης της οικο­νο­μί­ας η κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου, δηλα­δή των λίγων, αλλά οι ανά­γκες των πολ­λών, του λαού μας. Μόνο στο στέ­ρεο έδα­φος της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας της γης και των μέσων παρα­γω­γής, μπο­ρούν να σχε­δια­στούν κεντρι­κά, επι­στη­μο­νι­κά, οι χρή­σεις γης με γνώ­μο­να τη λαϊ­κή ευη­με­ρία», τόνισε.

Κατα­λή­γο­ντας είπε ότι «μόνο με το πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ οι κρί­σι­μες υπο­δο­μές που υπάρ­χουν στην Καλα­μα­ριά μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν προς όφε­λος του λαού, με έναν άλλο, εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης κι αυτός είναι με τη μετα­τρο­πή της γης, των λιμα­νιών, των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παρα­γω­γής σε λαϊ­κή περιου­σία, με κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, που στο επί­κε­ντρο θα έχει την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο