Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο ο ίδιος ο λαός, με την πάλη του, μπορεί να επιβάλει το τέλος των αντιλαϊκών Προϋπολογισμών

«Όσα κοσμη­τι­κά επί­θε­τα κι αν βάλε­τε μπρο­στά από τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, κανέ­να δεν αναι­ρεί την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αυτή που κατα­λα­βαί­νουν για­τί την ζουν στο πετσί τους οι εργα­ζό­με­νοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός είναι ένας βαθιά αντι­λαϊ­κός, ταξι­κός Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, όπως τέτοιοι ήταν όποιος και αν τους ειση­γή­θη­κε» τόνι­σε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή επί του Προϋπολογισμού.

«Το ζητού­με­νο είναι, να είναι ένας από τους τελευ­ταί­ους αντι­λαϊ­κούς Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς και αυτό δεν μπο­ρεί να το εγγυ­η­θεί καμία αστι­κή πολι­τι­κή δύνα­μη. Μπο­ρεί να το κάνει πρά­ξη με την πάλη του, αν απο­φα­σί­σει, ο ίδιος ο ελλη­νι­κός λαός. Εμείς γι’ αυτό δίνου­με όλες μας τις δυνά­μεις» πρόσθεσε.

Επι­σή­μα­νε ότι παρά το γεγο­νός ότι ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός αυτός είναι προ­ε­κλο­γι­κός, απο­δει­κνύ­ε­ται ξανά, πως τα όρια μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης και αντι­πο­λί­τευ­σης σε σχέ­ση με τις κεντρι­κές πολι­τι­κές που καθο­ρί­ζουν τη ζωή του λαού, ειδι­κά στο πεδίο της οικο­νο­μί­ας, είναι εξαι­ρε­τι­κά δυσ­διά­κρι­τα και συγκε­χυ­μέ­να. Όπως, ανέ­φε­ρε στη συνέ­χεια, «αυτός είναι και ο λόγος που η πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση έχει μπό­λι­κη από την μπό­χα και δυσω­δία που ανα­δύ­ε­ται από όλες τις υπο­θέ­σεις των τελευ­ταί­ων ημερών».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις υπο­κλο­πές, σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων, ότι όλα τα άλλα κόμ­μα­τα επί χρό­νια, είτε ενί­σχυ­σαν, είτε ανέ­χτη­καν «το κρά­τος-υπο­κλο­πέα, το κρά­τος-χαφιέ», ενώ πρό­σθε­σε με αφορ­μή την περί­πτω­ση της Ε. Καϊ­λή, ότι «η ίδια η ΕΕ λει­τουρ­γεί ως φυτώ­ριο σκαν­δά­λων με τη δρά­ση των θεσμο­θε­τη­μέ­νων επι­χει­ρη­μα­τι­κών λόμπι, ενώ στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, Οδη­γί­ες και άλλα σχε­τι­κά κεί­με­να, γρά­φο­νται πολ­λές φορές απ’ ευθεί­ας ή καθ’ υπα­γό­ρευ­ση εκπρο­σώ­που τέτοιων λόμπι και στη συνέ­χεια υπο­γρά­φο­νται και κατα­τί­θε­νται ως τρο­πο­λο­γί­ες από ευρωβουλευτές».

Είπε ότι το ίδιο το κρά­τος «που νόμι­μα μπου­κά­ρει στα σπί­τια του λαού για να τα βγά­λει στο σφυ­ρί, που ενι­σχύ­ει κατα­στο­λή και αυταρ­χι­σμό ενά­ντια σε ελευ­θε­ρί­ες του λαού, είναι το ίδιο που σκο­τώ­νει ένα 16χρονο για 20 ευρώ βενζίνη».

«Καμία συγκά­λυ­ψη, καμία ανο­χή στην κρα­τι­κή βία και κατα­στο­λή. Καμιά ανο­χή στα περι­στα­τι­κά αστυ­νο­μι­κής βίας και αυθαι­ρε­σί­ας που πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται στο έδα­φος της πολι­τι­κής, που από τη μια ενι­σχύ­ει την κατα­στο­λή απέ­να­ντι στο λαό και από την άλλη επα­νειλ­λη­μέ­να συγκα­λύ­πτει υπο­θέ­σεις και ενό­χους» υπο­γράμ­μι­σε, προ­σθέ­το­ντας: «Μιλά­με και για την κατάρ­γη­ση όλων των αντι­δρα­στι­κών νόμων, αλλά και των δια­φό­ρων ειδι­κών ομά­δων κατα­στο­λής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανε­πι­στη­μια­κή Αστυ­νο­μία κλπ.».

«Όλα τους έχουν στό­χο τον αγω­νι­ζό­με­νο λαό και τη νεο­λαία, και εμείς δεν έχου­με κανέ­να πρό­βλη­μα να ανα­γνω­ρί­σου­με ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επί­δο­μα των 600 ευρώ, μόνο για το ένστο­λο προ­σω­πι­κό του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, ήταν ανα­ντί­στοι­χη — και μάλι­στα τη στιγ­μή που έγι­νε — με την ξεκά­θα­ρη θέση που έχει και κυρί­ως παλεύ­ει το ΚΚΕ, την οποία ανά­φε­ρα και σήμε­ρα και δια­τυ­πώ­θη­κε και από το βου­λευ­τή μας κατά την συζή­τη­ση της επί­μα­χης τροπολογίας».

Μιλώ­ντας για τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, ο Δ. Κου­τσού­μπας υπεν­θύ­μι­σε ότι όταν ξέσπα­σε η κρί­ση το 2010, το ΚΚΕ είχε πει ότι «τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος έχουν γίνει τόσο μεγά­λα, που κανέ­να μοντέ­λο ή καμιά μορ­φή καπι­τα­λι­στι­κής, αστι­κής δια­χεί­ρι­σης, δεν μπο­ρεί να δώσει λύση και διέξοδο».

Σημεί­ω­σε ότι ο ελλη­νι­κός λαός δοκί­μα­σε στο πετσί του και την «περιο­ρι­στι­κή» και την «επε­κτα­τι­κή» πολι­τι­κή και «απο­δεί­χθη­κε πως ούτε η μία, ούτε η άλλη, μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν τα προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων». Όπως ανέ­φε­ρε, την περιο­ρι­στι­κή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή δια­δέ­χθη­κε η επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή, όμως ούτε οι μνη­μο­νια­κοί νόμοι, τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα και τα χαρά­τσια καταρ­γή­θη­καν, ούτε οι δαπά­νες του κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού που αφο­ρούν κρί­σι­μες λαϊ­κές ανά­γκες αυξή­θη­καν, ενώ το «αίσχος το 95% των εσό­δων να προ­έρ­χε­ται από τους φόρους του λαού και μόνο το 5% από το κεφά­λαιο, παρα­μέ­νει σε όλες τις συν­θή­κες και με όλες τις κυβερνήσεις».

«Ανε­ξαρ­τή­τως, λοι­πόν, προ­θέ­σε­ων, όσο κανείς πίνει νερό στο όνο­μά της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, όσο πίνει νερό στις δεσμεύ­σεις της ΕΕ και προ­ω­θεί τους σχε­δια­σμούς της αστι­κής τάξης, όπως κάνει κάθε τέτοια κυβέρ­νη­ση, το απο­τέ­λε­σμα για το λαό θα είναι πάντο­τε αρνη­τι­κό και κατα­στρε­πτι­κό» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Μιλώ­ντας για τις προει­δο­ποι­ή­σεις για επερ­χό­με­νη ακό­μα βαθύ­τε­ρη και συγ­χρο­νι­σμέ­νη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, τις αυξα­νό­με­νες πιέ­σεις για επι­στρο­φή στην περιο­ρι­στι­κή πολι­τι­κή και την επα­νεμ­φα­νι­ζό­με­νη απει­λή δημο­σιο­νο­μι­κού εκτρο­χια­σμού, σημεί­ω­σε ότι «θα απο­τε­λέ­σει, μετά τις επερ­χό­με­νες εκλο­γές, το νέο αφή­γη­μα πάνω στο οποίο θα στη­ρι­χθεί η περι­κο­πή των κρα­τι­κών δαπα­νών, ακό­μα και των σημε­ρι­νών ισχνών κρα­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων κοι­νω­νι­κής πολιτικής».

«Οι προ­βλέ­ψεις για την πορεία της εγχώ­ριας οικο­νο­μί­ας, όπως αυτές που περι­λαμ­βά­νο­νται στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, για την πορεία της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας για το 2023, είναι εξαι­ρε­τι­κά αβέ­βαιες» είπε προ­σθέ­το­ντας ότι τη «νύφη» θα πλη­ρώ­σουν πάλι οι εργά­τες, υπάλ­λη­λοι, βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και μικροεπαγγελματίες».

«Συνο­λι­κά, η πορεία και του τελευ­ταί­ου χρό­νου, απο­δει­κνύ­ει, ακό­μα μία φορά, αυτό που το ΚΚΕ φωνά­ζει όλα αυτά τα χρό­νια: ότι η ανά­πτυ­ξη για το κεφά­λαιο δεν σημαί­νει ανά­πτυ­ξη για το λαό. Σημαί­νει μόνο επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης, φτώ­χεια, δυστυ­χία» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και ανα­φέ­ρο­ντας σει­ρά παρα­δειγ­μά­των για την δρα­στι­κή επι­δεί­νω­ση της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων στην οποία οδή­γη­σαν «τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ των επεν­δύ­σε­ων που αυξά­νουν την κερ­δο­φο­ρία του μεγά­λου κεφα­λαί­ου», υπο­γράμ­μι­σε: «Η ανά­πτυ­ξή σας ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ταξι­κή κι ανάλ­γη­τη. Ο ίδιος ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ είναι βαθιά ταξι­κός, όπως και ο χαρα­κτή­ρας της ανάπτυξης».

Είπε ότι ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πει και φέτος νέες αυξή­σεις στο σύνο­λο των έμμε­σων φόρων, φορο­α­παλ­λα­γές για το μεγά­λο κεφά­λαιο, περι­κο­πές των δαπα­νών του “κοι­νω­νι­κού κρά­τους” για να επι­τευ­χθούν δημο­σιο­νο­μι­κά πλε­ο­νά­σμα­τα και στα­θε­ρό­τη­τα του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος με την κρα­τι­κή στή­ρι­ξη, δηλα­δή αφαί­μα­ξη των φορο­λο­γού­με­νων, που βασί­ζε­ται στην εκτί­να­ξη του κόστους για την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, σε επι­τό­κια κατα­θέ­σε­ων που μόλις και υπερ­βαί­νουν το 0%, όταν ο πλη­θω­ρι­σμός ξεπερ­νά το 10%, αλλά και δρα­στι­κή αύξη­ση των πλει­στη­ρια­σμών σε βάρος λαϊ­κών οικο­γε­νειών, και για να κινη­θεί η καπι­τα­λι­στι­κή αγορά.

«Όσο για τα δήθεν ‘μπι­νε­λί­κια’ στη συνά­ντη­ση του κυρί­ου Σταϊ­κού­ρα με τους τρα­πε­ζί­τες, πού τα λέτε αυτά; Μιλη­μέ­να — ξηγη­μέ­να τα έχε­τε κύριε Σταϊ­κού­ρα. Όλος σας ο καη­μός είναι να συνε­χί­σουν να πλη­ρώ­νουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά τα δάνειά τους, απ’ αυτά που δεν έχουν» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτός «ήταν ο ‘πρω­τα­θλη­τής΄ της εκτό­ξευ­σης του ΦΠΑ. Ήταν αυτός που έφε­ρε τα ‘κορά­κια’. Είναι αυτός που επί­σης υπερ­θε­μα­τί­ζει για την περι­βό­η­τη ‘πρά­σι­νη ενέρ­γεια’ που απο­τε­λεί βασι­κό εργα­λείο της απε­λευ­θέ­ρω­σης της ενέρ­γειας, κύριου παρά­γο­ντα της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας και ακρί­βειας». Σημεί­ω­σε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν δια­φω­νούν στο νέο υπερ­μνη­μό­νιο, το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, ούτε στη στρα­τη­γι­κή της πρά­σι­νης μετά­βα­σης, ούτε και στις ΝΑΤΟι­κές δεσμεύ­σεις. Επι­σή­μα­νε ακό­μα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφί­σει πολύ μεγά­λο μέρος των νομο­σχε­δί­ων της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και πρό­σθε­σε ότι, το γεγο­νός πως ο ΣΥΡΙΖΑ »βάζει στο στό­χα­στρο μόνο τον κ. Μητσο­τά­κη, αφή­νο­ντας συχνά απέ­ξω του υπό­λοι­πους υπουρ­γούς» για να συμπλη­ρώ­σει: «Πόσο πιο καθα­ρά πια, να μας πεί­τε πως εσείς θα μπο­ρού­σα­τε να βρε­θεί­τε σε μια κυβέρ­νη­ση με τη ΝΔ, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη;».

Χαρα­κτή­ρι­σε μετα­ξύ άλλων, «απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή και ψευ­δε­πί­γρα­φη» την κρι­τι­κή δια­φό­ρων δυνά­με­ων, όπως του ΜέΡΑ 25 και τόνι­σε ότι «το πρό­βλη­μα του ελλη­νι­κού λαού δεν είναι ότι έχει μετα­τρα­πεί η χώρα σε χρεο-δου­λο­πα­ροι­κία». Η ανα­γό­ρευ­ση του χρέ­ους σαν τον πυρή­να του προ­βλή­μα­τος, σαν το πραγ­μα­τι­κό αίτιο των δει­νών που πέφτουν πάνω στις πλά­τες του ελλη­νι­κού λαού, σαν γενε­σιουρ­γό αιτία της κρί­σης, είναι βολι­κή μόνο στο σύστη­μα, επε­σή­μα­νε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Βολεύ­ει την άρχου­σα τάξη να συγκα­λύ­πτο­νται τα τερά­στια κέρ­δη του του­ρι­στι­κού κεφα­λαί­ου, των τρα­πε­ζών, των ενερ­γεια­κών ομί­λων, των εφο­πλι­στών, που προ­έρ­χο­νται από την αφαί­μα­ξη των εργα­ζο­μέ­νων. Βολεύ­ει να απο­δί­δε­ται στο χρέ­ος η εκδή­λω­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η κρι­τι­κή του ΚΚΕ στην κυβέρ­νη­ση και στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό «δεν αφο­ρά τα επι­μέ­ρους, αλλά τα κύρια, δηλα­δή όλες εκεί­νες τις αιτί­ες που δια­μορ­φώ­νουν και το ίδιο το πολι­τι­κό πρό­βλη­μα της χώρας. Δηλα­δή, τον δρό­μο ανά­πτυ­ξης υπέρ του κεφα­λαί­ου και τις δεσμεύ­σεις της ΕΕ.».

«Κι επει­δή ακρι­βώς, το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρό­γραμ­μα ενα­ντί­ω­σης με τα κεντρι­κά, τα βασι­κά ζητή­μα­τα, γι’ αυτό κι απο­τε­λεί την καλ­λί­τε­ρη εγγύ­η­ση στον αγώ­να και για τα επι­μέ­ρους», σημεί­ω­σε. Τόνι­σε ότι η προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, η προ­στα­σία της λαϊ­κής στέ­γης από τους πλει­στη­ρια­σμούς, ταυ­τό­χρο­να με την διεκ­δί­κη­ση της καθο­λι­κής απα­γό­ρευ­σης πλει­στη­ρια­σμών λαϊ­κής κατοι­κί­ας και με πλα­φόν στις εται­ρί­ες δια­χεί­ρι­σης, για πώλη­ση των υπο­θη­κευ­μέ­νων ακι­νή­των στους ιδιο­κτή­τες τους, στην τιμή που το αγό­ρα­σαν, ο στό­χος της φθη­νής ενέρ­γειας σήμε­ρα, απαι­τεί σύγκρου­ση με την ίδια την υπάρ­χου­σα ασυ­δο­σία της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας, απαι­τεί αγώ­να για ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Μπρο­στά στον αγώ­να για όλα αυτά, με συνέ­πεια, συνέ­χεια και δυνα­μι­σμό, χωρίς ‘ναι μεν αλλά’ μπαί­νει το ΚΚΕ. Γι’ αυτό και καλεί το λαό να μην προσ­δο­κά λύσεις από διά­φο­ρους κυβερ­νη­τι­κούς ‘σωτή­ρες’ και ‘προ­στά­τες’. Το σύν­θη­μα ‘μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό’ που επα­να­λαμ­βά­νου­με συνε­χώς το τελευ­ταίο διά­στη­μα, είναι εξαι­ρε­τι­κά επί­και­ρο και, όπου δοκι­μά­στη­κε, οι εργα­ζό­με­νοι κι ο λαός είχαν σημα­ντι­κές νίκες, σημα­ντι­κές κατακτήσεις.

Σε αυτό το σύν­θη­μα, το ΚΚΕ είναι το κόμ­μα που δίνει περιε­χό­με­νο, ζωντά­νια, προοπτική.

Εξυ­πα­κού­ε­ται, ότι για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους που ανέ­πτυ­ξαν αυτές τις μέρες όλοι οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ λέμε ‘Όχι’ στον αντι­λαϊ­κό Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σας» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο