Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε ομι­λία του στην απο­ψι­νή εκδή­λω­ση της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αττι­κής του Κόμ­μα­τος με θέμα “Η νέα επί­θε­ση κυβέρ­νη­σης & επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση-Οι θέσεις του ΚΚΕ” τόνι­σε ότι οι εναλ­λα­γές των κυβερ­νή­σε­ων όλα αυτά τα χρό­νια και οι δια­δο­χι­κοί νόμοι για το ασφα­λι­στι­κό, “δυνά­μω­σαν την επί­θε­ση στα ασφα­λι­στι­κά και συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα, την πλή­ρη αλλα­γή του όποιου κοι­νω­νι­κού χαρα­κτή­ρα της ασφά­λι­σης έχει απο­μεί­νει. Έφε­ραν και ενί­σχυ­σαν την κατεύ­θυν­ση για επαγ­γελ­μα­τι­κά ταμεία και ιδιω­τι­κές ασφα­λι­στι­κές εταιρείες”.

Επι­σή­μα­νε την ξεχω­ρι­στή ανα­φο­ρά όλων των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών και των ελλη­νι­κών εργο­δο­τι­κών οργα­νι­σμών στην “τερά­στια συμ­βο­λή που έχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του Κατρού­γκα­λου, στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, στην υλο­ποί­η­ση των αλλα­γών που προ­ω­θούν η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις από τις αρχές τις δεκα­ε­τί­ας του ’90 για την κατάρ­γη­ση αυτής της μεγά­λης κατά­κτη­σης των εργαζόμενων”.

“Ο στό­χος της ΝΔ είναι να εφαρ­μό­σει το νόμο Κατρού­γκα­λου να τον βελ­τιώ­σει ακό­μα και από νομι­κά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παρα­δο­θούν τα απο­θε­μα­τι­κά των ταμεί­ων στα νύχια των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών και των περί­φη­μων “επεν­δυ­τών της κεφα­λαια­γο­ράς”, για να απαλ­λα­γεί το κρά­τος και η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία από τις όποιες εισφο­ρές κατέ­βαλ­λαν στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, για να γίνει ακό­μα φθη­νό­τε­ρη η ήδη τσα­κι­σμέ­νη εργα­τι­κή δύνα­μη” τόνισε.

Στην ομι­λία του ανα­φέρ­θη­κε στην εδώ και χρό­νια, αρχής γενο­μέ­νης από το 1992, πορεία των αντια­σφα­λι­στι­κών ανα­τρο­πών ως ενός από τα “βασι­κά στοι­χεία των αντι­δρα­στι­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων που προ­ω­θού­σαν όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια η ΕΕ και δια­δο­χι­κά οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.

Ανέ­φε­ρε ότι ο δια­χω­ρι­σμός της κύριας σύντα­ξης σε εθνι­κή και αντα­πο­δο­τι­κή, με τον νόμο Κατρού­γκα­λου, “οδη­γεί στην παρο­χή μιας βασι­κής σύντα­ξης φτώ­χειας και ελε­η­μο­σύ­νης από το κρά­τος, χρη­μα­το­δο­τού­με­νη από τη γενι­κή φορο­λο­γία και στην από­συρ­ση της εγγύ­η­σης του από την αντα­πο­δο­τι­κή σύνταξη”.

Στη συνέ­χεια ανά­φε­ρε ότι βάσει των έως σήμε­ρα επί­ση­μων θέσε­ων και ανα­φο­ρών των κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών σχε­διά­ζε­ται ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα τριών πυλώ­νων με πρώ­τον εκεί­νο της εθνι­κής σύντα­ξης, κρα­τι­κό, υπο­χρε­ω­τι­κό, με βάση το ανα­δια­νε­μη­τι­κό σύστη­μα, δεύ­τε­ρο τα Επαγ­γελ­μα­τι­κά Ταμεία και την Ιδιω­τι­κή Ασφά­λι­ση, επί­σης υπο­χρε­ω­τι­κό, με βάση το κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα και τον ασφα­λι­σμέ­νο να μπο­ρεί να επι­λέ­ξει μετα­ξύ κρα­τι­κού φορέα (Επαγ­γελ­μα­τι­κό Ταμείο) ή ιδιω­τι­κού και τρί­το πυλώ­να αυστη­ρώς ιδιω­τι­κό, προ­αι­ρε­τι­κό και με βάση το κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κό σύστημα.

Χαρα­κτή­ρι­σε “αντι­πε­ρι­σπα­σμό” τη συζή­τη­ση γύρω από τα ποσο­στά ανα­πλή­ρω­σης ή τις αυξή­σεις στις συντά­ξεις και υπο­γράμ­μι­σε ότι “το ΚΚΕ χωρίς να υπο­τι­μά την αγω­νία για την όποια ανα­κού­φι­ση μπο­ρούν να δώσουν και τα ελά­χι­στα από τα κλεμ­μέ­να των συντά­ξε­ων, που είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να επι­στρέ­ψουν οι κυβερ­νώ­ντες, επι­κε­ντρώ­νει στο μεγά­λο έγκλη­μα που συντε­λεί­ται για τις σημε­ρι­νές και κυρί­ως τις μελ­λο­ντι­κές γενιές, τους νέους και τις νέες που εργά­ζο­νται με άθλιους όρους”.

“Μπρο­στά μας έχου­με να αντι­πα­λέ­ψου­με το σχέ­διο συνο­λι­κής ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Από κοι­νω­νι­κό δικαί­ω­μα, μετα­τρέ­πε­ται σε “επέν­δυ­ση”, ατο­μι­κό ρίσκο και κυνή­γι μέσω του τζό­γου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμ­βά­νεις. Αν δεν έχεις θα σου εξα­σφα­λί­ζε­ται ένα υπο­τυ­πώ­δες πλέγ­μα παρο­χών, κατώ­τα­το, στα όρια της ανέχειας.

Στη βάση αυτή, η αγο­ρά των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών, περι­μέ­νει το κυβερ­νη­τι­κό δώρο” τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας “το έγκλη­μα δεν πρέ­πει να το επιτρέψουμε”.

Σημεί­ω­σε ότι το συγκε­κρι­μέ­νο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα δεν απο­τε­λεί και­νο­το­μία της κυβέρ­νη­σης καθώς “το ασφα­λι­στι­κό σχέ­διο των “τριών στυ­λο­βα­τών”, χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως η «Mercedes» των ασφα­λι­στι­κών συστη­μά­των, από τον Χοσέ Πινιέ­ρα, γραμ­μα­τέα Ασφά­λι­σης της χιλια­νής χού­ντας”, ενώ από το 1992 ‑και την τότε κυβέρ­νη­ση της ΝΔ- “μπή­καν οι σπό­ροι για το τρι­φα­σι­κό ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα, που σχε­διά­ζε­ται να ενι­σχυ­θεί σήμερα”.

Ανα­φέρ­θη­κε στην πορεία εξέ­λι­ξης του συγκε­κρι­μέ­νου σχε­δί­ου, σημεί­ω­σε ότι “η Έκθε­ση Σπρά­ου, το 1997, είναι η βάση όλων των μέχρι σήμε­ρα μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων από νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρους και σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες” και πρό­σθε­σε “όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, πήραν “το σύστη­μα Πινο­σέτ” όπως το είπαν προ­ε­κλο­γι­κά οι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα­ξαν τη λέξη “στυ­λο­βα­τών” και την έκα­ναν “πυλώ­νων” και αυτό προ­ω­θούν δια­δο­χι­κά ο ένας μετά τον άλλο. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλά­ξει τις λέξεις “μνη­μό­νιο και τρόι­κα” σε “συμ­φω­νία» και «θεσμούς»”.

Είπε ότι το ΚΚΕ επι­διώ­κει “όλα τα ζητή­μα­τα, που είναι η καρ­διά του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, να απο­τε­λέ­σουν τη βάση προς συζή­τη­ση και παράλ­λη­λα δρό­μους δρά­σης και διεκ­δί­κη­σης συνο­λι­κά για την εργα­τι­κή τάξη, τα σύμ­μα­χα τμή­μα­τα των λαϊ­κών δυνάμεων”.

Ανα­φέρ­θη­κε στην επί­κλη­ση εκ μέρους όλων των κυβερ­νή­σε­ων των ελλειμ­μά­των των ταμεί­ων ως δικαιο­λο­γία για να πλή­ξουν ασφα­λι­στι­κά και συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα, και την από­κρυ­ψη εκ μέρους τους πως για τα ελλείμ­μα­τα, δεν φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι, ούτε οι σημε­ρι­νοί, ούτε οι αυρια­νοί συντα­ξιού­χοι, ενώ επι­σή­μα­νε ότι “τα απο­θε­μα­τι­κά των ταμεί­ων, τα έδω­σαν οι κυβερ­νή­σεις στους καπιταλιστές”.

“Αυτός ο σχε­δια­σμός δεν απο­τε­λεί μια ιδε­ο­λη­πτι­κή θέση της ΝΔ, ούτε είναι απλά ένας νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρος δογ­μα­τι­σμός, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ και ορι­σμέ­νοι άλλοι. Οι απο­φά­σεις για τα ασφα­λι­στι­κά συστή­μα­τα απο­τε­λούν κοι­νή στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, του κεφα­λαί­ου και των κομ­μά­των που υπη­ρε­τούν τον καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, να μετα­τρα­πεί το σύστη­μα της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης σε ολο­κλη­ρω­τι­κά κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κό και αντα­πο­δο­τι­κό” είπε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο