Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ

Κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση για το πολυ­νο­μο­σχέ­διο, άσκη­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του χθες το βρά­δυ σε εκδή­λω­ση του κόμ­μα­τος στην Κοζά­νη. Ο γγ του ΚΚΕ κατη­γό­ρη­σε τη ΝΔ ότι με τις δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου που έγι­νε νόμος του κρά­τους η κυβέρ­νη­ση «εκχω­ρεί “γη και ύδωρ” στο μεγά­λο κεφά­λαιο, για να μπο­ρεί να επεν­δύ­ει όπου θέλει και με όποιους όρους θέλει με στό­χο να τσα­κί­σει τους μισθούς και να βάλει στο “γύψο” τα εργα­τι­κά συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα». Ανέ­φε­ρε ότι καταρ­γού­νται οι όποιοι μηχα­νι­σμοί περι­βαλ­λο­ντι­κού ελέγ­χου των επεν­δύ­σε­ων για­τί όπως σημεί­ω­σε «στό­χος της κυβέρ­νη­σης είναι οι δια­δι­κα­σί­ες δανειο­δό­τη­σης, να γίνο­νται, χωρίς ούτε καν τους στοι­χειώ­δεις ελέγ­χους αλλά με fast track διαδικασίες».

Ανα­ρω­τή­θη­κε τι μπο­ρεί κερ­δί­σουν οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα «εάν σε μια περιο­χή της χώρας, δίνο­νται αυτό­μα­τα άδειες για ίδρυ­ση μιας βιο­μη­χα­νί­ας, χωρίς το θέμα αυτό να περ­νά πλέ­ον καθό­λου απ΄ τα χέρια ούτε καν του τοπι­κού δήμου»;

Ο γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ έκα­νε μακρο­σκε­λή ανα­φο­ρά στις πρω­το­βου­λί­ες της κυβέρ­νη­σης, στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα και τα συν­δι­κά­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Μίλη­σε για «μια νέα μορ­φή κατα­στο­λής του εργατικού/συνδικαλιστικού κινή­μα­τος, με ωμή παρέμ­βα­ση του κρά­τους στη ζωή και τις απο­φά­σεις των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων». Ανέ­φε­ρε ως παρά­δειγ­μα κατα­στο­λής του εργατικού/συνδικαλιστικού κινή­μα­τος τις ενώ­σεις προ­σώ­πων «που ανα­βαθ­μί­ζο­νται ως κρα­τι­κό εργα­λείο στην υπη­ρε­σία των εργο­δο­τών με στό­χο να τσα­κι­στούν οι μισθοί και να γενι­κευ­τεί η ευελιξία».

«Κυβέρ­νη­ση και εργο­δό­τες θέλουν να ελέγ­χουν τα σωμα­τεία, να γνω­ρί­ζουν ανά πάσα ώρα και στιγ­μή, ποιος εργα­ζό­με­νος ή εργα­ζό­με­νη είναι μέλος του σωμα­τεί­ου, αν έχει αγω­νι­στι­κές δια­θέ­σεις, μιας και θα ξέρουν αν συμ­με­τέ­χει σε συνε­λεύ­σεις, σε απερ­γί­ες και ανά­λο­γα να παίρ­νουν τα μέτρα τους». Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας δια­πί­στω­σε ότι «θέλουν να βάλουν στο γύψο το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Γι αυτό, επι­θυ­μούν να έχει το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας το μητρώο των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων λες και είναι παράρ­τη­μα της Ασφά­λειας. Αν όλα αυτά δεν είναι κατα­στο­λή της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, φακέ­λω­μα των αγω­νι­στι­κών δια­θέ­σε­ων, των σωμα­τεί­ων, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε.

Στο θέμα της κήρυ­ξης απερ­γί­ας με ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία επε­σή­μα­νε ότι αυτό δεν είναι τίπο­τα άλλο «από την προ­σπά­θεια να κόψουν τους δεσμούς των εργα­ζο­μέ­νων μετα­ξύ τους, να χτυ­πή­σουν το δικαί­ω­μά τους να ενη­με­ρώ­νο­νται, να συζη­τούν συλ­λο­γι­κά και από κοι­νού να απο­φα­σί­ζουν να οργα­νώ­νουν τις απερ­γί­ες τους».

Στα ζητή­μα­τα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και ειδι­κό­τε­ρα στο θέμα της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών ο ΓΓ του ΚΚΕ υπο­γράμ­μι­σε ότι οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν τη θέση του ΚΚΕ ότι «η συμ­φω­νία έγι­νε άρον- άρον, μόνο και μόνο για να μπει η γει­το­νι­κή χώρα, κι όλες οι χώρες των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων στο ΝΑΤΟ και στην συνέ­χεια στην ΕΕ». Σημεί­ω­σε ότι οι ΗΠΑ και η Γερ­μα­νία θέλουν «να πατή­σουν ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο πόδι στην περιο­χή τόσο σε στρα­τιω­τι­κό όσο και σε πολι­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κό επί­πε­δο σε βάρος άλλων αντα­γω­νι­στών τους, όπως η Ρωσία»

Ζήτη­σε να καταγ­γελ­θεί η “Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας” με τις ΗΠΑ, να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και οι άλλες στρα­τιω­τι­κές βάσει και «να μην συμ­με­τέ­χουν οι ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό. «Η γενι­κό­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς μεγα­λώ­νουν τους κιν­δύ­νους για τη χώρα, για το λαό μας» κατέ­λη­ξε ο κ. Κουτσούμπας.

Στο θέμα του προ­σφυ­γι­κού δήλω­σε ότι πρέ­πει «να κλεί­σουν όλα τα απα­ρά­δε­κτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο, να μετα­φερ­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας που θα λει­τουρ­γούν με κρα­τι­κή ευθύ­νη. Να προ­χω­ρή­σουν χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση όλες οι οικο­γε­νεια­κές επα­νε­νώ­σεις ώστε να μην υπάρ­χει κανέ­νας ανή­λι­κος άστε­γος και απρο­στά­τευ­τος σε κέντρα φιλο­ξε­νί­ας». Τέλος ζήτη­σε να στε­λε­χω­θούν όλες οι υπη­ρε­σί­ες, οι καταυ­λι­σμοί και οι δομές που ασχο­λού­νται με πρό­σφυ­γες, να υπάρ­ξουν μόνι­μες εργα­σια­κές σχέ­σεις και κατα­βο­λή των δεδου­λευ­μέ­νων στους εργαζόμενους.

Κλεί­νο­ντας την ομι­λία του κάλε­σε τα μέλη και τους φίλους του κόμ­μα­τος να μπουν μπρο­στά στην πολι­τι­κή μάχη για «να υψω­θεί τεί­χος προ­στα­σί­ας στις λαϊ­κές κατοι­κί­ες, ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς που θα πάρουν τη μορ­φή χιο­νο­στι­βά­δας το επό­με­νο διά­στη­μα, για να επα­νέλ­θουν οι κλα­δι­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας για όλους τους εργα­ζό­με­νους, για να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντια­σφα­λι­στι­κοί νόμοι, και να μπει φρέ­νο στο νέο ασφα­λι­στι­κό που ετοι­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση που μετα­τρέ­πει την ασφά­λι­ση σε ατο­μι­κή υπόθεση».

Νωρί­τε­ρα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στα πλαί­σια της διή­με­ρης περιο­δεί­ας του στη Δυτ. Μακε­δο­νία συνα­ντή­θη­κε με το δήμαρ­χο Φλώ­ρι­νας, Βασί­λη Γιαν­νά­κη, όπου συζη­τή­θη­καν θέμα­τα όπως της θέρ­μαν­σης, του κάθε­του άξο­να Φλώ­ρι­να- Πτο­λε­μα­ΐ­δα, της σιδη­ρο­δρο­μι­κής σύν­δε­σης της πόλης με τη Θεσ­σα­λο­νί­κη αλλά κα ζητή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το μέλ­λον της ΔΕΗ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέ­θε­σε στε­φά­νι στο Μνη­μείο- ομα­δι­κό τάφο των μαχη­τών του ΔΣΕ από την περί­ο­δο του εμφυ­λί­ου ενώ στην συνέ­χεια παρευ­ρέ­θη­κε στα εγκαί­νια των νέων γρα­φεί­ων του κόμματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο