Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Να πάψει ο λαός με την ψήφο να ενισχύει τις δυνάμεις που τον έφεραν έως εδώ!

Δεν θυσιάζουμε την Υγεία για των κερδών την “ανοσία”
«Δεν υπάρχουν “σωτήρες”, ούτε “παλιοί”, ούτε “νέοι”.
Υπάρχει μόνο ο λαός που, αν το αποφασίσει, μπορεί να σώσει το λαό!»

Αυτά τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας από το Περι­στέ­ρι καλώ­ντας το λαό να πάψει με την ψήφο να ενι­σχύ­ει τις δυνά­μεις που τον έφε­ραν έως εδώ.

Μόνο με τη συλ­λο­γι­κή δρά­ση μπο­ρού­με κάτι κακό να εμπο­δί­σου­με, ακό­μα και να κερ­δί­σου­με μια ανά­σα, ένα θετι­κό, σημεί­ω­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας σε σύσκε­ψη μαζι­κών φορέ­ων και εργα­ζο­μέ­νων στις δομές Υγεί­ας, το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας, που διορ­γά­νω­σαν στο ΚΥΒΕ οι Τομε­α­κές Οργα­νώ­σεις Περι­στε­ρί­ου, Νοτιο­δυ­τι­κών (Αιγά­λεω, Χαϊ­δά­ρι, Αγ. Βαρ­βά­ρα) και Δυτι­κών Συνοι­κιών (Πετρού­πο­λη, Ίλιον, Αγ. Ανάρ­γυ­ροι — Καμα­τε­ρό) του ΚΚΕ, με θέμα «Δυο χρό­νια παν­δη­μία και η κατά­στα­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας».

Ειδι­κά για την Υγεία σημεί­ω­σε ότι για το ΚΚΕ εφι­κτό και ρεα­λι­στι­κό είναι ό,τι συμ­φέ­ρει, ό,τι ωφε­λεί το λαό και πως «η θέση μας για την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας είναι απο­λύ­τως ρεα­λι­στι­κή, για­τί είναι αυτή που έχει ανά­γκη ο λαός μας και υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες και μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί σήμε­ρα σ’ αυτή εδώ τη χώρα».

Παρεμ­βά­σεις έγι­ναν από τους: Δημή­τρης Κυπραί­ος πρό­ε­δρος σωμα­τεί­ου συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Περι­στε­ρί­ου, Τασού­λα Παπα­δο­γιαν­νά­κη μέλος του ΔΣ του σωμα­τεί­ου εργα­ζό­με­νων στο παράρ­τη­μα προ­στα­σία του παι­διού «Η Μητέ­ρα», Λευ­τέ­ρης Σιδέ­ρης μέλος του ΔΣ της Ενω­σης Γονέ­ων Περι­στε­ρί­ου, Ελέ­νη Καμα­ρι­νο­πού­λου πρό­ε­δρος του σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων στο δήμο Αγί­ων Αναρ­γύ­ρων — Καμα­τε­ρού, Αννα Μαρο­πού­λου μέλος ΔΣ συλ­λό­γου γονέ­ων του ΕΕΕΕΚ Αιγά­λεω, Μαρία Χαλ­βα­τζή από το Σύλ­λο­γο Δημο­κρα­τι­κών Γυναι­κών Αγ. Βαρ­βά­ρας και το ΔΣ  του συλ­λό­γου εργα­ζο­μέ­νων στο νοσο­κο­μείο «Αρε­ταί­ειο», Γιώρ­γος Μπί­λης πρό­ε­δρος ενιαί­ου συλ­λό­γου γονέ­ων και κηδε­μό­νων ΑΜΕΑ Αττι­κής και μέλος του ΔΣ του συλ­λό­γου γονέ­ων και κηδε­μό­νων ΕΝΕΓΥΛ Αιγάλεω.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι,

Μπο­ρεί η σημε­ρι­νή σύσκε­ψη με τους μαζι­κούς φορείς, εδώ στους δήμους της Δυτι­κής Αθή­νας, να έχει ως θέμα την οργά­νω­ση της πάλης για την Υγεία, όμως αυτό σε καμιά περί­πτω­ση δεν σημαί­νει πως όλα τα άλλα προ­βλή­μα­τα, που βασα­νί­ζουν τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, μπαί­νουν σε δεύ­τε­ρη μοίρα.

Το αντί­θε­το. Δεν αφή­νου­με έξω από την πάλη μας κανέ­να πρό­βλη­μα, για­τί καμιά λαϊ­κή οικο­γέ­νεια δεν μπο­ρεί να αφή­σει έξω από την πόρ­τα του σπι­τιού της κανέ­να πρό­βλη­μα:

Είτε είναι η ανερ­γία και οι συν­θή­κες δου­λειάς, είτε είναι η ακρί­βεια και το μειω­μέ­νο εισό­δη­μα, είτε είναι η μόρ­φω­ση των παι­διών που την πλη­ρώ­νει ακρι­βά, είτε είναι η προ­στα­σία της ζωής από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές.

Συζητάμε τα πάντα. Κυρίως συζητάμε ποιος φταίει, τι χρειάζεται να αλλάξει και πώς θα τα καταφέρουμε, τι μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε.

Από την οργά­νω­ση της πάλης για τις δικές μας ανά­γκες, μπο­ρού­με να περι­μέ­νου­με πολλά.

Αυτό μπο­ρεί να γίνει με τη συζή­τη­ση μέσα στο Σωμα­τείο, στον Σύλ­λο­γο, στον μαζι­κό φορέα, για το τι πρέ­πει να κάνου­με, τι θα διεκ­δι­κή­σου­με, πώς θα το οργανώσουμε.

Μόνο με τη συλ­λο­γι­κή δρά­ση, που σήμε­ρα μπο­ρεί να ξεκι­νά­ει από λίγους και αύριο να συσπει­ρώ­νει περισ­σό­τε­ρους, μπο­ρού­με κάτι κακό να εμπο­δί­σου­με, ακό­μα και να κερ­δί­σου­με μια ανά­σα, ένα θετικό.

Αυτό το ξέρουν καλά οι εργά­τες στο λιμά­νι της COSCO, που με τον αγώ­να τους κέρ­δι­σαν μέτρα ασφά­λειας για να μη θρη­νή­σουν άλλο συνά­δελ­φο και σήμε­ρα απερ­γούν μαζι­κά για Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας, παρά το όργιο κατα­στο­λής και τρο­μο­κρα­τί­ας με τα ΜΑΤ, το Λιμε­νι­κό και τις αύρες, αλλά και τη συκο­φα­ντία από τα καλο­πλη­ρω­μέ­να παπαγαλάκια.
Το ξέρουν οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, που παλεύ­ουν για να έχουν όλοι δου­λειά, κόντρα στην κυβέρ­νη­ση που θέλει να τους πετά­ξει στον δρό­μο, για να παρα­δώ­σει αυτή τη στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επι­χεί­ρη­ση στους ιδιώτες.

Το ξέρουν οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, που με τα μπλό­κα τους παλεύ­ουν για να μπο­ρούν να συνε­χί­ζουν να παρά­γουν στα χωρά­φια τους.

Δεν θα μας χαρίσει τίποτε και κανένας.

Δεν πρέ­πει να περι­μέ­νου­με τίπο­τα από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και την κάθε κυβέρ­νη­ση, όπως κι αν εμφα­νί­ζε­ται αυτή, που παίρ­νει την αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη κάθε φορά από την προη­γού­με­νη και συνε­χί­ζει να μας φορ­τώ­νει όλο και με περισ­σό­τε­ρα βάρη.

Όμως, μπο­ρού­με να περι­μέ­νου­με πολ­λά μόνο από την οργά­νω­ση της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης, που θα ιεραρ­χεί τις λαϊ­κές ανά­γκες και θα βάζει στο στό­χα­στρο τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο, τις κυβερ­νή­σεις, το κρά­τος και το σύστη­μα που υπηρετούν.

Σας λέμε καθα­ρά, αυτό που πρώ­τα σάς έχει πει ξανά και ξανά η ίδια σας η πεί­ρα: Δεν υπάρ­χουν “σωτή­ρες”, ούτε “παλιοί”, ούτε “νέοι”.

Υπάρχει μόνο ο λαός που, αν το αποφασίσει, μπορεί να σώσει τον λαό!

Κι αυτό δεν είναι ένα σύν­θη­μα για το αύριο, αυτή είναι απαί­τη­ση του σήμερα.

Για­τί σήμε­ρα δεν πρέ­πει να μεί­νει κανείς μόνος, κανείς απρο­στά­τευ­τος, απέ­να­ντι στην εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία, που επι­βάλ­λει 10ωρη απλή­ρω­τη δου­λειά, ανα­σφά­λι­στη εργα­σία και θέλει να βάλει και φίμω­τρο στον εργά­τη που διαμαρτύρεται.

Για­τί σήμε­ρα πρέ­πει να στη­ρι­χτούν οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες που δεν τα βγά­ζουν πέρα λόγω της ακρίβειας.

Για­τί σήμε­ρα δεν πρέ­πει να μεί­νει ούτε ένα λαϊ­κό σπί­τι χωρίς ρεύ­μα και θέρμανση.

Για­τί σήμε­ρα πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν οι δημό­σιες δομές Υγεί­ας και εδώ στη Δυτι­κή Αθήνα.

Όλα αυτά δεν μπο­ρού­με να τα αφή­σου­με γι’ αύριο, πολύ περισ­σό­τε­ρο δεν μπο­ρού­με να τα ανα­θέ­σου­με να τα λύσει καμιά αστι­κή κυβέρ­νη­ση, κανέ­να κράτος.

Αυτοί που δημιουρ­γούν τα προ­βλή­μα­τα, δεν μπο­ρεί να μας λένε ότι κάποια στιγ­μή, κάπο­τε, κάτι έστω θα λύσουν, κάπως θα μας ανακουφίσουν.

Κι εμείς να τους πιστεύουμε!

Ποιος πραγματικά μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, που καίει κάθε λαϊκό σπίτι, κάθε μικροεπαγγελματία;

Κατ’ αρχάς, όλοι τους -η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ- παί­ζουν την κολο­κυ­θιά

Κανείς, μα κανείς τους δεν λέει τι είναι τελι­κά η ακρί­βεια: Μια “στρα­βή” που έτυ­χε, ένα “και­ρι­κό φαι­νό­με­νο”, που όπως ήρθε έτσι και θα φύγει;

Παί­ζουν την κολο­κυ­θιά, για­τί όλοι τους θέλουν να μεί­νει στο απυ­ρό­βλη­το το σύστη­μα που υπη­ρε­τούν, το οποίο βολο­δέρ­νει από κρί­ση σε κρί­ση. Να μεί­νει στο απυ­ρό­βλη­το η δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης, όπου τώρα επι­λο­γή δεν είναι οι ορι­ζό­ντιες περι­κο­πές στο εισό­δη­μα, η εφαρ­μο­γή αυστη­ρών δημο­σιο­νο­μι­κών κανό­νων, αλλά η προ­σω­ρι­νή χαλά­ρω­σή τους και μια πιο επε­κτα­τι­κή οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, στην οποία μάλι­στα όλοι τους συγκλίνουν.

Παί­ζουν την κολο­κυ­θιά για τις αυξη­μέ­νες τιμές στην Ενέρ­γεια, για­τί όλοι θέλουν να μεί­νει στο απυρόβλητο:

Η πολι­τι­κή της περί­φη­μης “πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης” που όλοι έχουν για Ευαγγέλιο.

Η “απε­λευ­θέ­ρω­ση” στην Ενέργεια.

Οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και τα συνε­χή κύμα­τα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης στην Ενέρ­γεια, στην Ύδρευ­ση, στις Μετα­φο­ρές, στην Υγεία και την Παιδεία.

Οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, όμως, τώρα πρέ­πει να στη­ρι­χτούν για να μπο­ρέ­σουν να τα βγά­λουν πέρα. Κι αυτό σημαίνει:

Ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών, με κατάρ­γη­ση του άθλιου νόμου ‑ο οποί­ος έχει την υπο­γρα­φή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο κατώ­τα­τος μισθός θα ορί­ζε­ται με Υπουρ­γι­κή Απόφαση.

Σημαί­νει κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης, των φόρων στα καύ­σι­μα και την Ενέργεια.

Κατάρ­γη­ση των έμμε­σων φόρων και μετα­κύ­λι­ση των φορο­λο­γι­κών βαρών στο μεγά­λο κεφάλαιο.

Σημαί­νει αύξη­ση των συντά­ξε­ων και μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων, με παράλ­λη­λη μετα­κύ­λι­ση αυτών στη μεγά­λη εργοδοσία.

Σημαί­νει να μπει φρέ­νο στις ανα­τι­μή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης και ουσια­στι­κή παρέμ­βα­ση κατά των δια­φό­ρων καρτέλ.

Όλα τα υπό­λοι­πα είναι κου­βέ­ντα να γίνεται…

Αγα­πη­τές φίλες και φίλοι,

Ποιος μπο­ρεί, για να έρθω και στο θέμα μας, να υπε­ρα­σπί­σει το δικαί­ω­μα του λαού στη δημό­σια και δωρε­άν Υγεία;
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ;
Όταν όλοι τους πορεύ­τη­καν με σημαία τη δήθεν αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη του δημό­σιου με τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγείας!

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα, το Παι­δια­τρι­κό Νοσο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης, του οποί­ου η σύμ­βα­ση με το ίδρυ­μα “Νιάρ­χος” υπο­γρά­φη­κε επί ΣΥΡΙΖΑ και εξει­δι­κεύ­ε­ται επί ΝΔ. Και πριν μας πουν ορι­σμέ­νοι “Τι πρό­βλη­μα έχε­τε που η Θεσ­σα­λο­νί­κη θα απο­κτή­σει παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο και μάλι­στα με δωρεά;”,
τους απαντάμε:
Μέσα από αυτή τη “δωρεά” ξεπρο­βάλ­λει το “νοσο­κο­μείο-επι­χεί­ρη­ση”, το κοι­νό τους όρα­μα, που όμως καμία σχέ­ση έχει με την ανά­γκη του λαού για δημό­σια και δωρε­άν Υγεία. Άλλω­στε το Παι­δια­τρι­κό Θεσ­σα­λο­νί­κης θα είναι ΝΠΙΔ και όχι ένα δημό­σιο νοσο­κο­μείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άλλω­στε δεν ξεχνά­με! Κάπως έτσι ξεκί­νη­σαν όλα, με αυτά τα επι­χει­ρή­μα­τα, παρό­πλι­σαν το λαϊ­κό κίνη­μα, κορόι­δε­ψαν τον κόσμο. Και ιδού η σημε­ρι­νή κατά­ντια της συνύ­παρ­ξης του ιδιω­τι­κού με το δημό­σιο τομέα.
Και τι δεν έχου­με ακού­σει τόσα χρό­νια, όχι μόνο από τις “δεξιές”, τις λεγό­με­νες κεντρώ­ες κυβερ­νή­σεις, αλλά και από τη δήθεν “αρι­στε­ρή”;
“Όσο ανα­πτύσ­σε­ται ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας τόσο θα ανα­βαθ­μί­ζε­ται και ο δημό­σιος”, έλε­γε και λέει.

Τη βλέ­που­με αυτή την “ανα­βάθ­μι­ση” καθημερινά:

Στα επεί­γο­ντα των νοσοκομείων.

Στα ράν­τζα της ντρο­πής στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο.

Στις λίστες ανα­μο­νής για μήνες για ένα ιατρι­κό ραντεβού.

“Ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας δεν απο­τε­λεί πρό­βλη­μα για το δημό­σιο σύστη­μα, όσο λει­τουρ­γεί μέσα στο πλαί­σιο κανό­νων”, μας έλε­γαν και λένε ακό­μα. Ο μόνος κανό­νας που ανα­γνω­ρί­ζει το κεφά­λαιο που επεν­δύ­ει στην Υγεία είναι τα κέρ­δη του κι αυτά δια­σφα­λί­ζο­νται και μέσα από την υπο­βάθ­μι­ση, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Μια βόλ­τα στο κέντρο του Περι­στε­ρί­ου να πάει κανείς, θα δει πως σε κάθε τετρά­γω­νο υπάρ­χει κι ένα δια­γνω­στι­κό κέντρο μεγά­λης ιδιω­τι­κής αλυ­σί­δας. Ακό­μα και μέσα στην παν­δη­μία, το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας καταρ­ρέ­ει, ενώ ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας συνε­χί­ζει να θησαυ­ρί­ζει. Θέλε­τε να μιλή­σου­με για το ποια απο­τε­λέ­σμα­τα είχε αυτή η δήθεν αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας εδώ στη Δυτι­κή Αθή­να; Ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους δήμους της χώρας, όπως είναι το Περι­στέ­ρι, έχει 2 Κέντρα Υγεί­ας και μια υπο­στε­λε­χω­μέ­νη μονά­δα στον Αγ. Ιερό­θεο. Κι αυτά με τερά­στιες ελλεί­ψεις σε βασι­κές ιατρι­κές ειδι­κό­τη­τες. Το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό την τελευ­ταία δεκα­ε­τία έχει μειω­θεί κατά 65%!

Στους διπλα­νούς δήμους, στο Χαϊ­δά­ρι, στην Αγία Βαρ­βά­ρα και στο Αιγά­λεω, τα Κέντρα Υγεί­ας είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­να, με βασι­κές ειδι­κό­τη­τες να λεί­πουν και ο ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κός εξο­πλι­σμός, όταν δεν είναι απαρ­χαιω­μέ­νος, να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Σε μια ολό­κλη­ρη περιο­χή, όπως είναι οι Δήμοι Αγί­ων Αναρ­γύ­ρων — Καμα­τε­ρού, Ιλί­ου, Πετρού­πο­λης, Άνω Λιο­σί­ων, υπάρ­χει ένα και μονα­δι­κό Κέντρο Υγεί­ας με δύο υπο­μο­νά­δες και αυτές υποστελεχωμένες.

Μπο­ρεί πραγ­μα­τι­κά, με αυτή την άθλια κατά­στα­ση, να μιλή­σει κανείς για Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγείας;

Θα περί­με­νε ίσως κανείς ότι λόγω της παν­δη­μί­ας, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ θα έπαιρ­νε έστω ορι­σμέ­να μέτρα ενί­σχυ­σης της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, για να μπο­ρέ­σει να αντα­πο­κρι­θεί στις αυξη­μέ­νες ανά­γκες για ιατρι­κή φρο­ντί­δα. Όχι μόνο δεν το έκα­νε, αλλά φόρ­τω­σε και στα Κέντρα Υγεί­ας μέρος του προ­γράμ­μα­τος εμβο­λια­σμού, κάνο­ντας τα πράγ­μα­τα ακό­μα χειρότερα.

Όπως και σε όλη την Ελλά­δα, έτσι και δω στη Δυτι­κή Αθή­να, για­τροί μετα­κι­νή­θη­καν από τα ήδη υπο­στε­λε­χω­μέ­να Κέντρα Υγεί­ας στα εμβο­λια­στι­κά τμή­μα­τα, με απο­τέ­λε­σμα τώρα να δέχο­νται πολύ λίγα ιατρι­κά ραντεβού.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό, όπως μαθαί­νου­με, ότι σε ανα­ζή­τη­ση ραντε­βού για παθο­λό­γο στις 20 Γενά­ρη σε 8 δήμους του Δυτι­κού Τομέα, το πρώ­το δια­θέ­σι­μο ραντε­βού ήταν στις 3 Μάρτη.

Μετά από 43 μέρες, ένα ραντε­βού με παθολόγο!!!

Κατα­λα­βαί­νει κανείς τι σημαί­νει αυτό για την υγεία του λαού της Δυτι­κής Αθή­νας και μάλι­στα σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας, όπου η ενη­μέ­ρω­ση, η άμε­ση διά­γνω­ση, η ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση απο­κτά κρί­σι­μη σημασία!

Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάν­θρω­ποί μας κατέ­λη­ξαν στις ΜΕΘ ή ακό­μα και έχα­σαν τη ζωή τους, για­τί δεν αξιο­λό­γη­σαν τα συμ­πτώ­μα­τα, άργη­σαν να φτά­σουν σε ένα νοσοκομείο.

Η κατά­στα­ση, βέβαια, θα ήταν πολύ δια­φο­ρε­τι­κή αν για όλους αυτούς υπήρ­χε δια­θέ­σι­μος ένας οικο­γε­νεια­κός για­τρός, που θα γνώ­ρι­ζε το ιστο­ρι­κό τους και θα τους παρακολουθούσε.

Το ίδιο ισχύ­ει και για το πρό­γραμ­μα εμβολιασμού.

Πόσο δια­φο­ρε­τι­κή θα ήταν η κατά­στα­ση με τον εμβο­λια­σμό αν για παρά­δειγ­μα ο θεσμός του οικο­γε­νεια­κού για­τρού, ως βασι­κό στοι­χείο στη σύν­θε­ση του επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού των Κέντρων Υγεί­ας, είχε ουσια­στι­κό ρόλο για να μπο­ρεί να εξα­σφα­λι­στεί και η ουσια­στι­κή ενη­μέ­ρω­ση και η πρό­λη­ψη, αλλά και η παρα­κο­λού­θη­ση μετά;

Φίλες και φίλοι,
Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Εμείς ‑και με αφορ­μή τη σημε­ρι­νή σύσκε­ψη- θέλου­με να ενη­με­ρώ­σου­με και να συζη­τή­σου­με πλευ­ρές της πρό­τα­σής μας για την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, που είναι ο πυρή­νας της πρό­τα­σής μας για την Υγεία.

Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή — συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων “κοινωνικών συνεταιρισμών”.

Πυρή­νας της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας είναι το Κέντρο Υγεί­ας, με τα Απο­κε­ντρω­μέ­να Ιατρεία και τις Κινη­τές Μονά­δες που συν­δέ­ο­νται με αυτό.

Κέντρο Υγεί­ας πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­νο, με όλες τις βασι­κές ειδι­κό­τη­τες για­τρών (όπως γενι­κοί για­τροί, παθο­λό­γοι, παι­δί­α­τροι, γυναι­κο­λό­γοι, οφθαλ­μί­α­τροι, ορθο­πε­δι­κοί, ψυχί­α­τροι, μικρο­βιο­λό­γοι, ακτι­νο­λό­γοι κ.ά.).

Επί­σης, στε­λε­χω­μέ­νο με οδο­ντιά­τρους, νοση­λευ­τές, μαί­ες, ψυχο­λό­γους, κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς, επι­σκέ­πτες Υγεί­ας, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τές και άλλες ειδι­κό­τη­τες υγειονομικών.

Κέντρα Υγεί­ας με σύγ­χρο­νο τεχνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό, δια­γνω­στι­κά εργα­στή­ρια, οδο­ντια­τρεία, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τή­ρια, φαρ­μα­κεία κλπ.

Όταν λέμε ότι η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας πρέ­πει ανα­πτυ­χθεί, θέτου­με και ορι­σμέ­να κρι­τή­ρια, όπως είναι:

Η πλή­ρης και απο­λύ­τως δωρε­άν κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών σε υπη­ρε­σί­ες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας (πρό­λη­ψη, θερα­πεία, απο­κα­τά­στα­ση), όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Η έγκαι­ρη παρο­χή υπη­ρε­σιών. Γι’ αυτό πρέ­πει να είναι κοντά στον τόπο κατοι­κί­ας, εργα­σί­ας και σπουδών.

Να παίρ­νο­νται υπό­ψη οι ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες κάθε περιο­χής, αν είναι βιο­μη­χα­νι­κή, αγρο­τι­κή, του­ρι­στι­κή, ορει­νή. Ιδιαί­τε­ρα παίρ­νου­με υπό­ψη τα 200 κατοι­κη­μέ­να νησιά της χώρας.

Οι ιδιαί­τε­ρες ανά­γκες τμη­μά­των του πλη­θυ­σμού, όπως είναι βρε­φι­κός — παι­δι­κός πλη­θυ­σμός, γυναί­κες, ΑμεΑ, ηλι­κιω­μέ­νοι, Ρομά, πρό­σφυ­γες — μετανάστες.

Οι μονά­δες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας (Κέντρα Υγεί­ας — Πολυ­ϊ­α­τρεία — Απο­κε­ντρω­μέ­να Ιατρεία — Κινη­τές Μονά­δες) πρέ­πει να δια­συν­δέ­ο­νται με την οικο­γέ­νεια, τα σχο­λεία και τις σχο­λές, τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, τους τόπους δου­λειάς, τους τόπους άθλη­σης, τα γηρο­κο­μεία, άλλα ιδρύ­μα­τα που τυχόν υπάρχουν.Με αυτήν την έννοια ο οικο­γε­νεια­κός για­τρός (γενι­κός για­τρός, παθο­λό­γος, παι­δί­α­τρος) απο­τε­λεί βασι­κό στοι­χείο στη σύν­θε­ση του επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού των Κέντρων Υγεί­ας και έχει ουσια­στι­κό και όχι περιο­ρι­σμέ­νο ρόλο, όπως κάνει η σημε­ρι­νή και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση με τις Τοπι­κές Μονά­δες Υγεί­ας (ΤΟΜΥ).

Το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης.

Που σημαί­νει ότι αυτές πρέ­πει να απευ­θύ­νο­νται πριν απ’ όλα στους υγιείς, ώστε να προ­λαμ­βά­νο­νται ασθένειες.
Με ανά­πτυ­ξη υπη­ρε­σιών για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση του επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου, καθώς και μέτρων για την υγεία και ασφά­λεια στην εργασία.
Το Κέντρο Υγεί­ας πρέ­πει να απο­τε­λεί ένα επι­τε­λείο συνερ­γα­ζό­με­νων υπη­ρε­σιών Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας που θα μελε­τά, θα κατα­γρά­φει, θα σχε­διά­ζει και θα εφαρ­μό­ζει προ­γράμ­μα­τα και υπη­ρε­σί­ες που αφο­ρούν το σύνο­λο του πλη­θυ­σμού, ομά­δες του πλη­θυ­σμού και εξατομικευμένα.

Το Κέντρο Υγεί­ας πρέ­πει να έχει πλή­ρη κατα­γρα­φή στην περιο­χή ευθύ­νης του, για:

Tον βρε­φι­κό και παι­δι­κό πληθυσμό.

Τους χρό­νια πάσχο­ντες και το είδος της πάθησης.

Τα ΑμεΑ, τα άτο­μα με αναπηρία.

Τους ηλι­κιω­μέ­νους.

Τους ψυχι­κά πάσχοντες.

Τις έγκυ­ες, τις λεχώνες.

Έχο­ντας αυτή την πλή­ρη κατα­γρα­φή, με τη βοή­θεια των τεχνο­λο­γι­κών μέσων που υπάρ­χουν σήμε­ρα, μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη και σχε­δια­σμέ­νη παρέμ­βα­ση ανά­λο­γα με τις ανάγκες.

Όπως για παράδειγμα:

Οι προ­λη­πτι­κές και εργα­στη­ρια­κές ιατρι­κές εξετάσεις.

Η στο­χευ­μέ­νη παρέμ­βα­ση σε ομά­δες πλη­θυ­σμού, όπως είναι οι μονα­χι­κοί ηλι­κιω­μέ­νοι, όπως και περι­πτώ­σεις ειδι­κών συν­θη­κών. Το Κέντρο Υγεί­ας με την υπη­ρε­σία “Κατ’ οίκον νοση­λεία” μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­ζει ζητή­μα­τα όπως:

Εκπαί­δευ­ση των λεχώ­νων για τις ανά­γκες των νεογέννητων.

“Αλλα­γές” που απαι­τού­νται μετά από χει­ρουρ­γι­κές επεμβάσεις.

Υπη­ρε­σί­ες σε κατά­κοι­τους ηλικιωμένους.

Να δια­θέ­τει κατάλ­λη­λα μέσα μετα­φο­ράς για τους ασθε­νείς που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν σε μονά­δες Υγείας.

Τμή­μα του ενιαί­ου λει­τουρ­γι­κά Κέντρου Υγεί­ας απο­τε­λεί το Κέντρο Ψυχι­κής Υγεί­ας, με βασι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα και σε αυτό την πρό­λη­ψη σε όλα τα επίπεδα.

Ο ενιαί­ος χαρα­κτή­ρας της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, των άμε­σα συνερ­γα­ζό­με­νων τμη­μά­των και υπη­ρε­σιών της στο πλαί­σιο του κρα­τι­κού Κέντρου Υγεί­ας, είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για την εφαρ­μο­γή ουσια­στι­κών μέτρων πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και αποκατάστασης.

Αυτές είναι βασικές πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Και είμα­στε σίγου­ροι πως ορι­σμέ­νοι, αν και θα συμ­φω­νή­σουν πως μια τέτοια Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας χρεια­ζό­μα­στε, αμέ­σως μετά θα πουν ότι “αυτά δεν γίνο­νται”, “δεν είναι ρεα­λι­στι­κά”, ότι “είναι μαξιμαλιστικά”!

Και το ερώ­τη­μα είναι: Για­τί ό,τι αφο­ρά στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού να θεω­ρεί­ται “ουτο­πι­κό και ανέ­φι­κτο”, αλλά ό,τι αφο­ρά στα συμ­φέ­ρο­ντα του ιδιω­τι­κού κεφα­λαί­ου στον τομέα της Υγεί­ας να θεω­ρεί­ται απο­λύ­τως εφι­κτό; Θα μου πεί­τε το ίδιο δεν συμ­βαί­νει σε όλους τους τομείς;

Αγα­πη­τοί φίλοι και φίλες,

Για εμάς, το ΚΚΕ, εφικτό και ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει, ό,τι ωφελεί τον λαό.

Και η θέση μας για την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας είναι απο­λύ­τως ρεα­λι­στι­κή, για­τί είναι αυτή που έχει ανά­γκη ο λαός μας και υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες και μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί σήμε­ρα σ’ αυτή εδώ τη χώρα. Κατα­λα­βαί­νε­τε κι εσείς πως μια τέτοια θέση που εξα­σφα­λί­ζει ανα­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας και Πρό­νοιας στον λαό, δεν υπάρ­χει σε κανέ­να κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα των υπολοίπων.

Δεν υπάρ­χει στο κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΙΝΑΛ και των άλλων.

Έχει όμως ξεχω­ρι­στή θέση στην πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ, κάτι που προ­ϋ­πο­θέ­τει και άλλες αλλα­γές, ριζι­κές αλλα­γές, σε όλη την κοι­νω­νία και την οικο­νο­μία. Ναι, έτσι είναι. Κι αυτό πρέ­πει να σκε­φτό­μα­στε: Πώς αυτές τις αλλα­γές θα τις φέρου­με πιο κοντά! Για­τί σήμε­ρα τα επι­τεύγ­μα­τα της κοι­νω­νι­κής παρα­γω­γής μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν πολ­λά προ­βλή­μα­τα. Ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες ανά­γκες μπο­ρούν να καλυ­φθούν, όπως είναι αυτές της υγεί­ας που συζη­τά­με σήμε­ρα. Είναι απα­ρά­δε­κτο τη σημε­ρι­νή επο­χή, οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός, να καλεί­ται να ζει όλο και χειρότερα.

▪️Γι’ αυτό και ο ίδιος ο λαός πρέ­πει να δώσει τη λύση.
▪️Να πάψει να στη­ρί­ζει την ίδια πολιτική.
▪️Να πάψει να στη­ρί­ζει και με την ψήφο του να ενι­σχύ­ει τις ίδιες δυνά­μεις που τον έφε­ραν έως εδώ.
▪️Πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος, αυτό που εμπο­δί­ζει την πραγ­μα­τι­κή λύση, είναι το ίδιο το άδι­κο σύστη­μα που υπη­ρε­τούν όλοι αυτοί.

Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιες φιλο­λαϊ­κές προ­τά­σεις, που κοντρά­ρουν και αντι­στέ­κο­νται στην κατά­στα­ση αυτή που βρισκόμαστε.

Σήμε­ρα ‑κατά την άπο­ψή μας- ο αγώ­νας για την υγεία του λαού, εδώ στη Δυτι­κή Αθή­να, σημαίνει:

Να ενι­σχυ­θούν ουσια­στι­κά οι δομές Υγεί­ας. Ορι­σμέ­να Κέντρα Υγεί­ας να μετα­τρα­πούν σε 24ωρης λει­τουρ­γί­ας, με υπο­δο­μή για επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά (ΕΚΑΒ) και δυνα­τό­τη­τα βρα­χεί­ας νοση­λεί­ας, με σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές, πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­να με για­τρούς, νοση­λευ­τι­κό και βοη­θη­τι­κό προ­σω­πι­κό, υλι­κά και μηχα­νή­μα­τα. Με στε­λε­χω­μέ­νο Κέντρο Ψυχι­κής Υγεί­ας και όλα τα προ­γράμ­μα­τα φρο­ντί­δας, προ­στα­σί­ας και απο­κα­τά­στα­σης των ΑμεΑ.

Δημιουρ­γία δομών Υγεί­ας σε Πετρού­πο­λη και Ίλιον. Να στε­λε­χω­θούν κι αυτά με το απα­ραί­τη­το ιατρι­κό — νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, με υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή. Να καλυ­φθούν τα κενά σε μια σει­ρά βασι­κές ειδι­κό­τη­τες (καρ­διο­λό­γοι, παι­δί­α­τροι, μικρο­βιο­λό­γοι, ακτι­νο­λό­γοι), αλλά και χρό­νιων παθή­σε­ων (ενδο­κρι­νο­λό­γοι, ρευ­μα­το­λό­γοι κ.ά.) σε όλες τις μονά­δες. Να συν­δε­θούν με τους χώρους δου­λειάς, με για­τρούς Εργα­σί­ας και τεχνι­κούς Ασφά­λειας. Με τα σχο­λεία, τους παι­δι­κούς σταθ­μούς και τα αθλη­τι­κά κέντρα της περιο­χής του Δυτι­κού Τομέα και με παρα­κο­λού­θη­ση του εμβο­λια­στι­κού προγραμματισμού.

Ιδιαί­τε­ρα τώρα σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας διεκδικούμε:

Μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία και στους εργα­ζό­με­νους στους παι­δι­κούς σταθ­μούς. Καμία οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων που χρειά­ζε­ται να προ­σκο­μί­σουν τεστ, κανέ­νας δια­χω­ρι­σμός σε εμβο­λια­σμέ­νους και ανεμβολίαστους.

Να πολ­λα­πλα­σια­στούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγ­μα­το­ποιεί δωρε­άν τεστ και να επε­κτα­θεί χρο­νι­κά η διαδικασία.

Να εντα­χθούν τα δημο­τι­κά ιατρεία στον ενιαίο σχε­δια­σμό των Κέντρων Υγεί­ας στε­λε­χω­μέ­να με το απα­ραί­τη­το ιατρι­κό νοση­λευ­τι­κό προσωπικό.

Μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς. Αύξη­ση των δρο­μο­λο­γί­ων στα λεωφορεία.

Μεί­ω­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη. Να παρ­θούν πίσω οι συγχωνεύσεις.

Αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των Σχο­λι­κών Επι­τρο­πών για την εξα­σφά­λι­ση όλων των απα­ραί­τη­των υλι­κών καθα­ρι­σμού, ατο­μι­κής υγιει­νής και υπο­δο­μών στα σχο­λεία. Εξα­σφά­λι­ση χρη­μα­το­δό­τη­σης για την επαρ­κή θέρ­μαν­ση των σχολείων.

Ιδιαί­τε­ρα εδώ, στη Δυτι­κή Αθή­να, επι­βάλ­λε­ται να ενι­σχυ­θεί απο­φα­σι­στι­κά το Νοσο­κο­μείο “ΑΤΤΙΚΟΝ” που καλύ­πτει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες του πλη­θυ­σμού της περιο­χής μας:

Να προ­χω­ρή­σει άμε­σα η πρό­σλη­ψη όλου του ανα­γκαί­ου μόνι­μου προ­σω­πι­κού, η μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμβασιούχων.

Να καλυ­φθούν όλες οι ανά­γκες σε μέτρα προ­στα­σί­ας και τεχνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό, προ­κει­μέ­νου να αντα­πο­κρί­νε­ται με πλή­ρη επάρ­κεια στις συνο­λι­κές ανά­γκες της περιο­χής μας, χωρίς την εντα­τι­κο­ποί­η­ση και την εξου­θέ­νω­ση του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού. Χωρίς εργο­λά­βους και ΣΔΙΤ.

Και, βέβαια, να στε­λε­χω­θούν με τις ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, όλων των ειδι­κο­τή­των, όλα τα ειδι­κά νοσο­κο­μεία (Παι­δια­τρι­κά, Ψυχια­τρι­κά, Ογκο­λο­γι­κά κ.ά.) και οι δομές (Ίδρυ­μα Ανα­πή­ρων, Κέντρο Βρε­φών “Μητέ­ρα” κ.ά.), που είναι ελά­χι­στα στην Αττι­κή και υποστελεχωμένα.

Να στε­λε­χω­θεί επαρ­κώς η υπη­ρε­σία “Βοή­θεια στο Σπί­τι”, με εργα­ζό­με­νους μόνι­μης και στα­θε­ρής εργα­σί­ας, που να καλύ­πτουν τις ανά­γκες των ηλι­κιω­μέ­νων και των ευπα­θών ομάδων.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς όλα αυτά τα βάζουμε για συζήτηση μέσα στους μαζικούς φορείς, στα Σωματεία, εκεί που μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αιτήματα, να δυναμώσει ο προβληματισμός για τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα.

Εκεί που μπο­ρεί ο εργά­της να στα­θεί δίπλα στον εργά­τη και όλοι μαζί σε συμ­μα­χία με τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες και επι­στή­μο­νες, τις γυναί­κες και τα παι­διά τους, να στα­θούν απέ­να­ντι από το σύστη­μα, το κρά­τος και τις κυβερ­νή­σεις τους και να βάλουν στο επί­κε­ντρο τις δικές τους πραγ­μα­τι­κές ανάγκες.
Εκεί μπο­ρεί να δυνα­μώ­σει και η συζή­τη­ση ποια πολι­τι­κή αλλα­γή χρειά­ζε­ται ο λαός.

Κι αυτή βρίσκεται στην άλλη όχθη από τα κόμματα του κεφαλαίου. Βρίσκεται στη λαϊκή πάλη που θα δυναμώσει και θα τα πάρει όλα αμπάριζα: Τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και το σύστημά τους.

Η προ­ο­πτι­κή αυτής της πολι­τι­κής αλλα­γής θα δυνα­μώ­νει, όσο δυνα­μώ­νει και γίνε­ται συνεί­δη­ση πως “Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό”.

Και μπο­ρού­με και θα τα καταφέρουμε!

Με αυτές τις σκέ­ψεις θα ήθε­λα να τελειώ­σω την ειση­γη­τι­κή μου παρέμ­βα­ση και να σας ακού­σω.

Εσείς ζεί­τε τα προ­βλή­μα­τα από κοντά, έχε­τε την άμε­ση πεί­ρα οργά­νω­σης των αγώ­νων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο