Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν και αύριο, Μέρα Δράσης για τα εργασιακά, και την Πρωτομαγιά, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε σημε­ρι­νή του συνέ­ντευ­ξη στον τ/σ «Open» τόνι­σε ότι τηρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα που προ­τεί­νει η ιατρι­κή κοι­νό­τη­τα και το υγιειο­νο­μι­κό επι­τε­λείο, οι εργα­ζό­με­νοι δεν μπο­ρούν να μένουν σιωπηλοί.

«Ο κόσμος δεν μπο­ρεί να μην διεκ­δι­κεί αυτό το διά­στη­μα, οργα­νώ­νου­με αυτήν την πάλη, έχου­με ήδη δει να οργα­νώ­νο­νται Μέρες Δρά­σης από σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων, άλλους φορείς, με συγκε­κρι­μέ­νο προ­σα­να­το­λι­σμό και τήρη­ση όλων των μέτρων» είπε, προ­σθέ­το­ντας «δεν μπο­ρού­με να μένου­με σιω­πη­λοί, ούτε άπρα­γοι, αύριο από τις 11.00 το πρωί έως τις 5.00 το από­γευ­μα σε σει­ρά εργα­σια­κών χώρων γίνο­νται στά­σεις εργα­σί­ας από τους εργα­ζό­με­νους, συμπα­ρα­στε­κό­μα­στε σε αυτόν τον αγώ­να, αυτά που διεκ­δι­κούν είναι απα­ραί­τη­τα: λήψη μέτρων υγεί­ας, προ­σλή­ψεις νοση­λευ­τών, άνοιγ­μα ΜΕΘ, επαρ­κείς υπο­δο­μές για­τί δεν τελειώ­νου­με με τον κορονοϊό».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι τα μέτρα για τα εργα­σια­κά «έρχο­νται για να μεί­νουν» και υπο­γράμ­μι­σε ότι «αύριο, αυτό που θέτουν οι εργα­ζό­με­νοι μέσω των σωμα­τεί­ων τους είναι ότι πρέ­πει να τελειώ­σει η ιστο­ρία με την απλη­ρω­σιά, τις απο­λύ­σεις, την εκ περι­τρο­πής εργα­σία, τις αλλα­γές στις εργα­σια­κές σχέ­σεις, με το χτύ­πη­μα στη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση και στη συν­δι­κα­λι­στι­κή ελευ­θε­ρία και δρά­ση μέσα στους χώρους δουλειάς».

Επι­σή­μα­νε ότι τα μέτρα που ελή­φθη­σαν με τις ΠΝΠ «είναι μνη­μο­νια­κά μέτρα» και πρό­σθε­σε ότι αυτά τα μέτρα που παίρ­νο­νται τώρα περι­λαμ­βά­νο­νταν ‑ήδη πριν την παν­δη­μία- στους βασι­κούς οικο­νο­μι­κούς και πολι­τι­κούς στό­χους, της ΕΕ, των κυβερ­νή­σε­ων και του ΣΕΒ.

«Είναι βεβαιό­τη­τα ότι επι­δί­ω­ξή τους είναι η μόνι­μη κατο­χύ­ρω­ση των μέτρων» τόνι­σε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι «και τα μνη­μό­νια ήλθαν για την περί­ο­δο της κρί­σης, αλλά ενώ τα δύο τελευ­ταία χρό­νια είμα­στε σε ρυθ­μούς ανά­καμ­ψης και καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, οι χιλιά­δες αντερ­γα­τι­κοί νόμοι όχι μόνο έμει­ναν, αλλά προ­στί­θε­νται και και­νούρ­γιοι με αφορ­μή τον κορονοϊό».

Είπε ότι οι εργα­ζό­με­νοι όχι μόνο πρέ­πει να είναι σε εγρή­γορ­ση και ετοι­μό­τη­τα, αλλά «πρέ­πει τώρα να πάρου­με μέρος και να κινη­το­ποιού­μα­στε και αύριο, Μέρα Δρά­σης για τα εργα­σια­κά ζητή­μα­τα, και την Πρωτομαγιά».

«Τηρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας, όμως δεν μπο­ρεί να μεί­νου­με σιω­πη­λοί, πρέ­πει είτε από το σπί­τι οι ευπα­θείς ομά­δες, είτε στο δρό­μο εκεί που θα καλέ­σουν τα συν­δι­κά­τα συντε­ταγ­μέ­να να δια­δη­λώ­σουν» είπε, προ­σθέ­το­ντας πως «μιλά­με για συμ­βο­λι­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες και στο κέντρο της Αθή­νας και σε άλλες πόλεις και σε συνοι­κί­ες της Αθήνας».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι είναι ανε­πί­τρε­πτο να απα­γο­ρευ­θεί κάτι τέτοιο και πρό­σθε­σε ότι «πρέ­πει να συντα­χθούν όλες οι πολι­τι­κές δυνά­μεις, όλες οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις με αυτή τη λογι­κή και αυτήν την άποψη».

Σχο­λιά­ζο­ντας την «μεγά­λη φασα­ρία» με αφορ­μή τη συναυ­λία της Πρω­το­ψάλ­τη σημεί­ω­σε, καταρ­χήν, ότι «έγι­νε παρα­πά­νω φασα­ρία απ’ ότι χρειά­ζε­ται για το συγκε­κρι­μέ­νο», τονί­ζο­ντας ότι η μεγα­λύ­τε­ρη φασα­ρία πρέ­πει να γίνε­ται για τα ζητή­μα­τα εκπαί­δευ­σης, υγεί­ας και εργα­σια­κών σχέσεων.

Είπε ότι «και αυτό ήταν δείγ­μα της κυβερ­νη­τι­κής υπο­κρι­σί­ας», καθώς από τη μια η κυβέρ­νη­ση «εκτο­ξεύ­ει μύδρους και στέλ­νει αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις κατά για­τρών, νοση­λευ­τών και εργα­ζο­μέ­νων όταν δια­μαρ­τύ­ρο­νται και διεκ­δι­κούν για να μεί­νουν όρθιοι και δυνα­τοί και λέει ότι συνω­στί­ζο­νται» και από την άλλη, «βλέ­που­με να συνω­στί­ζε­ται ο κ. πρω­θυ­πουρ­γός ή άλλα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη με αφορ­μή την ‑πολύ καλή κατά τα άλλα- ενέρ­γεια της κ. Πρωτοψάλτη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο