Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός θα ακυρώσουν στην πράξη το τερατούργημα της κυβέρνησης

«Γελιέ­στε αν νομί­ζε­τε ότι αυτό το τερα­τούρ­γη­μα τελι­κά θα εφαρ­μο­στεί. Όπως το βγα­λα­τε έτσι θα το ξανα­βά­λε­τε στα συρ­τά­ρια σας ακό­μα και ως ψηφι­σμέ­νο νόμο. Θα σας ανα­γκά­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, ο ελλη­νι­κός λαός που θα το ακυ­ρώ­σουν στην πρά­ξη» υπο­γράμ­μι­σε απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην απο­ψι­νή του ομι­λία στη Βου­λή επί του νομο­σχε­δί­ου για τις διαδηλώσεις.

Είπε ότι το νομο­σχέ­διο απο­τε­λεί από­δει­ξη ότι η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή θα κλι­μα­κω­θεί μπρο­στά στη νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, την οποία θα φορ­τώ­σουν στους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, όπως ακρι­βώς και με την προη­γού­με­νη. Σημεί­ω­σε ότι τα νέα πακέ­τα της Ε.Ε. για τα οποία πανη­γυ­ρί­ζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κατευ­θυν­θούν στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και θα πλη­ρω­θούν από τις τσέ­πες του ελλη­νι­κού λαού μέσω της αύξη­σης της φορο­λο­γί­ας και της μεί­ω­σης των κοι­νω­νι­κών δαπα­νών. Πρό­σθε­σε ότι το νομο­σχέ­διο «απο­τε­λεί και ομο­λο­γία της ανη­συ­χί­ας της κυβέρ­νη­σης, ότι εργα­ζό­με­νοι, μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες, φτω­χοί αγρό­τες, νέα παι­διά δεν θα μεί­νουν με σταυ­ρω­μέ­να χέρια να μετρά­νε νέες απώλειες».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι το κύριο συνί­στα­ται στο ότι το νομο­σχέ­διο υπη­ρε­τεί «τον στρα­τη­γι­κό στό­χο της υπε­ρά­σπι­σης ενός συστή­μα­τος που έχει χρε­ο­κο­πή­σει, δεν μπο­ρεί να βρεί διέ­ξο­δο στις ανά­γκες του λαού».

«Η αμφι­σβή­τη­ση απέ­να­ντι στο σύστη­μα εκμε­τάλ­λευ­σης μεγα­λώ­νει και αυτό δεν μπο­ρεί να το ανα­κό­ψει κανέ­νας μηχα­νι­σμός ιδε­ο­λο­γι­κής χει­ρα­γώ­γη­σης» υπο­γράμ­μι­σε. Είπε ότι επι­δί­ω­ξη είναι η νομι­μο­ποί­η­ση μηχα­νι­σμών και μέτρων που ήδη έχουν περά­σει σε άλλες χώρες «και αν εδώ καθυ­στέ­ρη­σαν, αυτό έγι­νε χάρη στη μεγά­λη συμ­βο­λή του οργα­νω­μέ­νου ταξι­κού κινή­μα­τος και του ΚΚΕ».

Όπως ανέ­φε­ρε το νομο­σχέ­διο της ΝΔ «στο­χεύ­ει σε κάθε προ­ο­δευ­τι­κή, ριζο­σπα­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και πρά­ξη, φθά­νο­ντας στο σημείο να βάζει στο ίδιο τσου­βά­λι τον ριζο­σπα­στι­σμό με διά­φο­ρες υπαρ­κτές μορ­φές βίας, όπως η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή και η ενδοσχολική».

Μιλώ­ντας για την προ­βλε­πό­με­νη στο νομο­σχέ­διο σύστα­ση «Διεύ­θυν­σης Πρό­λη­ψης της Βίας» και της σχε­δια­ζό­με­νης προ­ώ­θη­σης της απο-ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, είπε ότι η ΝΔ κατα­σκευά­ζει «έναν σύγ­χρο­νο ιδε­ο­λο­γι­κό κατα­σταλ­τι­κό χαφιε­δί­στι­κο μηχα­νι­σμό που θα παρεμ­βαί­νει, από τα σχο­λεία μέχρι τα πανε­πι­στή­μια, σε συνερ­γα­σία με κρα­τι­κές και μη κρα­τι­κές αρχές» και ταυ­τό­χρο­να έθε­σε το ερώ­τη­μα «ποιές είναι αυτές οι μη κρα­τι­κές αρχές;». Επι­σή­μα­νε ότι η ποι­νι­κο­ποί­η­ση της ριζο­σπα­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και πρά­ξη απο­τε­λεί επί­ση­μη πολι­τι­κή της Ε.Ε. «με βάση την οποία, αλλά και με βάση την ανι­στό­ρη­τη εξί­σω­ση φασι­σμού — κομ­μου­νι­σμού, προ­ω­θεί­ται σε μια σει­ρά χώρες, η ποι­νι­κο­ποί­η­ση της δρά­σης των λαϊ­κών κινη­μά­των και των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των». Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι προ έξι μηνών «η αντι­δρα­στι­κή ΕΕ σε ετή­σια έκθε­σή της, κατέ­γρα­φε επί­ση­μα ως κίν­δυ­νο για την ασφά­λεια, τις λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις διαμαρτυρίας».

Τόνι­σε ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφι­σαν υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ λευ­κό και τόνι­σε, «να για­τί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στην κρι­τι­κή τους στέ­κο­νται μόνο στις χου­ντι­κές αντι­γρα­φές, αντι­δρούν στις δια­τά­ξεις που βγά­ζουν μάτι για την αντι­δρα­στι­κό­τη­τά τους, αφή­νουν όμως στο απυ­ρό­βλη­το τον ιδε­ο­λο­γι­κό πυρή­να αυτού του νομο­σχε­δί­ου, πάνω στον οποίο θεμε­λιώ­νο­νται όλα τα υπόλοιπα».

Είπε ότι «το τερα­τούρ­γη­μα της ΝΔ βάζει νέους προ­κλη­τι­κούς αντι­δρα­στι­κούς περιο­ρι­σμούς στις συγκε­ντρώ­σεις, ξεπερ­νώ­ντας κατά πολύ ακό­μα και αυτούς που θέτει το ίδιο το Σύνταγ­μα σας και προη­γού­με­νοι νόμοι σας» ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια σε συγκε­κρι­μέ­νες δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου. Είπε ότι πέραν των αντι­δρα­στι­κών δια­τά­ξε­ων που προ­βλέ­πει το νομο­σχέ­διο, «το πιο σοβα­ρό είναι η αστι­κή ευθύ­νη του “οργα­νω­τή”, ο οποί­ος θα έχει την ευθύ­νη απο­ζη­μί­ω­σης για τον οποιον­δή­πο­τε εισχω­ρή­σει σε μια συγκέ­ντρω­ση ή με αφορ­μή μια συγκέ­ντρω­ση, εάν προ­κα­λέ­σει ζημιές».

Όπως εξή­γη­σε, βάσει αυτού ο οργα­νω­τής θα έχει την ευθύ­νη για τις όποιες ζημιές μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σουν «οι διά­φο­ροι μπα­χα­λά­κη­δες, δηλα­δή οι λεγό­με­νοι ‘γνω­στοί — άγνω­στοι’ προ­βο­κά­το­ρες; Δηλα­δή οι ‘γνω­στοί’ στους κρα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς». Πρό­σθε­σε ότι έτσι θα τυλί­γο­νται σε μια κόλ­λα χαρ­τί αγω­νι­στές και θα σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια για να απο­δεί­ξουν πως «το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, οι φορείς της νεο­λαί­ας, δεν έχουν καμιά σχέ­ση με τους προ­βο­κα­τό­ρι­κους μηχα­νι­σμούς. Για­τί οι μόνοι που έχουν σχέ­ση με αυτούς τους μηχα­νι­σμούς είναι το ίδιο το κρά­τος και το εντός αυτού παρα­κρά­τος». «Με αυτό που πάτε να ψηφί­σε­τε, όχι μόνο δεν απο­τρέ­πε­τε την προ­βο­κά­τσια, αλλά ρίχνε­τε νερό στο μύλο της παρα­γω­γής της» τόνισε.

Χαρα­κτή­ρι­σε «γελοία και παλιάς κοπής» τα κυβερ­νη­τι­κά επι­χει­ρή­μα­τα περί «σωτή­ριου νομο­σχε­δί­ου» για τα εμπο­ρο­μά­γα­ζα, σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «οι 200.000 — κυρί­ως μικρές — επι­χει­ρή­σεις που έβα­λαν λου­κέ­το την 5ετία 2011–2016, έκλει­σαν λόγω των κινη­το­ποι­ή­σε­ων ή λόγω της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νια­κών πολι­τι­κών που τη συνό­δευ­σαν;». Επι­σή­μα­νε ότι «μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι, πολυ­κα­τα­στή­μα­τα και αλυ­σί­δες του κέντρου, που — αργά, αλλά στα­θε­ρά — συγκε­ντρώ­νουν την εμπο­ρι­κή κίνη­ση της περιο­χής και ορέ­γο­νται ‘του­ρι­στι­κές οάσεις’ και ‘μεγά­λους περι­πά­τους’ είναι αυτοί που απαι­τούν απα­γό­ρευ­ση δια­δη­λώ­σε­ων και σιγή νεκρο­τα­φεί­ου, όχι οι επαγ­γελ­μα­τί­ες που βρί­σκο­νται στην αντί­πε­ρα όχθη, που πολ­λές φορές ανα­γκά­ζο­νται και οι ίδιοι να δια­δη­λώ­σουν για τα δικαιώ­μα­τά τους».

Τόνι­σε ότι παρά τα λεγό­με­να της κυβέρ­νη­σης, το νομο­σχέ­διο στο­χο­ποιεί τις συγκε­ντρώ­σεις του ταξι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος και τις συγκε­ντρώ­σεις των πολι­τι­κών κομμάτων.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε οτι το βήμα έντα­σης της κατα­στο­λής που επι­χει­ρεί η κυβέρ­νη­ση θα ήταν μετέ­ω­ρο αν δεν είχαν προη­γη­θεί συγκε­κρι­μέ­να βήμα­τα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο περιο­ρι­σμός του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος, η μετα­τρο­πή των κινη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς σε ιδιώ­νυ­μο αδί­κη­μα, η δια­τή­ρη­ση του οπλο­στα­σί­ου των τρο­μο­νό­μων. «Η ιστο­ρία είναι γεμά­τη από νόμους που βρι­κο­λά­κια­σαν, από νόμους που ήθε­λαν να βάλουν σε γύψο την ταξι­κή πάλη, τη ριζο­σπα­στι­κή σκέ­ψη και δρά­ση. Τελι­κά όλοι τους, μηδε­νός εξαι­ρου­μέ­νου, έμει­ναν στα χαρ­τιά. Η πραγ­μα­τι­κή ιστο­ρία για την οποία είμα­στε περή­φα­νοι και εμείς και θα είναι και τα παι­διά μας και τα εγγό­νια μας είναι αυτή που γρά­φτη­κε στα πεδία των ταξι­κών μαχών. Είναι η ιστο­ρία που γρά­φουν οι μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις, τα μαζι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια στους δρό­μους της Αθή­νας, στους δρό­μους της Ελλά­δας. Αυτές οι κινη­το­ποι­ή­σεις κόντρα στα ιδιώ­νυ­μα και τις απα­γο­ρεύ­σεις είναι που προ­ώ­θη­σαν προς τα εμπρός την δημο­κρα­τία, την πρό­ο­δο, την ελευ­θε­ρία, είναι που κρά­τη­σαν αναμ­μέ­νη τη φλό­γα του αγώ­να, της θυσί­ας, της αξιο­πρέ­πειας. Στο δρό­μο αυτό θα συνε­χί­σου­με ατα­λά­ντευ­τα και ως ΚΚΕ θα είμα­στε μπρο­στά, όπως πάντα» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο