Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι να κάνουν τη διαφορά βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους και ισχυροποιώντας το ΚΚΕ

«Είμα­στε εδώ. Τα 100 χρό­νια ηρω­ι­κής, μαχη­τι­κής, πρω­το­πό­ρας δρά­σης του κόμ­μα­τός μας είναι εδώ. Όλη η 50χρονη ιστο­ρία της ΚΝΕ είναι εδώ. Είμα­στε περή­φα­νοι και δηλώ­νου­με προς κάθε κατεύ­θυν­ση: Ένας δρό­μος υπάρ­χει: μόνο μπρο­στά, μόνο προς την νίκη.Εγκαινιάζουμε τον νέο αιώ­να στην Ιστο­ρία του τιμη­μέ­νου Κάπα Κάπα Έψι­λον, βάζο­ντας τον πήχη ακό­μα πιο ψηλά. Οπλι­σμέ­νοι από την πεί­ρα και τα συμπε­ρά­σμα­τα του χτες. Για να κερ­δί­σου­με τη μάχη για έναν κόσμο στο μπόι των ονεί­ρων, στο μπόι των ανθρώ­πων. Είμα­στε η σπο­ρά που άφη­σαν οι ζευ­γά­δες. Παι­διά, εγγό­νια και δισέγ­γο­να της επα­να­στα­τι­κής δρά­σης του 20ου αιώ­να» υπο­γράμ­μι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στην απο­ψι­νή του ομι­λία στο Φεστι­βάλ «100 χρό­νια ΚΚΕ-50 χρό­νια ΚΝΕ» στο Πάρ­κο Τρίτση.

«Συνε­χί­ζου­με. Κάτω από τις σημαί­ες του μαρ­ξι­σμού-λενι­νι­σμού, του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού… Πιο έμπει­ροι, πιο εξο­πλι­σμέ­νοι, πιο έτοι­μοι. Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος.Και θα τον δια­βού­με μέχρι τέλους» ανέ­φε­ρε στη συνέχεια.

Είπε ότι το Φεστι­βάλ είναι ξεχω­ρι­στή, λαμπρή σελί­δα της Ιστο­ρί­ας της ΚΝΕ, το οποίο, μετα­ξύ άλλων, «κυρί­ως φέρ­νει τη νεο­λαία σε επα­φή με την ανα­τρε­πτι­κή πολι­τι­κή και και­νο­τό­μα ιδε­ο­λο­γία του ΚΚΕ».

Τόνι­σε ότι για να φωτί­σου­με το μόνο ρεα­λι­στι­κό ελπι­δο­φό­ρο δρό­μο για τη νεο­λαία, εκεί­νον της σύγκρου­σης και της ανα­τρο­πής, «πρέ­πει να βγά­λου­με από τη μέση ένα — ένα τα εμπό­δια που βάζει στη συνεί­δη­ση της νεο­λαί­ας το κυρί­αρ­χο σύστη­μα, με όλα τα επι­τε­λεία του. Να αχρη­στεύ­σου­με ένα από τα πιο ύπου­λα αστι­κά επι­χει­ρή­μα­τα ότι «ο καπι­τα­λι­σμός στην Ελλά­δα δεν δου­λεύ­ει καλά», χρειά­ζε­ται κάποιες διορ­θώ­σεις, κάποιες μεταρ­ρυθ­μί­σεις τις λένε οι αστοί για να ξεγε­λά­νε τους εργά­τες, για να γίνει η Ελλά­δα δήθεν μία “κανο­νι­κή” χώρα με έναν “κανο­νι­κό” καπιταλισμό».

«Θέλουν να κρύ­ψουν ότι αυτό το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, παντού σε όλες τις χώρες, γεν­νά­ει τα ίδια απο­τε­λέ­σμα­τα. Φτώ­χεια, ανερ­γία, κρί­σεις, πολέ­μους για τους πολ­λούς και αμύ­θη­τα κέρ­δη και ευη­με­ρία για μία χού­φτα παρά­σι­τα. Και η Ελλά­δα της φτώ­χειας και της αδι­κί­ας δεν είναι ιδιαι­τε­ρό­τη­τα, αλλά μικρο­γρα­φία του σύγ­χρο­νου καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου» τόνισε.

Παρα­θέ­το­ντας στοι­χεία για την κατά­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των λαϊ­κών στρω­μά­των και των νέων των εργα­τι­κών-λαϊ­κών οικο­γε­νειών σε μια σει­ρά χωρών, αρχής γενο­μέ­νης από τη «μητρό­πο­λη του καπι­τα­λι­σμού ‑τις αγα­πη­μέ­νες του κ. Τσί­πρα- ΗΠΑ, που υπο­τί­θε­ται ότι ο καπι­τα­λι­σμός “δου­λεύ­ει ρολόϊ”», όπως είπε, επι­σή­μα­νε ότι «η φτώ­χεια, η ανερ­γία, η ανέ­χεια, είναι μια κανο­νι­κή κατά­στα­ση στον καπιταλισμό».

«Σε όλες αυτές τις “κανο­νι­κές” χώρες από τη μια μεριά είναι οι εκμε­ταλ­λευ­τές και από την άλλη οι εκμε­ταλ­λευό­με­νοι» πρόσθεσε.

Στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του, σημεί­ω­σε ότι «η πραγ­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία για τους νέους των εργα­τι­κών- λαϊ­κών οικο­γε­νειών, ξεκι­νά­ει από την αμφι­σβή­τη­ση της άθλιας αυτής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας και συνε­χί­ζει με την οργά­νω­ση της πάλης, που στο­χεύ­ει τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, το σύστη­μα και την εξου­σία του» τονί­ζο­ντας ότι «αυτός ο δρό­μος είναι ρεαλιστικός».

Ανα­φέρ­θη­κε στον ρεα­λι­σμό των σύγ­χρο­νων ανα­γκών που μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­η­θούν, στο ρεα­λι­σμό της συλ­λο­γι­κής δρά­σης «που τσα­λα­κώ­νει τη λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού”, των μειω­μέ­νων απαι­τή­σε­ων», προ­σθέ­το­ντας οτι «σε αυτό το δρό­μο η νέα γενιά στο πλευ­ρό του λαού δια­μορ­φώ­νε­ται σε γενιά της ανα­τρο­πής» και μπο­ρεί να συγκρου­στεί με την κυρί­αρ­χη ιδε­ο­λο­γία «που θέλει τους νέους των λαϊ­κών στρω­μά­των να μάθουν να σκέ­φτο­νται όπως τα αφε­ντι­κά τους» και «να μην μάθουν την ταξι­κή αλή­θεια, πως όλος ο παρα­γό­με­νος πλού­τος, είναι απο­τέ­λε­σμα της κοι­νω­νι­κής εργα­σί­ας των εκμε­ταλ­λευο­μέ­νων και το συντρι­πτι­κά μεγά­λο του κομ­μά­τι συσ­σω­ρεύ­ε­ται στα χέρια μιας τελεί­ως παρα­σι­τι­κής, ιστο­ρι­κά άχρη­στης πλέ­ον για την παρα­γω­γή, τάξης».

«Αυτή είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αδι­κία, από­δει­ξη ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη δεν μπο­ρεί να είναι “δίκαιη”, όπως κοροϊ­δεύ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αδι­κία και δεν αλλά­ζει ακό­μα και αν πλού­τος αυξά­νε­ται, ακό­μα και αν η πίτα μεγα­λώ­νει, όπως επί­σης κοροϊ­δεύ­ει η ΝΔ» υπογράμμισε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι οι δια­φο­ρές μετα­ξύ των προ­γραμ­μά­των του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι «πολύ μικρές, μηδα­μι­νές» καθώς «η “δίκαιη” ανά­πτυ­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και η “ανά­πτυ­ξη που δεν αφή­νει κανέ­ναν πίσω” της ΝΔ, είναι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη που πατά­ει πάνω στους τσα­κι­σμέ­νους μισθούς, στις απα­ρά­δε­κτες εργα­σια­κές συν­θή­κες, που μαζί ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δια­μόρ­φω­σαν στα χρό­νια των μνημονίων».

Έκα­νε λόγο για νέα κρί­ση προ των πυλών με δεσπό­ζου­σα την προ­ο­πτι­κή αυτή να αγκα­λιά­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη διε­θνή οικο­νο­μία, «μια γενι­κευ­μέ­νη διε­θνής κρί­ση ενδέ­χε­ται να επι­δρά­σει δυσα­νά­λο­γα στην ελλη­νι­κή οικο­νο­μία», όπως συμπλήρωσε.

«Ήδη η χώρα είναι εκτε­θει­μέ­νη στο ολο­έ­να και πιο αβέ­βαιο μέλ­λον της Ευρω­ζώ­νης, λόγω των εντει­νό­με­νων αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα στους μεγά­λους της ΕΕ. Με την αντι­πα­ρά­θε­ση Ιτα­λί­ας, Γαλ­λί­ας και Γερ­μα­νί­ας να βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο. Ενώ, η ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας, στους σχε­δια­σμούς και τις επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιο­χή, αυξά­νουν την πιθα­νό­τη­τα να τινα­χτεί στον αέρα το σχέ­διο μιας ήρε­μης, μακρο­χρό­νιας οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης» υπογράμμισε.

Είπε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρε­ώ­νο­νται για την ανέ­γερ­ση του αντερ­γα­τι­κού οικο­δο­μή­μα­τος και ο ΣΥΡΙΖΑ χρε­ώ­νε­ται για την απο­πε­ρά­τω­σή του» και κατα­λό­γι­σε στον ΣΥΡΙΖΑ «το θρά­σος να κοροϊ­δεύ­ει κι από πάνω, λέγο­ντας πως θα αυξή­σει τον κατώ­τα­το μισθό, ενερ­γο­ποιώ­ντας μάλι­στα έναν από τους πιο αντερ­γα­τι­κούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το “νόμο Βρού­τση”, που φέρ­νει τον κατώ­τα­το μισθό στα μέτρα του κέρ­δους και του αντα­γω­νι­σμού των καπι­τα­λι­στών. Που καταρ­γεί τη συλ­λο­γι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση για το ύψος του κατώ­τα­του μισθού, ο οποί­ος θα καθο­ρί­ζε­ται με υπουρ­γι­κή από­φα­ση». «Έφτα­σε μάλι­στα στο σημείο ο πρώ­ην υπουρ­γός της ΝΔ Βρού­τσης, να δηλώ­νει δικαιω­μέ­νος για τις επι­λο­γές του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια είναι η σύμπλευ­ση και η σύγκλι­σή τους» επισήμανε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η κυβέρ­νη­ση ακό­μα κι αν δώσει «κάποια ψίχου­λα-πρό­κλη­ση στους εργα­ζό­με­νους για προ­ε­κλο­γι­κή χρή­ση, αυτά θα εξα­νε­μι­στούν και με το παρα­πά­νω από όλα τα αντι­λαϊ­κά μέτρα, όπως η δρα­στι­κή μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του». «Αν ήθε­λε η κυβέρ­νη­ση να αυξή­σει πραγ­μα­τι­κά τον κατώ­τα­το μισθό, θα ψήφι­ζε την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ για την επα­να­φο­ρά του κατώ­τα­του στα 751 ευρώ» σημείωσε.

Μιλώ­ντας για σει­ρά «αντερ­γα­τι­κών-αντι­λαϊ­κών μέτρων», καθώς και για το Ασφα­λι­στι­κό, είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «σφά­ζο­νται στην ποδιά των μεγα­λο­ερ­γο­δο­τών» για το Ασφα­λι­στι­κό, «που προ­ω­θεί την “αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα” και την ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση, έχει τη σφρα­γί­δα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και είναι ο πυρή­νας, τόσο του νόμου Κατρού­γκα­λου όσο και των σχε­δί­ων “αλά Πινο­σέτ” της ΝΔ».

«Οι δια­φο­ρές τους αφο­ρούν στο από ποια τσέ­πη θα τα πάρουν από το λαό. Ενώ και οι δύο, υπό­σχο­νται νέες φορο­α­παλ­λα­γές και απαλ­λα­γές από εισφο­ρές, “διευ­κο­λύν­σεις” και κίνη­τρα σε “επεν­δυ­τές” και κεφά­λαιο. Όλα “στο χέρι” και άμε­σα» είπε.

Σχε­τι­κά με τις επεν­δύ­σεις σημεί­ω­σε ότι και τα δύο κόμ­μα­τα δια­βε­βαιώ­νουν τα κεφά­λαια προ­κει­μέ­νου να επεν­δύ­σουν ότι τα «τα μνη­μό­νια θα παρα­μεί­νουν μνη­μό­νια, τα ερεί­πια των εργα­τι­κών δικαιω­μά­των θα μεί­νουν ερεί­πια και πάνω σε αυτά θα εξα­σφα­λί­ζουν τα κέρ­δη τους».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απο­λαμ­βά­νει τη στή­ρι­ξη του κεφα­λαί­ου, καθώς «μέσα σε 3 1/2 χρό­νια κατά­φε­ρε να υλο­ποι­ή­σει όλα όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο καθέ­νας μόνος του ή από κοι­νού, δεν τόλ­μη­σαν ή δεν μπό­ρε­σαν να υλο­ποι­ή­σουν σε δεκα­ε­τί­ες”, ενώ ταυ­τό­χρο­να το κεφά­λαιο “δεν θα είχε πρό­βλη­μα και με μια κυβέρ­νη­ση της ΝΔ».

«Κι όταν ο ένας χρε­ο­κο­πεί, ετοι­μά­ζει τον επό­με­νο να πάρει τη θέση του, για να κάνει τα ίδια και χει­ρό­τε­ρα στο λαό. Γι’ αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σφά­ζο­νται στην ποδιά των μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Ο ένας δια­φη­μί­ζει στο κεφά­λαιο την ικα­νό­τη­τά του στη χει­ρα­γώ­γη­ση και τον εγκλω­βι­σμό του λαού και ο άλλος την προ­σή­λω­σή του στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Για την προ­σή­λω­σή τους στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ δε χρειά­ζε­ται καν να τσα­κω­θούν. Αυτή είναι δεδο­μέ­νη και αδια­πραγ­μά­τευ­τη και για τους δυο» υπογράμμμισε.

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμπλέ­ουν στο στό­χο της γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης η οποία «δεν αφο­ρά την ειρή­νη, την αλλη­λεγ­γύη και φιλία των λαών», αλλά «αφο­ρά μόνο κάποια ανα­βάθ­μι­ση της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας, τη συμ­με­το­χή της στη μοι­ρα­σιά των αγο­ρών, των πηγών, των δρό­μων μετα­φο­ράς και ενέρ­γειας, που έχει σαν συνέ­πεια την ανα­βάθ­μι­ση όλων των κιν­δύ­νων και μεγα­λύ­τε­ρων εμπλο­κών σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμβάσεις».

«Και οι κίν­δυ­νοι στην περιο­χή, στα Βαλ­κά­νια, στο Αιγαίο, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, μεγα­λώ­νουν και δεν απο­τρέ­πο­νται, επει­δή η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ‑ΑΝΕΛ ανέ­λα­βε ρόλο σημαιο­φό­ρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» επισήμανε.

«Ούτε τα προ­γράμ­μα­τά τους ούτε οι ψεύ­τι­κες δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές που στή­νουν ανά­με­σά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μπο­ρούν να κρύ­ψουν ότι και οι δύο τους υπη­ρε­τούν το σημε­ρι­νό βάρ­βα­ρο καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, καλώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους να κάνουν εκεί­νοι τη δια­φο­ρά ισχυ­ρο­ποιώ­ντας το ΚΚΕ.

«Να βάλου­με μπρο­στά, σε πρώ­το πλά­νο, τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού και της νεο­λαί­ας. Όλα αυτά μετριού­νται με έναν βασι­κό δεί­κτη: Το πόσο δυνα­τό θα είναι το ΚΚΕ» υπο­γράμ­μι­σε, προ­σθέ­το­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «το νέο και το σύγ­χρο­νο, η ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα και πραγ­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία, σημαί­νει πριν απ’ όλα να ανα­τρα­πεί το σημε­ρι­νό διε­φθαρ­μέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Σε αυτό το δρό­μο βαδί­ζει ανυ­πο­χώ­ρη­τα το ΚΚΕ. Αυτός ο δρό­μος οδη­γεί σε ξέφω­το υπέρ της λαϊ­κής πλειοψηφίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε «100 χρό­νια ΚΚΕ — 50 χρό­νια ΚΝΕ. Ναι, ήταν μακρύς ο δρό­μος ως εδώ. Κι αυτό τον δρό­μο μπο­ρού­με να τον βαδί­σου­με πάλι μαζί», κάλε­σε σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ παντού και κατέ­λη­ξε: «Θα τα πού­με ξανά, στις μεγά­λες μάχες που έχου­με μπρο­στά μας, στις μεγά­λες λαϊ­κές συγκε­ντρώ­σεις. Για­τί έχου­με μπό­λι­κη πέτρα, μπό­λι­κη καρ­διά, για να χτί­σου­με τις αυρια­νές μας φάμπρι­κες, τα λαϊ­κά μέγα­ρα, τα κόκ­κι­να στά­δια και το μεγά­λο μνη­μείο των Ηρώ­ων της Επα­νά­στα­σης. Του σήμε­ρα και του αύριο του ευτυ­χι­σμέ­νου μέλ­λο­ντός μας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο