Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Οτιδήποτε πλήττει την υγεία του λαού, για το ΚΚΕ είναι “αιτία πολέμου”»

«Οτι­δή­πο­τε πλήτ­τει την υγεία του λαού, για το ΚΚΕ είναι “αιτία πολέ­μου”», τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην εκδή­λω­ση της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ για τις αρνη­τι­κές εξε­λί­ξεις που φέρ­νει το νομο­σχέ­διο για τη δευ­τε­ρο­βάθ­μια περί­θαλ­ψη.  «Η Υγεία κοι­νω­νι­κό αγα­θό, όχι εμπό­ρευ­μα και προ­νό­μιο για λίγους», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης. 

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του Δ. Κουτσούμπα:

Το ΚΚΕ παίρ­νει ξανά την πρω­το­βου­λία να απευ­θυν­θεί ανοι­χτά στο λαό και τους εργα­ζό­με­νους για­τί έχει βαθιά πεποί­θη­ση πως το ζήτη­μα της υγεί­ας είναι ένα βασι­κό και ζωτι­κό μέτω­πο πάλης, που αν δεν το πάρει ο ίδιος ο λαός πάνω του, το ένα αντι­λαϊ­κό μέτρο θα δια­δέ­χε­ται το άλλο.

Έχου­με τονί­σει σε όλους του τόνους και το ξανα­λέ­με: Οτι­δή­πο­τε πλήτ­τει την υγεία του λαού για το ΚΚΕ είναι «αιτία πολέμου».

Και η αφορ­μή για τη σημε­ρι­νή μας εκδή­λω­ση δεν είναι οι «υψη­λές» ανα­λύ­σεις, αλλά το καθή­κον που έχου­με ανα­λά­βει απέ­να­ντι στο λαό, να τον προ­ε­τοι­μά­ζου­με για ό,τι βάρ­βα­ρο έρχε­ται να περά­σει στη Βου­λή η μία ή η άλλη κυβέρ­νη­ση. Να τον βοη­θά­με στην απο­κά­λυ­ψη των αντι­λαϊ­κών σχε­δια­σμών σε όλη τους την έκτα­ση, να συμ­βά­λου­με στην ανα­τρο­πή της καθη­με­ρι­νής βαρβαρότητας.

Αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη το νομοσχέδιο

Το νομο­σχέ­διο που έφε­ρε στη δια­βού­λευ­ση η κυβέρ­νη­ση και ετοι­μά­ζε­ται να κατα­θέ­σει στη Βου­λή για συζή­τη­ση, χρειά­ζε­ται με οργα­νω­μέ­νο και δυνα­μι­κό αγώ­να να απορ­ρι­φθεί εξ ολο­κλή­ρου από το λαό. Για­τί απο­τε­λεί αντι­δρα­στι­κή συνέ­χεια και ταυ­τό­χρο­να αντι­δρα­στι­κή τομή για τη δημό­σια περίθαλψη.

Ένα νομο­σχέ­διο που «πατά­ει» πάνω σε υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, όσον αφο­ρά τη στε­λέ­χω­ση, την εκπαί­δευ­ση, τους πολύ χαμη­λούς μισθούς των για­τρών και άλλα, όχι για να τα λύσει αλλά για να το περιπλέξει.

Τα προ­βλή­μα­τα αυτά, όμως, δεν τα έφε­ρε η κακιά μας η μοί­ρα, αλλά τα δημιούρ­γη­σαν με την πολι­τι­κή τους όσοι κυβέρ­νη­σαν. Με όποιο μείγ­μα κι αν εφάρ­μο­σαν την πολι­τι­κή τους. Με όποια σύν­θε­ση, δεξιά — κεντρο­δε­ξιά — κεντρο­α­ρι­στε­ρή — αρι­στε­ρο­δε­ξιά και άλλες.

Και τι προ­τεί­νει τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για να λύσει τα υπαρ­κτά αυτά προβλήματα;

Τα ίδια και χει­ρό­τε­ρα μέτρα. Τα ίδια και χει­ρό­τε­ρα εργα­λεία που απορ­ρέ­ουν από την ίδια πολι­τι­κή που ακο­λου­θή­θη­κε κι έφε­ρε …τα ίδια και χει­ρό­τε­ρα αποτελέσματα!

Για­τί πάντα τέτοιου είδους μέτρα ήταν και είναι …κοστο­λο­γη­μέ­να, για­τί βλέ­πε­τε, «δεν γίνε­ται να εκτρέ­πο­νται οι αντι­λαϊ­κοί δημο­σιο­νο­μι­κοί στόχοι»…

Και πάντα έχουν κρι­τή­ριο, το πόσο μειώ­νε­ται το «κόστος» λει­τουρ­γί­ας των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, προ­κει­μέ­νου να «αντα­πο­κρι­θούν» στις μειω­μέ­νες κρα­τι­κές δαπά­νες, ώστε σε συν­δυα­σμό με την αύξη­ση των εσό­δων από την πώλη­ση των εργα­σιών τους να είναι υπο­τί­θε­ται …«βιώ­σι­μα»!!!

Θα σας ανα­φέ­ρου­με ένα πρό­σφα­το γεγονός.

Ακού­στε τι απά­ντη­σε η ανα­πλη­ρώ­τρια Υπουρ­γός Υγεί­ας Μίνα Γκά­γκα, σε πρό­σφα­τη ερώ­τη­ση βου­λευ­τή του ΚΚΕ στη Βου­λή για τη στε­λέ­χω­ση της Παι­δια­τρι­κής Κλι­νι­κής του νοσο­κο­μεί­ου Κοζά­νης, η οποία νοση­λεύ­ει πάνω από 600 παι­διά το χρόνο.

Είπε η εν λόγω κυρία: «Οσον αφο­ρά τον δικό μας τρό­πο που θέλου­με να βοη­θή­σου­με τα νοσο­κο­μεία, δίνου­με τη δυνα­τό­τη­τα με το νομο­σχέ­διο που θα κατα­τε­θεί σύντο­μα στη Βου­λή να μπο­ρέ­σου­με να έχου­με θέσεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης… Ο λόγος που δεν προ­κη­ρύ­ξα­με θέση στην Παι­δια­τρι­κή ήταν για­τί ήταν σε χαμη­λή προ­τε­ραιό­τη­τα. Θα προ­κη­ρύ­ξου­με ξανά θέσεις αφού αλλά­ξου­με το νόμο»!

Σε απλά ελλη­νι­κά: Δεν θα προ­κη­ρυ­χθεί θέση μόνι­μου Παι­διά­τρου που θα δου­λεύ­ει κανο­νι­κά και θα κάνει εφη­με­ρί­ες σε ένα νοσο­κο­μείο που εξυ­πη­ρε­τεί δεκά­δες χιλιά­δες παι­δια­τρι­κούς ασθε­νείς επει­δή θα προ­κη­ρυ­χθεί θέση …μισού Παιδιάτρου!

Σωστά αυτό το ζήτη­μα έχει ξεση­κώ­σει τους Συλ­λό­γους Γονέ­ων στο πόδι, έχουν οργα­νώ­σει κινη­το­ποι­ή­σεις με τη στή­ρι­ξη των Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών, άλλων σωμα­τεί­ων επίσης.

Αυτή πρέ­πει να είναι η απά­ντη­ση, σε όλη την Ελλά­δα όλων των φορέ­ων του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος. Να πάρουν πάνω τους την υπό­θε­ση της διεκ­δί­κη­σης για την υγεία των ίδιων των οικο­γε­νειών τους, με την συμ­βο­λή των υγειο­νο­μι­κών σωματείων.

Αυτό το μήνυ­μα θέλου­με να περά­σου­με και με την σημε­ρι­νή μας εκδήλωση.

Πόσο πιο κυνι­κή ομο­λο­γία να κάνει η κυβέρ­νη­ση και πόσο πιο απλά πρέ­πει να τα πει για να κατα­λά­βει κάποιος τι έρχεται;

Φέρνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα

Για­τί είναι όμως «τομή» αυτά τα μέτρα;

Για­τί σε συν­θή­κες που οι λίστες των τακτι­κών ιατρεί­ων και χει­ρουρ­γεί­ων, των επεμ­βα­τι­κών και απει­κο­νι­στι­κών εξε­τά­σε­ων στις δημό­σιες δομές και τα νοσο­κο­μεία σήμε­ρα ξεπερ­νούν κάθε όριο, η διέ­ξο­δος του ραντε­βού με το για­τρό στο ιδιω­τι­κό ιατρείο ή στο ιδιω­τι­κό κέντρο, θα γίνει ανα­γκα­στι­κός μονό­δρο­μος για χιλιά­δες που θα βρε­θούν στην ανάγκη.

Για­τί αφαι­ρεί­ται ένα ακό­μα εμπό­διο για να γίνουν εύκο­λη πελα­τεία στον ιδιω­τι­κό τομέα, να βάλουν ακό­μα πιο βαθιά το χέρι στην τσέ­πη, ώστε να κερ­δο­σκο­πούν τα μεγά­λα ιδιω­τι­κά θεραπευτήρια.

Για­τί, αν περά­σει αυτό το έκτρω­μα, κατα­δι­κά­ζο­νται οι ασθε­νείς, σε χαμη­λό­τε­ρου επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας και σε επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες περίθαλψης.

Ας δού­με δύο χαρα­κτη­ρι­στι­κά άρθρα του νομο­σχε­δί­ου. Το άρθρο 10 και το άρθρο 7.

Το άρθρο 10 ανα­τρέ­πει μία βασι­κή αρχή συγκρό­τη­σης του ΕΣΥ, αυτή της πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης των για­τρών. Επί της ουσί­ας οδη­γούν, όσους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς μπο­ρούν να ασκή­σουν ιδιω­τι­κό έργο, με το πρό­σχη­μα ότι έτσι θα έχουν καλύ­τε­ρους μισθούς!

Με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια ο λαός θα σπρω­χτεί στον μονό­δρο­μο του ιδιω­τι­κού πάρερ­γου — μεγα­θη­ρί­ου της ιδιω­τι­κής Υγεί­ας, αφού η ανα­μο­νή για ένα χει­ρουρ­γείο, ένα απλό ραντε­βού ή μία απλή απει­κο­νι­στι­κή εξέ­τα­ση, διαρ­κεί μήνες ή και χρόνια.

Κάποιοι για­τροί μάλι­στα, είτε προ­φα­σι­ζό­με­νοι διά­φο­ρες δικαιο­λο­γί­ες είτε αντι­κει­με­νι­κά, λόγω της άθλιας υπο­στε­λέ­χω­σης, θα μετα­φέ­ρουν ασθε­νείς στον ιδιω­τι­κό τομέα.

«Θέλεις να χει­ρουρ­γη­θείς; Στο νοσο­κο­μείο έχει μεγά­λη ανα­μο­νή, πάμε σε μία ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή» ή «θέλεις επα­νε­ξέ­τα­ση; Κλεί­σε ραντε­βού στο 1535, αν δε βρεις ή βιά­ζε­σαι, έλα στο ιδιω­τι­κό μου ιατρείο»!

Αυτοί είναι κάποιοι διά­λο­γοι από το προ­σε­χές μέλ­λον, εάν περά­σει αυτό το νομοσχέδιο.

Το καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος, λοι­πόν, μέσω της κυβέρ­νη­σής του, οριο­θε­τεί τη δυνα­τό­τη­τα του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, στο σημε­ρι­νό ανε­παρ­κέ­στα­το έως άθλιο επί­πε­δο παρο­χών και ως διέ­ξο­δο καθιε­ρώ­νει σε μεγα­λύ­τε­ρη κλί­μα­κα τις επι­πλέ­ον πλη­ρω­μές από τους ασθε­νείς για να εξα­σφα­λί­σουν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περίθαλψη.

Παράλ­λη­λα «σπρώ­χνει» τους για­τρούς των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, να εντα­χθούν στον αντα­γω­νι­σμό του ιδιω­τι­κού έργου με προσ­δο­κία την αύξη­ση του εισο­δή­μα­τός τους, που όμως αυτό τελι­κά θα αφο­ρά ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς, ενώ η πλειο­ψη­φία θα συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται με ακό­μα πιο επα­χθείς εργα­σια­κούς, μισθο­λο­γι­κούς και επι­στη­μο­νι­κούς όρους.

Δηλα­δή από τη μια το κρά­τος δια­μορ­φώ­νει τους όρους απο­δυ­νά­μω­σης των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και αμέ­σως μετά, προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθεί το κενό που δημιουρ­γεί­ται, το παρα­πέ­μπει στους «κανό­νες της αγοράς»!

Οι στοι­χειώ­δεις λαϊ­κές ανά­γκες, καθώς και η συσ­σώ­ρευ­ση των ανι­κα­νο­ποί­η­των ανα­γκών της περιό­δου της παν­δη­μί­ας, θα συν­δέ­ο­νται κυρί­ως με τη δυνα­τό­τη­τα πλη­ρω­μής για την αγο­ρά τους.

Με δεδο­μέ­νο το στοι­χείο της αύξη­σης της φτώ­χειας, της ακρί­βειας, της καθή­λω­σης των μισθών, τις τιμές ηλε­κτρο­σόκ στην ενέρ­γεια, δημιουρ­γού­νται οι όροι για να κλεί­σουν οι πόρ­τες του δημό­σιου νοσο­κο­μεί­ου ορι­στι­κά, για μία μεγά­λη μερί­δα ασθε­νών και να απο­κλει­στούν από βασι­κές, ακό­μα και επεί­γου­σες ανάγκες.

Αποκλείουν οποιαδήποτε ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό

Τα παρα­μύ­θια που λέει η κυβέρ­νη­ση, ότι τάχα μου έτσι θα αντι­με­τω­πι­στούν οι μεγά­λες λίστες χει­ρουρ­γεί­ων, είναι απλά εξορ­γι­στι­κά για όποιον τα ακούει.

Για­τί αυτή η κυβέρ­νη­ση ήταν που πριν δύο χρό­νια ανέ­στει­λε για μήνες τα χει­ρουρ­γεία στο ΕΣΥ την περί­ο­δο της έξαρ­σης της παν­δη­μί­ας… Και ακό­μα τώρα τα υπολειτουργεί.

Για­τί χιλιά­δες κόσμου εξω­θή­θη­καν να πλη­ρώ­σουν πανά­κρι­βα τη λύση στο πρό­βλη­μά τους στα μεγά­λα ιδιω­τι­κά θεραπευτήρια.

Τα οποία, βέβαια, η κυβέρ­νη­ση «τάι­σε» προ­κλη­τι­κά, με τους ασθε­νείς που «έδιω­ξε» από τα δημό­σια νοσοκομεία.

Για­τί τα χει­ρουρ­γεία στο ΕΣΥ έκλει­σαν για να μετα­τε­θεί το νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό τους στα τμή­μα­τα Covid, επει­δή η κυβέρ­νη­ση αρνιό­ταν να προ­σλά­βει το απα­ραί­τη­το νοση­λευ­τι­κό προσωπικό.

Για­τί οι κάποιοι εκα­το­ντά­δες νοση­λευ­τές που δεν προ­σλή­φθη­καν, κόστι­σαν δεκά­δες κλει­στές χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες. Δηλα­δή, κόστι­σαν την ανα­στο­λή χιλιά­δων επεμ­βά­σε­ων, με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες για τους ασθε­νείς που δεν είχαν να πλη­ρώ­σουν για να βρουν λύση ιδιωτικά.

Σκο­πός του νομο­σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης είναι να απο­κλεί­σει οποια­δή­πο­τε μελ­λο­ντι­κή στή­ρι­ξη των κλι­νι­κών και των χει­ρουρ­γεί­ων με μόνι­μο προ­σω­πι­κό για να λει­τουρ­γούν με σύγ­χρο­νες συν­θή­κες. Λέγο­ντας ότι, από εδώ και πέρα, όποιος θέλει να απο­φύ­γει τις μεγά­λες λίστες ανα­μο­νής, ας πλη­ρώ­σει να τελειώνουμε…

Η κυβέρ­νη­ση, μάλι­στα, τις τελευ­ταί­ες μέρες διαρ­ρέ­ει ότι το συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο — λαι­μη­τό­μος για τη λαϊ­κή υγεία θα κατα­τε­θεί, με το απα­ραί­τη­το «μακι­γιάζ», προ­κει­μέ­νου να κατευ­νά­σει αντι­δρά­σεις και να προ­χω­ρή­σει το σχέ­διο — πλιά­τσι­κο κατά του ελλη­νι­κού λαού.

Ομως, το «άνοιγ­μα» του ιδιω­τι­κού έργου για ορι­σμέ­νες ειδι­κό­τη­τες για­τρών του δημο­σί­ου και όχι για όλες, όπως προ­βλέ­πει το αρχι­κό σχέ­διο, απο­τε­λεί μόνον ελιγ­μό, είναι η ανα­γκαία κερ­κό­πορ­τα για την πλή­ρη εφαρ­μο­γή του αντι­λαϊ­κού σχε­δί­ου της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ τοπο­θε­τεί­ται καθα­ρά και χωρίς μισό­λο­γα. Εμείς λέμε καθα­ρά στην κυβέρ­νη­ση και στο υπουρ­γείο Υγεί­ας, αυτό που ξέρουν άλλω­στε όλοι και όλες: Οτι δεν υπάρ­χει «ολί­γον έγκυος»!!!

Διπλά επικίνδυνο το επιχείρημα περί βελτίωσης του εισοδήματος των γιατρών

Το άλλο επι­χεί­ρη­μα της κυβέρ­νη­σης, ότι με αυτό τον τρό­πο «θα βελ­τιω­θεί το εισό­δη­μα των για­τρών» είναι διπλά επικίνδυνο.

Για­τί από τη μία ‑και με το πρό­σχη­μα ότι «σου έδω­σα τη δυνα­τό­τη­τα να βελ­τιώ­σεις τη θέση σου»- θα μετα­θέ­τει την ευθύ­νη στους για­τρούς που δεν την «αξιο­ποί­η­σαν»…

Και από την άλλη βέβαια, παρα­δέ­χε­ται ευθέ­ως πως το κρά­τος: δε θα ενι­σχύ­σει το εισό­δη­μα των για­τρών, των υγειο­νο­μι­κών, δε θα προ­χω­ρή­σει σε αυξή­σεις μισθών, δε θα εφαρ­μό­σει άμε­σα τις τελε­σί­δι­κες απο­φά­σεις του ΣτΕ και του Αρεί­ου Πάγου για επα­να­φο­ρά των μισθών στα επί­πε­δα του 2012, δε θα επα­να­φέ­ρει τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Αυτά, άλλω­στε, δεν τα έπρα­ξε και καμιά προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση, για­τί ήταν αντί­θε­τα με τους «δημο­σιο­νο­μι­κούς στό­χους», τους οποί­ους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σαν και υλοποιούν.

Βλέ­πε­τε, λεφτά για την υγεία του λαού και για αξιο­πρε­πείς μισθούς των υγειο­νο­μι­κών «δεν περισ­σεύ­ουν», αλλά μπο­ρούν να δίνο­νται απλό­χε­ρα για τις δου­λειές των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, το ΝΑΤΟ ή όποιον άλλο κάνει γνω­στές «αγα­θο­ερ­γί­ες» — πολέ­μους, πλει­στη­ρια­σμούς, κατα­σχέ­σεις σπι­τιών και άλλα.

Η σύγ­χρο­νη αστι­κή δικαιο­σύ­νη δεν έχει κανέ­να πρό­βλη­μα να βγά­ζει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές τις περι­κο­πές μισθών και να μην της καί­γε­ται καρ­φί όταν η κάθε κυβέρ­νη­ση δεν τις υλο­ποιεί, αλλά όταν κινη­το­ποιεί­ται ο λαός για να τις διεκ­δι­κή­σει δεν έχει κανέ­να πρό­βλη­μα να τον κατα­δι­κά­ζει με το σύγ­χρο­νο νομι­κό οπλο­στά­σιό της.

Ετσι έκα­νε πρό­σφα­τα με την ελε­ει­νή κλή­τευ­ση σε δίκη της Προ­έ­δρου της Ομο­σπον­δί­ας Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας και στε­λέ­χους του ΚΚΕ Αφρο­δί­της Ρέτζιου.

Την οποία, την καλούν σε απο­λο­γία, επει­δή ‑λέει- «δεν συνε­μορ­φώ­θη προς τας υπο­δεί­ξεις», καθό­τι πρω­το­στα­τού­σε σε κινη­το­ποί­η­ση με σύν­θη­μα «τώρα να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας του λαού»!

Αντί για προσλήψεις, το κράτος κάνει τον «τροχονόμο» των κανόνων της αγοράς

Ας πάμε στο δεύ­τε­ρο παράδειγμα.

Το άρθρο 7 προ­βλέ­πει ότι οι θέσεις που βγαί­νουν «άγο­νες» θα προ­κη­ρύσ­σο­νται ως θέσεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης και θα καλύ­πτο­νται από ιδιώ­τες. Δηλα­δή, θα δου­λεύ­ει κάποιος τρεις μέρες, για τέσ­σε­ρις ώρες ανά μέρα στο δημό­σιο νοσο­κο­μείο και τις υπό­λοι­πες θα ασκεί ιδιω­τι­κό έργο σε ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή ή στο ιδιω­τι­κό του ιατρείο.

Μάλι­στα σε πρό­σφα­τη συνέ­ντευ­ξη παρου­σί­α­σης του νομο­σχε­δί­ου, ο Υπουρ­γός Υγεί­ας έθε­σε με «απο­ρία» το ερώ­τη­μα: Για­τί υπάρ­χει πρό­βλη­μα στην αξιο­ποί­η­ση των ιδιω­τών για­τρών αφού «οι ασθε­νείς δε θα πλη­ρώ­νουν» και ότι «η άσκη­ση του ιδιω­τι­κού έργου των για­τρών του ΕΣΥ δε θα επη­ρε­ά­σει καθό­λου τη λει­τουρ­γία του Συστή­μα­τος Υγείας;»!

Ως προς το πρώ­το: Προς το παρόν βέβαια ‑για­τί με αυτούς δεν μπο­ρείς να έχεις το κεφά­λι σου ήσυ­χο- ασφα­λώς δε θα πλη­ρώ­νουν άμε­σα οι ασθε­νείς, αλλά οι ασθε­νείς έτσι κι αλλιώς όμως, πλη­ρώ­νουν όλη τους τη ζωή, έμμε­σα μέσω των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων και τα οποία πλέ­ον ‑με δια­δο­χι­κές απο­φά­σεις όλων των κυβερ­νή­σε­ων- δεν χρη­μα­το­δο­τού­νται από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

Ομως υπάρ­χουν κι άλλα: Τα τερά­στια κενά σε για­τρούς στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, αντί να καλυ­φθούν με προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών, παρα­πέ­μπε­ται η λύση τους, εάν και εφό­σον το επι­λέ­ξουν κάποιοι ιδιώ­τες γιατροί.

Δηλα­δή, αντί το κρά­τος να εξα­σφα­λί­σει την επάρ­κεια σε για­τρούς, κάνει τον «τρο­χο­νό­μο» των κανό­νων της αγο­ράς, που με κρι­τή­ριο το κέρ­δος ‑κάθε μορ­φής- θα καθο­ρί­ζει, εάν και εφό­σον καλυ­φθούν ορι­σμέ­νες ανάγκες.

Η απα­σχό­λη­ση των ιδιω­τών για­τρών εξ αντι­κει­μέ­νου θα μπα­λώ­νει τρύ­πες. Οι ανά­γκες, όμως, των ασθε­νών και των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων είναι πάγιες και διαρ­κείς. Πώς λοι­πόν θα καλύ­πτο­νται τις μέρες και τις ώρες της απου­σί­ας των ιδιω­τών γιατρών;

Φαντα­στεί­τε έναν παθο­λό­γο που θα δου­λεύ­ει σε ένα δημό­σιο νοσο­κο­μείο τρία τετρά­ω­ρα τη βδο­μά­δα. Τι ποιο­τι­κή ιατρι­κή θα κάνει, που δεν θα προ­λα­βαί­νει να δει ούτε τις εξε­τά­σεις των ασθε­νών; Ποιος θα είναι με τους ασθε­νείς, όταν αυτός θα βρί­σκε­ται στο ιδιω­τι­κό του ιατρείο;

Φαντα­στεί­τε, τι έχει να γίνει με τους ψυχι­κά πάσχο­ντες. Οταν, όσα ψυχια­τρι­κά νοσο­κο­μεία και κλι­νι­κές έχουν μεί­νει, ασφυ­κτιούν από τα ράν­τζα, με τους ελά­χι­στους ψυχιά­τρους να προ­σπα­θούν να περι­θάλ­ψουν, όπως μπο­ρούν, ασθε­νείς με πολύ­πλο­κες και συχνά δυσε­πί­λυ­τες ανά­γκες στην παρα­κο­λού­θη­ση και τη θερα­πεία τους.

Πώς οι προ­σλή­ψεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης θα βοη­θή­σουν τους ασθε­νείς αυτούς;

Ας ανα­λο­γι­στεί κανείς, τι σημαί­νει για την παρα­κο­λού­θη­ση του ασθε­νούς που χρειά­ζε­ται χει­ρουρ­γείο, το: «έρχο­μαι, κάνω χει­ρουρ­γείο και φεύγω»…

Ας σκε­φτεί ο καθέ­νας, τι θα πει για έναν ογκο­λο­γι­κό άρρω­στο, που πολύ δύσκο­λα μπο­ρεί να αρχί­σει χημειο­θε­ρα­πεί­ες και ακτι­νο­θε­ρα­πεί­ες σε ένα δημό­σιο νοσο­κο­μείο, και εξα­να­γκά­ζε­ται να πλη­ρώ­σει τα μαλ­λιά της κεφα­λής του στον ιδιω­τι­κό τομέα, τι θα πει να υπάρ­χει ογκο­λό­γος, μόλις τρία τετρά­ω­ρα τη βδομάδα!!!

Ποιος θα είναι μαζί του όταν θα έχει επι­πλο­κές, καθό­λου σπά­νιες, για αυτές τις θεραπείες;

Ας σκε­φτεί αντί­στοι­χα και ο κάθε για­τρός: Για ποια συνέ­χεια του επι­στη­μο­νι­κού έργου μπο­ρού­με να μιλά­με, όταν η παρα­κο­λού­θη­ση των ασθε­νών δεν εξα­σφα­λί­ζε­ται με για­τρούς «επι­σκέ­πτες» και με το «μυα­λό και το μάτι» του για­τρού στην κύρια δου­λειά του, που θα είναι ‑εκ των πραγ­μά­των- αυτή του ιδιω­τι­κού ιατρείου;

Τομή αλλά και αντιδραστική συνέχεια προηγούμενων νόμων

έμε ότι εκτός από τομή, τα μέτρα που προ­ω­θού­νται με αυτό το νομο­σχέ­διο, είναι και αντι­δρα­στι­κή συνέ­χεια των προη­γού­με­νων νόμων, για­τί ακρι­βώς έρχο­νται να προ­στε­θούν στις αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές που πέρα­σαν όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και επι­δεί­νω­σαν τους όρους περί­θαλ­ψης των ασθενών.

Αρκεί κάποιος να ανα­τρέ­ψει στο παρελ­θόν, πρό­σφα­το και μη.

Από τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του ’80, η κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ προ­σπά­θη­σε να θεσμο­θε­τή­σει τη δυνα­τό­τη­τα άσκη­σης ιδιω­τι­κού έργου των για­τρών του ΕΣΥ. Προ­σπά­θεια που τελι­κά δεν πέρασε.

Αλλος τέτοιος εμβλη­μα­τι­κός σταθ­μός, ήταν η καθιέ­ρω­ση του θεσμού του «επι­κου­ρι­κού για­τρού», δηλα­δή, για­τρού με ένα χρό­νο σύμ­βα­ση. Αυτό έγι­νε από την κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ αρχι­κά για τη «γρή­γο­ρη κάλυ­ψη των ανα­γκών στις απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές», στα­δια­κά, επε­κτά­θη­κε σε όλη τη χώρα, με απο­φά­σεις όλων ανε­ξαι­ρέ­τως των κυβερ­νή­σε­ων, με συνέ­πεια σήμε­ρα, να απο­τε­λεί σχε­δόν την επι­κρα­τού­σα μορ­φή προ­σλή­ψε­ων και εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, που μάλι­στα εκτο­ξεύ­θη­κε με την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Και η συνέ­χεια είναι γνωστή.

Οποιος κι αν κυβέρ­νη­σε, είχε ως στα­θε­ρή πυξί­δα στην πολι­τι­κή του την υπο­στε­λέ­χω­ση των δημό­σιων δομών Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, όπου σιγά — σιγά εξα­φα­νί­στη­καν αυτές και το προ­σω­πι­κό τους.

Και έχου­με φτά­σει στο σημείο, οι διά­φο­ροι ιδιω­τι­κοί όμι­λοι να έχουν υπο­κα­τα­στή­σει όλες τις πρω­το­βάθ­μιες δια­γνω­στι­κές πρά­ξεις στη χώρα.

Οποιος κυβέρ­νη­σε, ευνό­η­σε τα ιδιω­τι­κά απο­γευ­μα­τι­νά ιατρεία και χει­ρουρ­γεία… Είτε τα επέ­κτει­νε, είτε «ξέχα­σε» να καταρ­γή­σει τις αντι­λαϊ­κές αυτές διατάξεις!

Και το κυριό­τε­ρο. Επί όλων των κυβερ­νή­σε­ων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας θησαυ­ρί­ζει, με τα μονο­πώ­λια του κλά­δου να ανοί­γουν «μαγα­ζιά Υγεί­ας» σαν τα μανιτάρια.

Είναι άλλω­στε στρα­τη­γι­κή τους συμφωνία.

Ο Μητσο­τά­κης μιλά­ει «για συνερ­γα­σία δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και ΣΔΙΤ» και ο Τσί­πρας για «αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη του δημό­σιου και του ιδιω­τι­κού τομέα, που θα λει­τουρ­γεί συμπληρωματικά»!

Ας βρει, αν μπο­ρεί κάποιος, τις διαφορές.

Συμπε­ρα­σμα­τι­κά, λοι­πόν, το απο­τέ­λε­σμα και αυτών των μέτρων θα είναι η επι­δεί­νω­ση των όρων της περί­θαλ­ψης του λαού και όχι η βελ­τί­ω­σή τους.

Με την ίδια «συντα­γή» που δια­μόρ­φω­σε αυτό το άθλιο σύστη­μα υγεί­ας, δε μπο­ρούν να δοθούν λύσεις προς όφε­λος των ασθε­νών και των υγειονομικών.

Για­τί σε αυτή την «ανά­πτυ­ξη» που κρι­τή­ριο έχει την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, δεν απο­τε­λούν λύσεις για το λαό μας όλα αυτά. Δεν είναι λύση για το λαό η παράλ­λη­λη ανά­πτυ­ξη του Ιδιω­τι­κού επι­χει­ρη­μα­τι­κού τομέα στην υγεία και του Δημό­σιου με επι­χει­ρη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των εργα­σιών του ή οι συμπρά­ξεις τους…

Οι συνταγές της εμπορευματοποίησης χρεοκόπησαν

Εκτός από τον προ­σω­πι­κό Γολ­γο­θά του καθε­νός και της καθε­μιάς, την προ­σω­πι­κή μας ατο­μι­κή πεί­ρα, έχου­με πλέ­ον και μία νέα συλ­λο­γι­κή πεί­ρα, αυτή που προ­ήλ­θε μέσα από την παν­δη­μία. Για­τί η παν­δη­μία και η δια­χεί­ρι­σή της, απέ­δει­ξαν με τον πλέ­ον ωμό τρό­πο, με σχε­δόν 35.000 νεκρούς, ότι η υγεία δε μπο­ρεί να που­λιέ­ται και να αγοράζεται.

Απέ­δει­ξε ότι έχουν απο­τύ­χει οι συντα­γές της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης, ότι είτε «μαύ­ρα» — είτε «άσπρα», είτε νόμι­μα — είτε παρά­νο­μα, ο λαός δεν πρέ­πει να πλη­ρώ­νει για υπη­ρε­σί­ες περί­θαλ­ψης που δικαιούται.

Αυτοί, όμως, εκεί. Δε διστά­ζουν να ανα­πο­δο­γυ­ρί­σουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και τα συμπε­ρά­σμα­τα της παν­δη­μί­ας, αυτά που όλος ο λαός έζη­σε και είδε με τα μάτια του.

Ξέχα­σε μήπως κανείς πού ήταν ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας στην περί­θαλ­ψη των ασθε­νών COVID-19;

Να τους θυμί­σου­με: Πουθενά!

Οι κλί­νες του έμει­ναν κατά 95% covid — free. Κερ­δο­σκό­πη­σε όμως από τα τεστ και τη λοι­πή νοση­ρό­τη­τα, για­τί όταν οι χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων ήταν κλει­στές, για να εξοι­κο­νο­μη­θεί έστω και ένας αναι­σθη­σιο­λό­γος, οι αντί­στοι­χες αίθου­σες των ιδιω­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων, δού­λευαν στο φουλ!

Αλή­θεια, σε τι κατά­στα­ση θα ήταν τα υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­να και υπο­στε­λε­χω­μέ­να δημό­σια νοσο­κο­μεία, αν είχε καταρ­γη­θεί από πριν η πλή­ρης και απο­κλει­στι­κή απασχόληση;

Αν οι για­τροί του δημό­σιου τομέα είχαν δικαί­ω­μα να ασκούν ιδιω­τι­κό έργο και στα νοσο­κο­μεία δού­λευαν ιδιώ­τες με σχέ­ση μερι­κής απασχόλησης;

Την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, υπήρ­χαν για­τροί που δού­λευαν 15 — 20 ώρες το 24ωρο, για να καλυ­φθούν οι ανά­γκες των ασθενών.

Ειδι­κά στα επαρ­χια­κά, αλλά και στα νοσο­κο­μεία της Αττι­κής, παθο­λό­γοι και πνευ­μο­νο­λό­γοι έκα­ναν υπε­ρά­ριθ­μες εφη­με­ρί­ες στα τμή­μα­τα COVID, υπε­ρέ­βα­λαν εαυ­τόν, με αυτοθυσία.

Θα μπο­ρού­σε να γίνει αυτό, αν τα απο­γεύ­μα­τα έπρε­πε να δου­λέ­ψουν στο ιατρείο τους;

Αν έπρε­πε να φύγουν άρον — άρον από τις κλι­νι­κές τους για να κάνουν τη βάρ­δια τους στην ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή με την οποία συνεργάζονταν;

Πόσοι για­τροί θα ζητού­σαν να μην εκτε­θούν σε ασθε­νείς με COVID, για να μπο­ρέ­σουν να εργα­στούν παράλ­λη­λα στον ιδιω­τι­κό τομέα;

Στην παν­δη­μία απο­δεί­χθη­κε περί­τρα­να ότι δεν μπο­ρεί να συν­δυα­στεί η δου­λειά στο δημό­σιο νοσο­κο­μείο με το ιδιω­τι­κό έργο. Του­λά­χι­στον όχι, χωρίς το ένα να είναι εις βάρος του άλλου.

Τι θα συνέ­βαι­νε αν τα νοσο­κο­μεία ήταν σαν και αυτό της Σαντο­ρί­νης που από το 2016 εγκαι­νιά­στη­κε από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας Μονά­δων Υγεί­ας (ΑΕΜΥ) και επί­ση­μα λει­τουρ­γεί ως αυτο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νη μονάδα;

Ποιος θα πλή­ρω­νε για να έχει έσο­δα το νοσοκομείο;

Μήπως οι εκα­τομ­μύ­ρια ασθε­νείς με COVID-19;

Ποιος έχει ξεχά­σει ότι τα εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­να συστή­μα­τα Υγεί­ας της Βρε­τα­νί­ας, της Γερ­μα­νί­ας, της Γαλ­λί­ας, της Ιτα­λί­ας, κατέρ­ρευ­σαν ένα — ένα, επει­δή ακρι­βώς είχαν εφαρ­μο­στεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρ­μό­σει τώρα η κυβέρνηση;

Δηλα­δή, ενι­σχυ­μέ­νο ιδιω­τι­κό επι­χει­ρη­μα­τι­κό τομέα Υγεί­ας και δημό­σιο τομέα με ενι­σχυ­μέ­να εμπο­ρευ­μα­τι­κά και επι­χει­ρη­μα­τι­κά χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι άλλω­στε το μείγ­μα που προ­ω­θεί και η στρα­τη­γι­κή για το «νέο ΕΣΥ», μέρος της οποί­ας είναι και το συγκε­κρι­μέ­νο νομοσχέδιο.

Ολα, λοι­πόν, γα να τηρη­θούν οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι, να τηρη­θεί η ίδια συντα­γή που έφτα­σε το λαό στην κατά­ντια να ψάχνει με το κιά­λι ένα ραντε­βού για μία εξέταση.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη αποριφθεί

Αυτά δεν γίνο­νται μόνο εδώ. Για την ακρί­βεια εδώ και χρό­νια έχουν περ­πα­τή­σει σε άλλες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες. Και η ζωή έχει απο­δεί­ξει τη χρε­ω­κο­πία της πολι­τι­κής της «αγο­ραί­ας υγείας».

Πρό­σφα­το παρά­δειγ­μα η Ισπα­νία, που μάλι­στα ο ΣΥΡΙΖΑ την παρου­σιά­ζει εδώ και χρό­νια ως πρό­τυ­πο μάλι­στα «σοσια­λι­στι­κής κυβέρνησης»!

200 χιλιά­δες δια­δη­λω­τές βγή­καν στους δρό­μους της Μαδρί­της ενά­ντια στη λεη­λα­σία της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας.

Στη χώρα μας, αυτά τα μέτρα και το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο, έχει ήδη απορριφθεί!

Με επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις έχει τοπο­θε­τη­θεί το σύνο­λο σχε­δόν των Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών της χώρας.

Από όλες τις ενώ­σεις τους, από τη Μακε­δο­νία ως τη Θρά­κη, από την Πελο­πόν­νη­σο και τη Δυτι­κή Ελλά­δα, από την Ηπει­ρο, τη Στε­ρεά και τη Θεσ­σα­λία, από άκρη σε άκρη της Κρή­της, από τις Ενώ­σεις νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών του Αιγαίου.

Εχει κατα­δι­κα­στεί από τις Ενώ­σεις των μεγα­λύ­τε­ρων πόλε­ων της χώρας. Από την Ενω­ση Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Αθή­νας — Πει­ραιά, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Πάτρας.

Και καλά, η κυβέρ­νη­ση δεν ακού­ει για άλλη μία φορά αυτούς που είναι η ψυχή των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και των Κέντρων Υγεί­ας, δημιουρ­γεί όμως απο­ρία που δεν ακού­ει ούτε τον Πανελ­λή­νιο Ιατρι­κό Σύλ­λο­γο και τους Ιατρι­κούς Συλ­λό­γους της χώρας. Για­τί αν εφαρ­μο­στεί το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης, ακό­μα και αυτοί κατα­νο­ούν, ότι μόνο τα μεγά­λα κορά­κια της ιδιω­τι­κής υγεί­ας θα είναι ωφε­λη­μέ­να, αφού θα φάνε τις ελά­χι­στες οικο­νο­μί­ες του καθενός.

Σε καμιά περί­πτω­ση δεν θα είναι ωφε­λη­μέ­νη η μεγά­λη μάζα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων της ιδιω­τι­κής υγείας.

Τέτοια, λοι­πόν, είναι η πρε­μού­ρα τους, προ­κει­μέ­νου να ξεπλη­ρώ­σουν τα γραμ­μά­τια στους κλι­νι­κάρ­χες και τα μεγά­λα μονο­πώ­λια της ιδιω­τι­κής υγείας.

Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, δυνάμωμα του αγώνα

Είναι λοι­πόν καθή­κον του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κόσμου, μέσα από τον οργα­νω­μέ­νο αγώ­να των σωμα­τεί­ων, των συν­δι­κά­των, των άλλων φορέ­ων του, να το εμπο­δί­σουν, να το στα­μα­τή­σουν, να το απορ­ρί­ψουν αυτό το νομο­σχέ­διο και ταυ­τό­χρο­να να υπε­ρα­σπι­στούν συνο­λι­κά την υγεία και το μέλ­λον μας.

Σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, ο λαός να δυνα­μώ­σει την πάλη:

-Για μόνι­μες προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών στο δημό­σιο σύστη­μα υγείας.

-Για αυξή­σεις στους μισθούς.

-Για κατάρ­γη­ση των πλη­ρω­μών στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περίθαλψη.

-Για αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό στην υγεία.

Το ΚΚΕ καλεί σε ανυ­πο­χώ­ρη­το αγώ­να με ορί­ζο­ντα την πραγ­μα­τι­κή λύση που απο­τε­λεί: Η κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στην υγεία, με την ανά­πτυ­ξη ενός απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κού συστή­μα­τος υγεί­ας που θα έχει ως κρι­τή­ριο την πλή­ρη και απο­λύ­τως δωρε­άν πρό­λη­ψη, περί­θαλ­ψη, απο­κα­τά­στα­ση της υγεί­ας του λαού.

Σε μια σχε­δια­σμέ­νη ανά­πτυ­ξη της οικο­νο­μί­ας που θα καθο­ρί­ζε­ται και θα ελέγ­χε­ται από τη λαϊ­κή — εργα­τι­κή εξουσία.

Η υπό­θε­ση της υγεί­ας, η απόρ­ρι­ψη του νέου αντι­δρα­στι­κού νομο­σχε­δί­ου για την υγεία, είναι υπό­θε­ση όλων.

Οχι μόνο των υγειο­νο­μι­κών που πρω­το­στα­τούν στον αγώ­να, αλλά είναι υπό­θε­ση όλων των εργα­τών, όλων των υπαλ­λή­λων, των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων αγρο­τών, επαγ­γελ­μα­τιών, επι­στη­μό­νων, των νέων και των συντα­ξιού­χων, των γυναι­κών των λαϊ­κών οικογενειών.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο