Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο διεθνισμός του ΚΚΕ ταυτίζεται με την υπεράσπιση της πατρίδας των εργαζομένων και όχι της άρχουσας τάξης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην ΕΡΤ, υπο­γράμ­μι­σε ότι “δεν ενδια­φέ­ρει, ούτε και πρέ­πει να ενδια­φέ­ρει τον ελλη­νι­κό λαό το τι παι­χνί­δια παί­ζο­νται στο παρα­σκή­νιο, από ποιούς πιέ­ζο­νται ο κ. Καμ­μέ­νος και ο κ. Τσί­πρας. Η ουσία είναι τι έχει να κερ­δί­σει ο ελλη­νι­κός λαός απο μια κυβέρ­νη­ση που συνε­χί­ζει να ψηφί­ζει όλους τους αντι­λαϊ­κούς νόμους και να συντάσ­σε­ται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλα­δή με όλους εκεί­νους τους μηχα­νι­σμούς που έχουν επι­φέ­ρει πλεί­στα όσα δει­νά στη χώρα και στον ελλη­νι­κό λαό”.

Είπε οτι η προ­σπά­θεια και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εστιά­ζε­ται στην παρα­μο­νή τους, όσο γίνε­ται περισ­σό­τε­ρο, στην κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία και εκτί­μη­σε ότι οι εκα­τέ­ρω­θεν πιέ­σεις μετα­ξύ Αλ. Τσί­πρα και Π. Καμ­μέ­νου ασκού­νται και η μετα­ξύ τους δια­πραγ­μά­τευ­ση γίνε­ται ώστε να μην συν­δε­θεί η στά­ση ένα­ντι της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών με ψήφο εμπι­στο­σύ­νης προς την κυβέρ­νη­ση. “Μετά τη χθε­σι­νή ψηφο­φο­ρία στα Σκό­πια τα ήξεις-αφή­ξεις του κ. Καμ­μέ­νου πρέ­πει να τελειώ­νουν, πρέ­πει να δού­με τι θέλει τελι­κά, ο κ. Καμ­μέ­νος, ο κ. Τσί­πρας και η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να πρά­ξει το επό­με­νο διά­στη­μα” είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τη συγκε­κρι­μέ­νη διελ­κυ­στίν­δα “φαρ­σο­κω­μω­δία”, εκτί­μη­σε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν θα συν­δέ­σει φρα­στι­κά το ζήτη­μα της ψήφι­σης της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών με ψήφο εμπι­στο­σύ­νης προς την κυβέρ­νη­ση “για­τί δεν τον συμ­φέ­ρει, καθώς άμα το κάνει αυτό θα το κατα­ψη­φί­σει , όπως λέει, ο κ. Καμ­μέ­νος και (ο πρω­θυ­πουρ­γός) δεν θέλει το απο­τέ­λε­σμα αυτο”.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι από την αρχή, το 1992, το ΚΚΕ είχε πει πως είναι μεγά­λο λάθος να συν­δυα­στεί η συμ­φω­νία με τη γει­το­νι­κή δημο­κρα­τία και οι σχέ­σεις με τον γεί­το­να λαό με το ονο­μα­το­λο­γι­κό. Είπε ότι αυτό το λάθος το έκα­ναν όλες οι άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις ‑και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε Συνα­σπι­σμός. Το ΚΚΕ υπο­στή­ρι­ζε από τότε την δυνα­τό­τη­τα εξεύ­ρε­σης λύσης με όνο­μα με γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό, erga omnes, κοι­νής απο­δο­χής και το οποίο δεν θα έχει αλυ­τρω­τι­κές βλέψεις.

Το ΚΚΕ τόνι­ζε ακό­μη ότι αυτή η εξέ­λι­ξη έπρε­πε να “συν­δυα­στεί ενά­ντια σε οργα­νι­σμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που έχουν το “διαί­ρει και βασί­λευε”, επεμ­βαί­νουν, αλλά­ζουν σύνο­ρα και χωρί­ζουν λαού και αυτό το είδα­με περί­τρα­να το 1999 με την διά­λυ­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, όπου εκεί ανα­δεί­χθη­κε το μεγά­λο πρό­βλη­μα της γει­το­νι­κής δημοκρατίας”.

Πρό­σθε­σε ότι τα ίδια υπο­στη­ρί­ζει το ΚΚΕ και σήμε­ρα, τασ­σό­με­νο υπέρ της αλλη­λεγ­γύ­ης, της φιλί­ας και της κοι­νής δρά­σης με το λαο και τους εργα­ζό­με­νους της γει­το­νι­κής χώρας, χωρίς αλυ­τρω­τι­σμούς, χωρις εθνι­κι­σμούς, χωρίς διεκ­δι­κή­σεις, εκα­τέ­ρω­θεν, εδα­φών και χωρίς τα ανι­στό­ρη­τα περί “Μ. Αλε­ξάν­δρου”, και περι “μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας και ταυ­τό­τη­τας” και “βεβαί­ως ενά­ντια στο ΝΑΤΟ”.

Τόνι­σε ότι η συμ­φω­νία αυτή έγι­νε και η ουσία της είναι για να εντα­χθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ, όπως “ρητά προσ­διο­ρί­ζε­ται στο δεύ­τε­ρο άρθρο της” και επι­σή­μα­νε ότι η συμ­φω­νία που θα έλθει προς ψήφι­ση στη Βου­λή δεν θα αφο­ρά μόνο το όνο­μα, αλλά “όλο το πακέ­το της συμ­φω­νί­ας Τσί­πρα-Ζάεφ” που περι­λαμ­βά­νει και την δέσμευ­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Είπε ότι το ΚΚΕ σε καμία περί­πτω­ση δεν θα ψηφί­σει μια τέτοια συμ­φω­νία η οποία “βάζει και την γει­το­νι­κή δημο­κρα­τία στην λυκο­συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ και η οποία δεν απο­τε­λεί καμία εγγύ­η­ση, ειρή­νης φιλί­ας και αγα­στής συνερ­γα­σί­ας για το επό­με­νο διάστημα”.

Είπε ότι θα σημειω­θεί στην οικο­νο­μι­κή, εμπο­ρι­κή, πολι­τι­κή και διπλω­μα­τι­κή σύγκρου­ση που επί­κει­ται στα Βαλ­κά­νια λόγω του αντα­γω­νι­σμού ισχυ­ρών δυνά­με­ων “η Ελλά­δα θα πάρει ενερ­γά μέρος” και τόνι­σε ότι “αυτά τα ζητή­μα­τα, ειδι­κά οταν αφο­ρά αλλα­γές συνό­ρων που ήδη προ­ω­θού­νται, δεν λύνο­νται ειρη­νι­κά”. Υπο­γράμ­μι­σε ότι ο διε­θνι­σμός του ΚΚΕ “ταυ­τί­ζε­ται με την υπε­ρά­σπι­ση της πατρί­δας των εργα­ζο­μέ­νων και οχι της άρχου­σας τάξης που έχει οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και κάνει και πολέ­μους και τα πάντα για να ανε­βά­σει τα κέρ­δη της” και συμ­βα­δί­ζει με τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων στη γει­το­νι­κή χώρα “ενά­ντια στην έντα­ξη στο ΝΑΤΟ και ενά­ντια στην κατα­πί­ε­ση που δέχο­νται από την αστι­κή τους τάξη”. Πρό­σθε­σε ότι αυτοί που θα έχουν πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά οφέ­λη θα ειναι τα μεγά­λα μονο­πώ­λια, η κ. Μέρ­κελ “η οποια ήλθε εδώ για μπίζ­νες του γερ­μα­νι­κού κεφα­λαί­ου και για να στη­ρί­ξει τον κ. Τσί­πρα που απ’ ότι φαί­νε­ται της έδω­σε”, και ο κ. Τραμπ, και τμή­μα­τα της αστι­κής τάξης, ενώ ταυ­το­χρο­να ούτε οι μνη­μο­νια­κοί νόμοι θα καταρ­γη­θούν, ούτε το λαϊ­κό εισό­δη­μα θα αυξηθεί.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση είπε ότι οι δια­δη­λώ­σεις τις μέρες της επί­σκε­ψης Μέρ­κελ έγι­ναν για επί­και­ρα λαϊ­κά ζητή­μα­τα με την κυβέρ­νη­ση να ενο­χλεί­ται σφό­δρα και πρό­σθε­σε οτι “η κυβέρ­νη­ση χτύ­πη­σε βάναυ­σα την πορεία των εκπαι­δευ­τι­κών και τον βου­λευ­τή του ΚΚΕ, Γιάν­νη Δελή”. Είπε ότι παρά την κατα­δί­κη της επι­θε­σης της αστυ­νο­μί­ας στην πορεία εκ μέρους της υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, που “αλί­μο­νο αν δεν την κατα­δί­κα­ζε”, “η κυβέρ­νη­ση έχει την πολι­τι­κή ευθύ­νη για το κλί­μα αυταρ­χι­σμού και αντι­κομ­μου­νι­σμού καθώς και για την ενο­χο­ποι­η­ση κάθε εργα­ζό­με­νου που κινητοποιείται”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ είναι έτοι­μο για τις εκλο­γι­κές μάχες, τις οποί­ες συν­δυά­ζει με μια πλα­τιά πολι­τι­κή εκστρα­τεία ενη­μέ­ρω­σης του λαού έτσι ώστε να αλλά­ξουν οι συσχε­τι­σμοί, να ενι­σχυ­θεί το ΚΚΕ το οποίο είναι το μόνο που μπο­ρεί να κάνει την πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά σήμερα…Υπογράμμισε ότι όσο πιο ισχυ­ρό είναι το ΚΚΕ τόσο το καλύ­τε­ρο για το συμ­φέ­ρον του ελλη­νι­κού λαού ο οποί­ος γνω­ρί­ζει ότι το ΚΚΕ είναι πάντα μπρο­στά στον αγώ­να οχι μόνο για την απο­τρο­πή των αντι­λαϊ­κών μέτρων, αλλά ταυ­τό­χρο­να για το άνοιγ­μα ενός άλλου δρόμου.

Ανέ­φε­ρε ότι αν ο ελλη­νι­κός λαός έδι­νε την πλειο­ψη­φία στο ΚΚΕ και είχε έτσι κι αλλιώς τη δύνα­μη να στη­ρί­ξει τέτοιες αλλα­γές “αυτό που χρειά­ζε­ται η χώρα είναι ένα οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο, ένα σχέ­διο στην οικο­νο­μία, επι­στη­μο­νι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο ‑το ΚΚΕ το έχει- με βασι­κό επί­κε­ντρο την ευη­με­ρία των εργα­ζο­μέ­νων, της πλειο­ψη­φί­ας του ελλη­νι­κού λαού”. Είπε οτι πρω­ταρ­χι­κό στοι­χείο και βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση είναι η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παραγωγής.

Πρό­σθε­σε ότι αυτές οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις θα οδη­γή­σουν σε έξο­δο από την Ευρω­ζώ­νη και την ΕΕ, τονί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι αυτές οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις θα απαλ­λά­ξουν την κοι­νω­νία από την αναρ­χία της καπι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς που φέρ­νει πότε κρί­σεις, πότε φέρ­νει ανά­καμ­ψη της οικο­νο­μί­ας, αλλά μόνο για τα συμ­φέ­ρο­ντα της κερ­δο­φο­ρί­ας κάποιων μονο­πω­λια­κών ομίλων.

“Για όλα αυτά ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να σκε­φτεί και να απα­ντή­σει ότι μπο­ρεί και έχει τη δύνα­μη να τα κάνει και να τα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει” είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας προ­σθέ­το­ντας “το ΚΚΕ και κυβερ­νη­τι­κή ευθύ­νη θα πάρει και θα στη­ρί­ξει και θα συμ­με­τέ­χει σε τέτοιες κυβερ­νή­σεις, αν ο ελλη­νι­κός λαός απο­φα­σί­σει με βάση αυτή τη γραμ­μή πάλης, αυτή την προ­ο­πτι­κή να ανα­δεί­ξει και να ακο­λου­θή­σει”. “Το ρεα­λι­στι­κό σήμε­ρα είναι μια νέα κοι­νω­νία και οικο­νο­μία”, υπογράμμισε.

Σημεί­ω­σε ότι στις εκλο­γές για την τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση υπάρ­χει συνερ­γα­σία με λαϊ­κές δυνά­μεις, “όχι κόμ­μα­τα” και ότι στα ψηφο­δέλ­τια της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” συμ­με­τέ­χουν και πρώ­ην στε­λέ­χη και πρώ­ην βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέ­στη­σε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα υπο­στη­ρί­ξει “κανέ­ναν από τους δύο (σ.σ. υπο­ψή­φιους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) στον δεύ­τε­ρο γύρο.

Ως προς την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού επι­σή­μα­νε ότι πρό­κει­ται για εφαρ­μο­γή του “εμβλη­μα­τι­κού αντερ­γα­τι­κού νόμου Βρού­τση” όπου ο κίν­δυ­νος για τους εργα­ζό­με­νους ελλο­χεύ­ει στο ότι η ρύθ­μι­ση προ­βλέ­πε­ται από υπουρ­γι­κή από­φα­ση, άρα με τον ίδιο τρό­πο “αύριο που έρχε­ται η τρόι­κα ξανά για έλεγ­χο και μεθαύ­ριο με μια “στρα­βή” στην οικο­νο­μία”, μπο­ρεί να γινει και η μεί­ω­σή του.

Χαρα­κτή­ρι­σε την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού ως “ελά­χι­στη μπρο­στά στις απώ­λειες των εργα­ζο­μέ­νων ολα αυτά τα χρο­νια” και πρό­σθε­σε ότι ταυ­το­χρο­να αυξά­νο­νται και τα φορο­λο­γι­κά βάρη, αλλά και οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας και η εκ περι­τρο­πής. “Η μόνη λύση είναι η πρό­τα­ση νόμου που έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ και την έχει κατα­ψη­φί­σει η πλειο­ψη­φία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμ­μα­τα για εφαρ­μο­γή εδώ και τώρα του κατώ­τα­του μισθού στα 751 ευρώ. Τελεία και παύ­λα, είναι το λιγό­τε­ρο που μπο­ρεί να γίνει” υπο­γράμ­μι­σε, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο