Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ.Κουτσούμπας: Ο κύκλος της μεταμνημονιακής εποχής είναι μεγαλύτερος και αντιλαϊκότερος

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε ομι­λία του σε συνε­στί­α­ση στο Ηρά­κλειο Κρή­της, ανέ­φε­ρε ότι “ακό­μα κι αν ο κύκλος των μνη­μο­νί­ων, με την τυπι­κή ολο­κλή­ρω­ση του προ­γράμ­μα­τος τον Αύγου­στο, έκλει­σε, ένας νέος κύκλος έχει ανοί­ξει. Αυτός της μετα­μνη­μο­νια­κής επο­χής που περι­λαμ­βά­νει όλους τους εφαρ­μο­στι­κούς νόμους που παρα­μέ­νουν σε ισχύ, τις δεσμεύ­σεις για τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα που φτά­νουν μέχρι το 2060”.

“Αυτός ο κύκλος είναι μεγα­λύ­τε­ρος, αντι­λαϊ­κό­τε­ρος, για­τί περι­λαμ­βά­νει τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας, την αυξη­μέ­νη επι­τρο­πεία, που ισχύ­ουν για όλες τις χώρες της ΕΕ” πρόσθεσε.

Επι­σή­μα­νε, ακό­μα, ότι “αν με τα μνη­μό­νια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, υλο­ποι­ή­θη­καν από­το­μα και βίαια οι απαι­τή­σεις του κεφα­λαί­ου και φορ­τώ­θη­καν τα βάρη της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης στην εργα­τι­κή τάξη, στο λαό, με το μετα­μνη­μο­νια­κό μνη­μό­νιο, επί­σης στο λαό φορ­τώ­νο­νται ‑μαζί με τα προη­γού­με­να- και τα μέτρα εδραί­ω­σης της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης”.

Ανέ­φε­ρε ότι και στα “αντί­με­τρα, πέφτει τσε­κού­ρι, όπως μαθαί­νου­με, στο παζά­ρι της κυβέρ­νη­σης με την Κομι­σιόν, για τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό”, ενώ τα “μόνα αντί­με­τρα που μένουν εκτός παζα­ριού και τσε­κου­ρώ­νο­νται, είναι αυτά που αφο­ρούν τη στή­ρι­ξη του κεφα­λαί­ου, με τη μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας για τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, την επι­δό­τη­σή τους μέχρι και 100% των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για την πρό­σλη­ψη νέων εργαζομένων”.

Είπε ότι για αυτά τα αντί­με­τρα δεν υπάρ­χει καμία αντι­πα­ρά­θε­ση κυβέρ­νη­σης-ΝΔ για­τί “κυβέρ­νη­ση και αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, συνα­ντιού­νται στρα­τη­γι­κά στη στή­ρι­ξη της καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας”.

“ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συνα­ντιού­νται επί­σης στο στρα­τη­γι­κό στό­χο της περι­βό­η­της «γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης» δηλα­δή της ανα­βάθ­μι­σης αστι­κής τάξης στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Δια­κιν­δυ­νεύ­ουν τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε ενδε­χό­με­νη μεγά­λη πολε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση για τα συμ­φέ­ρο­ντα εγχώ­ριων και ξένων ομίλων.

Παί­ζουν με τη φωτιά, την ώρα που οξύ­νο­νται οι αντι­θέ­σεις ΗΠΑ — Ρωσί­ας στα Βαλ­κά­νια και επι­δει­νώ­νο­νται οι σχέ­σεις ΗΠΑ ‑Τουρ­κί­ας” πρόσθεσε.

Είπε ότι στους Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κούς σχε­δια­σμούς η Ελλά­δα συμ­με­τέ­χει με ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο με την κυβέρ­νη­ση, να μετα­τρέ­πει την χώρα “σε απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νι­κή βάση, δηλα­δή σε στό­χο, σε περί­πτω­ση μιας μελ­λο­ντι­κής στρα­τιω­τι­κής σύρραξης”.

“Οι ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ δεν είναι παρά­γο­ντες ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας” υπο­γράμ­μι­σε, σημειώ­νο­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι “η συμ­με­το­χή της χώρας μας, όλα αυτά τα χρό­νια, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρου­σία των ΝΑΤΟϊ­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, όχι μόνο δεν απέ­τρε­ψαν, αλλά αντί­θε­τα όξυ­ναν την τουρ­κι­κή επιθετικότητα”.

“Η κυβέρ­νη­ση, υπη­ρε­τώ­ντας τα σχέ­δια της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης, έχει τερά­στιες ευθύ­νες, για­τί εφη­συ­χά­ζει τον λαό. Πότε με τις δήθεν “στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις” της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ, που δήθεν απο­τε­λούν “ασπί­δα”, και πότε εφευ­ρί­σκο­ντας προ­σχή­μα­τα περί καλυ­τέ­ρευ­σης των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων. Αν και μέρα παρά μέρα, δια­ψεύ­δε­ται από τις διαρ­κείς απει­λές Ερντο­γάν, για τα σύνο­ρα και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, αλλά και της Κύπρου” είπε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι ο λαός δεν πρέ­πει να εφη­συ­χά­ζει “για­τί η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, που υπη­ρε­τεί αυτούς τους σχε­δια­σμούς και είναι σήμε­ρα όμη­ρος των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, βάζει τη χώρα σε περι­πέ­τειες και δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί τα κυριαρ­χι­κά δικαιώματα”.

“Πρέ­πει να σημά­νει ξεση­κω­μός απ’ το λαό και τη νεο­λαία” τόνι­σε, καλώ­ντας σε συμ­με­το­χή στις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κλά­δων του ιδιω­τι­κού τομέα και των δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων στις 14 Νοέμ­βρη που στη­ρί­ζει το ΠΑΜΕ, όπως και σε συνέ­χεια στις 28 του Νοέμ­βρη από το ΠΑΜΕ, που “παρά τις τρι­κλο­πο­διές πριν και το σαμπο­τά­ρι­σμά της σήμε­ρα ‑εκ μέρους του εργο­δο­τι­κού-κυβερ­νη­τι­κού-κρα­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού της ξεπου­λη­μέ­νης και πλή­ρως ανα­ξιό­πι­στης ΓΣΕΕ- μπο­ρεί να στεί­λει μήνυ­μα αντί­στα­σης, ελπί­δας, νέας επι­θε­ώ­ρη­σης και ανα­σύ­ντα­ξης των ταξι­κών δυνάμεων”.

“Θα μας βρουν μπρο­στά τους και κάθε μέρα και στις 14 και στις 28 του Νοέμ­βρη και μετά” είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας καλώ­ντας σε ολό­πλευ­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ και επι­κα­λού­με­νος μια μαντι­νά­δα του Δημή­τρη Περυ­σι­νά­κη «Αγώ­νες με συνέ­πεια και πεί­ρα ενός αιώ­να, για παρα­κα­τα­θή­κη του τα έχει ένα Κόμ­μα” κατέ­λη­ξε υπο­γραμ­μί­ζο­ντας “το ΚΚΕ που στό­χο έχει βάλει, να οργα­νώ­σει το λαό στην ταξι­κή την πάλη. Να απαλ­λα­γεί ορι­στι­κά απ΄ τη μπουρ­ζουα­ζία κι από της εκμε­τάλ­λευ­σης, τη βάρ­βα­ρη εξουσία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο