Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ.Κουτσούμπας: Ο λαός να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα και να μην δεχθεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Οι συμ­φω­νί­ες της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης με την Ιτα­λία και Αίγυ­πτο για την οριο­θέ­τη­ση των θαλάσ­σιων ζωνών, ανοί­γουν τους δρό­μους της αβύσ­σου, όντως ενταγ­μέ­νες στις επι­κίν­δυ­νες επι­διώ­ξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή. Μέρος αυτών των επι­διώ­ξε­ων είναι και η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση των θαλάσ­σιων ζωνών της ΝΑ Μεσο­γεί­ου, του Αιγαί­ου και η επι­βο­λή της διχο­το­μι­κής λύσης στο Κυπριακό.

Αυτό επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για την επι­κύ­ρω­ση των συμ­φω­νιών για τις ΑΟΖ επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις θέλουν τον λαό θεα­τή να παρα­κο­λου­θεί ανή­συ­χος και μπερ­δε­μέ­νος τα παι­χνί­δια που παί­ζο­νται στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σκακιέρα.
Οι ισχυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης ότι πρό­κει­ται για ιστο­ρι­κές συμ­φω­νί­ες, στό­χο έχουν να κρύ­ψουν πως αυτές δεν υπη­ρε­τούν τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, για­τί αυτά που­θε­νά στον σύγ­χρο­νο καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο δεν ταυ­τί­ζο­νται με τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξεων.

Οι συμ­φω­νί­ες είναι μελε­τη­μέ­νοι επι­κίν­δυ­νοι συμ­βι­βα­σμοί σκο­πι­μό­τη­τας που εντάσ­σο­νται σε γενι­κό­τε­ρο σχε­δια­σμό για τον μεγα­λύ­τε­ρο συμ­βι­βα­σμό που θα ακο­λου­θή­σει με την Τουρ­κία για τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαίου.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε και στις ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού για την επέ­κτα­ση της αιγια­λί­τι­δας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. επι­ση­μαί­νο­ντας ότι αυτή από μόνη της δεν μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει υπέρ των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, για­τί ενδε­χο­μέ­νως να απο­τε­λέ­σει λόγο όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών μετα­ξύ κρα­τών και κυβερ­νή­σε­ων και να πυρο­δο­τή­σει νέες εντά­σεις και απει­λές ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέμου.

Κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση που παρου­σιά­ζει ως εγγυ­η­τές της ασφά­λειας και της ειρή­νης, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τονί­ζο­ντας πως αυτοί ακρι­βώς είναι που εφαρ­μό­ζουν το διαί­ρει και βασί­λευε σε όλο τον κόσμο, που δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα ανά­με­σα σε κρά­τη-μέλη και θεω­ρούν ενιαίο χώρο το Αιγαίο και οι δια­φο­ρές ανά­με­σα σε Ελλά­δα και Τουρ­κία να λυθούν μετα­ξύ τους. Με τη σφρα­γί­δα αυτών των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, άλλω­στε, άλλα­ξαν τα σύνο­ρα στα Βαλ­κά­νια δύο και τρεις φορές, με πολέ­μους και με το αίμα των λαών, ανέ­φε­ρε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τον πόλε­μο στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας κατα­λή­γο­ντας, κάλε­σε τον λαό να απορ­ρί­ψει τα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα, να μην δεχθεί καμία υπο­χώ­ρη­ση στα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως το ΚΚΕ θα κατα­ψη­φί­σει και τις δύο συμφωνίες.

Παρα­τί­θε­ται η ομιλία:

«Κυρί­ες και κύριοι,

Θέλε­τε τον ελλη­νι­κό λαό στο ίδιο έργο θεα­τή, να παρα­κο­λου­θεί ανή­συ­χος και μπερ­δε­μέ­νος τα παι­χνί­δια που παί­ζο­νται στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σκα­κιέ­ρα. Ένα έργο που επα­να­λαμ­βά­νε­ται με όλες τις κυβερ­νή­σεις και τους πρω­θυ­πουρ­γούς, είτε ονο­μά­ζο­νταν Σημί­της, είτε Γ. Παπαν­δρέ­ου, είτε Τσί­πρας, τώρα Μητσοτάκης.

Δεν τους ανα­φέ­ρω όλους και τους υπό­λοι­πους, απλώς ήθε­λα να επι­κε­ντρω­θώ στους πλέ­ον «βασι­λι­κό­τε­ρους του βασι­λέ­ως», όπου ο ένας μετά τον άλλον έκα­ναν τα πιο μεγά­λα βήμα­τα προς τον γκρε­μό, που είχαν φρο­ντί­σει να ανοί­ξουν “οι μεγά­λοι μας σύμμαχοι”.

Έτσι και οι σημε­ρι­νές συμ­φω­νί­ες με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο για την οριο­θέ­τη­ση των θαλάσ­σιων ζωνών, τις οποί­ες κυρώ­νει από­ψε η κυβέρ­νη­σή σας, ανοί­γουν τους δρό­μους της αβύσ­σου, όντας ενταγ­μέ­νες στις επι­κίν­δυ­νες επι­διώ­ξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή. Μέρος αυτών των επι­διώ­ξε­ων είναι και η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση των θαλάσ­σιων ζωνών της Αν. Μεσο­γεί­ου, του Αιγαί­ου και η επι­βο­λή διχο­το­μι­κής λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Μάας χτες, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας, ήταν απλά ο αγγε­λια­φό­ρος κακών μαντά­των, αφού δεν κόμι­σε τίπο­τε άλλο παρά προ­τά­σεις οδυ­νη­ρού συμ­βι­βα­σμού για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση και αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται, εκτός των άλλων, ότι μετά από εδώ, πέτα­ξε για την Τουρ­κία, την οποία, όπως όλοι γνω­ρί­ζου­με, η γερ­μα­νι­κή αστι­κή τάξη, η Μέρ­κελ και σια την έχει στα όπα — όπα, καθό­τι είναι μεγά­λη αγο­ρά και που­λά­ει εμπο­ρεύ­μα­τα, την εξο­πλί­ζει στρα­τιω­τι­κά κλπ.

Γι αυτό και ο Ερντο­γάν με περισ­σό θρά­σος δήλω­νε προ­χτές: “Η Ελλά­δα δεν έχει δικαί­ω­μα να κηρύ­ξει NAVTEX στην περιο­χή…. Η Ελλά­δα με την στά­ση της αυτή έρι­ξε τον εαυ­τό της σε ένα χάος από το οποίο δεν μπο­ρεί να βγει μόνη της… Από δω και πέρα θα είναι υπεύ­θυ­νη για οποιο­δή­πο­τε αρνη­τι­κό γεγο­νός στην περιο­χή, και θα είναι η μόνη χώρα που θα ζημιω­θεί. Όπως ξέρου­με εμείς πρέ­πει να ξέρουν και οι Ελλη­νες γεί­το­νες… πως όσοι ρίχνουν την Ελλά­δα μπρο­στά στον τουρ­κι­κό στό­λο θα την αφή­σουν μόνη σε ενδε­χό­με­νο δυσκο­λί­ας”.

Αν αυτό δεν είναι ευθέ­ως απει­λή για κλι­μά­κω­ση, για ένα πολε­μι­κό επι­θε­τι­κό επει­σό­διο εκ μέρους τους τι είναι;

Την ίδια ώρα οι τούρ­κι­κες εφη­με­ρί­δες ανα­φέ­ρουν ότι η Τουρ­κία μελε­τά δύο εκδο­χές για εγκα­θί­δρυ­ση τούρ­κι­κης στρα­τιω­τι­κής ναυ­τι­κής βάσης στην Κύπρο, είτε στην Αμμό­χω­στο, είτε στο Τρίκωμο.
Αν αυτό επί­σης, δεν είναι προ­κλη­τι­κή κλι­μά­κω­ση ενταγ­μέ­νη στα σχέ­δια για διχο­τό­μη­ση της Κύπρου, τότε τι είναι;

Κυρί­ες και κύριοι,

Όταν μιλά­με για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση και συμ­βι­βα­σμό, μιλά­με για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση ανά­με­σα σε ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς, που δρουν την ίδια ώρα και αντα­γω­νι­στι­κά μετα­ξύ τους, πράγ­μα που καμιά σχέ­ση δεν έχει με πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα γει­το­νι­κών λαών. Δυστυ­χώς, αυτή την υπό­θε­ση ακρι­βώς προ­ε­τοι­μά­ζουν οι επι­μέ­ρους συμ­φω­νί­ες με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο — με απα­ρά­δε­κτους συμβιβασμούς.

Προ­ε­τοι­μά­ζουν τον μεγα­λύ­τε­ρο και πιο επώ­δυ­νο συμ­βι­βα­σμό αυτόν της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης των θαλάσ­σιων ζωνών με τις ευλο­γί­ες φυσι­κά και τα σχέ­δια των συμ­μά­χων σας.
Και αυτά τα σχέ­δια δεν έχουν καν έστω μια δίκαιη ‑όπως θα λέγα­τε κι εσείς- μοι­ρα­σιά σε αυτό το αλι­σβε­ρί­σι. Τα σχέ­δια αυτά των ισχυ­ρών συμ­μά­χων έχουν μόνο ανα­βάθ­μι­ση της Τουρ­κί­ας στη μοι­ρα­σιά kι αυτό σας το υπογράφουμε.
Τα όσα βέβαια λέτε περί ιστο­ρι­κών συμ­φω­νιών ‑για εθνι­κή επι­τυ­χία μίλη­σε ο κ. Μητσο­τά­κης- στό­χο έχουν να κρύ­ψουν πως αυτές οι συμ­φω­νί­ες δεν υπη­ρε­τούν τα λαϊ­κά συμφέροντα.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά. Τα ίδια ακού­γα­με και για την Συμ­φω­νία των Πρε­σπών από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια ακού­γα­με και από τους δυο σας για τις επι­κίν­δυ­νες στρα­τιω­τι­κές συμ­φω­νί­ες με τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ.

Ποτέ και που­θε­νά, στο σύγ­χρο­νο καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, συμ­φω­νί­ες ανά­με­σα σε κυβερ­νή­σεις, δηλα­δή ανά­με­σα στις αστι­κές τάξεις των χωρών, δεν υπη­ρε­τού­σαν τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα για­τί που­θε­νά στον κόσμο δεν ταυ­τί­ζο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών με τα συμ­φέ­ρο­ντα των εκμε­ταλ­λευ­τών τους.

Και οπωσ­δή­πο­τε ο στό­χος για γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης, δηλα­δή, ουσια­στι­κά της ανα­βάθ­μι­σης των δικών της και μόνο συμ­φε­ρό­ντων, σε μια περιο­χή όπου βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη ένα μεγά­λο ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι, σε καμιά περί­πτω­ση δεν ταυ­τί­ζε­ται με την ανα­βάθ­μι­ση της ζωής, της ειρή­νης και της φιλί­ας των λαών.

Το αντί­θε­το. Σήμε­ρα η θέση η οποία μπο­ρεί να εκφρά­σει τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα είναι η θέση για καμιά αλλα­γή συνό­ρων, καμιά αλλα­γή των διε­θνών συν­θη­κών, καμιά συμ­με­το­χή σε παζά­ρια για τη συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαί­ου, της Αν. Μεσογείου.

Για­τί τα σύνο­ρα αλλά­ζουν μόνο με πολέ­μους, επεμ­βά­σεις που πλη­ρώ­νουν τελι­κά με τη ζωή τους οι εργα­ζό­με­νοι, οι λαοί.

Οι διε­θνείς συν­θή­κες αλλά­ζουν, όταν οι νέες υπο­γρά­φο­νται για να καταρ­γή­σουν τις προη­γού­με­νες και να ολο­κλη­ρώ­σουν τελι­κά το έγκλη­μα σε βάρος των λαών. Και ο λαός μας δεν χρειά­ζε­ται να κοι­τά­ξει μακριά. Μια ματιά να ρίξει στη γει­το­νιά μας, στα Βαλ­κά­νια, θα δει πως τα σύνο­ρα έχουν αλλά­ξει δύο και τρεις φορές με το αίμα των λαών της περιο­χής. Και η αλλα­γή αυτή έχει τη σφρα­γί­δα των δικών σας συμ­μά­χων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Έχε­τε μάλι­στα το θρά­σος να προ­πα­γαν­δί­ζε­τε στη νέα γενιά πως η ΕΕ και ο προ­πο­μπός της η ΕΟΚ, δήθεν εξα­σφά­λι­σε για 70 και πλέ­ον χρό­νια, από την εμφά­νι­σή της, την ειρή­νη στο έδα­φός της. Όταν η ίδια η ΕΕ και οι δυνά­μεις της οργά­νω­σαν με τους ΝΑΤΟι­κούς τον πόλε­μο στην Γιου­γκο­σλα­βία πριν 20 και χρό­νια. Θυμί­ζου­με τις 78 μέρες ανε­λέ­η­των βομ­βαρ­δι­σμών, 2.300 αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές μέσα στην καρ­διά της Ευρώ­πης. Εκτό­ξευ­σαν συνο­λι­κά 420.000 βλή­μα­τα, πυραύ­λους και βόμ­βες, ενώ χρη­σι­μο­ποί­η­σαν 37.000 βόμ­βες δια­σπο­ράς που προ­κά­λε­σαν τις περισ­σό­τε­ρες απώ­λειες στον άμα­χο πληθυσμό.

Με το αίμα αυτών των αμά­χων χαρά­χτη­καν τα νέα σύνο­ρα, υπο­γρά­φτη­καν οι νέες συν­θή­κες. Ποιος μπο­ρεί λοι­πόν να εγγυ­η­θεί τα σύνο­ρα της χώρας μας, τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα, την εδα­φι­κή της ακε­ραιό­τη­τα; Αυτοί που έχουν εφαρ­μό­σει και συνε­χί­ζουν τη λογι­κή του “διαί­ρει και βασί­λευε” σε όλο τον κόσμο; Αυτοί που δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα ανά­με­σα στα κρά­τη μέλη τους όπως το ΝΑΤΟ που θεω­ρεί το Αιγαίο ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κό χώρο; Και που ο γγ του ΝΑΤΟ δηλώ­νει ότι οι δια­φο­ρές με την Τουρ­κία πρέ­πει να λυθούν “inaspiritofAlliedSolidarity”;

Ο ελλη­νι­κός λαός το έχει γνω­ρί­σει οδυ­νη­ρά αυτό το πνεύ­μα της Συμ­μα­χι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης που μας προ­τεί­νει ο Στόλ­τεν­μπεργκ. Ποιος μπο­ρεί αλή­θεια να προ­στα­τέ­ψει την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας μας; Οι ΗΠΑ; Που με δηλώ­σεις του State Department μιλούν για “αμφι­σβη­τού­με­να ύδα­τα”, νομι­μο­ποιούν δηλα­δή τις διεκ­δι­κή­σεις της Τουρκίας;

Είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ βέβαια, που έδω­σαν στην Τουρ­κία κάλυ­ψη για τις επεμ­βά­σεις στη Συρία, στο Β. Ιράκ και της δίνουν κάλυ­ψη και για την κατο­χή της Κύπρου εδώ και 46 χρόνια.

Και για να μην κοροϊ­δευό­μα­στε, σε αυτές τις απα­ρά­δε­κτες δηλώ­σεις, έρχο­νται να κου­μπώ­σουν και διά­φο­ρες από­ψεις που απο­σπούν το δικαί­ω­μα της ΑΟΖ από τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Όμως, η υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, των συνό­ρων, δεν είναι θεω­ρί­ες, κού­φια λόγια. Απο­κτούν πραγ­μα­τι­κό νόη­μα, μόνο όταν συμ­βα­δί­ζουν με την πάλη για την απε­μπλο­κή της χώρας μας από τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ της ΕΕ, με το διώ­ξι­μο των στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, με το λαό να κάνει κου­μά­ντο στον τόπο του.

Για τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια όλων αυτών, ο λαός μας πλη­ρώ­νει 4 δισ. το χρό­νο, πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Όχι φυσι­κά για να προ­στα­τέ­ψει τα σύνο­ρα, την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας του.

Για­τί το κρι­τή­ριο αυτών των συγκε­κρι­μέ­νων εξο­πλι­σμών, δεν είναι η ενί­σχυ­ση της άμυ­νας της χώρας, αλλά η από­κτη­ση περισ­σό­τε­ρων μέσων συμ­με­το­χής στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια που επι­βάλ­λει ο στό­χος της δήθεν “γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης”, η συμ­με­το­χή σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές, κόντρα στα πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού και των δικαιω­μά­των του.

Το ομο­λο­γούν οι σύμ­μα­χοί σας οι Αμε­ρι­κά­νοι, όταν για παρά­δειγ­μα έλε­γαν χωρίς μισό­λο­γα ότι η ανα­βάθ­μι­ση των ελλη­νι­κών “F‑16” θα ενι­σχύ­σει την “προ­βο­λή ισχύ­ος” του ΝΑΤΟ στη ΝΑ πτέ­ρυ­γα της Συμ­μα­χί­ας, όπως και η ανα­βάθ­μι­ση των στρα­τιω­τι­κών υπο­δο­μών της χώρας, των στρα­τιω­τι­κών βάσε­ών τους.

Άρα η κούρ­σα των στρα­τιω­τι­κών εξο­πλι­σμών στην οποία οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν πολύ καλές επι­δό­σεις, χωρίς βέβαια η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ να απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση, δεν υπη­ρε­τεί την υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να για τις συμ­φω­νί­ες με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο για τις ΑΟΖ που σήμε­ρα συζητάμε:

Όταν ανα­φε­ρό­μα­στε στις ΑΟΖ, ανα­φε­ρό­μα­στε σε κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Τα νησιά με βάση το Δίκαιο της Θάλασ­σας, έχουν το ίδιο δικαί­ω­μα σε υφα­λο­κρη­πί­δα και ΑΟΖ, όπως και η ηπει­ρω­τι­κή χώρα. Όποιος καλο­θε­λη­τής αμφι­σβη­τεί αυτή τη βασι­κή θέση, ρίχνει νερό στο μύλο της επι­θε­τι­κό­τη­τας της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας, της αμφι­σβή­τη­σης των συνό­ρων — με ότι βέβαια συνε­πά­γε­ται αυτό.

Για­τί η Τουρ­κία δεν ανα­γνω­ρί­ζει το δικαί­ω­μα αυτό των ελλη­νι­κών νησιών. Τι κάνει; Εστιά­ζει ιδιαί­τε­ρα στο Καστε­λό­ρι­ζο, που μαζί με την Στρογ­γύ­λη και το σύμπλεγ­μα νησί­δων και βρα­χο­νη­σί­δων στην περιο­χή αυτή, είναι το κλει­δί για την οριο­θέ­τη­ση ΑΟΖ ανά­με­σα στην Ελλά­δα, την Αίγυ­πτο και την Κύπρο. Πολύ περισ­σό­τε­ρο που η λεκά­νη αυτή φαί­νε­ται ότι έχει σημα­ντι­κά κοι­τά­σμα­τα υδρογονανθράκων.

Η αμφι­σβή­τη­ση βέβαια από την Τουρ­κία του δικαιώ­μα­τος για το Καστε­λό­ρι­ζο, συν­δυά­ζε­ται με την αμφι­σβή­τη­ση για τα Δωδε­κά­νη­σα, την Κρή­τη και τα υπό­λοι­πα νησιά στην περιοχή.

Πού ακρι­βώς όμως είναι η υπο­χώ­ρη­ση στις συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­ψα­τε με την Ιτα­λία και πολύ περισ­σό­τε­ρο με την Αίγυ­πτο; Κατ’ αρχάς, η επέ­κτα­ση της αιγια­λί­τι­δας ζώνης σε ένα τμή­μα της επι­κρά­τειας και όχι στο σύνο­λό της, μπο­ρεί να ερμη­νευ­τεί, κυρί­ως από την πλευ­ρά της Τουρ­κί­ας, ως απο­δο­χή από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά της ύπαρ­ξης “γκρί­ζων ζωνών” στο Αιγαίο. Μάλι­στα η συμ­φω­νία που υπο­γρά­ψα­τε με την Ιτα­λία εκτός των άλλων έχει δημιουρ­γή­σει το εξής δεδομένο:

Η ελλη­νι­κή πλευ­ρά έχει συμ­φω­νή­σει στη δια­τή­ρη­ση των δικαιω­μά­των του ιτα­λι­κού αλιευ­τι­κού στό­λου στη θαλάσ­σια περιο­χή μετα­ξύ των 6 και των 12 ναυ­τι­κών μιλί­ων, όπως αυτά ίσχυαν όταν η συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή τελού­σε υπό το καθε­στώς της ανοι­κτής θάλασ­σας πριν τη Συμφωνία.

Τι σημαί­νει αυτό; Ότι η ελλη­νι­κή πλευ­ρά έχει απο­δε­χτεί την εκχώ­ρη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των — σίγου­ρα ως προς τα δικαιώ­μα­τα στην αλιεία — για το τμή­μα που προ­στέ­θη­κε στην ελλη­νι­κή αιγια­λί­τι­δα ζώνη.

Ακού­με βέβαια όλα τα επι­χει­ρή­μα­τα που έχουν επι­στρα­τευ­τεί για να πεί­σουν ότι η συμ­φω­νία είναι προς όφε­λος της χώρας. “Δίκαιη για όλους”, είπε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών. Από πού κι ως πού είναι δίκαιη μια μερι­κή οριο­θέ­τη­ση; Να αφή­νεις έξω το Καστε­λό­ρι­ζο και τη μισή Ρόδο μια περιο­χή ιδιαί­τε­ρης σημα­σί­ας, που είναι στην πρώ­τη γραμ­μή των διεκ­δι­κή­σε­ων της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, όπως φαί­νε­ται άλλω­στε από τις απα­νω­τές NAVTEX, τις στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις αλλά και τις κινή­σεις των ερευ­νη­τι­κών πλοίων;

Η ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια είναι ενιαία και έτσι πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται κι ας αφή­σουν αυτά που ξέρουν, όσοι τώρα ανα­κά­λυ­ψαν, πως το Καστε­λό­ρι­ζο είναι κοντά στην Τουρ­κία, δηλα­δή μακριά από την ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα. Έχουν πάρει μάλι­στα και τη μεζού­ρα για να μετρή­σουν πόσο απέ­χει από την Αττι­κή, από την Πελο­πόν­νη­σο. Το Καστε­λό­ρι­ζο είναι μέρος του συμπλέγ­μα­τος της Δωδε­κα­νή­σου και τμή­μα της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας και δικαιού­ται (όπως όλα τα νησιά με οικο­νο­μι­κή ζωή) θαλάσ­σιες ζώνες, δικαιού­νται πλή­ρη επή­ρεια, όπως οι ηπει­ρω­τι­κές ακτές, σύμ­φω­να με τη Διε­θνή Σύμ­βα­ση για το Δίκαιο της Θάλασ­σας. Ας αφή­σουν λοι­πόν κατά μέρος τις μεζού­ρες ορι­σμέ­νοι, που φτά­νουν μέχρι και σε εξυ­πνα­κι­σμούς, για­τί το μόνο που κάνουν είναι να αμφι­σβη­τούν τις Διε­θνείς Συν­θή­κες που καθό­ρι­σαν τα σύνορα.

Και ας μην σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα δήθεν, όταν τους υπεν­θυ­μί­ζου­με, πως πολύ κοντά στις τουρ­κι­κές ακτές βρί­σκο­νται και άλλα νησιά: η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος κλπ. Για­τί το μόνο που κάνουν είναι να παί­ζουν το παι­γνί­δι και να ανοί­γουν την όρε­ξη των πιο επι­θε­τι­κών κύκλων.

Λέτε, βέβαια, ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Αίγυ­πτο συνε­χί­ζο­ντα και ότι αν τώρα εξαι­ρέ­θη­καν το Καστε­λό­ρι­ζο και η μισή Ρόδος, αυτό θα διορ­θω­θεί με μια νέα συμ­φω­νία όταν θα ωρι­μά­σουν οι συνθήκες.

Πότε ακρι­βώς βλέ­πε­τε να ωρι­μά­ζουν αυτές οι συν­θή­κες αλή­θεια; Όπως ωρι­μά­ζουν δεκα­ε­τί­ες τώρα για το άλυ­το κυπρια­κό πρό­βλη­μα; Όπως ωρι­μά­ζουν τα γκρι­ζα­ρί­σμα­τα των “Γαλά­ζιων Πατρί­δων” του Ερντογάν;

Ξέρε­τε επί­σης πολύ καλά πως η γραμ­μή που χωρί­ζει την ελλη­νι­κή από την αιγυ­πτια­κή γραμ­μή οριο­θέ­τη­σης δεν καθο­ρί­στη­κε με βάση τη Μέση Από­στα­ση 50+50%. Πρό­κει­ται για γραμ­μή με ξεκά­θα­ρη σκο­πι­μό­τη­τα, μόνο και μόνο για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι θέσεις της Αιγύ­πτου και να υπο­γρά­ψει οπωσ­δή­πο­τε τη συμ­φω­νία. Δυστυ­χώς φαί­νε­ται, ότι αυτή η λογι­κή επι­κρά­τη­σε και στη μη από­δο­ση πλή­ρους επή­ρειας στην Κρή­τη και τα άλλα νησιά, στη δια­γρα­φή από το χάρ­τη των νησιών νότια της Κρήτης.

Κυρί­ες και κύριοι,
Η Ελλά­δα, όπως και τα άλλα κρά­τη έχει δικαί­ω­μα σε Αιγια­λί­τι­δα Ζώνη έως τα 12 ν.μ. και στον καθο­ρι­σμό της στη βάση της Μέσης από­στα­σης, της Μέσης Γραμ­μής, όπου αυτό χρειά­ζε­ται. Κι αυτό ανε­ξάρ­τη­τα από το χρό­νο άσκη­σης του δικαιώματος.
Όμως, ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να γνω­ρί­ζει ότι η επέ­κτα­ση της αιγια­λί­τι­δας ζώνης στα 12 ν.μ., που με στόμ­φο ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα για το Ιόνιο, δεν μπο­ρεί από μόνη της να λει­τουρ­γή­σει υπέρ των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Για­τί ενδε­χο­μέ­νως, μπο­ρεί και να απο­τε­λέ­σει λόγο όξυν­σης των αντι­θέ­σε­ων και των αντα­γω­νι­σμών των αστι­κών τάξε­ων, κρα­τών και κυβερ­νή­σε­ων, είναι μέρος των ενδια­φε­ρό­ντων και σχε­δια­σμών των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών σας. Μπο­ρεί να πυρο­δο­τή­σει νέες εντά­σεις και απει­λές ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέμου.
Ο λαός μας δεν μπο­ρεί να σας έχει εμπι­στο­σύ­νη, αφού και με και χωρίς επέ­κτα­ση της Αιγια­λί­τι­δας Ζώνης στα 12 ν.μ., θα συνε­χί­ζε­τε να υπη­ρε­τεί­τε συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, να υπη­ρε­τεί­τε τα παζά­ρια των αστι­κών τάξε­ων, την εμπλο­κή της χώρας μας σε επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην περιο­χή και τους διά­φο­ρους αντα­γω­νι­σμούς τους που βάζουν το λαό μας μπρο­στά σε μεγά­λους κινδύνους.

Η επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των που αφο­ρούν την Αιγια­λί­τι­δα Ζώνη, την οριο­θέ­τη­ση Υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ υπέρ των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων, συν­δέ­ε­ται με την οικο­δό­μη­ση σχέ­σε­ων αμοι­βαί­ου οφέ­λους μετα­ξύ των γει­το­νι­κών κρα­τών και λαών, την εκμε­τάλ­λευ­ση του θαλάσ­σιου πλού­του με κρι­τή­ριο τις εργα­τι­κές-λαϊ­κές ανά­γκες, την λύτρω­ση της χώρας από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμμαχίες.

Κι αυτά και εσείς της κυβέρ­νη­σης και εσείς της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των δεν μπο­ρεί­τε να τα εγγυ­η­θεί­τε. Είστε φανα­τι­κοί πολέ­μιοι όλων αυτών των ανα­γκαί­ων βημά­των που ανοί­γουν πραγ­μα­τι­κά ελπι­δο­φό­ρους δρό­μους για το καλό του ελλη­νι­κού λαού και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας, της ειρή­νης και ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας στην περιοχή.

Σας παρα­κο­λου­θού­με να κομπά­ζε­τε για τη συμ­μα­χία σας με την αιγυ­πτια­κή αστι­κή τάξη. Ξέρε­τε όμως πώς είναι αυτά! Και κυρί­ως ξέρε­τε και πώς αυτά αλλά­ζουν όταν αλλά­ζουν και τα συμ­φέ­ρο­ντα. Και η κυβέρ­νη­ση της Αιγύ­πτου, παρά τις όποιες αντι­πα­ρα­θέ­σεις της με την Τουρ­κία, κρα­τά­ει ανοι­χτό το θέμα των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την οριο­θέ­τη­ση τουρ­κο — αιγυ­πτια­κής ΑΟΖ.

Από την πρώ­τη στιγ­μή της συμ­φω­νί­ας, σάς θέσα­με πολύ συγκε­κρι­μέ­να ερω­τή­μα­τα, αλλά καθα­ρές απα­ντή­σεις δεν πήρα­με, για­τί θα απο­κά­λυ­πταν τις απα­ρά­δε­κτες υπο­χω­ρή­σεις και τους πραγ­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς. Ότι δηλα­δή, δεν δικαιο­λο­γεί­ται από το γεω­γρα­φι­κό ανά­γλυ­φο, η μειω­μέ­νη έκτα­ση της ελλη­νι­κής ΑΟΖ που υπογράψατε.

Το γεγο­νός που ανέ­φε­ρα πριν, ότι δηλα­δή η μοι­ρα­σιά έγι­νε με το 44% η Ελλά­δα και το 56% η Αίγυ­πτος, με βάση τα δημο­σιο­ποι­η­μέ­να στοι­χεία, τα οποία πιθα­νώς να είναι ακό­μα πιο ανισότιμα.

Επί­σης, η εκτί­μη­ση ότι μια θαλάσ­σια ζώνη νότια και κοντά στην οριο­θε­τι­κή γραμ­μή, που ενδιέ­φε­ρε ιδιαί­τε­ρα την αιγυ­πτια­κή κυβέρ­νη­ση, απο­τε­λεί πηγή υδρο­γο­ναν­θρά­κων, έχει έρθει από και­ρό στη δημο­σιό­τη­τα. Το ξέρατε.

Μάλι­στα σε μια μελέ­τη που φιλο­ξε­νή­θη­κε σε ιστο­σε­λί­δα πριν λίγες μέρες, ανα­φέ­ρε­ται ότι η οριο­θε­τη­μέ­νη θαλάσ­σια περιο­χή έχει εμβα­δόν 73.910 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα και με βάση τις συντε­ταγ­μέ­νες της οριο­θε­τι­κής γραμ­μής του σχε­τι­κού χάρ­τη, η συμ­φω­νία δίνει εμβα­δόν 32.525 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα στην Ελλά­δα και 41.385 στην Αίγυ­πτο. Αλή­θεια, για­τί αυτό δεν το ανέ­φε­ρε, το αρμό­διο υπουργείο;

Οι ισχυ­ρι­σμοί σας ότι η συμ­φω­νία με την Αίγυ­πτο ακυ­ρώ­νει το απα­ρά­δε­κτο τουρ­κο­λι­βυ­κό σύμ­φω­νο, δεν ευστα­θούν. Οι διεκ­δι­κή­σεις της Τουρ­κί­ας αφο­ρούν μια ευρύ­τε­ρη θαλάσ­σια περιο­χή, συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νης και της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας, στην οποία έχουν χαρα­χτεί οικό­πε­δα στα οποία ετοι­μά­ζε­ται για έρευ­νες και εκμε­τάλ­λευ­ση η Τουρ­κι­κή Κρα­τι­κή Εται­ρεία Πετρελαίου.

Μπο­ρεί­τε να ρωτή­σε­τε και τους συμ­μά­χους σας ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τι ακρι­βώς ισχύ­ει με το σύμ­φω­νο που υπέ­γρα­ψε ο Ερντο­γάν με τον Σάρατζ ή μήπως ξεχά­σα­τε κιό­λας ότι η κυβέρ­νη­ση Σάρατζ στη Λιβύη, πρό­κυ­ψε από την επέμ­βα­ση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

Αλή­θεια, η Γαλ­λία τι ρόλο έπαι­ξε για να υπε­ρα­σπί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα της «Total» στη Λιβύη; Τα ξεχά­σα­τε; Ξεχά­σα­τε πως έχει ανα­γνω­ρι­στεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ;

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ δήλω­σε πως το ΝΑΤΟ είναι έτοι­μο να στη­ρί­ξει την κυβέρ­νη­ση Σάρατζ, προ­φα­νώς και να ανα­γνω­ρί­σει και τη συμ­φω­νία που έχει υπο­γρά­ψει, συμ­φω­νία βέβαια που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στο σχέ­διο γενι­κό­τε­ρης διευ­θέ­τη­σης των προ­βλη­μά­των της περιο­χής με κρι­τή­ριο τα ευρω­α­τλα­ντι­κά συμφέροντα.

Οι συμ­φω­νί­ες σας με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι μελε­τη­μέ­νοι αλλά επι­κίν­δυ­νοι συμ­βι­βα­σμοί σκο­πι­μό­τη­τας που εντάσ­σο­νται στον γενι­κό­τε­ρο σχε­δια­σμό για το μεγα­λύ­τε­ρο ακό­μα συμ­βι­βα­σμό που θα ακο­λου­θή­σει με την Τουρκία.

Την ώρα που η Τουρ­κία μιλά για μηδε­νι­κή επή­ρεια, εσείς προ­ω­θεί­τε στην πρά­ξη, με αυτές τις συμ­φω­νί­ες, τη μειω­μέ­νη, ακό­μα και τη μηδε­νι­κή επή­ρεια σε ορι­σμέ­να νησιά!

Το επι­χεί­ρη­μα που επι­στρα­τεύ­ε­τε, ότι δήθεν θα απο­φύ­γου­με τον πόλε­μο εάν προ­χω­ρή­σου­με σε ένα επώ­δυ­νο συμ­βι­βα­σμό με την Τουρ­κία, δηλα­δή τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου και των οικο­πέ­δων της Κύπρου, είναι ψεύ­τι­κο και επικίνδυνο.

Είναι και ψεύ­τι­κο και επι­κίν­δυ­νο, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλ­λον, για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, για την ειρή­νη στην περιοχή.

Για­τί εδώ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, του Αιγαί­ου, μια περιο­χή πλού­σια σε κοι­τά­σμα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων, κυρί­ως φυσι­κού αερί­ου, αντα­γω­νί­ζο­νται ισχυ­ρά κρά­τη, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλ­λία, η Ρωσία, η Βρε­τα­νία, η Ιτα­λία, η Γερ­μα­νία, η Κίνα για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλού­το αυτής της περιοχής.

Σ’ αυτό το έδα­φος εκδη­λώ­νο­νται και οι αντα­γω­νι­σμοί. Και αυτοί οι αντα­γω­νι­σμοί, οδη­γούν σε πολε­μι­κές συγκρού­σεις, όπως με τρα­γι­κό τρό­πο έχει απο­δει­χτεί και στο παρελ­θόν, με διά­φο­ρες επεμ­βά­σεις στη Μέση Ανα­το­λή, στη Βόρεια Αφρι­κή για να πιά­σω εδώ τη γει­το­νιά μας και αλλού φυσι­κά σε όλο το κόσμο.

Ο λαός μας, πρέ­πει να απορ­ρί­ψει όλα τα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα, να μη δεχτεί καμία υπο­χώ­ρη­ση σε κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Και να σκεφτεί:

Πως και στην Ελλά­δα και στην Τουρ­κία, όπως και σε άλλες χώρες, πρέ­πει οι λαοί να βαδί­σου­με ένα δρό­μο στον οποίο θα κάνου­με κου­μά­ντο εμείς οι ίδιοι, Πως και στα Βαλ­κά­νια, και στη Μέση Ανα­το­λή, και στη Βόρεια Αφρι­κή και στην Ευρώ­πη, πρέ­πει να βαδί­σου­με το δρό­μο εκεί­νο που θα μας οδη­γή­σει στο να πάρουν την εξου­σία οι ίδιοι οι εργά­τες, οι εργα­ζό­με­νοι της κάθε χώρας. Μόνο σε αυτόν τον δρό­μο οι λαοί θα έβρι­σκαν τον τρό­πο να λύσουν και τις όποιες δια­φο­ρές παρουσιάζονταν.

Προς τα εκεί λοι­πόν πρέ­πει να πάμε σαν λαός, συνο­λι­κά σαν χώρα. Εκεί πρέ­πει να κατευ­θύ­νε­ται η πάλη μας και μέσα στην Ελλά­δα και σε κάθε άλλη χώρα απ’ το δικούς της λαούς, σε άλλες περιοχές.

Δεν ισχυ­ρι­ζό­μα­στε ότι δεν θα υπο­γρά­φο­νται Συμ­φω­νί­ες, ότι δεν θα γίνε­ται κανέ­νας διά­λο­γος, ότι δεν θα υπάρ­χουν και κάποιοι συμ­βι­βα­σμοί σε αυτή την πορεία. Δηλώ­νου­με όμως ότι είμα­στε κάθε­τα αντί­θε­τοι με τις συμ­φω­νί­ες σκο­πι­μό­τη­τας, τις συμ­φω­νί­ες που εκφρά­ζουν συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων και όχι των λαών.

Σήμε­ρα τέτοιες συμ­φω­νί­ες, σαν αυτές που φέρ­νε­τε, εν μέσω μάλι­στα σφο­δρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών είναι επι­κίν­δυ­νες. Αυτό ισχύ­ει και για τα κοι­τά­σμα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων και την εκμε­τάλ­λευ­σή τους από τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, είτε γαλ­λι­κούς, είτε γερ­μα­νι­κούς, είτε ιτα­λι­κούς είτε αμε­ρι­κα­νι­κούς, ρώσι­κους ή κινέζικους.

Για­τί πάνω από όλα, όλοι μας πρέ­πει να βάζου­με την Ελλά­δα των εργα­τών, των αγρο­τών, των βιο­πα­λαι­στών Επαγ­γελ­μα­τιών βιο­τε­χνών εμπό­ρων, επι­στη­μό­νων, ανδρών και γυναι­κών, των νέων και των συντα­ξιού­χων. Και όχι μια Ελλά­δα των μονο­πω­λί­ων, του κοσμο­πο­λι­τι­σμού του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και των κάθε είδους πολι­τι­κών δια­χει­ρι­στών τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, με αίσθη­μα ευθύ­νης, θα ψηφί­σει “Όχικαι στις δύο αυτές Συμ­φω­νί­ες».


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο