Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να δυναμώσει το ΚΚΕ για να βγει όρθιος και δυνατός από την πανδημία και την κρίση

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην «Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών» τόνι­σε ότι «τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα και η βαρ­βα­ρό­τη­τα, που ζού­με, οφεί­λε­ται σε αυτόν καθ’ εαυ­τόν στον καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης και όχι σε ένα μοντέ­λο διαχείρισης».

Όπως εξή­γη­σε, «όσοι αυτή τη βαρ­βα­ρό­τη­τα τη χρε­ώ­νουν απο­κλει­στι­κά στο νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό, είναι για­τί θέλουν να ξανα­ζε­στά­νουν την ξινι­σμέ­νη σού­πα ότι ο καπι­τα­λι­σμός μπο­ρεί να για­τρευ­τεί και να εξανθρωπιστεί».

«Μονα­δι­κή επι­θυ­μη­τή λύση είναι η ορι­στι­κή αντι­κα­τά­στα­σή του από ένα ανώ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα που θα έχει στο επί­κε­ντρο τις λαϊ­κές ανά­γκες, το σοσια­λι­σμό. Αυτή είναι η πολύ­τι­μη πεί­ρα και αυτής της περιό­δου κι απ’ αυτό προ­κύ­πτει η δική μας αισιο­δο­ξία» υπογράμμισε.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, επι­σή­μα­νε ότι «το μείγ­μα αστι­κής δια­χεί­ρι­σης, που επι­λέ­γε­ται κάθε φορά, δεν καθο­ρί­ζε­ται από τις ιδιαί­τε­ρες πολι­τι­κές από­ψεις κάθε ξεχω­ρι­στής κυβέρ­νη­σης, αλλά από τις ανά­γκες και τις προ­τε­ραιό­τη­τες του κεφα­λαί­ου, σε μια δεδο­μέ­νη στιγ­μή» και πρό­σθε­σε: «Για αυτό το λόγο βλέ­που­με νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες κυβερ­νή­σεις να εφαρ­μό­ζουν πιο επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή, στην οποία πριν ασκού­σαν κρι­τι­κή, όπως η ΝΔ στη χώρα μας, αλλά και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές δυνά­μεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν εφαρ­μό­σει περιο­ρι­στι­κές πολι­τι­κές τις οποί­ες δήθεν αντιπάλευαν».

«Ο παρο­νο­μα­στής είναι πάντα ίδιος: Η δια­χεί­ρι­ση των αδιε­ξό­δων του καπι­τα­λι­σμού. Και ο καπι­τα­λι­σμός δεν απει­λεί­ται ούτε όταν παίρ­νεις από τους καπι­τα­λι­στές επι­χει­ρή­σεις για να τους τις γυρί­σεις πίσω αργό­τε­ρα απαλ­λαγ­μέ­νες από χρέη, ούτε όταν μιλάς για μια ψευ­δε­πί­γρα­φη “επί­τα­ξη” με κύρια έγνοια πως θα απο­ζη­μιώ­σεις αδρά τους κλι­νι­κάρ­χες» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η κρί­ση θα είναι μεγά­λη και οι κίν­δυ­νοι για την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία ακό­μα μεγα­λύ­τε­ροι, τονί­ζο­ντας, στη συνέ­χεια, ότι «ο λαός μας με την πεί­ρα της κρί­σης του 2010, αντί να περι­μέ­νει το νέο κύμα φτώ­χειας, ανερ­γί­ας, κατε­δά­φι­σης των δικαιω­μά­των, χρειά­ζε­ται να συμ­με­τέ­χει δρα­στή­ρια στον αγώ­να για να μην πλη­ρώ­σει πάλι τα σπα­σμέ­να κι αυτής της κρί­σης. Κυρί­ως χρειά­ζε­ται να σκε­φτεί και να δρά­σει έξω από τα καθιε­ρω­μέ­να πλαί­σια του σημε­ρι­νού χρε­ο­κο­πη­μέ­νου συστή­μα­τος και των συμ­μα­χιών τύπου ΕΕ, που για μια ακό­μη φορά δεί­χνουν τον απο­κρου­στι­κό τους χαρακτήρα».

Ανα­φο­ρι­κά με πιθα­νό «εθι­σμό των πολι­τών σε λογι­κές αυταρ­χι­κής διοί­κη­σης», είπε οτι «ακρι­βώς για να μην νομι­μο­ποι­η­θούν τέτοιες πρα­κτι­κές, εμείς δεν ανα­στεί­λα­με τη δρά­ση μας, αλλά την προ­σαρ­μό­σα­με στις ειδι­κές συν­θή­κες, βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο την προ­στα­σία της ζωής και των δικαιω­μά­των των εργαζομένων».

Ανα­φέρ­θη­κε σε συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις προ­σθέ­το­ντας ότι «συνε­χί­ζου­με για­τί οι εργα­ζό­με­νοι κάποια στιγ­μή θα βγουν από το σπί­τι τους, το κύριο όμως είναι να βγουν και στην πάλη για να κερ­δί­σουν τη ζωή τους και το μέλ­λον που τους αξίζει».

Ως προς το ενδε­χό­με­νο σύγκλη­σης συμ­βου­λί­ου πολι­τι­κών αρχη­γών, σημεί­ω­σε ότι «ποτέ και για κανέ­να ζήτη­μα, η σύγκλη­ση του συμ­βου­λί­ου των πολι­τι­κών αρχη­γών δεν συνέ­βα­λε στο να δοθεί λύση προς όφε­λος του λαού. Το μόνο που κάνει, είναι να επι­βε­βαιώ­νει κάθε φορά τη στρα­τη­γι­κή ομο­ψυ­χία και συμπό­ρευ­ση κομ­μά­των, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα, όπως είχε γίνει με το τρί­το μνημόνιο».

Επι­σή­μα­νε, επί­σης, ότι «οι συγκλί­σεις αυτών των κομ­μά­των περ­πα­τά­νε στην πρά­ξη. Από τις επι­κίν­δυ­νες σχέ­σεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού — μετα­να­στευ­τι­κού, μέχρι την ίδια τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας που φανέ­ρω­σε τη γύμνια της δημό­σιου συστή­μα­τος υγείας».

Σχε­τι­κά με το σενά­ριο πρό­ω­ρων εκλο­γών το φθι­νό­πω­ρο, ανέ­φε­ρε ότι «κάθε επι­λο­γή που έχει μπρο­στά της η ΝΔ, ακό­μα και αυτή των πρό­ω­ρων εκλο­γών, στό­χο θα έχει να νομι­μο­ποι­ή­σει τα αντι­λαϊ­κά μέτρα ενό­ψει της νέας κρί­σης. Το έδα­φος έχει ήδη προ­ε­τοι­μα­στεί, αφού στο όνο­μα της παν­δη­μί­ας με τις Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιερ­χο­μέ­νου επι­βλή­θη­καν μέτρα, αξιώ­σεις του ΣΕΒ, με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στην επό­με­νη μέρα».

«Επι­λο­γή όμως έχει και ο λαός. Κι αυτή δεν μπο­ρεί να είναι να πλη­ρώ­νει για να την σκα­που­λά­ρουν ξανά οι εκμε­ταλ­λευ­τές του, όπως συνέ­βη με όλες τις μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις «δεξιές», «κεντρο­δε­ξιές», «κεντρο­α­ρι­στε­ρές», αλλά να δυνα­μώ­σει το ΚΚΕ, το μόνο κόμ­μα που έχει επε­ξερ­γα­σμέ­νη πολι­τι­κή πρό­τα­ση, για να βγει ο λαός όρθιος και δυνα­τός από την παν­δη­μία και την κρί­ση, για να σπά­σει επι­τέ­λους αυτός ο φαύ­λος κύκλος των συνε­χών αδιε­ξό­δων» κατέ­λη­ξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο