Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να πάρει πρωτοβουλίες για να βγει όρθιος και δυνατός και από την πανδημία και από τη νέα κρίση

«Την ίδια ώρα που ο λαός μας τηρεί τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, έχει ανα­λά­βει τη δική του ατο­μι­κή ευθύ­νη, δεν βλέ­πει το κρά­τος να ανα­λαμ­βά­νει τη δική του. Δεν βλέ­πει να γίνο­νται μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών και νοση­λευ­τών, να ανοί­γουν οι ανα­γκαί­ες ΜΕΘ, να επι­βάλ­λο­νται μέτρα προ­στα­σί­ας σε όλους τους χώρους δου­λειάς. Η ατο­μι­κή ευθύ­νη εμπε­δώ­νε­ται όταν συμ­βα­δί­ζει με την κρα­τι­κή ευθύ­νη που αντί να μετα­θέ­τει το πρό­βλη­μα, το αντι­με­τω­πί­ζει θωρα­κί­ζο­ντας το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας» ανα­φέ­ρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Καθη­με­ρι­νή».

Επι­ση­μαί­νει ότι η πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται για κρε­βά­τια, χει­ρουρ­γεία, ΜΕΘ, τα οποία μαζί με το προ­σω­πι­κό τους θα υπα­χθούν σε πλή­ρη κρα­τι­κό έλεγ­χο, δεν έχει καμία σχέ­ση «με την «επί­τα­ξη» του ΣΥΡΙΖΑ που αφο­ρά απλά την επέ­κτα­ση της σύμ­βα­σης του ΕΟΠΥΥ στα ιδιω­τι­κά νοσηλευτήρια».

«Ανα­δει­κνύ­ε­ται η ανά­γκη ενός απο­κλει­στι­κά δημό­σιου και δωρε­άν συστή­μα­τος υγεί­ας, στο οποίο βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν αλλερ­γία. Γι αυτό μπο­ρούν να συντο­νί­ζουν τις κινή­σεις τους για την υπο­βάθ­μι­ση και την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της υγεί­ας του λαού προ­κει­μέ­νου να γεμί­ζουν τα ταμεία των ιδιω­τών υγείας».

Ανα­φο­ρι­κά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους εργα­ζό­με­νους, υπο­γραμ­μί­ζει ότι «για μας είναι βεβαιό­τη­τα ότι αυτά τα μέτρα που χρό­νια δια­βά­ζου­με στα μηνιαία δελ­τία του ΣΕΒ, ήρθαν για να μεί­νουν. Γι’ αυτό τώρα δε μένου­με σιω­πη­λοί απέ­να­ντι σε όσους κάνουν την παν­δη­μία ευκαι­ρία για να φορ­τώ­σουν για άλλη μια φορά τη νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση που είναι προ των πυλών στην εργα­τι­κή τάξη, το λαό».

Είπε ότι «οι συμ­βο­λι­κές συγκε­ντρώ­σεις των υγειο­νο­μι­κών στα νοσο­κο­μεία με απο­φά­σεις της Ομο­σπον­δί­ας, των σωμα­τεί­ων τους έγι­ναν με όλα τα ανα­γκαία μέτρα προ­φύ­λα­ξης» και σημεί­ω­σε ότι σε μια τέτοια συγκέ­ντρω­ση «“των ηρώ­ων με τις λευ­κές μπλού­ζες” που ζητούν όπλα για να πολε­μή­σουν την παν­δη­μία η κυβέρ­νη­ση έστει­λε τις αστυ­νο­μι­κές δυνάμεις».

«Δεν είδα­με όμως ορι­σμέ­νοι να έχουν την ίδια ευαι­σθη­σία για τις συν­θή­κες πραγ­μα­τι­κού συνω­στι­σμού που επι­κρα­τούν μέσα στα νοσο­κο­μεία και σε πολ­λούς άλλους εργα­σια­κούς χώρους» πρό­σθε­σε, ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Δηλα­δή, μέσα στις ΜΕΘ είναι συνω­στι­σμέ­νοι «ήρω­ες» και στο προ­αύ­λιο του νοσο­κο­μεί­ου που ζητούν τα αυτο­νό­η­τα γίνο­νται συνω­στι­σμέ­νοι «απο­διο­πο­μπαί­οι τρά­γοι»; Το ΚΚΕ με τους βου­λευ­τές του και τα στε­λέ­χη του βρί­σκο­νταν και θα βρί­σκο­νται στο πλάι τους».

Εκτι­μά ότι μετά την έξο­δο από την κρί­ση της παν­δη­μί­ας, «θα υπάρ­χει ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σύγκλι­ση των αστι­κών κομ­μά­των, κυρί­ως ανά­με­σα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προ­κει­μέ­νου κι αυτή η κρί­ση να φορ­τω­θεί στο λαό».

«Δεν απο­κλεί­ου­με ανα­κα­τα­τά­ξεις στο αστι­κό πολι­τι­κό σκη­νι­κό ή και συνερ­γα­σί­ες τύπου γ’ μνη­μο­νί­ου, που σήμε­ρα φαντά­ζουν αδύ­να­τες. Το κρί­σι­μο για εμάς είναι ο λαός, να μη βγει απλά από το σπί­τι του μόλις τελειώ­σει η παν­δη­μία, αλλά να βγει και δυνα­μι­κά στο προ­σκή­νιο, για να μην πλη­ρώ­σει κι αυτήν την κρί­ση», προσθέτει.

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­με­νο πρό­ω­ρων εκλο­γών απά­ντη­σε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός «θα πάρει πολι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες, προ­κει­μέ­νου να νομι­μο­ποι­η­θούν τα αντι­λαϊ­κά μέτρα για να ξεπε­ρα­στεί η νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρίση».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι το ζήτη­μα είναι «να πάρει πρω­το­βου­λί­ες ο λαός για να βγεί όρθιος και δυνα­τός όχι μόνο απ΄την παν­δη­μία αλλά και από τη νέα κρί­ση. Και ένας τρό­πος είναι να δυνα­μώ­σει το ΚΚΕ σε σχέ­ση με τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα της αντιπολίτευσης».

Σχο­λιά­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα του Eurogroup, επι­ση­μαί­νει τις μεγά­λες αντι­θέ­σεις εντός ΕΕ, παρά τον προ­χθε­σι­νό «εύθραυ­στο συμ­βι­βα­σμό» προ­σθέ­το­ντας «το πρό­βλη­μα συνο­λι­κά και άσχε­τα τι θα γίνει στην επό­με­νη Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΕ μετά το Πάσχα είναι ότι όλες αυτές οι απο­φά­σεις δεν είναι για να στη­ρί­ξουν κυρί­ως τους εργα­ζό­με­νους, τους λαούς της Ευρώ­πης ανά­με­σα τους και τον ελλη­νι­κό λαό, αλλά μόνο για την στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, την κερ­δο­φο­ρία τους και την ενί­σχυ­σή τους ένα­ντι των αντα­γω­νι­στών τους, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.α.».

«Πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε να αντι­με­τω­πί­σου­με νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα, είτε ονο­μα­στούν μνη­μό­νια είτε όχι. Γι’ αυτό χρειά­ζε­ται και έντα­ση των αγώ­νων. Έτσι κι αλλιώς, η ταξι­κή πάλη θα οξυν­θεί» κατα­λή­γει στη συνέ­ντευ­ξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο