Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός “που έχει δοκιμάσει τα πάντα” να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς και να ενισχύσει το ΚΚΕ

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον ρ/σ “News 24/7” είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος και χει­ρό­τε­ρος από τα παλιό­τε­ρα κόμ­μα­τα του Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ καλ­λιερ­γώ­ντας, όπως και εκεί­να, την λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού” σε σχέ­ση με την “κακιά” δεξιά, (λογι­κή) που “τελι­κά απο­δει­κνύ­ε­ται ίδιο και χει­ρό­τε­ρο κακό με τους προηγούμενους”.

Εξη­γώ­ντας το “ίδιος και χει­ρό­τε­ρος” είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφε­ρε το 3ο μνη­μό­νιο που ήταν το πιο βάρ­βα­ρο απ’ όλα, όπως και πάρα πολ­λούς αντερ­γα­τι­κούς νόμους, ίδιους με εκεί­νους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει οδη­γή­σει σε “ξέπλυ­μα” τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό και μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα σε “ξέφρα­γο αμπέ­λι”, με αμε­ρι­κα­νι­κές στρα­τιω­τι­κες βάσεις και πυρηνικά.

Πρό­σθε­σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Αμε­ρι­κά­νους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτούς που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τον ιδρώ­τα του λαού μας έχει το “επι­πλέ­ον πλε­ο­νέ­κτη­μα και (ταυ­τό­χρο­να) μειο­νέ­κτη­μα για το λαό, να χει­ρα­γω­γεί κάποιες δυνάμεις”.

“Και απ’ αυτή τη σκο­πιά, το ΚΚΕ στα­θε­ρά λέει ότι πρέ­πει να ξεφύ­γου­με απ’ αυτά τα δίχτυα, απ’ τα δεσμά της μοι­ρο­λα­τρί­ας, της επα­νά­παυ­σης και των αυτα­πα­τών, ότι “κάτι καλύ­τε­ρο μπο­ρεί να γίνει με μια τέτοια κυβέρ­νη­ση” πρόσθεσε.

Είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους, έχουν στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση στα κεντρι­κά ζητή­μα­τα και δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο δημιουρ­γί­ας “μεγά­λου συνα­σπι­σμού” σημειώ­νο­ντας “δε μιλά­με άμε­σα, δε μιλά­με για τους επό­με­νους μήνες φυσι­κά, σε μια πορεία αυτό οπωσ­δή­πο­τε θα γίνει. Ιδιαί­τε­ρα με τον ενα­γκα­λι­σμό του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσί­πρα με τη γερ­μα­νι­κή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, που έχει συνερ­γα­στεί με τη Μέρ­κελ, η οποία ήταν το “κόκ­κι­νο πανί” για τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Είπε ότι για το ΚΚΕ και τον ελλη­νι­κό λαό “είναι ξεπε­ρα­σμέ­νο το “αρι­στε­ρός”, “δεξιός”” καθώς “το ζήτη­μα είναι: είσαι με τα εργα­τι­κά λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα ή είσαι με τα συμ­φέ­ρο­ντα της πλουτοκρατίας”.

“Αν είσαι λοι­πόν με την εργα­τι­κή τάξη, το λαό, θα είσαι με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, θα είσαι με τις πραγ­μα­τι­κά ριζο­σπα­στι­κές δυνά­μεις, οι οποί­ες εκφρά­ζο­νται μέσα στο κίνη­μα, αγω­νί­ζο­νται, αντι­στέ­κο­νται, δεν τα διπλώ­νουν στις δυσκο­λί­ες, δε συμ­βι­βά­ζο­νται” υπογράμμισε.

Ερω­τη­θείς τι εκτι­μά ότι θα πρά­ξουν οι ΑΝΕΛ αν έλθει η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, απά­ντη­σε, μετα­ξύ άλλων, “δεν βλέ­πω ότι θα τον ρίξουν (τον Αλ. Τσί­πρα) για­τί είναι δεμέ­νοι με την καρέ­κλα της εξουσίας”.

Ως προς το ενδε­χό­με­νο κατά­θε­σης πρό­τα­σης δυσπι­στί­ας εκ μέρους της ΝΔ, είπε ότι ακό­μα και ως σκέ­ψη “αγγί­ζει τα όρια της γελοιό­τη­τας” και στε­ρεί­ται κάθε βάσης αφ’ ης στιγ­μής τον “Μάϊο έχου­με δημο­τι­κές, περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές, ευρω­ε­κλο­γές και κατά 90% και βου­λευ­τι­κές”, ενώ προη­γεί­ται και ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που ενέ­χει θέση ψήφου εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρνηση.

“Θα πρό­κει­ται πάλι για ένα δικομ­μα­τι­κό — διπο­λι­κό καβγα­δά­κι εντός της βου­λής, που δεν θα ενδια­φέ­ρει καθό­λου, μα καθό­λου, τον ελλη­νι­κό λαό και τα πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντά του” πρόσθεσε.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση είπε ότι η ΝΔ “είναι το κλα­σι­κό κόμ­μα της αστι­κής τάξης στην Ελλά­δα, έχει δοκι­μα­στεί επα­νει­λημ­μέ­να και με διά­φο­ρες ηγε­σί­ες στην κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία, έχει αντι­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα, έχει πρό­γραμ­μα που είναι πλή­ρως προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ”.

Είπε ακό­μα ότι η ΝΔ ταλα­ντεύ­ε­ται μετα­ξύ του χώρου του Κέντρου, απο­σκο­πώ­ντας κυρί­ως στο Κίνη­μα Αλλα­γής για μετε­κλο­γι­κές συνερ­γα­σί­ες και του χώρου της ακρο­δε­ξιάς, μέχρι και της φασι­στι­κής — ναζι­στι­κής δεξιάς, για να μην έχει μεγά­λες απώ­λειες προς τον ακρο­δε­ξιό χώρο.

Κάλε­σε τον λαό “που έχει δοκι­μά­σει τα πάντα” να γυρί­σει την πλά­τη σε όλους αυτούς, να ενι­σχύ­σει το ΚΚΕ, “για­τί όσο κι αν δεν είναι ώρι­μες οι συν­θή­κες αυτή τη στιγ­μή για μια δια­κυ­βέρ­νη­ση, για μια πραγ­μα­τι­κή εργα­τι­κή εξου­σία, όμως μπο­ρούν να δημιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ανα­κού­φι­ση των εργαζομένων”.

“Όσο πιο ισχυ­ρό είναι το Κόμ­μα, τόσο περισ­σό­τε­ρο μπο­ρεί να παλέ­ψει για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και μέσα στη Βου­λή, στην Ευρω­βου­λή, παντού, κυρί­ως δίπλα στο λαό, μέσα στο λαό, με το κίνη­μα κ.λπ. Για να ανοί­ξει αυτός ο δρό­μος της ευρύ­τε­ρης κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, που θα διεκ­δι­κή­σει και την εξου­σία” τόνισε.

Ερω­τη­θείς για την σκαν­δα­λο­λο­γία, αφού τόνι­σε ότι “κατ’ αρχήν τα σκάν­δα­λα είναι σύμ­φυ­τα με αυτό το σύστη­μα”, πρό­σθε­σε ότι και για την περί­πτω­ση του Κ. Σημί­τη όπως και άλλων, εφό­σον υπάρ­χουν οποιεσ­δή­πο­τε ενδεί­ξεις “θα πρέ­πει να γίνε­ται έρευ­να σε βάθος, όσο μπο­ρεί να πάει σε βάθος αυτό το σύστημα”.

Επι­σή­μα­νε, ιδιαί­τε­ρα, ότι επει­δή η υπό­θε­ση έχει να κάνει με τα ζητή­μα­τα των στρα­τιω­τι­κών εξο­πλι­σμών “κυρί­ως για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ κι όχι για τις ανά­γκες της χώρας” υπει­σέρ­χο­νται και οι αντα­γω­νι­σμοί μεγά­λων δυνάμεων.

“Δεν ξέρω τι ρόλο μπο­ρεί να παί­ζει σήμε­ρα ο αμε­ρι­κά­νι­κος παρά­γο­ντας σ’ αυτό το ζήτη­μα που αφο­ρά τον Σημί­τη, μιλάω σχε­τι­κά με τις γαλ­λι­κές φρε­γά­τες και τον αντα­γω­νι­σμό που υπάρ­χει, για­τί τα αμε­ρι­κα­νι­κά εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα, οι κολοσ­σοί και η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση θέλουν να πάρουν πλέ­ον αυτές τις εργα­σί­ες κι απ’ ό,τι φαί­νε­ται έχει συμ­φω­νή­σει με τον Καμ­μέ­νο και τον Τσί­πρα ο Τραμπ και οι ΗΠΑ, άρα εκθέ­τουν τους Γάλ­λους αντι­πά­λους τους ή τους Γερ­μα­νούς κ.λπ. Κι επει­δή ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός ήταν απ’ ό,τι φαί­νε­ται προ­σα­να­το­λι­σμέ­νος περισ­σό­τε­ρο ευρω-ενω­σια­κά, γερ­μα­νι­κά και γαλ­λο­γερ­μα­νι­κά στον άξο­να αυτό εκφρά­ζο­νται οι αντι­θέ­σεις για το συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα” πρόσθεσε.

Είπε ακό­μα ότι “και τού­τοι εδώ που βρί­σκο­νται σήμε­ρα στην κυβέρ­νη­ση και δια­χει­ρί­ζο­νται τέτοια κον­δύ­λια, μυστι­κά κον­δύ­λια, ιδιαί­τε­ρα στρα­τιω­τι­κού τύπου κι αυτοί αύριο θα καθί­σουν στο σκα­μνί απ’ τους επό­με­νους. Θυμη­θεί­τε αυτή την κου­βέ­ντα. Δεν έχω κανέ­να στοι­χείο, δεν το λέω για κάποιον λόγο, αλλά επει­δή τέτοιες δωρο­δο­κί­ες, μίζες και τέτοια γίνο­νται σωρη­δόν… Ε, τώρα τού­τοι εδώ ευελ­πι­στούν πιθα­νόν επει­δή μπο­ρεί να ‘ναι περισ­σό­τε­ρο αμε­ρι­κά­νι­κες αυτές να τη γλι­τώ­σουν, αλλά, δεν πάει μακριά αυτή η ιστορία”.

Εκτί­μη­σε ότι οι αντα­γω­νι­σμοί μετα­ξύ ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσί­ας-Δύσης θα εντα­θούν χωρίς να απο­κλεί­σει και το ξέσπα­σμα γενι­κευ­μέ­νης ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολε­μι­κής εμπλο­κής και στην Ευρώ­πη, ιδιαί­τε­ρα στα αδύ­να­τα σημεία της, Βαλ­κά­νια, Μαύ­ρη Θάλασ­σα, Βαλ­τι­κές χώρες, Αιγαίο, Ανα­το­λι­κή Μεσό­γει­ιο, Βόρεια Αφρι­κή και Μέση Ανατολή.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα να παρέμ­βουν οι λαοί και να επι­βάλ­λουν ειρή­νη όχι “με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο”, αλλά με μια νέα κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση και της οικο­νο­μί­ας και της πολι­τι­κής, ανά­πτυ­ξης προς όφε­λος του λαού, όπου θα υπάρ­χει ειρή­νη, συνερ­γα­σία με όλα τα κρά­τη του κόσμου”.

Κατέ­λη­ξε ανα­φέ­ρο­ντας ότι “100 χρό­νια μετά, το ΚΚΕ είναι νέο και και­νο­τό­μο, ξεκι­νά­ει μία νέα πορεία στη­ριγ­μέ­νη σε όλη την πεί­ρα του παρελ­θό­ντος για να ανοί­ξου­με έναν και­νούρ­γιο δρό­μο πραγ­μα­τι­κά ειρή­νης, προ­κο­πής, ευη­με­ρί­ας για το λαό μας”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο