Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πλήρης διερεύνηση και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν χωρίς αυταπάτες περί δήθεν «κάθαρσης»

Η «ευνοϊ­κή συγκυ­ρία» για την επί­λυ­ση του «σκο­πια­νού» «αφο­ρά την έντα­ξη της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ, τον Ιού­λιο, καθώς και τα συμ­φέ­ρο­ντα ελλη­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων λόγω των επεν­δύ­σε­ων τους στα Σκό­πια» επι­ση­μαί­νει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Documento», προ­σθέ­το­ντας «η κυβέρ­νη­ση επεί­γε­ται να λύσει το «σκο­πια­νό», στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα να προ­ω­θή­σει τους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλ­κά­νια, σε μια περί­ο­δο που οι ΗΠΑ τα έχουν σπά­σει με την Τουρ­κία και θέλουν να απο­σπά­σουν χώρες από την επιρ­ροή της Ρωσίας».

«Με δυο λόγια, την «εργο­λα­βία» των ΗΠΑ στα Βαλ­κά­νια την έχει ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό ακρι­βώς λέει και ο πρέ­σβης των ΗΠΑ όταν χαρα­κτη­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση ‘μεντε­σέ’» προ­σθέ­τει χαρακτηριστικά.

Είπε ότι δεν χρειά­ζε­ται σύγκλη­ση του συμ­βου­λί­ου πολι­τι­κών αρχη­γών, αλλά σε περί­πτω­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί, το ΚΚΕ θα πάει και θα κατα­θέ­σει τις θέσεις του, «ενη­με­ρώ­νο­ντας πλα­τιά τον ελλη­νι­κό λαό».

Επι­σή­μα­νε ότι «συμ­φω­νία που θα προ­βλέ­πει σύν­θε­τη ονο­μα­σία με γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό και γενι­κές «υπο­σχέ­σεις» για απά­λει­ψη αλυ­τρω­τι­κών δια­θέ­σε­ων μιας και οι απα­ραί­τη­τες αλλα­γές στο Σύνταγ­μα της πΓΔΜ παρα­πέ­μπο­νται στο απώ­τε­ρο μέλ­λον δεν απο­τε­λεί λύση» ενώ ομοί­ως «δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει λύση προς όφε­λος των δύο λαών και των λαών της Βαλ­κα­νι­κής στο έδα­φος των ΝΑΤΟϊ­κών σχε­δια­σμών, οι οποί­οι περι­λαμ­βά­νουν την άμε­ση έντα­ξη της πΓΔΜ σε αυτόν τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό οργανισμό».

«Το ΚΚΕ μια τέτοια συμ­φω­νία δεν θα την ψηφί­σει στη Βου­λή» τόνι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερω­τη­θείς πως κρί­νει την ομι­λία του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη στο συλ­λα­λη­τή­ριο απά­ντη­σε ότι το συλ­λα­λη­τή­ριο της Αθή­νας, όπως και εκεί­νο της Θεσ­σα­λο­νί­κης «τόσο από την άπο­ψη των διορ­γα­νω­τών, όσο και από την άπο­ψη των ομι­λιών, των συν­θη­μά­των και του περιε­χο­μέ­νου εκθεί­α­ζε τον εθνι­κι­σμό και την πατρι­δο­κα­πη­λεία, έδι­νε άλλο­θι στον σκο­τα­δι­σμό, τον φασι­σμό και τον ναζι­σμό, καλ­λιερ­γού­σε τον αλυ­τρω­τι­σμό σε βάρος γει­το­νι­κών λαών, έρι­χνε νερό στο μύλο του απο­προ­σα­να­το­λι­σμού του λαού με την ονο­μα­το­λο­γία και απο­σιω­πού­σε τα κεντρι­κά προ­βλή­μα­τα της διαπραγμάτευσης».

Ως προς το ενδε­χό­με­νο αλλα­γών προς όφε­λος του λαού έστω και με «τυπι­κή έξο­δο» από το μνη­μό­νιο, αφού επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση έχει ψηφί­σει μέτρα για μετά το 2019, και συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας και την μόνι­μη επι­τρο­πεία της ΕΕ, «τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας για όλα τα κρά­τη», τότε «ούτε για τυπι­κή, ούτε για πραγ­μα­τι­κή έξο­δο από το μνη­μό­νιο δεν θα μπο­ρού­με να μιλάμε».

Είπε ότι ο λαός πρέ­πει να προ­σπε­ρά­σει τις παγί­δες που του στή­νουν το μεγά­λο κεφά­λαιο και τα κόμ­μα­τά του, να απορ­ρί­ψει τα «παρα­μύ­θια της κυβέρ­νη­σης που βαφτί­ζει δίκαιη την ανά­πτυ­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας των καπι­τα­λι­στών» και εάν απο­φα­σί­σει να κάνει πρά­ξη το δίκιο του με δυνα­τό εργα­τι­κό κίνη­μα και κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία «μπο­ρεί να υπάρ­ξει πραγ­μα­τι­κή και ριζι­κή οικο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή ανατροπή».

Ανα­φο­ρι­κά με τις εκλο­γές σημεί­ω­σε ότι το δια­φο­ρε­τι­κό σημα­το­δο­τεί η συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ και όχι η παρα­μο­νή στο ίδιο σημείο όσων απο­γοη­τεύ­θη­καν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το «να κοι­τά­νε προς τα πίσω, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Ερω­τη­θείς, σχε­τι­κά, απά­ντη­σε ότι η «ονο­μα­ζό­με­νη κεντρο­α­ρι­στε­ρά του ΠΑΣΟΚ» προ­ο­ρί­ζε­ται για τον ρόλο του κόμ­μα­τος-μπα­λα­ντέρ μετα­ξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που θα συμπλη­ρώ­νει ένα κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα συνερ­γα­σί­ας με κορ­μό τον ένα ή τον άλλο πόλο.

Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis — Δεν έχουμε αυταπάτες για κάθαρση

Για την υπό­θε­ση Novartis είπε ότι το ΚΚΕ ζήτη­σε, όπως κάνει πάντα για τις αντί­στοι­χες υπο­θέ­σεις, πλή­ρη διε­ρεύ­νη­σή της και από­δο­ση ευθυ­νών όπου υπάρ­χουν, χωρίς να καλ­λιερ­γεί αυτα­πά­τες «περί δήθεν κάθαρ­σης όταν και στο χώρο του φαρ­μά­κου κου­μά­ντο κάνουν τα μονο­πω­λια­κά συμ­φέ­ρο­ντα» και χωρίς συμ­με­το­χή σε παι­χνί­δια αποπροσανατολισμού.

Ανα­φο­ρι­κά με τον νόμο περί ευθύ­νης υπουρ­γών, υπεν­θύ­μι­σε ότι το ΚΚΕ έχει ζητή­σει την αλλα­γή του άρθρου 86 για την ποι­νι­κή ευθύ­νη υπουρ­γών, προ­τεί­νο­ντας είτε να περιο­ρι­στεί είτε να φύγει τελεί­ως η αρμο­διό­τη­τα από την Βου­λή και να ακο­λου­θεί­ται η κανο­νι­κή δια­δι­κα­σία, όπως στους υπό­λοι­πους πολίτες.

Ερω­τη­θείς, τέλος, τι είναι αυτό που κάνει σύγ­χρο­νο το μήνυ­μα του ΚΚΕ στην σημε­ρι­νή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, απά­ντη­σε πως το μήνυ­μα συμπυ­κνώ­νε­ται στη θέση «να μπο­ρεί να απο­λαμ­βά­νει όλος ο εργα­ζό­με­νος λαός τον πλού­το που παρά­γει με πολύ καλύ­τε­ρο επί­πε­δο ζωής, περισ­σό­τε­ρο ελεύ­θε­ρο χρό­νο, συμ­με­το­χή στην άσκη­ση και τον έλεγ­χο της εξου­σί­ας», ενώ «αυτό εμπο­δί­ζε­ται από το σάπιο και διε­φθαρ­μέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που ανα­πα­ρά­γει μόνο οικο­νο­μι­κές κρί­σεις και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο