Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πλαστό το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή;»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε σημε­ρι­νή του ομι­λία στη συνε­στί­α­ση της Επι­τρο­πής της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις Ένο­πλες Δυνά­μεις και τα Σώμα­τα Ασφα­λεί­ας, τόνι­σε ότι μετά τη θλι­βε­ρή επέ­τειο των Ιμί­ων όπου χάθη­καν τρία στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και “γκρι­ζα­ρί­στη­κε” το Αιγαίο, “ακο­λού­θη­σε το «ευχα­ρι­στώ» Σημί­τη προς τις ΗΠΑ, και οι συμ­φω­νί­ες Μαδρί­της το 1997 και Ελσίν­κι το 1999 με τις οποί­ες η τότε κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ, ανα­γνώ­ρι­σε αφε­νός «νόμι­μα» και «ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα» της Τουρ­κί­ας στο Αιγαίο και αφε­τέ­ρου, απο­δέ­χθη­κε την ύπαρ­ξη «μεθο­ρια­κών δια­φο­ρών» στη θέση των μονο­με­ρών Τουρ­κι­κών διεκδικήσεων”.

“Σήμε­ρα πλη­θαί­νουν οι φωνές που προ­τεί­νουν τη συν­δια­χεί­ρι­ση, συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του ορυ­κτού πλού­του στη θάλασ­σα, τον συμ­βι­βα­σμό με τις αξιώ­σεις της τούρ­κι­κης αστι­κής τάξης σε βάρος κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των του ελλη­νι­κού λαού. Μάλι­στα, θέτουν στο λαό, το πλα­στό δίλημ­μα «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση ή πολε­μι­κή εμπλο­κή;». Είναι πλα­στό, για­τί η «πολε­μι­κή εμπλο­κή» μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση» και η «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση» και πάλι μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε νέα και μάλι­στα μεγα­λύ­τε­ρης έκτα­σης «πολε­μι­κή εμπλο­κή»” υπογράμμισε.

Χαρα­κτή­ρι­σε ως “νέα προ­σπά­θεια εφη­συ­χα­σμού” τα όσα ακού­γο­νται για προ­σφυ­γή στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης, σημειώ­νο­ντας ότι στο σχε­τι­κό συνυ­πο­σχε­τι­κό η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση “θα μπο­ρεί να θέσει όλες τις διεκ­δι­κή­σεις της, δημιουρ­γώ­ντας έτσι προηγούμενο”.

Σημεί­ω­σε δε ότι το Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης “έχει και άλλα κακά προη­γού­με­να, παρα­βιά­σεις αρχών διε­θνούς δικαί­ου, όπως με τη Γιου­γκο­σλα­βία και το Κόσσοβο”.

“Το ΚΚΕ τάσ­σε­ται υπέρ της προ­ά­σπι­σης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας, που δεν μπο­ρεί να γίνει με επι­τυ­χία και υπέρ των συμ­φε­ρό­ντων των εργα­ζο­μέ­νων, όσο η χώρα είναι μέσα στη «στρού­γκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο «βυθι­ζό­μα­στε» στη «δίνη» των αντα­γω­νι­σμών. Για αυτό λέμε, ότι τώρα απαι­τεί­ται απε­γκλω­βι­σμός από τα σχέ­δια των ΗΠΑ, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμ­φέ­ρο­ντα της ολι­γαρ­χί­ας του πλού­του, για να μπο­ρέ­σου­με να προ­α­σπί­σου­με και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας. Υπο­στη­ρί­ζου­με τη μη παρα­βί­α­ση των συνό­ρων και τον καθο­ρι­σμό των θαλάσ­σιων ζωνών σύμ­φω­να με τη Διε­θνή Σύμ­βα­ση για το Δίκαιο της θάλασ­σας” τόνισε.

Ανα­φέρ­θη­κε στην συμ­φω­νία Ελλά­δας-ΗΠΑ την οποία χαρα­κτή­ρι­σε “επι­κίν­δυ­νη” και πρό­σθε­σε ότι “η Ελλά­δα σαν σύνο­λο, τόσο στην πρά­ξη επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη συμ­φω­νία επί ΝΔ, μετα­τρέ­πε­ται σε ορμη­τή­ριο για επι­δρο­μές προς κάθε κατεύ­θυν­ση και ενα­ντί­ον κάθε λαού”.

Εξέ­φρα­σε την πλή­ρη αντί­θε­ση του ΚΚΕ στις απο­στο­λές των Ενό­πλων Δυνά­με­ων εκτός συνό­ρων και τόνι­σε: “Δεν πρέ­πει Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί να χύσουν το αίμα τους σε ξένη χώρα, κατα­πα­τώ­ντας κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Οι Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί ένα και μόνο καθή­κον έχουν και σε αυτό δίνουν όρκο: Να υπε­ρα­σπί­σουν μέχρι τέλους τα σύνο­ρα της χώρας μας, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τά της, τα συνο­λι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού”.

Είπε ότι δια­ψεύ­δο­νται πατα­γω­δώς οι δια­χρο­νι­κές προ­σπά­θειες των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων να πεί­σουν τον ελλη­νι­κό λαό πως “δήθεν οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αλλά και οι όμι­λοι που ανα­λαμ­βά­νουν την εξό­ρυ­ξη των κοι­τα­σμά­των, θα είναι ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι στις Τουρ­κι­κές διεκ­δι­κή­σεις και την Τουρ­κι­κή επιθετικότητα”.

Ανέ­φε­ρε ότι με τη ρητο­ρι­κή της κυβέρ­νη­σης και άλλων περί “εθνι­κής ενό­τη­τας” και “συνεν­νό­η­σης” ζητούν “να συμ­φω­νή­σου­με ο λαός από τη μια μεριά και από την άλλη οι κεφα­λαιο­κρά­τες και οι διά­φο­ροι υπη­ρέ­τες ξένων αφε­ντι­κών, στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια που προ­ω­θούν οι κυβερ­νή­σεις και που εξυ­πη­ρε­τούν απο­κλει­στι­κά τους τελευταίους”.

“Αυτό που χρειά­ζε­ται είναι οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα κάθε ένστο­λος που ενστερ­νί­ζε­ται τον γνή­σιο λαϊ­κό πατριω­τι­σμό, να δυνα­μώ­σου­με τον αγώ­να που έχει στό­χο σε μια προ­ο­πτι­κή να οδη­γή­σει το λαό σε μια άλλη κοι­νω­νία, για μια ζωή που πραγ­μα­τι­κά μας αξί­ζει” είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας καλώ­ντας σε αγώ­να ώστε να μην υπάρ­χει καμία συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους, επι­στρο­φή όλων των στε­λε­χών των Ε.Δ. από απο­στο­λές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εκτός συνό­ρων, κλεί­σι­μο όλων των ξένων βάσε­ων και στρατηγείων..

“Παρα­μέ­νου­με σε ετοι­μό­τη­τα αντί­δρα­σης σε σχέ­ση με ενδε­χό­με­νη φύλα­ξη πυρη­νι­κών όπλων στη χώρα. Να φύγουν η Ευρω­παϊ­κή Συνο­ριο­φυ­λα­κή — Ακτο­φυ­λα­κή και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τον Έβρο, το Ιόνιο Πέλα­γος, όπου βρί­σκο­νται, κατα­πα­τώ­ντας κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της πατρί­δας μας. Να βγει συνο­λι­κά η χώρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να ενά­ντια στη νέα συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ” πρόσθεσε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας στην αρχή της ομι­λί­ας του σημεί­ω­σε το διαρ­κές ενδια­φέ­ρον του ΚΚΕ για τα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν το προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας και των φαντά­ρων που, όπως είπε, απο­δει­κνύ­ε­ται και με τις περισ­σό­τε­ρες από 100 ερω­τή­σεις στη Βουλή.

Είπε ότι “τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας δεν πρέ­πει να πιστέ­ψουν τα περί δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης ή για την «ανά­πτυ­ξη για όλους»” καθώς αυτή η ανά­πτυ­ξη “αφο­ρά το μεγά­λο κεφά­λαιο και δεν αφο­ρά ούτε τον συντα­ξιού­χο, ούτε τον εργα­ζό­με­νο, ούτε τον άνερ­γο ή το νέο και τη νέα”, ενώ σημεί­ω­σε, μετα­ξύ άλλων ότι “όλη αυτή η πολι­τι­κή ενα­ντί­ον του λαού, βεβαί­ως πάει μαζί με την κατα­στο­λή, απέ­να­ντι στο λαϊ­κό κίνη­μα, που αντι­δρά και αγω­νί­ζε­ται για το δίκιο του”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο