Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πραγματική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να φέρει μόνο ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα της Κυρια­κής» ανα­φέ­ρει ότι οι πρό­σφα­τες επι­θέ­σεις φασι­στι­κών ακρο­δε­ξιών ομά­δων, επι­βε­βαιώ­νουν το ΚΚΕ, που ένα χρό­νο πριν, «παρά το ότι ναζί εγκλη­μα­τί­ες της Χρυ­σής Αυγής οδη­γού­νταν στη φυλα­κή», είχε τονί­σει πως δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει κανέ­νας εφησυχασμός.

Σημειώ­νει ότι «είναι αντι­δρα­στι­κές ομά­δες, φορείς του αντι­κο­µµου­νι­σµού, του ρατσι­σµού, οι οποί­ες δια­συν­δέ­ο­νται με διά­φο­ρα κέντρα και μηχα­νι­σμούς κι ανά­λο­γα με τις κάθε φορά ανά­γκες τους, τις βγά­ζουν ή τις ξανα­βά­ζουν μέσα στο συρ­τά­ρι. Γι’ αυτό και ο μόνος που μπο­ρεί να τις απο­μο­νώ­σει και να τις βάλει ορι­στι­κά στο συρ­τά­ρι είναι ο λαός με τη δρά­ση του».

Επι­ση­μαί­νει ότι στό­χος των φασι­στι­κών επι­θέ­σε­ων είναι «να τρο­μο­κρα­τή­σουν, να ανα­κό­ψουν τη δρά­ση όσων αγω­νί­ζο­νται, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες κρί­σης, όξυν­σης των προ­βλη­μά­των, αλλά και έντα­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών».

Τονί­ζει ότι «δεν είναι τυχαίο ότι οι φασι­στι­κές εγκλη­μα­τι­κές ομά­δες επι­τέ­θη­καν σε εκλεγ­μέ­νους στους φορείς του κινή­μα­τος, αλλά και σε μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που πρω­το­στα­τούν στην οργά­νω­ση των αγώ­νων. Ούτε είναι τυχαίο ότι αυτές οι επι­θέ­σεις οργα­νώ­θη­καν λίγες μέρες μετά τη μεγά­λη επι­τυ­χία του φεστι­βάλ της ΚΝΕ και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου χιλιά­δες νέα παι­διά ήρθαν σε επα­φή με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».

«Η δια­γρα­φή Μπο­γδά­νου, μετά από το εμε­τι­κό του παρα­λή­ρη­μα, ήταν το λιγό­τε­ρο που μπο­ρού­σε να κάνει η κυβέρ­νη­ση. Αυτό, όμως, καθό­λου δεν αθω­ώ­νει κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και λοι­πούς παρα­τρε­χά­με­νους, που, με σημαία τη χρε­ο­κο­πη­μέ­νη “θεω­ρία των δύο άκρων”, εξι­σώ­νουν το θύμα με τον θύτη» ανα­φέ­ρει, τονί­ζο­ντας ότι «το ανι­στό­ρη­το κατα­σκεύ­α­σμα της θεω­ρί­ας των “δύο άκρων” και ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, απο­τε­λούν επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ, είναι το θερ­μο­κή­πιο που βγά­ζει Μπο­γδά­νους, δίνει άλλο­θι στις ναζι­στι­κές οργανώσεις».

Σχε­τι­κά με την ελλη­νο-γαλ­λι­κή συμ­φω­νία, επι­ση­μαί­νει ότι αυτή, όπως προ­κύ­πτει από το κεί­με­νό της, «κάθε άλλο παρά αμυ­ντι­κή είναι. Δεσμεύ­ει ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις και υπο­δο­μές για επι­θε­τι­κές απο­στο­λές εκτός συνό­ρων από τον Περ­σι­κό μέχρι την υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή, περιο­χές που μπο­ρεί να ενδια­φέ­ρουν τις γαλ­λι­κές πολυ­ε­θνι­κές ή και ελλη­νι­κούς ομί­λους, το σίγου­ρο είναι όμως, ότι δεν έχουν σχέ­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού και την υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας».

«Όσο για την περί­φη­μη και δήθεν ιστο­ρι­κή ρήτρα συν­δρο­μής, απλά θυμί­ζου­με ότι τέτοιες ρήτρες υπάρ­χουν και στην ιδρυ­τι­κή συν­θή­κη του ΝΑΤΟ και στο Ευρω­σύ­νταγ­μα. Πότε ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν ενα­ντί­ον τουρ­κι­κών απει­λών, προ­κλή­σε­ων και παρα­βιά­σε­ων σε βάρος της Ελλά­δας ή της Κύπρου; Απλά ποτέ!» ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας εκτι­μά ως πιθα­νή την διε­ξα­γω­γή εκλο­γών εντός του 2022, σημειώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να, ότι «το σίγου­ρο είναι ότι δεν χρειά­ζε­ται καμιά ανα­μο­νή μέχρι τις εκλο­γές, αλλά επι­μο­νή στην οργά­νω­ση της πάλης για να αντι­με­τω­πί­σει ο λαός μας τις επι­πτώ­σεις στη ζωή του από την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, συνο­λι­κά της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «πραγ­μα­τι­κή ανα­τρο­πή στο εκλο­γι­κό, γενι­κό­τε­ρα στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό, μπο­ρεί να φέρει μόνο ένα πολύ πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφί­σει πάνω από τα μισά νομο­σχέ­δια της ΝΔ, στή­ρι­ξε το Ταμείο Ανά­καμ­ψης ‑το νέο υπερ­μνη­μό­νιο- συμπλέ­ει με τα επι­θε­τι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν μπο­ρεί να εμφα­νί­ζε­ται με το “φωτο­στέ­φα­νο” της προ­ό­δου», προ­σθέ­τει σημειώ­νο­ντας ότι «ακό­μη και κάποιες μεμο­νω­μέ­νες θέσεις που δια­τυ­πώ­νει ο ΣΥΡΙΖΑ προ­ε­κλο­γι­κά ‑όπως άλλω­στε και η ΝΔ- και μπο­ρεί να ακού­γο­νται θετι­κές, ακυ­ρώ­νο­νται στην πρά­ξη από τη συνο­λι­κή γραμ­μή και το πρό­γραμ­μά του». «Χώρια που η προη­γού­με­νη κυβερ­νη­τι­κή του θητεία δεν αφή­νει καθό­λου περι­θώ­ρια για αυτα­πά­τες» συμπλη­ρώ­νει ο Δ. Κουτσούμπας.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με το «κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ» απά­ντη­σε ότι «αφο­ρά όλους τους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία, τους ανθρώ­πους του μόχθου, όσους αγα­να­κτούν με τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση και θέλουν να την αλλάξουν».

Ως προς τα δημο­σκο­πι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει, μετα­ξύ άλλων, ότι «στους αγώ­νες που χρειά­ζε­ται να απο­κτή­σουν πανελ­λα­δι­κό συντο­νι­σμό και δρά­ση και να πάρει πραγ­μα­τι­κή υπό­στα­ση το σύν­θη­μα “μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό” και όπου το ΚΚΕ δια­θέ­τει όλες του τις δυνά­μεις, δια­πι­στώ­νου­με ότι έχουν διευ­ρυν­θεί οι λαϊ­κές δυνά­μεις που ακού­νε τι λέει το ΚΚΕ, συζη­τούν μαζί μας για το τι πρέ­πει να γίνει και πώς θα τα κατα­φέ­ρου­με. Εδώ πραγ­μα­τι­κά, η λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια μπο­ρεί να μη σκορ­πί­σει πάλι και γίνει φτε­ρό στον άνε­μο και ενσω­μα­τω­θεί στο σύστη­μα, αλλά να βρει πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο, να ανοί­ξει ο δρό­μος για μία νέα κοι­νω­νία, στην οποία ο λαός θα έχει το τιμό­νι της εξουσίας».

Ερω­τη­θείς για το πως ερμη­νεύ­ει τον σχε­δόν διπλα­σια­σμό των ποσο­στών των Ρώσων κομ­μου­νι­στών στις πρό­σφα­τες εκλο­γές, ανα­φέ­ρε­ται στην όξυν­ση, λόγω καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, των οικο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών αδιε­ξό­δων του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης σε πολ­λές χώρες και στη Ρωσία και προ­σθέ­τει: «Η δια­φο­ρά με τη Ρωσία είναι πως ένα μεγά­λο κομ­μά­τι που πλη­θυ­σμού μπο­ρεί να συγκρί­νει με τις κατα­κτή­σεις που υπήρ­χαν στα χρό­νια του σοσια­λι­σμού. Αυτό εκφρά­στη­κε και στις εκλο­γές, με τη σημα­ντι­κή άνο­δο του ΚΚ. Μάλι­στα σε δημο­σκό­πη­ση, μετά τις εκλο­γές, το 49% των Ρώσων θεω­ρεί καλύ­τε­ρο πολι­τι­κό σύστη­μα το σοβιε­τι­κό, ενώ το σημε­ρι­νό σύστη­μα το στη­ρί­ζει μόλις το 18% και μια “δημο­κρα­τία δυτι­κού τύπου” το 16%».

«Ένα ακό­μη ενδια­φέ­ρον στοι­χείο των ρωσι­κών εκλο­γών, είναι η τερά­στια αμφι­σβή­τη­ση απέ­να­ντι στη νέα “μόδα” της “ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας”, που δημιούρ­γη­σε βάσι­μες υπο­ψί­ες για νόθευ­ση του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος, εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα το οποίο αμφι­σβη­τή­θη­κε από το ΚΚ» ανα­φέ­ρει επί­σης ο Δ. Κου­τσού­μπας και κατα­λή­γει στη συνέ­ντευ­ξή του λέγο­ντας, ότι «το ΚΚΕ μελε­τά την πεί­ρα και τη δρά­ση των ΚΚ, συζη­τά μαζί τους για σοβα­ρά, στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας ζητή­μα­τα και δια­φο­ρε­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις, με στό­χο την ενί­σχυ­ση της κοι­νής πάλης και την ενδυ­νά­μω­ση του κομ­μου­νι­στι­κού και εργα­τι­κού κινήματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο