Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός μνημείο αντιλαϊκότητας, φέρνει έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βου­λή τόνι­σε ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2021 και οι εκτι­μή­σεις για τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης του 2020 όπως κατα­γρά­φο­νται σε αυτόν είναι «μνη­μείο αντι­λαϊ­κό­τη­τας σε βάρος των εργαζομένων».

Είπε ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2021 φέρ­νει «έμμε­σους φόρους που φθά­νουν το 56% των φορο­λο­γι­κών εσό­δων, ποσο­στό ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο απ’ το παρελ­θόν. Δρα­στι­κή αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας των εργα­ζό­με­νων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέ­ση με το 2020, που θα γονα­τί­σουν τους εργα­ζό­με­νους που περι­μέ­νουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Επι­σή­μα­νε ότι «τα αντι­λαϊ­κά «μαντά­τα» δεν περιο­ρί­ζο­νται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2020» αλλά και στον μεσο­πρό­θε­σμο σχε­δια­σμό της κυβέρ­νη­σης που τώρα ονο­μά­ζε­ται «σχέ­διο Πισσαρίδη».

Όπως υπο­γράμ­μι­σε, μετα­ξύ άλλων, η πολι­τι­κή της «έκθε­σης Πισ­σα­ρί­δη» είναι «πολι­τι­κή φθη­νό­τε­ρης εργα­τι­κής δύνα­μης με κεντρι­κούς άξο­νες, το νέο γύρο επί­θε­σης στα ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, την αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας των εργα­ζό­με­νων για να ελα­φρυν­θεί το κεφά­λαιο, την προ­ώ­θη­ση μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων στο κρά­τος, προς όφε­λος του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, τη νέα μεί­ω­ση των παρο­χών σε υγεία, παι­δεία και κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία, την προ­ώ­θη­ση των επενδύσεων».

«Το ανα­πτυ­ξια­κό πρό­ταγ­μα του καπι­τα­λι­σμού στη χώρα μας για την επό­με­νη δεκα­ε­τία έχει βαθιά αντι­λαϊ­κό πρό­ση­μο. Προ­βλέ­πει χαμη­λούς μισθούς, συγκέ­ντρω­ση της παρα­γω­γής με κατα­στρο­φή των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων και των μικρών επι­χει­ρή­σε­ων, διά­λυ­ση των όποιων κοι­νω­νι­κών κατα­κτή­σε­ων είχαν απο­μεί­νει, ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρα φορο­λο­γι­κά βάρη στους εργα­ζό­με­νους και στα λαϊ­κά στρώματα».

Στην αρχή της ομι­λί­ας του είπε ότι η κυβέρ­νη­ση ένα χρό­νο πριν έλε­γε συνει­δη­τά ψέμ­μα­τα συγκα­λύ­πτο­ντας τις προ­βλέ­ψεις επι­βρά­δυν­σης της διε­θνούς οικο­νο­μί­ας και της στα­σι­μό­τη­τας στην ΕΕ, όπως και τις αυτο­νό­η­τες επι­πτώ­σεις που αυτές θα είχαν στην ελλη­νι­κή οικο­νο­μία. «Συγκα­λύ­πτα­τε πως η εγχώ­ρια οικο­νο­μία βρι­σκό­ταν ήδη σε υπο­χώ­ρη­ση. Ουσια­στι­κά οι δια­βε­βαιώ­σεις σας συγκά­λυ­πταν τη νέα διε­θνή κρί­ση υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης κεφα­λαί­ου που πλέ­ον είχε ξεκι­νή­σει να εκδη­λώ­νε­ται» ανέφερε.

Είπε ότι η εμφά­νι­ση του COVID-19 και τα μέτρα δια­χεί­ρι­σής του, ήρθαν να επι­δρά­σουν πάνω σε μια καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, στην Ελλά­δα και διε­θνώς, η οποία βρι­σκό­ταν σε εξαι­ρε­τι­κά αδύ­να­μη φάση, οδη­γώ­ντας στη βαθύ­τε­ρη μετα­πο­λε­μι­κή οικο­νο­μι­κή κρίση.

«Οι εκτι­μή­σεις της ισχυ­ρής Ελλά­δας του 2004 θρυμ­μα­τί­στη­καν στην κρί­ση του 2008, οι δικές σας εκτι­μή­σεις έναν χρό­νο πριν, όταν εμφα­νι­ζό­σα­σταν να δια­γκω­νί­ζε­στε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστω­θεί την ισχυ­ρή Ελλά­δα του 2019, θρυμ­μα­τί­στη­καν με την κρί­ση του 2020.

Την ίδια ακρι­βώς ανα­ξιο­πι­στία έχουν οι προ­βλέ­ψεις σας σήμε­ρα, για την ανά­καμ­ψη του 2021, που βάζε­τε μέσα στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σας, που είναι ανε­δα­φι­κός, αντι­φα­τι­κός και ατεκ­μη­ρί­ω­τος» τόνισε.

Χαρα­κτή­ρι­σε την κυβέρ­νη­ση ως «πλα­σιέ των μεγά­λων εμπο­ρι­κών ομί­λων», και πρό­σθε­σε ότι «μονα­δι­κή ανα­κού­φι­ση για τους χιλιά­δες μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες είναι η δια­γρα­φή και όχι η προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή χρεών».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση άφη­σε χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας από τον κορο­νο­ϊό τους χώρους δου­λειάς, τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς και άλλους χώρους, «αλλά σας πεί­ρα­ξαν κάποιες κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζό­με­νων που τις κάνουν, τηρώ­ντας ευλα­βι­κά τα μέτρα προστασίας».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι όπως η κυβέρ­νη­ση «δεν ανα­στέλ­λει το αντι­λαϊ­κό της έργο έτσι και οι αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων δεν ανα­στέλ­λο­νται. Η μάσκα είναι μέσο προ­στα­σί­ας και όχι φίμωτρο».

Ανα­φο­ρι­κά με το εμβό­λιο τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, πως «το ΚΚΕ θεω­ρεί ότι με ευθύ­νη του κρά­τους πρέ­πει να γίνει σωστή ενη­μέ­ρω­ση του λαού και να καταρ­τι­στεί ένα πρό­γραμ­μα μαζι­κού και δωρε­άν εμβο­λια­σμού, με όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα λάβουν την απα­ραί­τη­τη πιστο­ποί­η­ση, όσον αφο­ρά την ασφά­λεια και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους από τις διε­θνείς και κρα­τι­κές αρχές.

Όπως στο παρελ­θόν (για παρά­δειγ­μα με τη γρί­πη Η1Ν1), έτσι και τώρα συνι­στού­με τον εμβο­λια­σμό καθ’ υπό­δει­ξη του για­τρού, για να προ­στα­τευ­θεί η δημό­σια υγεία.

Ο εμβο­λια­σμός πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει συνει­δη­τή πρά­ξη και απαί­τη­ση του λαού, για να προ­στα­τέ­ψει την υγεία του»

Ο Δ. Κου­τσού­μπας στην ομι­λία του είπε ότι «η στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των υπό­λοι­πων κομ­μά­των, μέσα κι έξω από αυτήν την αίθου­σα, πλην ΚΚΕ, είναι πια τόσο πρό­δη­λη, που χρειά­ζε­ται μεγε­θυ­ντι­κός φακός για να εντο­πί­σει κανείς διαφορές».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πρό­τα­ση του Γ. Βαρου­φά­κη για σύστα­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής για το χρέ­ος από την μετα­πο­λί­τευ­ση και μετά, την χαρα­κτή­ρι­σε απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή από την πραγ­μα­τι­κή αιτία των προ­βλη­μά­των, τόνι­σε ότι το ΚΚΕ έχει πολι­τι­κή άπο­ψη για όλα αυτά και έθε­σε το ερώ­τη­μα «αυτή η πολι­τι­κή εκτί­μη­ση είναι ζήτη­μα μιας εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑλ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προτείνετε;»

«Το πιο σημα­ντι­κό είναι η ανυ­πό­στα­τη, η απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή θεω­ρία ότι την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και το χρέ­ος τα δημιουρ­γεί μια κακο­δια­χεί­ρι­ση, αυτή την πολύ βολι­κή για το σύστη­μα και τις κυβερ­νή­σεις του θεω­ρία ουσια­στι­κά υιο­θε­τεί­τε και με αυτή σας την πρό­τα­ση» τόνι­σε, απα­ντώ­ντας στον Γ. Βαρου­φά­κη ο Δ. Κουτσούμπας.

Ως προς την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης είπε ότι «απο­τε­λεί οργα­νι­κή συνέ­χεια την πολι­τι­κής που άσκη­σε την προη­γού­με­νη περί­ο­δο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», με την κυβέρ­νη­ση να συνε­χί­ζει την «έτοι­μη δου­λειά που άφη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, για παρά­δειγ­μα με την δήθεν αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ» και να χτί­ζει «πάνω στην πολι­τι­κή του σημαιο­φό­ρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή».

«Η πολι­τι­κή σας στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, μετα­τρέ­πει τη χώρα κυριο­λε­κτι­κά σε «μπρά­βο» του ΝΑΤΟ, μόνο που οι «σύμ­μα­χοί» σας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊ­κοί, έχουν στε­νές οικο­νο­μι­κές και στρα­τιω­τι­κές σχέ­σεις με την Τουρ­κία και τα «δίνουν όλα», προ­κει­μέ­νου, πάση θυσία να την κρα­τή­σουν στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο» είπε απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρνηση.

Σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση αξιο­ποιεί την έντα­ση με την Τουρ­κία για να πεί­σει για την ανα­γκαιό­τη­τα των νέων εξο­πλι­σμών «κρύ­βο­ντας ότι όταν μιλά­με για εξο­πλι­σμούς, μιλά­με για μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά, αλλά και γεω­στρα­τη­γι­κά συμφέροντα».

«Το κυριό­τε­ρο είναι ότι και αυτό το εξο­πλι­στι­κό πακέ­το δεν έχει ως προ­τε­ραιό­τη­τα την άμυ­να του λαού και της χώρας, την υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των. Αντί­θε­τα, στό­χος του είναι να υπο­στη­ρί­ξει τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στην περιο­χή της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, των Βαλ­κα­νί­ων και της Μέσης Ανατολής.

Τον ίδιο στό­χο υπη­ρε­τούν συνο­λι­κά η δομή και η διά­τα­ξη των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, που ιδιαί­τε­ρα τα τελευ­ταία χρό­νια γίνο­νται με αυστη­ρά ΝΑΤΟϊ­κά κρι­τή­ρια, σε βάρος των στρα­τευ­μέ­νων παι­διών, του λαού και της χώρας» υπογράμμισε.

«Η υπε­ρά­σπι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των προ­ϋ­πο­θέ­τει απε­μπλο­κή της χώρας και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων από τα ΝΑΤΟϊ­κά δόγ­μα­τα και τους σχε­δια­σμούς, από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές σε όλο τον κόσμο.

Μόνο έτσι μπο­ρεί να υπάρ­ξει απο­τε­λε­σμα­τι­κή υπε­ρά­σπι­ση της ειρή­νης και της ασφά­λειας για τους λαούς της περιο­χής, θωρά­κι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των και της άμυ­νας της χώρας» πρόσθεσε.

«Το σύστη­μά σας σάπι­σε. Δεν μπο­ρεί πια να αντα­πε­ξέλ­θει στις στοι­χειώ­δεις απαι­τή­σεις της σύγ­χρο­νης ζωής» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας προ­σθέ­το­ντας «ο εφιάλ­της του καπι­τα­λι­σμού για τον λαό δεν είναι όμως μονό­δρο­μος. Οι λαοί είναι αυτοί που παρά­γουν όλο τον κοι­νω­νι­κό πλούτο.

Δεν γίνε­ται να συνε­χί­ζουν να μετρά­νε τις πλη­γές τους, να υπο­λο­γί­ζουν ποια ανά­γκη θα θυσιά­σουν για να θωρα­κί­ζουν τα κέρ­δη των λίγων, του μεγά­λου κεφαλαίου.

Έχουν μπρο­στά τους κι άλλη επι­λο­γή, μπο­ρεί να δια­λέ­ξουν έναν άλλο δρό­μο, τον ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο της κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νης ιδιο­κτη­σί­ας στα συγκε­ντρω­μέ­να μέσα παρα­γω­γής, τον επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικονομίας».

«Ο δρό­μος που ακο­λου­θεί­τε εσείς, όπως απο­τυ­πώ­νε­ται και μέσα από το νέο κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, φέρ­νει περισ­σό­τε­ρη φτώ­χεια, ανερ­γία, μαζί με εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια για όσους έχουν την τύχη να εργά­ζο­νται, φέρ­νει νεκρούς από έλλει­ψη υπο­δο­μών στα νοσο­κο­μεία, ψηφια­κή κατα­στο­λή για να αυγα­τί­ζουν τα κέρ­δη σας, πολε­μι­κές εμπλο­κές για τα συμ­φέ­ρο­ντα των συμ­μά­χων σας.

Το πραγ­μα­τι­κά και­νούρ­γιο δεν είναι ο τεχνο­λο­γι­κός εκσυγ­χρο­νι­σμός του γερα­σμέ­νου, σάπιου συστή­μα­τος του καπιταλισμού.

Η λαϊ­κή αγα­νά­κτη­ση μπο­ρεί να μετα­τρα­πεί σε οργή, σε λαϊ­κή ανά­γκη που θα τον ανατρέψει.

Το ξέρε­τε. Κάνε­τε ό,τι μπο­ρεί­τε για να στα­μα­τή­σε­τε την κίνη­ση της ιστο­ρί­ας προς το πραγ­μα­τι­κά και­νούρ­γιο κι ελπιδοφόρο.

Το ρολόι της ιστο­ρί­ας, ευτυ­χώς, δεν είναι χαλα­σμέ­νο. Μπο­ρεί να καθυ­στέ­ρη­σε λίγο, να έχα­σε προ­σω­ρι­νά το ρυθ­μό του, αλλά θα προ­χω­ρή­σει» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο