Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πρόοδος είναι η απεμπλοκή εδώ και τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Δέκα χρό­νια και πλέ­ον πέρα­σαν και ο ελλη­νι­κός λαός πλη­ρώ­νει τη μια καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση μετά την άλλη, με φτω­χο­ποί­η­ση, τρία μνη­μό­νια και εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κούς — αντερ­γα­τι­κούς νόμους. Πλη­ρώ­νει και την ανά­καμ­ψη, κατα­βάλ­λο­ντας μόνι­μα νέες θυσί­ες για να θωρα­κι­στεί η κερ­δο­φο­ρία λίγων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Τώρα του λένε πως πρέ­πει να πλη­ρώ­σει και το τίμη­μα της συμ­με­το­χής της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Να πλη­ρώ­σει «το τίμη­μα της συμ­με­το­χής στον πόλε­μο για την ελευ­θε­ρία», όπως είπε και ο Μητσο­τά­κης» ανέ­φε­ρε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε απο­ψι­νή του ομι­λία στην Κόριν­θο. «Ο λαός της Ουκρα­νί­ας χάνει τη ζωή του, τα παι­διά του, το σπί­τι του, ξερι­ζώ­νε­ται από τον τόπο του, για­τί έχει στην κυριο­λε­ξία μετα­τρα­πεί σε «σάκο του μποξ» ανά­με­σα σε αδί­στα­κτους ιμπε­ρια­λι­στές, από τη μια η Ρωσία, από την άλλη το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ» είπε.

Όπως εξή­γη­σε, «υπάρ­χουν δύο στρα­τό­πε­δα ληστών, εκπρο­σώ­πων μονο­πω­λια­κών συμ­φε­ρό­ντων, που χρό­νια τώρα επι­τί­θε­νται σε έναν λαό για να αρπά­ξουν τον πλού­το της χώρας του, που κατέ­χει σημα­ντι­κή γεω­στρα­τη­γι­κή θέση στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, έχει σημα­ντι­κές παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες, λόγω και της σοσια­λι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς της, έχει πλού­σια, αχα­νή καλ­λιερ­γή­σι­μα εδά­φη και κυρί­ως έναν σπά­νιο και άφθο­νο ορυ­κτό πλούτο».

«Αυτόν τον πλού­το ο σοσια­λι­σμός τον είχε θέσει για δεκα­ε­τί­ες στην υπη­ρε­σία της ευη­με­ρί­ας του λαού, που ζού­σε αδελ­φω­μέ­νος κάτω από τη ίδια στέ­γη» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Σύσ­σω­μα τα αστι­κά επι­τε­λεία και όλοι όσοι μιλούν με «ναι μεν αλλά», προ­σπα­θούν με ψέμα­τα να απο­σπά­σουν τη συμ­φω­νία του ελλη­νι­κού λαού στην εμπλο­κή της χώρας βαθύ­τε­ρα στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, να τον κάνουν συνέ­νο­χο στο έγκλη­μα» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­ση­μαί­νο­ντας στη συνέχεια:

«Λένε ψέμα­τα όταν προ­σπα­θούν να δικαιο­λο­γή­σουν την ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής εμπλο­κής που, πέρα από βάσεις, εδά­φη, πολε­μι­κό υλι­κό, είναι έτοι­μοι να στεί­λουν και στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις, παι­διά του ελλη­νι­κού λαού, με το πρό­σχη­μα ότι έτσι «στη­ρί­ζου­με τον ουκρα­νι­κό λαό»» καθώς «όλοι τους με χέρια και με πόδια και μοι­ρα­σμέ­νους ρόλους, στη­ρί­ζουν τους ιμπε­ρια­λι­στές συμ­μά­χους τους το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, οι οποί­οι εδώ και χρό­νια οδη­γούν τον ουκρα­νι­κό λαό στην κατα­στρο­φή, παί­ζο­ντας πάνω στις πλά­τες του ένα ολέ­θριο παι­χνί­δι με τη Ρωσία για τα δικά τους συμφέροντα».

«Λένε ψέμα­τα όταν υπο­στη­ρί­ζουν ότι έτσι «πολε­μά­νε τον ανα­θε­ω­ρη­τι­σμό», για­τί οι μεγα­λύ­τε­ροι «ανα­θε­ω­ρη­τές» είναι οι σύμ­μα­χοί τους το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που δεν διστά­ζουν να κάνουν αυτό ακρι­βώς που κάνει και η Ρωσία στην Ουκρα­νία, να παρεμ­βαί­νουν στρα­τιω­τι­κά για να δια­λύ­ουν χώρες, να αλλά­ζουν σύνορα.

Λένε ψέμα­τα όταν επι­μέ­νουν ότι προ­σφέ­ρου­με τώρα τη βοή­θεια, την αλλη­λεγ­γύη μας, για να μπο­ρού­με να τη ζητή­σου­με κι εμείς όταν θα μας επι­τε­θεί η Τουρ­κία. Μα η Τουρ­κία κάνει ό,τι κάνει, προ­κα­λεί, αμφι­σβη­τεί, διεκ­δι­κεί, ανα­θε­ω­ρεί, ακρι­βώς για­τί έχει τις πλά­τες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, οι οποί­οι δεν ανα­γνω­ρί­ζουν κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και σύνο­ρα, αλλά μόνο «ΝΑΤΟϊ­κό έδα­φος», σπρώ­χνουν σε επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις στο Αιγαίο και αλλού.

Και τώρα, αυτό που τους καί­ει είναι η πάση θυσία δια­τή­ρη­ση της Τουρ­κί­ας στο ΝΑΤΟϊ­κό στρα­τό­πε­δο, ειδι­κά τώρα σε συν­θή­κες μεγά­λης όξυν­σης. Γι’ αυτό και βάζουν τον Ερντο­γάν να παί­ζει το παι­χνί­δι του «δια­με­σο­λα­βη­τή»! Γι’ αυτό και αρχί­ζουν τα «πάρε — δώσε» Μητσο­τά­κη — Ερντο­γάν» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του τόνι­σε ότι «τώρα πρέ­πει να οργα­νω­θεί η πάλη για την προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, η απαί­τη­ση για μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της ακρί­βειας, για ουσια­στι­κή ανα­κού­φι­ση από τους υπέ­ρο­γκους λογα­ρια­σμούς, για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, για απαλ­λα­γή από χρέη, για αυξή­σεις στους μισθούς και Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργασίας».

Σημεί­ω­σε ότι «η πρό­τα­ση πάλης που κατα­θέ­τουν τα σωμα­τεία που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ για την Εθνι­κή Γενι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας, μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει πολύ­τι­μο εργα­λείο που θα τρο­φο­δο­τή­σει αυτήν τη διεκ­δί­κη­ση και μπρο­στά στην πανερ­γα­τι­κή πανελ­λα­δι­κή απερ­γία της 6ης Απρί­λη μαζί με τις διεκ­δι­κή­σεις από κάθε χώρο δου­λειάς και κλάδο».

Είπε ότι αυτή η συζή­τη­ση πρέ­πει να ανοί­ξει και στην Κόριν­θο με τους εργά­τες στα εργο­στά­σια της περιο­χής και να περι­λαμ­βά­νει και τον ανα­γκαίο αγώ­να για τη λήψη μέτρων ασφα­λεί­ας από ατύ­χη­μα μεγά­λης έκτα­σης καθώς οι βιο­μη­χα­νί­ες στην περιο­χή «δια­χει­ρί­ζο­νται μεγά­λες ποσό­τη­τες εύφλε­κτων και τοξι­κών ουσιών».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι ο αγώ­νας αυτός «που δεν μπο­ρεί να μετα­τί­θε­ται για το μέλ­λον» πρέ­πει να είναι κοι­νός των εργα­τών και όλων των κατοίκων.

Τόνι­σε επί­σης ότι οι αγώ­νες «για τη δου­λειά, το μερο­κά­μα­το, για να μεί­νουν στα χαρ­τιά οι αντι­λαϊ­κοί ‑αντερ­γα­τι­κοί νόμοι, όπως ο νόμος Χατζη­δά­κη», δεν μπο­ρεί να ανα­βάλ­λο­νται «στο όνο­μα δήθεν μιας λύσης «από τα πάνω» που όλοι περι­μέ­νουν και ποτέ δεν έρχε­ται ή ανα­μέ­νο­ντας κάποια κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή στις καρέ­κλες της εξου­σί­ας, με την μάταιη ελπί­δα ότι δήθεν κάτι θα ματαιώ­σει, κάτι θα αλλά­ξει. Για­τί στην ανα­μο­νή, το κοντέρ δε στα­μα­τά, συνε­χί­ζει να γρά­φει, να χρε­ώ­νει τους εργα­ζό­με­νους, το λαό, με νέα αντερ­γα­τι­κά μέτρα».

«Οι μάσκες έπε­σαν και μαζί τους έπε­σε και το ψεύ­τι­κο προ­σω­πείο της δήθεν προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης που προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ, προ­σπα­θώ­ντας ξανά να κοροϊ­δέ­ψει» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας σημειώ­νο­ντας ότι «η συμ­με­το­χή στον πόλε­μο, οι στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές, άσχε­τα αν φορούν τον μαν­δύα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, στη Λάρι­σα και στο Στε­φα­νο­βί­κειο που εγκαι­νί­α­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πρό­ο­δος, ούτε «μικρό­τε­ρο κακό»».

«Το αφή­γη­μα της δήθεν προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ χρε­ο­κό­πη­σε, μαζί με τις δήθεν προ­ο­δευ­τι­κές κυβερ­νή­σεις ανά τον κόσμο από τους Δημο­κρα­τι­κούς των ΗΠΑ μέχρι τους Ισπα­νούς σοσια­λι­στές, οι οποί­οι βρί­σκο­νται εκεί στην πρώ­τη γραμ­μή της πολε­μι­κής προετοιμασίας.

Τα ίδια που κάνει τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, η οποία φόρε­σε ήδη τη στο­λή παραλ­λα­γής, θα έκα­νε και ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρ­νη­ση» πρόσθεσε.

«Σήμε­ρα, όμως, πρό­ο­δος δεν είναι η συμ­με­το­χή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, αλλά η πάλη για να απε­μπλα­κού­με εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο από όλες τις πλευρές.

Η πραγ­μα­τι­κή πρό­ο­δος η πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις διά­φο­ρες ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­θε­τι­κές ενώ­σεις, με τον λαό πραγ­μα­τι­κά στο τιμό­νι της εξου­σί­ας. Σε αυτόν τον αγώ­να, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνά­μεις, ώστε ο ελλη­νι­κός λαός και οι άλλοι λαοί να αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες των αστι­κών τάξε­ων, για να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, να ξεμπερ­δέ­ψουν τελι­κά με το σύστη­μα που γεν­νά μόνο φτώ­χεια, εκμε­τάλ­λευ­ση και πολέ­μους» τόνι­σε, κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο