Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στη σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βου­λή επί του κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού είπε ότι ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός «είναι εντός των απαι­τή­σε­ων που έχουν οι διά­φο­ροι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στην Ελλά­δα στην δεδο­μέ­νη χρο­νι­κή στιγ­μή για να κατο­χυ­ρώ­σουν τα τερά­στια κέρ­δη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει».

Προ­σέ­θε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση «κλεί­νει το μάτι» στους «λίγους του κεφα­λαί­ου που προσ­δο­κούν ασφά­λεια για τις επεν­δύ­σεις τους και άλλες εγγυ­ή­σεις για τα κέρ­δη τους» και ταυ­τό­χρο­να «καλ­λιερ­γεί ψεύ­τι­κες προσ­δο­κί­ες στους εργα­ζό­με­νους ότι αυτή η ανά­πτυ­ξη θα είναι για όλους».

Τόνι­σε ότι «η «μεγα­λύ­τε­ρη ανά­πτυ­ξη στην Ευρώ­πη», για την οποία «κοκο­ρεύ­ε­ται» η κυβέρ­νη­ση, είναι το απο­τέ­λε­σμα «της συνέ­χι­σης, δια­τή­ρη­σης και κλι­μά­κω­σης της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης» καθώς η κυβέρ­νη­ση «έπια­σε το νήμα από εκεί που το άφη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει».

Όπως εξή­γη­σε, μιλά για «ολό­κλη­ρο το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο που αυξά­νει την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης».

Προ­σέ­θε­σε ότι «η «μεγα­λύ­τε­ρη ανά­καμ­ψη στην Ευρώ­πη» είναι απο­τέ­λε­σμα της «προ­κλη­τι­κής στή­ρι­ξης των ισχυ­ρών μερί­δων του κεφα­λαί­ου με νέα κίνη­τρα και νέα προνόμια».

Επι­σή­μα­νε ότι σύμ­φω­να και με κυβερ­νη­τι­κές εκτι­μή­σεις η εν λόγω ανά­πτυ­ξη «θα φθά­σει στο επί­πε­δο του 2008, κάπου το 2032 αν όλα εξε­λι­χθούν ομα­λά», τονί­ζο­ντας στη συνέ­χεια ότι «αυτό είναι αδύ­να­το στον καπι­τα­λι­σμό για­τί σε ένα σύστη­μα γεμά­το αντι­θέ­σεις και αντα­γω­νι­σμούς είναι αστείο να μιλά κανείς για “ομα­λό­τη­τα”, πολύ περισ­σό­τε­ρο που η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία δεν βρί­σκε­ται σε γυάλα».

Ανα­φέρ­θη­κε στη δια­πά­λη μετα­ξύ ΗΠΑ-Κίνας και άλλων κέντρων, σε εκτί­μη­ση του ΔΝΤ για νέα επι­βρά­δυν­ση της οικο­νο­μί­ας και κοι­νω­νι­κή αβε­βαιό­τη­τα, στην όξυν­ση εντός της ΕΕ και έκα­νε λόγο για «παρά­γο­ντες που δημιουρ­γούν σοβα­ρές επι­σφά­λειες για την επό­με­νη μέρα η οποία μόνο ρόδι­νη δεν προ­βλέ­πε­ται για τους εργαζόμενους».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι και ο φετι­νός Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός είναι «βαθιά αντι­λαϊ­κός και ταξι­κός» για­τί, «το σύνο­λο των φορο­λο­γι­κών εσό­δων ουσια­στι­κά φορ­τώ­νε­ται στις πλά­τες του λαού, ενώ, αντί­θε­τα, για τις μεγά­λες επι­χει­ρη­μα­τι­κές μονά­δες παρά την αύξη­ση των κερ­δών τους προ­βλέ­πε­ται “φιλι­κή συμ­με­το­χή” στα συμ­βο­λι­κά επί­πε­δα του 5%, η οποία γίνε­ται ακό­μα πιο προ­κλη­τι­κή για­τί οι εργα­ζό­με­νοι κου­βα­λούν στις πλά­τες τους και τα βάρη που φορ­τώ­θη­καν από την επο­χή των μνη­μο­νί­ων, ενώ οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις ευερ­γε­τού­νται με συνε­χείς μειώ­σεις στη φορο­λο­γία τους».

Ανα­φέρ­θη­κε, κατα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, στην δια­τή­ρη­ση του ΕΝΦΙΑ για τον οποίο υπο­γράμ­μι­σε ότι πρέ­πει να καταρ­γη­θεί, στα «ψίχου­λα» που προ­βλέ­πει ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες καθώς και στα βάρη που εξα­κο­λου­θούν να φορ­τώ­νο­νται οι μικρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες που «παλεύ­ουν με χρέη παλιά και και­νούρ­για, με πανά­κρι­βες πρώ­τες ύλες και εκτί­να­ξη του κόστους της ενέργειας».

Τόνι­σε ότι η αντι­λαϊ­κό­τη­τα και ταξι­κό­τη­τα του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού «απο­τυ­πώ­νε­ται και στις δαπά­νες που αφο­ρούν παρο­χές για τους εργα­ζό­με­νους, τις συντά­ξεις, την Υγεία και την Παι­δεία» καθώς «παρά την αύξη­ση του ΑΕΠ και των φορο­λο­γι­κών εσό­δων παρα­μέ­νουν “παγω­μέ­νες” δαπά­νες που αφο­ρούν κρί­σι­μες λαϊ­κές ανάγκες».

Ειδι­κά για την Υγεία είπε, απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση, ότι «ενώ από παντού “φωνά­ζει” η ανά­γκη για ενί­σχυ­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας, εσείς έχε­τε το θρά­σος να φέρ­νε­τε ένα Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με μειω­μέ­νες τις δαπά­νες για τα νοσο­κο­μεία και την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, ενώ για την ενί­σχυ­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων ούτε κου­βέ­ντα. Με το “νέο ΕΣΥ” τολ­μή­σα­τε να μιλή­σε­τε και για κλεί­σι­μο ορι­σμέ­νων νοσοκομείων».

Σημεί­ω­σε, ακό­μα, ότι θα δοθούν συνο­λι­κά το 2022 7,5 δισ. ευτώ για τις «αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές δαπά­νες, για τις μεγα­λε­πή­βο­λες επι­διώ­ξεις να ανα­βαθ­μι­στεί ο ρόλος της άρχου­σας τάξης της χώρας».

Προ­σέ­θε­σε ότι δεν υπάρ­χει καμία πρό­βλε­ψη στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την ικα­νο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων της Υπη­ρε­σί­ας Μετα­νά­στευ­σης, ενώ ανα­φέρ­θη­κε στην μη έντα­ξη, «για­τί δεν έχουν δοθεί τα ένση­μα της ανα­στο­λής», των 80.000 επο­χια­κά εργα­ζό­με­νων στον Του­ρι­σμό στο Ταμείο Ανερ­γί­ας και στην παντε­λή έλλει­ψη εισο­δή­μα­τος των 200.000 εργα­ζο­μέ­νων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι «μαζί με όλα τα άλλα ο αντι­λαϊ­κός και ταξι­κός χαρα­κτή­ρας του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού απο­κα­λύ­πτε­ται και από τη σύγκρι­ση μετα­ξύ της αύξη­σης του πραγ­μα­τι­κού ΑΕΠ, το 2022 κατά 4,5% σε σχέ­ση με το 2021, και της ορια­κής μετα­βο­λής που θα παρου­σιά­σει ο μέσος πραγ­μα­τι­κός μισθός, μόλις κατά 0,2%, δηλα­δή άλλη μια από­δει­ξη ότι οι κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες διευ­ρύ­νο­νται, όπως σε όλον τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο είτε κυβερ­νούν νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι, είτε σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, είτε κεντρο­δε­ξιοί, είτε κεντροαριστεροί».

Είπε ότι η κρι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρ­νη­ση την «βολεύ­ει για­τί αφή­νει στο απυ­ρό­βλη­το τον πυρή­να τής πολι­τι­κής σας με την οποία, πέρα από επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, ταυτίζεται».

Σημεί­ω­σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρου­σιά­ζει «ως λύση την πηγή του προ­βλή­μα­τος» εξη­γώ­ντας στη συνέ­χεια, ότι «ο μύθος ότι από μια καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη βγαί­νουν κερ­δι­σμέ­νοι και οι εργα­ζό­με­νοι και οι βιο­μή­χα­νοι, εφο­πλι­στές και τρα­πε­ζί­τες έχει προ πολ­λού καταρρεύσει».

Ανέ­φε­ρε ότι όταν «ο Αλ. Τσί­πρας ανη­συ­χεί μη τυχόν και δια­τα­ρα­χθεί η κοι­νω­νι­κή συνο­χή και απει­λη­θεί η κοι­νω­νι­κή στα­θε­ρό­τη­τα απευ­θύ­νε­ται και δίνει εξε­τά­σεις στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους» και προ­σέ­θε­σε ότι «όλοι σας τρέ­με­τε τη λαϊ­κή οργή και αγα­νά­κτη­ση, ιδιαί­τε­ρα όταν ο λαός απο­φα­σί­σει να παλέ­ψει όχι για αλλα­γή δια­χει­ρι­στή τής πολυ­κα­τοι­κί­ας του συστή­μα­τος, αλλά για αλλα­γή συνο­λι­κά της άρχου­σας, της κυρί­αρ­χης τάξης».

Είπε ότι «είναι βολι­κή η κρι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού» του οποί­ου «είναι ασφα­λώς επι­τα­κτι­κή και άμε­ση ανά­γκη η γεν­ναία αύξη­ση», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας στη συνέ­χεια ότι «παρά τις δια­κη­ρύ­ξεις σας για αύξη­ση του κατώ­τε­ρου μισθού, όσο παρα­μέ­νει στη θέση του όλο το αντερ­γα­τι­κό νομι­κό οπλο­στά­σιο της κατάρ­γη­σης των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων, της παν­σπερ­μί­ας των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, της μερι­κής ή εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­σης, ο μέσος εργα­τι­κός μισθός θα συμπιέ­ζε­ται συνε­χώς προς τα κάτω, θα μεγα­λώ­νει η ψαλί­δα ανά­με­σα στις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και στο εισό­δη­μά τους».

Ανέ­φε­ρε ακό­μα ότι η ακρί­βεια «δεν είναι έξω και μακριά από τη λει­τουρ­γία του ίδιου του συστήματος».

«Αν σήμε­ρα θέλου­με να μιλά­με για προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, αυτό σημαί­νει ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών, κατάρ­γη­ση αντι­λαϊ­κών φόρων, των έμμε­σων φόρων και μετα­κύ­λι­ση των φορο­λο­γι­κών βαρών στο μεγά­λο κεφά­λαιο, αύξη­ση των συντά­ξε­ων και μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων, με παράλ­λη­λη μετα­κύ­λι­σή τους στην μεγά­λη εργο­δο­σία, για να μπει φρέ­νο στις ανα­τι­μή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης και ουσια­στι­κή παρέμ­βα­ση κατά των δια­φό­ρων καρ­τέλ» τόνισε.

Είπε ότι παρά την κρι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για «ανι­κα­νό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης» εντού­τοις «το μεν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει ψηφί­σει το 70% των νομο­σχε­δί­ων σας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%».

«Ο πυρή­νας της πολι­τι­κής όλων σας είναι πώς θα δια­σφα­λι­στούν καλύ­τε­ροι όροι για την κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες διε­θνούς αντα­γω­νι­σμού και αστά­θειας που προ­κα­λεί­ται από τον φαύ­λο κύκλο μετα­ξύ καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και ανά­πτυ­ξης» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας: «η Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία έχει τη δυνα­τό­τη­τα να υλο­ποιεί τον πυρή­να αυτής της πολι­τι­κής με λιγό­τε­ρους κρα­δα­σμούς για το σύστη­μα και την εξου­σία του. Να του μπα­λώ­νει τρύ­πες, να το εξω­ρα­ΐ­ζει στα μάτια του λαϊ­κού παρά­γο­ντα, να του δίνει ανά­σες και να το παρα­δί­νει μετά στην “επά­ρα­το” για να συνε­χί­ζε­ται η ίδια αντι­λαϊ­κή πορεία».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην «μάσκα της προ­ό­δου» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η πρό­ο­δός σας είναι ταυ­τι­σμέ­νη με την καπι­τα­λι­στι­κή κερδοφορία».

«Πρό­ο­δος είναι να προ­χω­ράς μπρο­στά, να βελ­τιώ­νεις τη ζωή σου. Πρό­ο­δος είναι τα παι­διά σου να ζουν καλύ­τε­ρα από σένα, από τις προη­γού­με­νες γενιές» υπο­γράμ­μι­σε, τονί­ζο­ντας ότι «τέτοια πρό­τα­ση-σχέ­διο έχει το ΚΚΕ, το οποίο δίνει απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα τι πρέ­πει να γίνει και πώς μπο­ρού­με πραγ­μα­τι­κά να τα κατα­φέ­ρου­με για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανάγκες».

«Σε όλους τους απλούς ανθρώ­πους του μόχθου, της δου­λειάς, της ζωής, απευ­θυ­νό­μα­στε. Να σκε­φτούν πως η ζωή τους φέρ­νει μπρο­στά σε μια σημα­ντι­κή επι­λο­γή που ή δεν είχαν σκε­φτεί μέχρι τώρα ή μπο­ρεί και να είχαν απορ­ρί­ψει: Να συμπο­ρευ­τούν δηλα­δή με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώ­νες, στο κίνημα.

Να βάλουν οι ίδιοι μαζί με το ΚΚΕ την σφρα­γί­δα τους στις ερχό­με­νες εξε­λί­ξεις. Άλλη λύση σήμε­ρα δεν υπάρ­χει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Το επό­με­νο διά­στη­μα το “ΟΧΙ” του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντι­λαϊ­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, μπο­ρεί και πρέ­πει να γίνει πολύ πιο δυνα­τό, από τον ίδιο το λαό» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο