Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πυξίδα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της οικονομίας των λίγων

«Πριν από ένα χρό­νο, στις 7 Απρί­λη 2020, ανή­με­ρα της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Υγεί­ας, οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί με τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους έξω από τις πύλες των νοσο­κο­μεί­ων έσπα­γαν τη σιω­πή που θέλα­τε να επι­βάλ­λε­τε και διεκ­δι­κού­σαν μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας του λαού, ζητώ­ντας τα αυτο­νό­η­τα: μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών, νοση­λευ­τών, λοι­πών υγειο­νο­μι­κών, πλή­ρη επί­τα­ξη άνευ όρων κλι­νών, κλι­νι­κών, κρε­βα­τιών ΜΕΘ, εξο­πλι­σμού εργα­στη­ρί­ων και του προ­σω­πι­κού του ιδιω­τι­κού τομέα και έντα­ξη σε ένα κρα­τι­κό σχέ­διο για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας» είπε στη σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βου­λή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

«Ένα χρό­νο μετά, τα δημό­σια νοσο­κο­μεία, ιδιαί­τε­ρα στην Αττι­κή, έχουν μετα­βλη­θεί σε νοσο­κο­μεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμά­τες, δεκά­δες δια­σω­λη­νω­μέ­νοι βρί­σκο­νται εκτός ΜΕΘ με ό,τι μπο­ρεί να σημαί­νει αυτό για τη ζωή τους» προ­σέ­θε­σε. λέγο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση για ακό­μη μια φορά αρα­διά­ζει νού­με­ρα για να δεί­ξει ότι τα έχει πάει καλύ­τε­ρα από άλλες χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες του κόσμου. «Δεν μας αφο­ρά αυτή η μακά­βρια στα­τι­στι­κή, αυτές οι ανού­σιες συγκρί­σεις. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα μοντέ­λα σας κατέρ­ρευ­σαν σαν χάρ­τι­νοι πύρ­γοι, παντού ανα­δεί­χθη­κε η θλι­βε­ρή κατά­στα­ση των δημο­σί­ων συστη­μά­των Υγεί­ας, παντού ως προ­τε­ραιό­τη­τα των κυβερ­νή­σε­ων τέθη­κε η προ­στα­σία της κερ­δο­φο­ρί­ας μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων, παντού οι εργα­ζό­με­νοι αφέ­θη­καν απρο­στά­τευ­τοι στο έλε­ος της αρρώ­στιας και της κρί­σης και ο κατά­λο­γος δεν έχει τέλος» υπογράμμισε.

Σημεί­ω­σε ότι αυτές «οι χωρίς κανέ­να νόη­μα συγκρί­σεις το μόνο που προ­σφέ­ρουν, ίσως, είναι να συντη­ρούν μια δικομ­μα­τι­κή ανού­σια αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης και ΣΥΡΙΖΑ κυρί­ως με ασθμαί­νον το ΚΙΝΑΛ».

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε, επί­σης, ότι επί ένα χρό­νο οι επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης επι­βε­βαιώ­νουν πως κρι­τή­ριό της δεν είναι η ανά­γκη προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και συνο­λι­κά οι ανά­γκες του λαού, αλλά οι ανά­γκες της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, προ­σθέ­το­ντας πως «κάτω από αυτή την οπτι­κή μπο­ρεί να βρει κανείς τις απα­ντή­σεις στα αμεί­λι­κτα ερω­τή­μα­τα που τον βασα­νί­ζουν για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας από την κυβέρ­νη­ση, που δεν δια­φέ­ρει και πολύ από τη δια­χεί­ρι­ση άλλων αστι­κών κυβερνήσεων».

Τόνι­σε ότι οι ανά­γκες της οικο­νο­μί­ας είναι που επι­βάλ­λουν στην κυβέρ­νη­ση το στα­δια­κό άνοιγ­μα «και όχι για­τί την έπια­σε ο πόνος για το αν ο κόσμος έχει κου­ρα­στεί», προ­σθέ­το­ντας «ο κόσμος έχει κου­ρα­στεί, όχι όμως τόσο από τα μέτρα όσο από τις παλι­νω­δί­ες, τις αντι­φά­σεις, την υπο­κρι­σία της πολι­τι­κής σας».

Ανέ­φε­ρε ότι η εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού δεν στα­μά­τη­σε επει­δή η κυβέρ­νη­ση δεν πήρε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο στους βασι­κούς χώρους δια­σπο­ράς τους, στους μεγά­λους χώρους δου­λειάς και στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς. «Τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται, για­τί δεν υπάρ­χει οργα­νω­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κή ιχνη­λά­τη­ση των κρου­σμά­των. Τώρα προ­τεί­νε­τε την αυτο­διά­γνω­ση που το απο­τέ­λε­σμά της κιό­λας θα δηλώ­νε­ται εθε­λο­ντι­κά πάλι στα πλαί­σια της “περι­βό­η­της ατο­μι­κής ευθύ­νης”» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας προ­σθέ­το­ντας ότι τώρα η κυβέρ­νη­ση προ­ε­τοι­μά­ζει και το άνοιγ­μα του του­ρι­σμού, «με τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα- λάστι­χο, πρω­τό­κολ­λα κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στα μέτρα των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών, των μεγά­λων του­ρι­στι­κών επιχειρήσεων».

Ο γγ του ΚΚΕ εγκά­λε­σε την κυβέρ­νη­ση, για­τί «με δική της ευθύ­νη η ανά­γκη του μαζι­κού εμβο­λια­σμού έχει σκο­ντά­ψει στις δεσμεύ­σεις της ΕΕ, στα παζά­ρια και τους αντα­γω­νι­σμούς ανά­με­σα στους φαρ­μα­κευ­τι­κούς ομί­λους και τα διά­φο­ρα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη». «Με δεδο­μέ­νες τις καθυ­στε­ρή­σεις στους εμβο­λια­σμούς, ο μόνος τρό­πος για να αντι­με­τω­πι­στεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας είναι η θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, η επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερ­με­τά­δο­σης» υπογράμμισε.

Έθε­σε το ερώ­τη­μα, για­τί η κυβέρ­νη­ση δεν προ­χώ­ρη­σε σε επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και επι­σή­μα­νε ότι επει­δή τελευ­ταία τα περι­θώ­ρια στέ­νε­ψαν η κυβέρ­νη­ση άρχι­σε να μιλά για «ένα δήθεν Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, το οποίο όπως λέτε “περι­λαμ­βά­νει τα δημό­σια Νοσο­κο­μεία, τα ιδιω­τι­κά θερα­πευ­τή­ρια και τα στρα­τιω­τι­κά”». «Τα τσου­βα­λιά­ζε­τε όλα μαζί, κάτω από την ομπρέ­λα του “εθνι­κού”, για να βγά­λε­τε λάδι τον ιδιω­τι­κό τομέα, ο οποί­ος ακό­μα και τώρα που πεθαί­νει κόσμος εκτός ΜΕΘ, κάνει “χρυ­σές δου­λειές”» τόνισε.

Κατα­θέ­το­ντας στοι­χεία για παρα­πο­μπές ασθε­νών από το δημό­σιο σύστη­μα σε ιδιω­τι­κά νοσο­κο­μεία- είπε ότι πίσω από τα περί Εθνι­κού Συστή­μα­τος η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να κρύ­ψει πως «τα δημό­σια νοσο­κο­μεία έχουν γονα­τί­σει, ενώ τα μεγα­θή­ρια του ιδιω­τι­κού τομέα σάς νοι­κιά­ζουν κλί­νες με το αζη­μί­ω­το. Αυτό το αζη­μί­ω­το, μάλι­στα, το διπλα­σιά­σα­τε μέσα στην παν­δη­μία, με τρο­πο­λο­γία που ψηφίσατε».

«Πυξί­δα για όλες τις επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης όπως και όλων των κυβερ­νή­σε­ων πριν από αυτήν ήταν, είναι και θα είναι η υπη­ρέ­τη­ση της οικο­νο­μί­ας των λίγων, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών. Για αυτό ενο­χο­ποιεί­τε τους αρρώ­στους, κυνη­γά­τε τους δήθεν “ασυ­νεί­δη­τους»” πολί­τες, απο­θε­ώ­σα­τε την ατο­μι­κή ευθύ­νη, όπως κάνε­τε και τώρα με τα self test», είπε και προ­σέ­θε­σε: «Η αντι­με­τώ­πι­ση, όμως, της παν­δη­μί­ας δεν μπο­ρεί να γίνει χωρίς κρα­τι­κή επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατα­γρα­φή και επίβλεψη».

Τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση αξιο­ποί­η­σε την παν­δη­μία για να περά­σει αντερ­γα­τι­κά-αντι­λαϊ­κά μέτρα και για να ενι­σχύ­σει το οπλο­στά­σιο της κατα­στο­λής και του αυταρ­χι­σμού. «Τι περι­μέ­να­τε; Ότι εσείς θα ψηφί­ζε­τε αντερ­γα­τι­κούς νόμους και οι εργα­ζό­με­νοι θα σιω­πούν; Δεν θα αντι­δρούν, δεν θα κινη­το­ποιού­νται; Κι αυτή η καρα­μέ­λα με τις συγκε­ντρώ­σεις που δήθεν ευθύ­νο­νται για την αύξη­ση των κρου­σμά­των, έλιω­σε πια» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι «βολεύ­ει την κυβέρ­νη­ση να προ­σπερ­νά τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες στην δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, όμως τις συνέ­πειες τις πλη­ρώ­νουν και οι επαγγελματίες».

Χαρα­κτή­ρι­σε τα οικο­νο­μι­κά μέτρα στή­ρι­ξης περιο­ρι­σμέ­νης απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας για­τί είναι ορι­ζό­ντιου χαρα­κτή­ρα «σχε­δια­σμέ­να κυρί­ως να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τις ανά­γκες μεγα­λύ­τε­ρων ή πιο δυνα­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων» και για­τί «είναι μιας χρή­σης» αφού «μαζί με το τέλος των περιο­ρι­σμών την επό­με­νη μέρα αρχί­ζει ο Γολγοθάς».

Σημεί­ω­σε ότι την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση πρι­μο­δο­τεί με δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ τα σχέ­δια μιας χού­φτας επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ενώ ετοι­μά­ζε­ται να ράψει «και­νούρ­γιο κοστού­μι στο λαό που ακού­ει στο όνο­μα “Εθνι­κό Σχέ­διο Ανά­καμ­ψης”». «Το Ταμείο Ανά­καμ­ψης που θα χρη­μα­το­δο­τή­σει το σχέ­διο “Ελλά­δα 2.0” δεν είναι ούτε λεφτό­δε­ντρο, ούτε παγκά­ρι φιλό­πτω­χο. Και δεν δικαιού­ται κανείς να το παρου­σιά­ζει έτσι. Ούτε ο πρω­θυ­πουρ­γός, ούτε ο αρχη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, ούτε κανέ­νας από τους υπε­ρα­σπι­στές του. Πρό­κει­ται για Ταμείο Ανά­καμ­ψης που θα είναι η νέα αλυ­σί­δα για τους λαούς της Ευρώ­πης τα επό­με­να χρό­νια» τόνισε.

Επι­ση­μαί­νο­ντας, μετα­ξύ άλλων, πως «στους όρους για την κάθε φορά εκτα­μί­ευ­ση των ποσών είναι να ξανα­πλη­ρώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός με την υλο­ποί­η­ση νέων μέτρων από αυτά που έχουν ήδη συνα­πο­φα­σί­σει η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις» σχο­λί­α­σε «αντί Ελλά­δα 2.0 καλύ­τε­ρα να το πεί­τε Μνη­μό­νιο 5.0».

Είπε ακό­μα ότι «φορο­λο­γι­κό σύστη­μα φιλι­κό προς την ανά­πτυ­ξη, σημαί­νει νέες φορο­α­παλ­λα­γές και προ­νό­μια σε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και νέα φορο­λο­γι­κά βάρη σε μισθω­τούς και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους», καθώς και ότι «η ανά­πτυ­ξη και η κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου απαι­τούν, φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη» ενώ οι ‑του­λά­χι­στον επι­σφα­λείς- προ­βλέ­ψεις για 200.000 θέσεις εργα­σί­ας «δεν θα καλύ­ψουν παρά πολύ μικρό κομ­μά­τι της ανεργίας».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να βρει συναί­νε­ση στην αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και στα άλλα κόμ­μα­τα που χαι­ρέ­τη­σαν το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, αλλά «στο εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα θα βρει “κλει­στές πόρ­τες”», και τόνι­σε πως «ο λαός όντως έχει ανά­γκη από ρήξη με την στρα­τη­γι­κή του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, “ρήξη”, πρώ­τα και κύρια, με τη στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, της άρχου­σας τάξης και των κομ­μά­των που τους υπηρετούν».

«Το συμ­φέ­ρον του ελλη­νι­κού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, με επί­κε­ντρο τους δικούς του στό­χους για ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο