Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: στάχτη το παραμύθι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη συμβαδίζει με τις λαϊκές ανάγκες (VIDEO)

Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ

Έγι­νε στά­χτη και το παρα­μύ­θι ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη μπο­ρεί να συμ­βα­δί­ζει με τις λαϊ­κές ανά­γκες διό­τι έχει θεό κέρ­δος και όχι της ζωή και την περιου­σία του λαού υπο­γράμ­μι­σε στη δευ­τε­ρο­λο­γία του στην Βου­λή για τις πυρ­κα­γιές ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας που σχο­λιά­ζο­ντας τον καυ­γά Μητσο­τά­κη — Τσί­πρα έκα­νε λόγο για «κοκο­ρο­μα­χία», «λαϊ­κι­σμό», «υπο­κρι­σία» και για «επι­φα­νεια­κή κρι­τι­κή» και από τους δύο και πρό­σθε­σε ότι πετούν ο ένας στον άλλο το «μπα­λά­κι των ευθυ­νών» και ότι «δεί­χνουν το δέντρο και όχι το δάσος που κάηκε».

«Ο λαός μπο­ρεί να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα» τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας. Έκα­νε εκτε­νή ανα­φο­ρά στην παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού λέγο­ντας ότι είναι εγκλη­μα­τι­κή η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης που δεν έλα­βε ούτε ένα μέτρο προ­στα­σί­ας «έστω για δείγ­μα» στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς. Σημεί­ω­σε ότι ο Του­ρι­σμός άνοι­ξε με πρω­τό­κολ­λα των του­ρι­στι­κών ομί­λων και έφε­ρε το παρά­δειγ­μα της Κρή­της που όπως είπε «βρά­ζει». Έκα­νε λόγο για βρώ­μι­κα παι­χνί­δια σε βάρος του λαού σημειώ­νο­ντας ότι το εμβό­λιο είναι ανά­γκη και όπλο και πως η κυβέρ­νη­ση το χρη­σι­μο­ποιεί σαν μέσο διαί­ρε­σης, εκβια­σμών και επί­θε­σης στα εργα­τι­κά δικαιώματα.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι για τις πυρ­κα­γιές οι ευθύ­νες ρίχνο­νται στα ακραία φαι­νό­με­να και για την παν­δη­μία στο άγνω­στοι εχθρό και πρό­σθε­σε ότι δεν γίνο­νται έργα θωρά­κι­σης από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να ούτε λαμ­βά­νο­νται μέτρα πρό­λη­ψης και ενί­σχυ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας διό­τι κοστί­ζουν και δεν είναι αντα­πο­δο­τι­κά για το μεγά­λο κεφά­λαιο. Καλού­με το λαός και τη νεο­λαία να σκε­φτούν θαρ­ρα­λέα και απο­φα­σι­στι­κά να πάρουν τις απο­φά­σεις τους για αν μην παρα­γρα­φούν οι ευθύ­νες, υπο­γράμ­μι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

. ΚουτσούμπαςΕγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις ελλείψεις στην πυροπροστασίαΟλό­κλη­ρη η δευτερολογία:

«Και στην πρω­το­λο­γία σας και στη δευ­τε­ρο­λο­γία σας, στην τρι­το­λο­γία σας, κύριε Μητσο­τά­κη, δεν μας φωτί­σα­τε και πολύ. Αλλά κι εσείς κύριε Τσί­πρα “τα ίδια Παντε­λά­κη μου, τα ίδια Παντε­λή μου”… Λίγο κοκο­ρο­μα­χία ξανά, έντα­ση του λόγου, λίγο λαϊ­κι­σμός, λίγο παρελ­θόν, λίγο υπο­κρι­σία, μάλ­λον περισ­σή υπο­κρι­σία κι απ’ τους δυο σας. Να πετά­ει ο ένας το μπα­λά­κι των ευθυ­νών στον άλλο, να δεί­χνε­τε το δέντρο για να κρύ­ψε­τε όμως το δάσος και να καί­γε­ται έτσι το δάσος.

Ακό­μα όμως κι έτσι ήταν χρή­σι­μη η συζή­τη­ση, ακρι­βώς για­τί ο ελλη­νι­κός λαός πλέ­ον μπο­ρεί να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα. Και για την επι­φα­νεια­κή και πλή­ρως υπο­κρι­τι­κή δικαιο­λό­γη­ση της ασκού­με­νης πολι­τι­κής από τον κ. Μητσο­τά­κη και την κυβέρ­νη­σή του και τους αρμό­διους υπουρ­γούς συνο­λι­κά, το επι­τε­λι­κό κρά­τος που υπη­ρε­τεί, αλλά και για την επι­φα­νεια­κή κρι­τι­κή και αυτο­κρι­τι­κή που άσκη­σαν ο κ. Τσί­πρας, η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση αλλά και τα άλλα αστι­κά κόμματα.

Γι’ αυτό και στη δευ­τε­ρο­λο­γία το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να βάζει τα ζητή­μα­τα όσο μπο­ρεί στην ουσία τους εδώ μέσα και όχι έτσι ρηχά, επι­φα­νεια­κά, λαϊ­κί­ζο­ντας, όπως κάνουν τα άλλα αστι­κά κόμματα.

Όπως με τις φωτιές, έτσι και με την παν­δη­μία, που βρί­σκε­ται σε έξαρ­ση, απο­δει­κνύ­ε­ται με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή σας, που βάζει στη ζυγα­ριά του «κόστους — οφέ­λους» τα δικαιώ­μα­τα και τις ανά­γκες του λαού. Και στην περί­πτω­ση της παν­δη­μί­ας, ανα­φο­ρά στην οποία έκα­νε ο κύριος πρω­θυ­πουρ­γός στην δευ­τε­ρο­λο­γία του, απο­δεί­χθη­κε η εγκλη­μα­τι­κή απου­σία οποιασ­δή­πο­τε ουσια­στι­κής πρό­λη­ψης από το υπο­βαθ­μι­σμέ­νο ‑με τους νόμους όλων σας- δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Για τις πυρ­κα­γιές φταί­νε τα ακραία πρω­το­φα­νή φαι­νό­με­να, για την έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας ο «άγνω­στος εχθρός». που «ξεπερ­νά­ει» οποιον­δή­πο­τε κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό, οποιο­δή­πο­τε επι­τε­λι­κό κράτος.

Οι ευθύ­νες δεν κουκουλώνονται.

Απέ­να­ντι στα δίκαια αιτή­μα­τα συν­δι­κά­των και φορέ­ων για ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, για μέτρα προ­στα­σί­ας σε χώρους δου­λειάς, σχο­λεία, Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, η απά­ντη­σή σας είναι ότι αυτά κοστί­ζουν, ότι η οικο­νο­μία πιέ­ζε­ται, ότι τίπο­τα δεν είναι τζά­μπα και ότι χρή­μα δεν περισσεύει.

Τα ίδια λέτε και στις φυσι­κές κατα­στρο­φές, όπου ανα­γκαία μέσα και υπο­δο­μές αντι­πυ­ρι­κής, αντι­σει­σμι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, είναι εκτός σχε­δια­σμού, επει­δή δεν είναι αντα­πο­δο­τι­κά για το κεφάλαιο.

Αντί γι’ αυτά απο­θε­ώ­νε­τε την «ατο­μι­κή ευθύ­νη». Το ζού­με με την παν­δη­μία, το ζού­με και σε κάθε κατα­στρο­φή, όπου το «τρε­χά­τε να σωθεί­τε» είναι το βασι­κό «μέτρο» στη δια­χεί­ρι­ση μιας πυρ­κα­γιάς ή μιας πλημμύρας.

Πάνω στους χιλιά­δες νεκρούς της παν­δη­μί­ας και στους ακό­μα περισ­σό­τε­ρους απο­κλει­σμέ­νους από το σύστη­μα Υγεί­ας της μίας νόσου, εσείς βρή­κα­τε την ευκαι­ρία να τρέ­ξε­τε τα σχέ­διά σας για το «νέο ΕΣΥ», να κλεί­σε­τε νοσο­κο­μεία και κλι­νι­κές, κλι­μα­κώ­νο­ντας την πολι­τι­κή της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης που μας έφε­ρε έως εδώ.

Έχε­τε πάρει χαμπά­ρι ότι δεν βρι­σκό­μα­στε στο 1ο κύμα, αλλά βαθιά μέσα στο 4ο;

Μόνο να δει κανείς τα νού­με­ρα κατα­λα­βαί­νει. Και γι’ αυτό έχε­τε εσείς την ευθύ­νη, για­τί για μια ακό­μα φορά ο του­ρι­σμός άνοι­ξε με τα πρω­τό­κολ­λα των του­ρι­στι­κών ομί­λων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα η Κρή­τη, ένας από τους πιο δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, που βράζει.

Ούτε ένα μέτρο θωρά­κι­σης τους δημό­σιου συστή­μα­τος δεν ανα­κοι­νώ­σα­τε, ούτε ένα μέτρο προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, στα σχο­λεία. Ούτε ένα για δείγμα.

Αντί­θε­τα, επι­μέ­νε­τε να ρίχνε­τε τις ευθύ­νες σας στον λαό, παί­ζο­ντας ένα βρώ­μι­κο παι­χνί­δι εις βάρος του.

Το εμβό­λιο είναι ανά­γκη, δικαί­ω­μα και όπλο της επι­στή­μης και εσείς το μετα­τρέ­πε­τε σε μέσο διαί­ρε­σης των εργα­ζο­μέ­νων, εκβια­σμών, επί­θε­σης στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, αλλά και ευκαι­ρία για τους ιδιω­τι­κούς ομί­λους να αυξή­σουν την πελα­τεία τους κι ας λέτε ό,τι θέλε­τε εδώ μέσα.

Μάλι­στα, έχε­τε το θρά­σος να επι­κα­λεί­στε τον ανορ­θο­λο­γι­σμό, τον οποίο εσείς οι ίδιοι τρο­φο­δο­τεί­τε με τις παλι­νω­δί­ες σας, τη λει­ψή εμβο­λια­στι­κή εκστρα­τεία, την απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νης πλη­ρο­φό­ρη­σης, τη μετα­τρο­πή του εμβο­λί­ου σε μέσο συναλ­λα­γής, εξα­γο­ράς, την ανύ­παρ­κτη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Η ευθύ­νη είναι όλη δική σας…

Κυρί­ες και κύριοι,

Στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττι­κή, στην Ηλεία, στη Μεσ­ση­νία, στην Αρκα­δία και αλλού, δεν έγι­ναν στά­χτη μόνο δάση, σπί­τια, περιου­σί­ες, αλλά και το παρα­μύ­θι σας ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη μπο­ρεί να συμ­βα­δί­σει με τις πραγ­μα­τι­κές λαϊ­κές ανά­γκες, ότι το αστι­κό κρά­τος μπο­ρεί να υπη­ρε­τή­σει ταυ­τό­χρο­να τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και αυτά του λαού.

Οι «έκτα­κτες κατα­στά­σεις» και οι δια­δο­χι­κές κατα­στρο­φές για τον λαό, δυστυ­χώς γίνο­νται «κανο­νι­κό­τη­τα» στο σύστη­μά σας, που έχει για θεό του το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και όχι την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού.

Έτσι εξη­γεί­ται πχ για­τί, ενώ υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­πυ­ρι­κά και αντι­σει­σμι­κά έργα, για μέτρα πρό­λη­ψης, τα έργα αυτά δεν θεω­ρού­νται «επι­λέ­ξι­μα».

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα όσα προ­βλέ­πει ο Ευρω­παϊ­κός Μηχα­νι­σμός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Όπου, για την πρό­λη­ψη από φυσι­κές κατα­στρο­φές προ­βλέ­πει ότι «το μόνο κρι­τή­ριο είναι η οικο­νο­μι­κή απο­δο­τι­κό­τη­τα» και «οποια­δή­πο­τε ανά­λυ­ση κόστους — οφέ­λους επι­διώ­κει να εκτι­μή­σει την πιθα­νή μελ­λο­ντι­κή κατεύ­θυν­ση των ζημιών και να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί αυτό ως βάση για να προ­βλέ­πει το κατά πόσο αξί­ζει να μειω­θούν ή να απο­τρα­πούν εκεί­νες οι ζημιές ή αυτές (…)».


Στα διαχειριστικά λάθη περιόρισαν την κριτική τους Βελόπουλος και Βαρουφάκης


Με άλλα λόγια, απέ­να­ντι στις κατα­στρο­φές που απει­λούν τον λαό, το κρά­τος υπο­λο­γί­ζει κάθε φορά αν είναι οικο­νο­μι­κά πιο απο­δο­τι­κό «να προ­λά­βει το κακό» ή να ανα­λά­βει εκ των υστέ­ρων το κόστος των ζημιών.

Με την πολι­τι­κή σας θεω­ρεί­τε κόστος την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, γι’ αυτό ούτε θέλε­τε ούτε μπο­ρεί­τε να την προ­στα­τέ­ψε­τε. Έτσι εξη­γεί­ται όλο αυτό το αλα­λούμ, όλη αυτή η κατα­στρο­φή, όλη αυτή η ανικανότητα.

Γι’ αυτό και το κρά­τος σας δεί­χνει «γυμνό» όταν πρό­κει­ται να υπε­ρα­σπί­σει την ανθρώ­πι­νη ζωή, τις λαϊ­κές περιου­σί­ες, τα δάση, το περι­βάλ­λον. Απο­δει­κνύ­ε­ται «φτω­χό» όταν πρέ­πει να απο­ζη­μιώ­σει για τις καταστροφές.

Αντί­θε­τα, είναι πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νο όταν πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σει τον λαό και τις διεκ­δι­κή­σεις του. Τότε βρί­σκε­ται πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νο με σχέ­διο, μέσα και υπο­δο­μές. Γεμί­ζει τις αύρες με νερό, για να πέφτει άσκο­πα πάνω σε παι­διά και γυναι­κό­παι­δα που αγω­νί­ζο­νται και αφή­νει άδεια τα βυτία και τα οχή­μα­τα για να τα έχει έτοι­μα και σε επάρ­κεια για την ώρα της φωτιάς που χρειάζονται.

Το κρά­τος που έχε­τε δημιουρ­γή­σει, απο­δει­κνύ­ε­ται «ικα­νό» και «σύγ­χρο­νο» στην αφαί­ρε­ση εργα­τι­κών — λαϊ­κών δικαιω­μά­των, στη φορο­λη­στεία, στη βία και την καταστολή.

Σας καλού­με να υιο­θε­τή­σε­τε τις ρεα­λι­στι­κές προ­τά­σεις του ΚΚΕ, τις προ­τά­σεις των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων, των κατοί­κων, που ξέρουν πολύ καλύ­τε­ρα απ’ όλους τι χρειά­ζε­ται και τι πρέ­πει να γίνει στον τόπο τους.

Καλού­με, κυρί­ως, τον ελλη­νι­κό λαό, την ελλη­νι­κή νεο­λαία, να σκε­φτεί θαρ­ρα­λέα και απο­φα­σι­στι­κά και να πάρει τις απο­φά­σεις του. Για να μην παρα­γρα­φούν τα δια­χρο­νι­κά εγκλή­μα­τα κατά του δάσους, του φυσι­κού πλού­του, της ζωής των συναν­θρώ­πων μας, της περιου­σί­ας τους από τους κόπους μιας ζωής.

Θα είμα­στε εδώ παρό­ντες, για να σας ελέγ­χου­με, να διεκ­δι­κού­με, να πιέ­ζου­με, να απαι­τού­με, μαζί με τη συλ­λο­γι­κή αγω­νι­στι­κή δρά­ση του ελλη­νι­κού λαού και της ελλη­νι­κής νεο­λαί­ας σε όλη τη χώρα.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο