Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας στα «Νέα»: Συγκλονιστικές οι εικόνες στη Γαλλία, βλέπεις την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης

Σε δήλω­σή στην εφη­με­ρί­δα «ΤΑ ΝΕΑ Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σημειώ­νει:

«Βρι­σκό­μα­στε στο Παρί­σι μετα­φέ­ρο­ντας την αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ, των εργα­ζο­μέ­νων της χώρας μας στην εργα­τι­κή τάξη, το λαό και τη νεο­λαία της Γαλ­λί­ας που δίνουν εδώ και εβδο­μά­δες έναν εμβλη­μα­τι­κό αγώ­να ενά­ντια στη συντα­ξιο­δο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης Μακρόν.

Ανά­με­σά τους και οι Έλλη­νες μετα­νά­στες που ζουν στη Γαλ­λία, εργα­ζό­με­νοι και φοι­τη­τές, που βλέ­πουν από πρώ­το χέρι ότι τα προ­βλή­μα­τα είναι κοι­νά και η πολι­τι­κή υπέρ του κεφα­λαί­ου δεν αφή­νει κανέ­να λαό απέ­ξω. Στο βωμό αυτής της πολι­τι­κής θυσιά­ζο­νται κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα, εργα­σια­κές σχέ­σεις, ακό­μη κι ανθρώ­πι­νες ζωές, όπως συνέ­βη στη χώρα μας με την πρό­σφα­τη τρα­γω­δία στα Τέμπη.

Σε μια επο­χή που η τερά­στια άνο­δος της παρα­γω­γι­κό­τη­τας επι­τρέ­πει να δου­λεύ­ου­με όλο και λιγό­τε­ρο, η μεταρ­ρύθ­μι­ση Μακρόν προ­βλέ­πει δου­λειά μέχρι τα 64 με 43 χρό­νια εργα­σί­ας, που στην πρά­ξη σημαί­νει δου­λειά μέχρι τα γερά­μα­τα, πολύ πάνω κι από αυτά τα 64. Στην Ελλά­δα είχα­με τον αντί­στοι­χο νόμο, που ψήφι­σε το 2016 η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέ­χεια των προη­γού­με­νων και ενί­σχυ­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, για δου­λειά μέχρι τα 67 με 40 χρό­νια εργα­σί­ας, ενα­ντί­ον του οποί­ου υπήρ­χαν και στη χώρα μας τότε πολύ μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις. Πρό­κει­ται για τους αντια­σφα­λι­στι­κούς νόμους που προ­ω­θού­νται με βάση τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ σ’ όλα τα κράτη-μέλη.

Στη Γαλ­λία καταρ­ρέ­ει με πάτα­γο η επι­ζή­μια λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού” που έγι­νε σημαία αλλε­πάλ­λη­λων αντι­λαϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων σε αυτή τη χώρα, για να εγκλω­βί­σει και εργα­τι­κές-λαϊ­κές δυνά­μεις. Δεν ξεχνά­με ότι πριν μόλις 11 μήνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πανη­γύ­ρι­ζαν στη χώρα μας για τη νίκη του “κεντρώ­ου”, του “μεταρ­ρυθ­μι­στή”, του “προ­ο­δευ­τι­κού” Μακρόν, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τη “νίκη της δημο­κρα­τί­ας ένα­ντι της ακρο­δε­ξιάς”. Η κυβέρ­νη­ση Μακρόν απέ­δει­ξε ότι κανέ­ναν ενδοια­σμό δεν έχει να απα­γο­ρεύ­σει συγκε­ντρώ­σεις, να κατα­στέλ­λει άγρια δια­δη­λω­τές, να αξιο­ποιεί όλο το αντι­δρα­στι­κό θεσμι­κό οπλο­στά­σιο για να νομο­θε­τή­σει κόντρα στη λαϊ­κή θέλη­ση. Αυτή η πολι­τι­κή είναι που ρίχνει νερό στο μύλο της ακρο­δε­ξιάς, όπως πολ­λές φορές έχει τονί­σει το ΚΚΕ.

Είναι διδα­κτι­κές αυτές οι μέρες στη Γαλ­λία. Όπου και αν κοι­τά­ξει κανείς, βλέ­πει την αστεί­ρευ­τη δύνα­μη που έχει η εργα­τι­κή τάξη. Όταν στα­μα­τά να δου­λεύ­ει, δεν κινεί­ται τίπο­τα. Όταν οι εργά­τες και οι εργά­τριες στα διυ­λι­στή­ρια και σε άλλους χώρους δου­λειάς πιά­νο­νται χέρι με χέρι και προ­χω­ρούν, οι πάνο­πλοι αστυ­νο­μι­κοί κάνουν πίσω. Οι εικό­νες είναι συγκλο­νι­στι­κές. Όταν ξεχύ­νο­νται στους δρό­μους και βαδί­ζουν προς τη Βαστί­λη τρα­γου­δώ­ντας τη “Διε­θνή”, το Παρί­σι ζωντα­νεύ­ει και θυμά­ται. Όταν το απο­φα­σί­σουν, με ένα πανί­σχυ­ρο κι ανα­γεν­νη­μέ­νο εργα­τι­κό και κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα, θα φέρουν τα πάνω-κάτω. Είμα­στε στο πλευ­ρό τους!».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο