Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Στην Ανάφη με σεμνότητα και περηφάνια τιμούμε τους συντρόφους μας που στάθηκαν βράχοι αντοχής και αυτοθυσίας

«Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ, στην Ανά­φη, το νησί που σε επο­χές σκο­τει­νές, σε μέρες μαύ­ρες για τον τόπο και τον λαό μας, φωτί­στη­κε από το μεγα­λείο της θυσί­ας των συντρό­φων μας» τόνι­σε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην εκδή­λω­ση της ΚΕ του κόμ­μα­τος για την απο­κά­λυ­ψη Μνη­μεί­ου στην Ανάφη.

«Για πολ­λές δεκα­ε­τί­ες, οι εξο­ρί­ες και οι φυλα­κές, απο­τέ­λε­σαν τα βασι­κά όπλα της κυρί­αρ­χης τάξης στην Ελλάδα.

Είτε με βασι­λιά, είτε χωρίς, είτε με κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία, είτε με δικτα­το­ρι­κή κυβέρ­νη­ση, τόσο επί Βενι­ζέ­λου και Τσαλ­δά­ρη, όσο και επί Μετα­ξά, ο ταξι­κός χαρα­κτή­ρας της εξου­σί­ας παρέ­μει­νε αναλλοίωτος.

Ο αντι­κο­μου­νι­σμός, το ταξι­κό μίσος ενά­ντια στο εργα­τι­κό κίνη­μα, υπήρ­ξε η κοι­νή συνι­στα­μέ­νη όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων» επισήμανε.

Κατα­θέ­το­ντας ιστο­ρι­κές μαρ­τυ­ρί­ες για την στά­ση των κομ­μου­νι­στριών και κομ­μου­νι­στών εξο­ρί­στων, από το 1925 όταν «η Ανά­φη δέχτη­κε τον πρώ­το κομ­μου­νι­στή με την επι­κρά­τη­ση της δικτα­το­ρί­ας του Πάγκα­λου» και τις επό­με­νες δεκα­ε­τί­ες, τις συλ­λο­γι­κές πρω­το­βου­λί­ες τους, τους αγώ­νες που έδω­σαν στην εξο­ρία και τις μεγά­λες θυσί­ες τους υπο­γράμ­μι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι «το φως που ανα­φαί­νε­ται και δια­τη­ρεί­ται αναλ­λοί­ω­το μέχρι σήμε­ρα είναι η Ανά­φη του Γλη­νού, της Ηλέ­κτρας, του Νικο­λαϊ­δη, της Σκο­δι­δά­κη, του Βασά­λου, του Σιά­ντου, του Σβώ­λου, του Θέου, του Λάσκα­ρη, του Πορ­φυ­ρο­γέ­νη, του Βέρβερη».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι σήμε­ρα οι εξε­λί­ξεις «σημα­δεύ­ο­νται από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, που συνε­χί­ζε­ται εδώ και σχε­δόν τέσ­σε­ρις μήνες στην Ουκρα­νία ανά­με­σα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία. Οι αιτί­ες του βρί­σκο­νται στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό, στην ανα­μέ­τρη­ση των αστι­κών τάξεων».

«Και στις δύο πλευ­ρές υπε­ρι­σχύ­ουν οι σχε­δια­σμοί κατά των λαών, της ακό­μη βαθύ­τε­ρης εκμε­τάλ­λευ­σής τους» είπε.

«Η ελλη­νι­κή συμ­με­το­χή και εμπλο­κή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία στο πλευ­ρό των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, έχει απο­γειω­θεί μετά και την απο­στο­λή τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Αυτή η πολύ σοβα­ρή εξέ­λι­ξη, τη στιγ­μή μάλι­στα που γίνο­νται ακό­μη πιο εμφα­νείς οι κίν­δυ­νοι τέτοιων επι­λο­γών, αφο­ρά, ακό­μα και την ίδια την άμυ­να της χώρας.

Ο αγώ­νας για την απε­μπλο­κή της χώρας μας από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, συνο­λι­κά από τους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, απο­κτά κρί­σι­μη σημα­σία και για έναν επι­πλέ­ον λόγο, για­τί στοι­χείο της εμπλο­κής αυτής είναι και οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις» υπογράμμισε.

Ανέ­φε­ρε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «κάνουν πλά­τες» στις προ­κλή­σεις της Τουρ­κί­ας, η οποία φτά­νει να αμφι­σβη­τεί την κυριαρ­χία των ελλη­νι­κών νησιών, εδώ στο Αιγαίο.

«Απο­δει­κνύ­ε­ται, για μια ακό­μη φορά, ότι ο ρόλος του «σημαιο­φό­ρου» στα σχέ­δια των ΗΠΑ και της ΕΕ — που έχει ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως προη­γού­με­να αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτός αφο­ρά την εμπλο­κή στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, είτε τις κυρώ­σεις προς τη Ρωσία και το Ιράν, είτε αλλά μέτω­πα, φέρ­νει μεγά­λους κιν­δύ­νους και κοστί­ζει τελι­κά πολύ ακρι­βά για τον ελλη­νι­κό λαό.

Όλες οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν πως οι αστι­κές τάξεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας, δύο ΝΑΤΟϊ­κών κρα­τών, εντεί­νουν τον αντα­γω­νι­σμό τους, με μεγά­λους κιν­δύ­νους για τους δύο λαούς.

Σ’ αυτές τις συν­θή­κες, το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρ­κί­ας, έχου­με τοπο­θε­τη­θεί για τις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή μας, έχου­με ενα­ντιω­θεί σε κάθε προ­σπά­θεια αλλα­γής των συνό­ρων και των συν­θη­κών που τα έχουν καθο­ρί­σει, παλεύ­ου­με και προ­τάσ­σου­με τη φιλία των λαών» επισήμανε.

Ανα­φέ­ρο­ντας ότι η ανά­δει­ξη του ιμπε­ρια­λι­στι­κού χαρα­κτή­ρα της σύγκρου­σης και από τις δύο πλευ­ρές, είναι πολύ σημα­ντι­κό ζήτη­μα για τον προ­σα­να­το­λι­σμό της πάλης των λαών υπο­γράμ­μι­σε ότι «σε αυτές τις συν­θή­κες έχει πολύ μεγά­λη σημα­σία η θέση ότι δεν τασ­σό­μα­στε με το μέρος κανε­νός στρα­το­πέ­δου καπι­τα­λι­στών στον πόλε­μο, ότι συγκρουό­μα­στε με τις αστι­κές τάξεις και είμα­στε με την πάλη των λαών με κατεύ­θυν­ση, τόσο την απε­μπλο­κή των χωρών μας από τον πόλε­μο αλλά και για την ενί­σχυ­ση της πάλης στην κατεύ­θυν­ση της εξά­λει­ψης των αιτιών του πολέ­μου, για την ανα­τρο­πή του συστή­μα­τος, του καπι­τα­λι­σμού που τον γεννά.

Αυτή είναι η σωστή πλευ­ρά της ιστορίας».

Είπε ότι παρά τον σημε­ρι­νό αρνη­τι­κό διε­θνή συσχε­τι­σμό δύνα­μης «ο ίδιος ο πόλε­μος, η οικο­νο­μι­κή κρί­ση, η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και εξάρ­τη­ση, η επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση, είναι μεγά­λα γεγο­νό­τα, που μέσα τους φέρ­νουν το σπέρ­μα των ανα­κα­τα­τά­ξε­ων και των αλλα­γών στον συσχε­τι­σμό δύναμης.

Κάθε μεγά­λη κρί­ση και κατα­στρο­φή απο­κα­λύ­πτει πιο ωμά, πιο καθα­ρά τα μεγά­λα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Αυτό που σήμε­ρα φαί­νε­ται κυρί­αρ­χο, αύριο μπο­ρεί να αλλά­ξει ραγδαία».

«Και στη χώρα μας η ιστο­ρία διδά­σκει πως οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός μας, έχουν απο­δεί­ξει πως μπο­ρούν να μεγα­λουρ­γή­σουν, ακρι­βώς σε κάτι τέτοιες δύσκο­λες και κρί­σι­μες στιγ­μές, που όλα έμοια­ζαν χαμέ­να, που οι δυνά­μεις ήταν ελά­χι­στες» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, ανα­φέ­ρο­ντας, μετα­ξύ άλλων ότι:

«Η ιστο­ρι­κή πεί­ρα διδά­σκει ότι είναι ανα­γκαίο να προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε καθη­με­ρι­νά για περιό­δους, που θα ωρι­μά­ζει αυτό που απο­τυ­πώ­νε­ται και στην Από­φα­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ για τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία: «Το ζήτη­μα είναι πολι­τι­κό, απαι­τεί στρο­φή στις συνει­δή­σεις των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων, για να δυνα­μώ­σει η πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις διά­φο­ρες ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό πραγ­μα­τι­κά στο τιμό­νι της εξουσίας».

Η προ­ε­τοι­μα­σία αυτή σήμε­ρα περ­νά­ει μέσα από την ολό­πλευ­ρη συμ­βο­λή μας στην οργά­νω­ση της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης ενά­ντια στην εμπλο­κή και τις επι­πτώ­σεις από τον πόλε­μο, για να στα­θούν οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός στο δικό τους μετε­ρί­ζι, να μη δια­λέ­ξουν την πλευ­ρά της αστι­κής τάξης.

Ταυ­τό­χρο­να, όμως, συμ­βάλ­λου­με, ώστε και οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός, να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για έναν μεγα­λύ­τε­ρο δίκαιο αγώ­να, για τη δικιά τους μάχη, για τον δικό τους «πόλε­μο» ενά­ντια στις αιτί­ες που γεν­νούν τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, τη βαρ­βα­ρό­τη­τα για τους λαούς.

Τον αγώ­να για την ανα­τρο­πή αυτού του σάπιου συστή­μα­τος. Τον αγώ­να που ανοί­γει τον δρό­μο για να πάρουν οι εργα­ζό­με­νοι την εξου­σία, να οικο­δο­μή­σουν το σύγ­χρο­νο, το νέο, το ανα­γκαίο, τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό».

Μίλη­σε για τα ελπι­δο­φό­ρα μηνύ­μα­τα από τους εργα­τι­κούς κλά­δους και τις φοι­τη­τι­κές εκλο­γές και πρό­σθε­σε: «Μέσα στο κίνη­μα, στους αγώ­νες, μπο­ρεί ο καθέ­νας και η καθε­μιά να δει ότι μια επι­λο­γή έχει: Καμιά εμπι­στο­σύ­νη στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, καμιά προσ­δο­κία από το ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ. Εμπι­στο­σύ­νη στη δύνα­μη του οργα­νω­μέ­νου αγώ­να, στη συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, για να δυνα­μώ­σει η ελπί­δα, η προ­ο­πτι­κή για το λαό».

«Πάνω σε αυτό το νησί του Αιγαί­ου τιμού­με τους εκα­το­ντά­δες πρω­το­πό­ρους αγω­νι­στές του λαού μας, στην πλειο­ψη­φία τους μέλη, στε­λέ­χη και οπα­δοί του ΚΚΕ. Στο βρά­χο της Ανά­φης, στά­θη­καν βρά­χοι αντο­χής και αυτοθυσίας.

Στο βρά­χο της Ανά­φης, στε­κό­μα­στε με σεμνό­τη­τα και περη­φά­νια μπρο­στά στο μνη­μείο, με το οποίο η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή τιμά τη μνή­μη τους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο μνη­μείο είπε ότι «το γλυ­πτό είναι εντέ­λει μια εικο­νο­ποι­η­μέ­νη ανα­φο­ρά του συν­θή­μα­τος «…σπά­με τις αλυ­σί­δες», εκφρά­ζο­ντας την ευγέ­νεια, τη δύνα­μη και την αλύ­γι­στη στά­ση των εξό­ρι­στων, δίνο­ντας παράλ­λη­λα ένα «επι­κό», δια­χρο­νι­κά δυνα­μι­κό και ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα …», όπως ανα­φέ­ρει ο σπου­δαί­ος γλύ­πτης και δημιουρ­γός του έργου, Αντώ­νης Μυρωδιάς».

Ευχα­ρί­στη­σε τον Αντώ­νη Μυρω­διά, όλους όσους συνέ­βα­λαν στην περά­τω­ση του μνη­μεί­ου, τον δήμαρ­χο Ιάκω­βο Ρού­σο για την ολό­πλευ­ρη βοή­θειά του και όλους τους κατοί­κους του νησιού που αγκά­λια­σαν και στή­ρι­ξαν αυτήν την προσπάθεια.

«Οι θυσί­ες και τα έργα των συντρό­φων μας, είναι η δική μας κλη­ρο­νο­μιά, η δια­θή­κη τους προς όλους μας, που ποτέ δεν ανοί­χτη­κε… για­τί αυτοί δεν πέθα­ναν ποτέ.

Η Ανά­φη του φωτός, της φωτιάς που καί­ει ακόμα.

Δανεί­ζο­μαι τους στό­χους των Υπεραστικών:

«Εμείς. Θα γίνου­με φωτιά μέσα στον πάγο.

Εμείς. Θα σπά­σου­με του ανή­φο­ρου το αδράχτι.

Εμείς. Κρα­τώ­ντας πάλι κόκ­κι­νες σημαίες.

Εμείς. Με ανά­σα των νεκρών μας τους αγώ­νες» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο