Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

«Τιμά­με την 19η Μαΐ­ου, ημέ­ρα μνή­μης της Ποντια­κής Γενο­κτο­νί­ας, στη­ρί­ζο­ντας τη δίκαιη διεκ­δί­κη­ση των ποντια­κών οργα­νώ­σε­ων και συλ­λό­γων για τη διε­θνή ανα­γνώ­ρι­ση της Γενο­κτο­νί­ας του Ποντια­κού Ελλη­νι­σμού. Στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να για την ανά­δει­ξη και τη στή­ρι­ξη από το ελλη­νι­κό κρά­τος της πολι­τι­στι­κής και πνευ­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας των Ποντί­ων όλων των γενε­ών, μακριά από τις διά­φο­ρες αντι­δρα­στι­κές εθνι­κι­στι­κές ρητο­ρι­κές μίσους. Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των χιλιά­δων ομο­γε­νών, οι οποί­οι εγκα­τα­στά­θη­καν στην πατρί­δα μας ύστε­ρα από τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και συνε­χί­ζουν μετά από τόσα χρό­νια να αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα απο­κα­τά­στα­σης». Αυτό τονί­ζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στον χαι­ρε­τι­σμό του στο Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ποντια­κού Ελλη­νι­σμού στις 13 Μαΐ­ου, για την 19η Μαΐ­ου, ημέ­ρα μνή­μης της Ποντια­κής Γενοκτονίας.

«Είμα­στε επι­φυ­λα­κτι­κοί απέ­να­ντι στις ηγε­τι­κές δυνά­μεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευ­ταίο διά­στη­μα έχουν επι­κε­ντρώ­σει στα μεγά­λα ιστο­ρι­κά θέμα­τα, της σφα­γής των Αρμε­νί­ων. Πολύ φοβό­μα­στε πως μόλις λύσουν τις προ­σω­ρι­νές δια­φο­ρές τους με την Τουρ­κία, θα ξεχά­σουν τη σφα­γή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγά­λα εγκλή­μα­τα κατά των λαών. Γι’ αυτό νιώ­θου­με την ανά­γκη να υπεν­θυ­μί­σου­με ορι­σμέ­να ιστο­ρι­κά δεδο­μέ­να που παρα­μέ­νουν επί­και­ρα» επι­ση­μαί­νει ο κ. Κου­τσού­μπας και σημειώνει:

«Ο ποντια­κός Ελλη­νι­σμός γνώ­ρι­σε τις συνέ­πειες της δια­μόρ­φω­σης των εθνι­κών αστι­κών κρα­τών, των νότιων Σλά­βων, των Αρμε­νί­ων, των Αρά­βων, των Τούρ­κων, σε συν­θή­κες ιστο­ρι­κής απο­σύν­θε­σης της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας, που γινό­ταν κάτω από την άμε­ση παρέμ­βα­ση των ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών της Ευρώ­πης. Οι συνέ­πειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγ­μα­τα, τους διωγ­μούς, τους σήκω­σαν οι άνθρω­ποι του λαού. Οι ξερι­ζω­μέ­νοι Πόντιοι δεν είχαν απέ­να­ντί τους μόνο την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη. Απέ­να­ντί τους είχαν και την ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη, που χρη­σι­μο­ποί­η­σε τους πλη­θυ­σμούς του Πόντου ως χαρ­τί πίε­σης για να βγει κερ­δι­σμέ­νη στην αντι­πα­ρά­θε­σή της με την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας. Αλλά και κατά την εγκα­τά­στα­σή τους στην Ελλά­δα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ως φτη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη και ζήσα­νε σε συν­θή­κες που δεν δια­φέ­ρουν από αυτές που ζουν σήμε­ρα οι πρό­σφυ­γες και ξεριζωμένοι».

«Σήμε­ρα, 102 χρό­νια μετά, η μεγα­λύ­τε­ρη τιμή για τη Μνή­μη, την Ιστο­ρία του ποντια­κού λαού είναι ο αγώ­νας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζη­σε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαι­τεί­ται να δυνα­μώ­σει η πάλη για να απε­μπλα­κεί η χώρα μας από τους επι­κίν­δυ­νους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιο­χή, για να κλεί­σουν όλες οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις που καθι­στούν τη χώρα μας μαγνή­τη επι­θέ­σε­ων. Να μπει στο στό­χα­στρο του λαού μας το βάρ­βα­ρο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, των πολέ­μων και της προ­σφυ­γιάς», κατα­λή­γει στον χαι­ρε­τι­σμό του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο