Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Στις εκλογές αυτό που κρίνεται είναι πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ

Κάλε­σμα στή­ρι­ξης στο ΚΚΕ στις εθνι­κές εκλο­γές έστει­λε από τη Λάρι­σα ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμ­μα­τος Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας σε προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση στην κεντρι­κή πλα­τεία της πόλης.

Ο κ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε πως «στις εκλο­γές της 7ης του Ιού­λη, αυτό που κρί­νε­ται είναι πόσο πιο δυνα­τό θα είναι το ΚΚΕ, για­τί αυτή θα είναι η δύνα­μη του λαού, την επό­με­νη μέρα», υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «ανε­ξάρ­τη­τα από τις δια­κη­ρύ­ξεις, τις όποιες δια­φο­ρές στα προ­γράμ­μα­τα, η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση θα πιά­σει το αντι­λαϊ­κό νήμα από κει που το άφη­σε η προη­γού­με­νη, για να συνε­χί­σει στον ίδιο δρό­μο που τσα­κί­ζει την εργα­τι­κή τάξη, τον λαό για τα κέρ­δη των λίγων».

Μετα­ξύ άλλων ο κ. Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας για τα άλλα κόμ­μα­τα είπε ότι «ετοι­μά­ζουν μια επό­με­νη μέρα για τον λαό, που θα είναι λίγο πολύ ίδια με την προη­γού­με­νη» και επι­τέ­θη­κε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ λέγο­ντας πως «κοι­νός βέβαια παρο­νο­μα­στής είναι η υπε­ρά­σπι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας και ανταγωνιστικότητας».

«Στα κυβερ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρ­χουν οι εφαρ­μο­στι­κοί νόμοι των 3 μνη­μο­νί­ων που θα συνε­χί­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται, τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας και οι μηχα­νι­σμοί επο­πτεί­ας της ΕΕ που ισχύ­ουν για όλα τα κρά­τη-μέλη της, τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα μέχρι το 2060, οι απαι­τή­σεις του κεφα­λαί­ου όπως αυτές του Συν­δέ­σμου Ελλή­νων Βιο­μη­χά­νων, που βαφτί­ζο­νται “ανα­διαρ­θρώ­σεις”, οι επι­κίν­δυ­νες δεσμεύ­σεις της χώρας σε ΝΑΤΟ — ΕΕ» σημεί­ω­σε ο γ.γ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κου­τσού­μπας κατη­γό­ρη­σε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επι­διώ­κει να εγκα­τα­στα­θεί στην πλατ­φόρ­μα της αμαρ­τω­λής παλιάς και νέας Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας του ΠΑΣΟΚ» υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «κρού­ει ξανά τον “μπα­μπού­λα της Δεξιάς” και άλλα τέτοια, για να εγκλω­βί­σει ξανά αρι­στε­ρούς προ­ο­δευ­τι­κούς ανθρώπους».

Μιλώ­ντας για τους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ αλλά και τις την τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ είπε πως «η αντι­με­τώ­πι­ση της τούρ­κι­κης προ­κλη­τι­κό­τη­τας και επι­θε­τι­κό­τη­τας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, δεν γίνε­ται με συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ, των Αμε­ρι­κά­νων, ούτε με τη μοι­ρα­σιά της ενερ­γεια­κής πίτας μέσα σ’ αυτούς τους οξυμ­μέ­νους αντα­γω­νι­σμούς, τις αντι­θέ­σεις μεγά­λων ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών δυνά­με­ων, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και οι άλλες δυνά­μεις που συγκρού­ο­νται σε αυτή την περιοχή».

Ο κ. Κου­τσού­μπας επι­τέ­θη­κε και στη Ν.Δ υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως μιας ενδε­χό­με­νη κυβέρ­νη­ση Νέας Δημο­κρα­τί­ας «θα είναι μια “δεξιά”, αστι­κή, νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κυβέρ­νη­ση» ενώ κατη­γό­ρη­σε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα στη ΝΔ «να εμφα­νί­ζε­ται ως δικαιω­μέ­νη για το αντι­λαϊ­κό παρελ­θόν της».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρ­νη­σή του είναι αυτός που έχει στρώ­σει τα κόκ­κι­να χαλιά με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του στη ΝΔ. Και δεν είναι υπερ­βο­λή να πού­με, πως η ΝΔ πρέ­πει να πει κι ευχα­ρι­στώ στον ΣΥΡΙΖΑ, για­τί όχι μόνο ξέπλυ­νε την πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ών της αλλά έτρε­ξε να υλο­ποι­ή­σει όλη τη βρώ­μι­κη δου­λειά που εκεί­νη δεν πρό­λα­βε» είπε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας για το δίλημ­μα των εκλο­γών είπε πως «αντί ο λαός να παί­ζει τη ζωή του κορώ­να — γράμ­μα­τα, στις εκλο­γές μπο­ρεί να κάνει μια σίγου­ρη επι­λο­γή για τη ζωή του και να ψηφί­σει το ΚΚΕ» προ­σθέ­το­ντας πως «το ΚΚΕ θα είναι, όπως και ήταν, απέ­να­ντι σε κάθε αντι­λαϊ­κή κυβέρνηση».

Μετα­ξύ άλλων ο γ.γ του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε στις πρω­το­βου­λί­ες του κόμ­μα­τός του στη Βου­λή το προη­γού­με­νο διά­στη­μα με την κατά­θε­ση τρο­πο­λο­γιών και προ­τά­σε­ων νόμων, λέγο­ντας πως «η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε συνο­λι­κά έξι προ­τά­σεις νόμου και δεκά­δες τρο­πο­λο­γί­ες για την πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, των αγρο­τών, των νέων, των γυναι­κών, των συντα­ξιού­χων, για την ανα­πλή­ρω­ση των απω­λειών που είχαν αυτά τα χρό­νια, για την επί­λυ­ση κρί­σι­μων λαϊ­κών προβλημάτων».

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι στις εκλο­γές «ο λαός θα πρέ­πει να δώσει δύνα­μη στο ΚΚΕ για να βαδί­σει πιο απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο της διεκ­δί­κη­σης, μέσα και έξω από τη βουλή».

Ανα­φο­ρι­κά με τις προ­τά­σεις του κόμ­μα­τος το επό­με­νο διά­στη­μα, ο γγ του ΚΚΕ, υπο­στή­ρι­ξε ότι το ΚΚΕ «θα διεκ­δι­κή­σει πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων και επί­λυ­ση κρί­σι­μων λαϊ­κών προβλημάτων».

Όπως εξή­γη­σε το ΚΚΕ θα διεκδικήσει:

  • Αυξή­σεις στους μισθούς, στις συντά­ξεις, επα­να­φο­ρά των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού στα 751 ευρώ, για στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώματα.
  • Κατάρ­γη­ση των ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέσεων.
  • Προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στις δομές της δημό­σιας υγεί­ας, της παι­δεί­ας, στους Οργα­νι­σμούς Τοπι­κής Διοίκησης.
  • Κατάρ­γη­ση όλων των νόμων που απε­λευ­θε­ρώ­νουν τις απο­λύ­σεις, καταρ­γούν την κυρια­κά­τι­κη αργία, απε­λευ­θε­ρώ­νουν το ωράριο.
  • Δημό­σια καθο­λι­κή υπο­χρε­ω­τι­κή κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, κανέ­νας εργα­ζό­με­νος ανασφάλιστος.
  • Επα­να­φο­ρά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Συντα­ξιο­δό­τη­ση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες,
  • Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ. Πάγω­μα των χρε­ών για όλο το διά­στη­μα της ανεργίας.
  • Απα­γό­ρευ­ση πλει­στη­ρια­σμού κύριας κατοι­κί­ας για χρέη έως 200.000 ευρώ.
  • Επα­νέ­ντα­ξη των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επαγ­γελ­μα­τιών, βιο­τε­χνών, εμπό­ρων στο αφο­ρο­λό­γη­το όριο, όπως ισχύ­ει για μισθω­τούς και αγρό­τες, κατάρ­γη­ση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Δια­γρα­φή τόκων και προ­στί­μων καθώς και του 30% των υπο­λοί­πων χρε­ών τους σε εφο­ρία — τρά­πε­ζες — δήμους.

Μιλώ­ντας για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγρο­τι­κή παρα­γω­γή και τον αγρο­τι­κό κόσμο, ο κ. Κου­τσού­μπας είπε «ότι το ΚΚΕ με όλες τις δυνά­μεις θα συνε­χί­σει να προ­βάλ­λει και να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα δίκαια αιτή­μα­τα των αγρο­τών που παλεύ­ουν για την επι­βί­ω­σή τους».

Όπως τόνι­σε, το ΚΚΕ παλεύ­ει για κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές για τα αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κά προ­ϊ­ό­ντα, για αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο ‑όπως στους εφο­πλι­στές- για μεί­ω­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος κατά 50% στους μικρο­με­σαί­ους αγρο­το­κτη­νο­τρό­φους, αλλά και για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα αγρο­τι­κά μέσα και εφό­δια, ζωο­τρο­φές, τρόφιμα.

Σχε­τι­κά με τη φορο­λο­γία των αγρο­τών ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ ζητά την κατάρ­γη­ση των τεκ­μη­ρί­ων και διεκ­δι­κεί αφο­ρο­λό­γη­το ατο­μι­κό εισό­δη­μα 12.000 ευρώ προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Επί­σης διεκ­δι­κεί, την κατάρ­γη­ση των λογι­στι­κών βιβλί­ων στους αγρό­τες με τζί­ρο μέχρι 40.000 ευρώ, αλλά και ζητά να μην επι­βα­ρυν­θεί με το Τέλος Επι­τη­δεύ­μα­τος κανέ­νας αγρό­της και κτηνοτρόφος.

Ανα­φο­ρι­κά με τον ΕΛΓΑ, ο κ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε πως θα πρέ­πει να είναι ο κρα­τι­κός φορέ­ας, που θα καλύ­πτει και θα απο­ζη­μιώ­νει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτί­ες κατα­στρο­φής σε φυτι­κή, ζωι­κή παρα­γω­γή και πάγιο κεφά­λαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Σχε­τι­κά με τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης των αγρο­τών ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλη­σε για την ανά­γκη μεί­ω­σης των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 60 για τους αγρό­τες και στα 55 για τις αγρό­τισ­σες. Επί­σης πρό­τει­νε απο­κλει­στι­κά δημό­σια δωρε­άν υγεία — πρό­νοια και να σφρα­γι­στούν όλα τα βιβλιά­ρια υγεί­ας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, Τόνι­σε επί­σης ότι δεν θα πρέ­πει να ισχύ­σουν οι περι­κο­πές στις επι­δο­τή­σεις — ενι­σχύ­σεις, σύν­δε­ση των ενι­σχύ­σε­ων με την παρα­γω­γή, το ζωι­κό κεφάλαιο.

Ανα­φο­ρι­κά με τους δασι­κούς χάρ­τες ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι δεν πρέ­πει να υπάρ­χει καμία επι­βά­ρυν­ση για αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους από την ανάρ­τη­ση των δασι­κών χαρ­τών, ενώ τόνι­σε πως δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει καμιά κατά­σχε­ση και πλει­στη­ρια­σμός πρώ­της, δεύ­τε­ρης κατοι­κί­ας ή χωρα­φιού, από δάνεια που βρί­σκο­νται στο «κόκ­κι­νο», συνο­λι­κής αντι­κει­με­νι­κής αξί­ας μέχρι 300.000 ευρώ.

Ειδι­κή ανα­φο­ρά έκα­νε ο κ. Κου­τσού­μπας στους τόκους των δανεί­ων των αγρο­τών ζητώ­ντας τη δια­γρα­φή των τόκων και κού­ρε­μα του κεφα­λαί­ου σε ποσο­στό 30% για επαγ­γελ­μα­τι­κά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ επα­νέ­λα­βε τη θέση του ΚΚΕ, ώστε να γίνουν τα απα­ραί­τη­τα έργα υπο­δο­μής για εξα­σφά­λι­ση επαρ­κούς άρδευ­σης, αλλά και τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.

«Απέ­να­ντι στην επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση και δίπλα στον λαό θα βρε­θεί μόνο το ΚΚΕ. Για­τί το ΚΚΕ είναι ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος του σημε­ρι­νού δρό­μου των μονο­πω­λί­ων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπη­ρε­τούν τα άλλα κόμ­μα­τα, ανε­ξάρ­τη­τα από τις όποιες επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους. Για­τί το ΚΚΕ δεν τα δίπλω­σε, ούτε θα κάνει πίσω στα δύσκο­λα που έχου­με μπρο­στά. Για­τί το ΚΚΕ πρε­σβεύ­ει τον ρεα­λι­σμό της σύγκρου­σης, της αντε­πί­θε­σης, της ανα­τρο­πής της σημε­ρι­νής βαρ­βα­ρό­τη­τας, για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού και των παι­διών του» κατέ­λη­ξε ο κ. Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο