Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Στον πυρήνα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ ο λαός και τα παιδιά του είναι στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην απο­ψι­νή του ομι­λία στο 27ο Αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ στην Πάτρα, παρα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, επι­σή­μα­νε ότι “τα πυρη­νι­κά στον ‘Αρα­ξο, ο νέος ρόλος που ανα­λαμ­βά­νει η Ανδρα­βί­δα, η χρή­ση του Ακτί­ου είναι μία ακό­μα επι­βε­βαί­ω­ση ότι η κυβέρ­νη­ση, «παί­ζει με τη φωτιά», σε μια περιο­χή που το φιτί­λι του πολέ­μου παρα­μέ­νει αναμμένο”.

Είπε ότι “τα περί γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης, που είναι η νέα στρα­τη­γι­κή της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ με την οποία συμπλέ­ουν και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα δεν αφο­ρούν την ειρή­νη ούτε την αλλη­λεγ­γύη και φιλία των λαών αλλά τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας και κατά συνέ­πεια την ανα­βάθ­μι­ση όλων των κιν­δύ­νων και μεγα­λύ­τε­ρων εμπλο­κών σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, επεμ­βά­σεις και συγκρούσεις”.

Επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επι­διώ­κει να γίνει σημαιο­φό­ρος της πολι­τι­κής των ΗΠΑ στα Βαλ­κά­νια, την Αν. Μεσό­γειο, την Β. Αφρι­κή και την Μ. Ανα­το­λή εντάσ­σο­ντας στην επι­δί­ω­ξη αυτή τόσο την οικο­νο­μι­κή, πολι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση των σχέ­σε­ων της Ελλά­δας με το Ισρα­ήλ και την Αίγυ­πτο, όσο και τη συμ­φω­νία με την ΠΓΔΜ “η οποία έχει τη σφρα­γί­δα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, και της ΕΕ και η οποία φυσι­κά δεν απο­τε­λεί λύση προς όφε­λος των λαών” καθώς, μετα­ξύ άλλων, “μια σει­ρά κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, όπως είναι οι συνταγ­μα­τι­κές αλλα­γές, παρα­πέ­μπο­νται στο αβέ­βαιο μέλ­λον, αλλά και για­τί απο­δέ­χτη­καν τις ανι­στό­ρη­τες θέσεις περί “Μακε­δο­νι­κού εθνι­κό­τη­τας”, “Μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας”, που απο­τε­λούν στη­ρίγ­μα­τα του αλυτρωτισμού”.

Επι­πλέ­ον κατη­γό­ρη­σε τον ΣΥΡΙΖΑ για­τί “εφη­συ­χά­ζει τον λαό μας ο οποί­ος πρέ­πει να δει ότι η Τουρ­κία κλι­μα­κώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της στο Αιγαίο και την Κυπρια­κή ΑΟΖ, κρα­τά ομή­ρους αναί­τια δύο Έλλη­νες στρατιωτικούς”.

Τόνι­σε ότι “η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή είναι η συνέ­χεια της εσω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ το επι­βε­βαιώ­νει καθημερινά” .

Ανέ­φε­ρε ότι γι’ αυτό η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δια­τή­ρη­σε στο ακέ­ραιο όλους τους μνη­μο­νια­κούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ με την συμ­φω­νία για το χρέ­ος “φόρ­τω­σε στο λαό μας ένα μετα­μνη­μο­νια­κό μνημόνιο”.

“Η επό­με­νη μέρα μετά το τυπι­κό τέλος των μνη­μο­νί­ων είναι ίδια με την προη­γού­με­νη” ανέ­φε­ρε, χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ο κ. Κου­τσού­μπας, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι “καθα­ρή έξο­δος για το λαό είναι η κατάρ­γη­ση όλων των νόμων και των μέτρων των μνη­μο­νί­ων και η ανά­κτη­ση των τερά­στιων απω­λειών που μόνο ο ίδιος με τους αγώ­νες του μπο­ρεί να κατακτήσει”.

Έκα­νε λόγο για χρο­νιά έντο­νων διερ­γα­σιών για την ανα­δια­μόρ­φω­ση του πολι­τι­κού σκη­νι­κού, και κάλε­σε τον ελλη­νι­κό λαό να μην παρα­συρ­θεί από τους “κού­φιους δια­πλη­κτι­σμούς Τσί­πρα-Μητσο­τά­κη που κοκ­κο­ρο­μα­χούν για να κρύ­ψουν την βαθιά συμ­φω­νία τους σε όλη τη γκά­μα της αντι­λαϊ­κής πολιτικής”.

Σημεί­ω­σε ότι βασι­κός στό­χος είναι η προ­σπά­θεια εγκλω­βι­σμού της λαϊ­κής δυσα­ρέ­σκειας ώστε να μπουν εμπό­δια σε πλα­τιά εργα­τι­κά λαϊ­κά στρώ­μα­τα να συνα­ντη­θούν μαζι­κά και ελπι­δο­φό­ρα με την ανα­τρε­πτι­κή πολι­τι­κή του ΚΚΕ προ­σθέ­το­ντας ότι “η αστι­κή τάξη επι­διώ­κει να υπάρ­ξουν και άλλα ανα­χώ­μα­τα απέ­να­ντι στο ΚΚΕ, μιας για­λα­τζί και ανερ­μά­τι­στης αριστεράς”.

Στην επι­χεί­ρη­ση ανα­μόρ­φω­σης του αστι­κού πολι­τι­κού σκη­νι­κού συμπε­ριέ­λα­βε τις διερ­γα­σί­ες “για ανα­μόρ­φω­ση του ακρο­δε­ξιού, φασι­στι­κού χώρου, με δημιουρ­γία και νέων σχη­μά­των αλλά και μέσα από την από­πει­ρα κοι­νο­βου­λευ­τι­κής συγκρά­τη­σης και επι­βί­ω­σης της ΧΑ, του­λά­χι­στον μέχρι να τελειώ­σει η δίκη της, συμ­φω­νία που φαί­νε­ται να τηρεί, η σημε­ρι­νή ηγε­σία της, παί­ζο­ντας το ρόλο της, με συνε­χείς σκο­τα­δι­στι­κές επι­θέ­σεις ενά­ντια στο ΚΚΕ, όπως άλλω­στε είναι φυσι­κό, από μια εγκλη­μα­τι­κή συμ­μο­ρία ναζι­στών δολοφόνων”.

“Τελι­κά το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα θα τσα­κί­σει τα θρα­σύ­δει­λα ναζι­στι­κά κατα­κά­θια. Θα κρυ­φτούν στα λαγού­μια της ιστο­ρί­ας εκεί όπου ανή­κουν μόνο και μόνο για να θυμί­ζουν στην ανθρω­πό­τη­τα το όνει­δος και την τερα­τω­δία του ναζι­σμού, του φασι­σμού, που δεν είναι παρά σπο­ρά της σαπί­λας και δια­φθο­ράς του καπι­τα­λι­σμού” υπογράμμισε.

“Η διέ­ξο­δος για το λαό βρί­σκε­ται στην πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ που είναι η μόνη ρεα­λι­στι­κή για­τί είναι η μόνη πραγ­μα­τι­κά φιλο­λαϊ­κή” υπογράμμισε.

Στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στον ιδε­ο­λο­γι­κό πολι­τι­κό κριό που δια­μορ­φώ­νε­ται με στό­χο να ενσω­μα­τω­θούν οι νέοι και νέες, στα ακίν­δυ­να μονο­πά­τια του συστή­μα­τος, τονί­ζο­ντας την σημα­σία της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας ως όπλου των εργα­ζο­μέ­νων για την δια­μόρ­φω­ση ταξι­κού πολι­τι­κού κριτηρίου.

Ανα­φέρ­θη­κε στον κοσμο­πο­λι­τι­σμό του κεφα­λαί­ου που εκπρο­σω­πεί η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποί­ος περιέ­χει τον εθνι­κι­σμό, και τόνι­σε ότι “απέ­να­ντι τους βρί­σκε­ται μόνο ο προ­λε­τα­ρια­κός διε­θνι­σμός και ο γνή­σιος λαϊ­κός πατριωτισμός”.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι ουδε­μία σχέ­ση με τον μαρ­ξι­σμό έχουν τα περί “αυτο­προσ­διο­ρι­σμού” που ανα­πα­ρά­γει ο ΣΥΡΙΖΑ, επι­ση­μαί­νο­ντας τον ρόλο που έπαι­ξε ο “αυτο­προσ­διο­ρι­σμός στην υπο­δαύ­λι­ση εθνι­κι­σμών και αλυ­τρω­τι­σμών στα Βαλ­κά­νια αλλά και ότι “το δήθεν δικαί­ω­μα του αυτο­προσ­διο­ρι­σμού στρώ­νει το έδα­φος σε όσους επι­διώ­κουν να ανα­γνω­ρι­στεί η μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα της Θρά­κης ως «τούρ­κι­κη» στην Ελλά­δα, ανοί­γο­ντας και από την από εδώ μεριά του Αιγαί­ου θέμα για αμφι­σβή­τη­ση συν­θη­κών, όπως της Λοζά­νης, που καθο­ρί­ζουν και τα σύνο­ρα της περιοχής”.

Ο κ. Κου­τσού­μπας παρου­σί­α­σε την πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας ότι “στον πυρή­να της ο λαός και τα παι­διά του είναι στο προ­σκή­νιο της πολι­τι­κής ζωής” καθώς ασκούν οι ίδιοι την εξου­σία, με έλεγ­χο επί ανα­κλη­τών εκπρο­σώ­πων που δεν απο­σπώ­νται από την παρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία και δεν απο­λαμ­βά­νουν όλα εκεί­να τα προ­νό­μια που μπο­ρεί να τους δια­χω­ρί­σουν από τη βάση που τους εξέλεξε.

“Πυρή­νας της νέας εξου­σί­ας γίνε­ται η παρα­γω­γι­κή μονά­δα, ο χώρος δου­λειάς και αντί­στοι­χα για τους νέους και τις νέες που σπου­δά­ζουν οι χώροι εκπαί­δευ­σης. Αυτή είναι η εργα­τι­κή εξου­σία, η δικτα­το­ρία του προ­λε­τα­ριά­του. Τα καθή­κο­ντα της προ­κύ­πτουν από την ανά­γκη να στε­ριώ­σει, να εδραιω­θεί η ήττα των εκμε­ταλ­λευ­τών, οι προ­σπά­θειες για να μπουν εμπό­δια στην επι­στρο­φή στο καθε­στώς της εκμε­τάλ­λευ­σης” πρό­σθε­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια και στους βασι­κούς άξο­νες του κεντρι­κού επι­στη­μο­νι­κού σχε­δια­σμού για την ανά­πτυ­ξη όλων των κλά­δων της οικο­νο­μί­ας με κρι­τή­ριο την εξα­σφά­λι­ση της λαϊ­κής ευημερίας.

Κάλε­σε σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του “Τρέ­λα είναι να εγκα­τα­λεί­ψου­με τα όνει­ρά μας. Το να αλλά­ξου­με τον κόσμο δεν είναι τρέ­λα ούτε ουτο­πία, είναι δικαιοσύνη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο