Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης η απρόσκοπτη κυριαρχία του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος

«Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή έχει επι­ση­μά­νει, ότι η συγκε­κρι­μέ­νη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση, υπη­ρε­τεί δύο αλλη­λέν­δε­τους στό­χους: Από τη μια μεριά προ­ω­θεί ανά­γκες του σημε­ρι­νού σάπιου αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου αυτό να εξα­σφα­λί­σει απρό­σκο­πτα την κυριαρ­χία του.

Από την άλλη, υπη­ρε­τεί κομ­μα­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες, προ­ε­κλο­γι­κού χαρα­κτή­ρα, προ­κει­μέ­νου να στη­θεί αυτός ο κάλ­πι­κος διπο­λι­κός καβγάς, ανά­με­σα κυρί­ως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά και για να εμφα­νι­στεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προ­χω­ρά­ει από τις τόσες προ­ε­κλο­γι­κές δια­κη­ρύ­ξεις του που οι περισ­σό­τε­ρες μένουν στα συρ­τά­ρια, προ­σπα­θώ­ντας να χρυ­σώ­σει το χάπι της μεγά­λης κατη­φό­ρας του» τόνι­σε στην ομι­λία του στη Βου­λή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι τα «διπο­λι­κά- δικομ­μα­τι­κά παι­χνί­δια είναι μέρος του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, προ­κει­μέ­νου να εγκλω­βί­ζε­ται η λαϊ­κή δυσαρέσκεια».

Είπε ότι πρώ­τος στό­χος της κυβέρ­νη­σης είναι η εξα­σφά­λι­ση της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας, ώστε να εφαρ­μό­ζε­ται αδια­τά­ρα­κτα η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και να μην δια­τα­ράσ­σε­ται από την εκά­στο­τε πολι­τι­κή συγκυ­ρία, όπως την εκλο­γή Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας και πολύ περισ­σό­τε­ρο (να μην δια­τα­ράσ­σε­ται) από την πίε­ση που μπο­ρεί να ασκή­σει ο λαϊ­κός παρά­γο­ντας σε μια δεδο­μέ­νη στιγμή.

Ως δεύ­τε­ρο στό­χο ανέ­φε­ρε την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να «ανα­πα­λαιώ­σει το διε­φθαρ­μέ­νο πολι­τι­κό σύστημα».

Σημεί­ω­σε ότι επει­δή και οι δύο στό­χοι είναι «καρα­μπι­νά­τα αντι­δρα­στι­κοί» γι’ αυτό και η κυβέρ­νη­ση συμπί­πτει με την ΝΔ και άλλα κόμ­μα­τα που και αυτά μιλούν για την ανά­γκη να μη δια­τα­ράσ­σε­ται η πολι­τι­κή «συνέ­χεια» και «στα­θε­ρό­τη­τα».

Χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μανού­λα» στο παι­χνί­δι των λέξε­ων και στην δια­στρέ­βλω­ση των εννοιών της προ­ό­δου και της συντή­ρη­σης, επι­σή­μα­νε ότι «συντή­ρη­ση είναι το να μιλάς για τα υπε­ρε­θνι­κά κέντρα, που χει­ρα­γω­γούν τη λαϊ­κή βού­λη­ση, αλλά να μην ακου­μπάς καν τα συνταγ­μα­τι­κά άρθρα, όπως το άρθρο 28, το άρθρο 80, που κατο­χυ­ρώ­νουν αυτά τα λεγό­με­να υπε­ρε­θνι­κά κέντρα. Συντή­ρη­ση είναι να δέχε­σαι την παρου­σία ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, στρα­τευ­μά­των στο ελλη­νι­κό έδα­φος και να απο­δέ­χε­σαι τα αντί­στοι­χα άρθρα του συντάγ­μα­τος που την επι­τρέ­πουν, να ανα­γνω­ρί­ζεις τυπι­κά ορι­σμέ­να δικαιώ­μα­τα στο Σύνταγ­μα και να τα υπο­νο­μεύ­εις με χίλιους τρόπους».

«Συντή­ρη­ση είναι να μην ακου­μπάς καν ανα­γκαί­ους, υπε­ρώ­ρι­μους εκσυγ­χρο­νι­σμούς, κατο­χυ­ρω­μέ­νους αλλού, εδώ και αιώ­νες, σε άλλες χώρες, όπως είναι ο πλή­ρης δια­χω­ρι­σμός κρά­τους — εκκλη­σί­ας και να τους προ­σπερ­νάς με ημί­με­τρα. Και να προ­σθέ­τεις μάλι­στα και ένα νέο επι­χει­ρη­μα­τι­κό αυτή τη φορά ενα­γκα­λι­σμό με την εκκλη­σία, όπως είναι το Ταμείο Αξιο­ποί­η­σης Εκκλη­σια­στι­κής Περιου­σί­ας, στο οποίο εντάσ­σε­τε και αμφι­σβη­τού­με­νες εκτά­σεις, για να απο­σπά­σε­τε αυτή τη φορά τη συναί­νε­ση της εκκλη­σί­ας» πρόσθεσε.

Ανέ­φε­ρε ότι πάνω απ’ όλα συντή­ρη­ση είναι το ίδιο το αστι­κό Σύνταγ­μα το οποίο κατο­χυ­ρώ­νει την εξου­σία και τις διε­θνείς συμ­μα­χί­ες της κυρί­αρ­χης εκμε­ταλ­λεύ­τριας τάξης.

«Ο ταξι­κός χαρα­κτή­ρας του Συντάγ­μα­τος φαί­νε­ται, και από το γεγο­νός, ότι καθο­ρί­ζει το σύνο­λο των εξει­δι­κευ­μέ­νων νόμων και των αξό­νων λει­τουρ­γί­ας και δρά­σης του πολι­τι­κού συστή­μα­τος» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, ανα­φέ­ρο­ντας σει­ρά γενι­κό­λο­γων άρθρων του Συντάγ­μα­τος για δικαιώ­μα­τα, όπως της εργα­σί­ας, της κατοι­κί­ας, της απερ­γί­ας τα οποία δικαιώ­μα­τα όμως «υπο­νο­μεύ­ο­νται στην πρά­ξη με ρήτρες, “παρα­θυ­ρά­κια” διά­φο­ρα, με εξαι­ρέ­σεις και φυσι­κά με εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κούς νόμους».

Είπε ότι αυτό συμ­βαί­νει διό­τι «το υπέρ­τα­το δικαί­ω­μα που ανα­γνω­ρί­ζει το Σύνταγ­μα και συνο­λι­κά το σύστη­μά σας, είναι η καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία στα μέσα παρα­γω­γής και η εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, δηλα­δή τα βάθρα της αστι­κής εξουσίας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επι­διώ­κει τη θωρά­κι­ση του πολι­τι­κού συστή­μα­τος και κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας, και για να προ­λά­βει πιθα­νούς τριγ­μούς και ρωγ­μές, κυρί­ως από την προ­ο­πτι­κή ανό­δου της ταξι­κής πάλης, που μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει αστά­θεια σε αυτό το σύστημα.

«Μια τέτοια “αστά­θεια’ βέβαια, είναι θεμι­τή και δημιουρ­γι­κή, συμ­βά­λει να ανοί­γει ο δρό­μος για αλλα­γές και ανα­τρο­πές σε όφε­λος των πολ­λών, των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων» πρόσθεσε.

Επι­σή­μα­νε ότι στην προ­σπά­θεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομ­μά­των για επί­τευ­ξη της επι­δί­ω­ξης αυτής εντάσ­σε­ται το άρθρο για την εκλο­γή του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προ­βλέ­πει και την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του θεσμού με διεύ­ρυν­ση των αρμο­διο­τή­των της Προ­ε­δρί­ας της Δημο­κρα­τί­ας, αλλά και την δυνα­τό­τη­τα συνέ­χι­σης της δια­κυ­βέρ­νη­σης με κυβέρ­νη­ση που έχα­σε την πλειο­ψη­φία λόγω ψήφου δυσπιστίας.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμ­μα­τα συνα­ντιού­νται και στην προ­σπά­θεια ανα­στή­λω­σης του κλο­νι­σμέ­νου κύρους του πολι­τι­κού συστή­μα­τος και του αστι­κού κοι­νο­βου­λί­ου σημειώ­νο­ντας ότι η απα­ξί­ω­ση στα μάτια του λαού οφεί­λε­ται και στους αντι­λαϊ­κούς νόμους που έχουν ψηφι­στεί, έχει όμως και δια­φο­ρε­τι­κές αφετηρίες.

«Γνω­ρί­ζε­τε όλοι σας σε αυτή την αίθου­σα, ότι το ΚΚΕ είναι ο πιο συνε­πής πολέ­μιος των δια­φό­ρων αντι­δρα­στι­κών, ακρο­δε­ξιών, φασι­στι­κών πρά­ξε­ων απα­ξί­ω­σής του από σκο­τα­δι­στι­κές δυνά­μεις. Την ίδια στιγ­μή όμως καταγ­γέλ­λου­με ότι είναι βού­τυ­ρο στο ψωμί τέτοιων δυνά­με­ων, η πρε­μού­ρα σας και μέσω της συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης, να εμφα­νί­σε­τε ηθι­κο­ποι­η­μέ­νο και εξυ­για­σμέ­νο το φθαρ­μέ­νο αυτό σύστη­μα» υπογράμμισε.

Χαρα­κτή­ρι­σε ως εξί­σου «επι­κίν­δυ­νη και απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή» τη θεω­ρία ότι για την κρί­ση στην Ελλά­δα «δε φταί­ει το ίδιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, αλλά η λει­τουρ­γία του εγχώ­ριου πολι­τι­κού συστή­μα­τος» τη στιγ­μή που η κρί­ση δεν είναι μόνο ελλη­νι­κό φαι­νό­με­νο. Ενέ­τα­ξε στην επι­χεί­ρη­ση «ηθι­κο­ποί­η­σης» του συστή­μα­τος, εντάσ­σε­ται και το υπε­ρώ­ρι­μο αίτη­μα για την κατάρ­γη­ση του άρθρου 86 που αφο­ρά την ευθύ­νη υπουρ­γών, σημειώ­νο­ντας ότι «κι εδώ κατα­φεύ­γε­τε σε ημίμετρα».

Είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να φύγουν όλα τα εμπό­δια για να προ­χω­ρά η έρευ­να ή η δίω­ξη για τον συγκε­κρι­μέ­νο υπουρ­γό, όπως σε όλους τους πολίτες.

Τάχθη­κε κατά του διο­ρι­σμού της ηγε­σί­ας των ανώ­τε­ρων δικαστηρίων.

Έκα­νε λόγο για «μεγά­λη κοροϊ­δία» εις βάρος του λαού με αφορ­μή τα προ­νό­μια βου­λευ­τών, «ως δήθεν εργα­λείο κατα­πο­λέ­μη­σης της δια­φθο­ράς» και τόνι­σε ότι για το ΚΚΕ «η άρση ασυ­λί­ας δεν πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ή να χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την δίω­ξη της πολι­τι­κής δρά­σης του βουλευτή».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε και στα δημο­ψη­φί­σμα­τα που προ­τεί­νει η κυβέρ­νη­ση σημειώ­νο­ντας ότι όταν τα απο­τέ­λε­σμα­τά τους δεν είναι αρε­στά ανα­τρέ­πο­νται από την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή όχι μόνο στην Ελλά­δα το καλο­καί­ρι του 2015, αλλά και σε άλλες χώρες.

Ανα­φέρ­θη­κε σε επι­μέ­ρους υπαρ­κτές δια­φο­ρές μετα­ξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς ορι­σμέ­νους αστι­κούς εκσυγ­χρο­νι­σμούς, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι αυτοί δεν ανα­τρέ­πουν τη μεγά­λη στρα­τη­γι­κή ταύ­τι­σή των δύο κομ­μά­των και η οποία δεν απο­κλεί­ε­ται «κάποια στιγ­μή αργό­τε­ρα να οδη­γή­σει σε μεγά­λο συνασπισμό.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη δια­δι­κα­σία της συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης προ­τεί­νο­ντας συγκε­κρι­μέ­νες αλλα­γές σε σει­ρά άρθρων, όπως το άρθρο 48 περί κατά­στα­σης πολιορ­κί­ας», που στο­χο­ποιεί τον ονο­μα­ζό­με­νο «εσω­τε­ρι­κό εχθρό», δηλα­δή το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα και κάτω από συγκε­κρι­μέ­νες συν­θή­κες ανα­στέλ­λει μια σει­ρά δικαιώ­μα­τα, όπως είναι της απερ­γί­ας, του συνε­ται­ρί­ζε­σθαι, της ελευ­θε­ρί­ας του τύπου, δίνει τη δυνα­τό­τη­τα ακό­μα και για τη συγκρό­τη­ση έκτα­κτων δικαστηρίων.

Όπως τόνι­σε, το ΚΚΕ θα προ­τεί­νει ακό­μα αλλαγές:

- Στα άρθρα 28 και 80 που αφο­ρούν επί­σης την εκχώ­ρη­ση αρμο­διο­τή­των σε δια­κρα­τι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες και ερμη­νεύ­ουν το Σύνταγ­μα υπό το πρί­σμα και την αίρε­ση του ευρω­ε­νω­σια­κού δικαίου.

- Στο άρθρο 27 που αφο­ρά την παρου­σία ξένων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων και βάσε­ων στην Ελλάδα.

- Στο άρθρο 107 που αφο­ρά την προ­στα­σία του ξένου και εφο­πλι­στι­κού κεφα­λαί­ου στην Ελλάδα.

- Στη διεύ­ρυν­ση του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, άλλο άρθρο, κ.ο.κ.

Είπε ότι η αστι­κή δημο­κρα­τία έχει στε­νά όρια καθώς «βλέ­πε­τε, χωρά ‑όπως έχει δεί­ξει όλη η ιστο­ρία και της πατρί­δας μας αλλά και όλης της ανθρω­πό­τη­τας- και τον κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό, και την προ­σω­ρι­νή άρση ή τον περιο­ρι­σμό του κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού και το φασι­στι­κό του κλαδί».

«Το αστι­κό κρά­τος δεν ηθι­κο­ποιεί­ται, δεν γίνε­ται προ­ο­δευ­τι­κό ούτε ουδέ­τε­ρο ταξι­κά. Έτσι είναι και το Σύνταγ­μά του. Το αστι­κό κρά­τος και το σύνταγ­μά του αλλά­ζει ριζι­κά, ανα­τρέ­πε­ται σε ριζο­σπα­στι­κή, προ­ο­δευ­τι­κή, λαϊ­κή κατεύ­θυν­ση με την μαζι­κή, εργα­τι­κή, λαϊ­κή συνει­δη­τή δρά­ση. Όταν περ­νά ο λαός στην κοι­νω­νία της πραγ­μα­τι­κής ισό­τη­τας που εξα­λεί­φει, όχι μόνο την ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, αλλά στην πορεία της καταρ­γεί και κάθε μορ­φής αντί­θε­ση που κλη­ρο­νο­μεί από τον καπι­τα­λι­σμό» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας στην αρχή της ομι­λί­ας του κατήγ­γει­λε την σημε­ρι­νή δια­δι­κα­σία στη Βου­λή με τις ομι­λί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού και του αρχη­γού της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης τις αντα­πα­ντή­σεις και τις δευ­τε­ρο­λο­γί­ες και τρι­το­λο­γί­ες, έκα­νε λόγο για συμπαι­γνία και επέρ­ρι­ψε ευθύ­νες και στον πρό­ε­δρο της Βουλής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο