Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είναι «νύχι-κρέας» με την εσωτερική πολιτική

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην ιστο­σε­λί­δα iEidiseis ανα­φέ­ρει ότι «η λαϊ­κή απαί­τη­ση να βρε­θούν οι ναζί στη φυλα­κή έγι­νε πρά­ξη» ενώ «οι ποι­νές θα μπο­ρού­σαν να ήταν αυστη­ρό­τε­ρες αν δεν είχαν προη­γη­θεί οι αλλα­γές στον ποι­νι­κό κώδικα».

Επι­ση­μαί­νει ότι απο­δεί­χθη­κε και με αδιά­σει­στα στοι­χεία στην πολύ­χρο­νη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, ότι «ο φασι­σμός συν­δέ­ε­ται με χίλια δυο νήμα­τα με το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, με τμή­μα­τα του αστι­κού κρά­τους, με μηχα­νι­σμούς της εργο­δο­σί­ας» και συμπε­ραί­νει πως «η μάχη ενά­ντια στον φασι­σμό δεν στα­μα­τά­ει για­τί είναι εδώ οι αιτί­ες του». Υπεν­θυ­μί­ζει ότι το ΚΚΕ, την επό­με­νη της ανα­κοί­νω­σης της από­φα­σης, κατέ­θε­σε τρο­πο­λο­γία που προ­έ­βλε­πε, αφε­νός να στε­ρού­νται το δικαί­ω­μα του εκλέ­γειν και του εκλέ­γε­σθαι οι κατα­δι­κα­σμέ­νοι για συμ­με­το­χή και διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και αφε­τέ­ρου την αυτο­δί­καιη και άμε­ση έκπτω­ση των κατά­δι­κων ναζι­στών από την Ευρω­βου­λή, αλλά και τα όργα­να περι­φε­ρεια­κής και τοπι­κής διοίκησης.

Τονί­ζει ότι «δεν χωρά­ει εφη­συ­χα­σμός, ιδιαί­τε­ρα από όσους με συνέ­πεια βρέ­θη­καν απέ­να­ντι στην ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή. Αυτό είναι το καλύ­τε­ρο ‘όπλο’ για να μη σηκώ­σει κεφά­λι κάποια άλλη φασι­στι­κή οργάνωση».

Ως προς την πρό­τα­ση μομ­φής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «το ΚΚΕ στο πρό­σω­πο του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών θα κατα­ψη­φί­σει τόσο την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ όσο και τα κόμ­μα­τα εκεί­να που έστρω­σαν το έδα­φος για τον σημε­ρι­νό άθλιο, πτω­χευ­τι­κό κώδι­κα». Εγκα­λεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «παι­χνί­δια άσφαι­ρης αντι­πο­λί­τευ­σης απέ­να­ντι στον οδο­στρω­τή­ρα της κυβέρ­νη­σης» και για «πολύ θρά­σος» όταν μιλά για την προ­στα­σία της α’ κατοι­κί­ας, καθώς η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο κατήρ­γη­σε το όποιο πλαί­σιο προ­στα­σί­ας της α’ κατοι­κί­ας, αλλά άνοι­ξε τον δρό­μο και στην μετα­τρο­πή σε ιδιώ­νυ­μο αδί­κη­μα των κινη­το­ποι­ή­σε­ων εργα­τι­κών-λαϊ­κών φορέ­ων ενά­ντια στους πλειστηριασμούς».

«Αυτό το πλαί­σιο πήρε η ΝΔ και τώρα το κάνει ακό­μα πιο επι­θε­τι­κό, χρε­ο­κο­πώ­ντας κυριο­λε­κτι­κά λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες» προ­σθέ­τει, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «όλη η εξέ­λι­ξη τα τελευ­ταία χρό­νια γύρω από τους πλει­στη­ρια­σμούς, δεί­χνει την από­λυ­τη ευθυ­γράμ­μι­ση των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων με τις επι­τα­γές των τρα­πε­ζι­τών και τις κατευ­θύν­σεις της Ε.Ε.».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα αξιο­ποι­ή­σει τη συζή­τη­ση στη Βου­λή για να προ­βά­λει τις σύγ­χρο­νες διεκ­δι­κή­σεις του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος για την προ­στα­σία των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών και των μικρών επαγ­γελ­μα­τιών, και τονί­ζει ότι η εξα­σφά­λι­ση σύγ­χρο­νης ασφα­λούς κατοι­κί­ας για όλους τους εργα­ζό­με­νους, θα έπρε­πε σήμε­ρα να ήταν κατο­χυ­ρω­μέ­νο, καθο­λι­κό δικαί­ω­μα, χωρίς δεύ­τε­ρη σκέψη.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, σημειώ­νει ότι η έντα­ση στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο δεν μπο­ρεί να απο­κο­πεί από την εντει­νό­με­νη παγκό­σμια καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και τους αντα­γω­νι­σμούς αστι­κών τάξε­ων και επι­χει­ρη­μα­τι­κών μεγα­θη­ρί­ων στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Σημειώ­νει επί­σης. ότι «κανείς δεν μπο­ρεί από τα πριν να απο­κλεί­σει το ενδε­χό­με­νο ενός θερ­μού επει­σο­δί­ου, ή μιας πιο γενι­κευ­μέ­νης σύγκρου­σης και αυτό μπο­ρεί να συμ­βεί, τόσο πριν, όσο και μετά ή και κατά τη διάρ­κεια των όποιων συνο­μι­λιών. Γι’ αυτό είναι πλα­στό το δίλημ­μα που κάποιοι θέτουν στο λαό μας: ‘διά­λο­γος ή σύγκρου­ση’». Κάνει λόγο για μεθό­δευ­ση της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης να θέσει στο τρα­πέ­ζι του ελλη­νο­τουρ­κι­κού δια­λό­γου όλη τη γκά­μα των διεκ­δι­κή­σε­ων της σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας, προ­σθέ­το­ντας πως «το επι­κίν­δυ­νο είναι, ότι αυτή η προ­σπά­θεια βρί­σκει ‘έδα­φος’ από εκεί­να τα συμ­φέ­ρο­ντα, που στη χώρα μας και διε­θνώς προ­τάσ­σουν τη λεγό­με­νη «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση».

«Από αυτήν την άπο­ψη είναι απα­ρά­δε­κτη η κυβερ­νη­τι­κή θέση που καθό­ρι­σε ως κόκ­κι­νη γραμ­μή τα 6 ν. μίλια των χωρι­κών υδά­των, για­τί αφή­νει περι­θώ­ρια και δίνει άλλο­θι στις επι­κίν­δυ­νες κινή­σεις του Ορούτς Ρέις, ιδί­ως πλη­σί­ον του Καστε­λό­ρι­ζου, ενώ τα μεγά­λα λόγια της ηγε­σί­ας του ΣΥΡΙΖΑ περί επέ­κτα­σης των χωρι­κών υδά­των στα 12 ν. μίλια νότια και ανα­το­λι­κά της Κρή­της σήμε­ρα, όχι μόνο δεν υπη­ρε­τούν τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, αλλά μάλ­λον τρο­φο­δο­τούν την κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στην περιο­χή» προσθέτει.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, ο Δ. Κου­τσού­μπας, τονί­ζει ότι «οι ευρω­α­τλα­ντι­κοί σύμ­μα­χοι δεν είναι το ‘φρέ­νο’ στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και στη σύγκρου­ση, είναι για πολ­λούς λόγους και δια­χρο­νι­κά το ‘γκά­ζι’ της». Όπως εξη­γεί επί­σης στη συνέ­ντευ­ξή του, «το Δικα­στή­ριο της Χάγης δεν είναι η λύση για μια ειρη­νι­κή διευ­θέ­τη­ση, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται οι κυβερνήσεις».

Ερω­τη­θείς για το Κυπρια­κό, είπε ότι «τα σχέ­δια δια­με­λι­σμού και γκε­το­ποί­η­σης του λαού της καλά κρα­τούν», προ­σθέ­το­ντας ότι το ΚΚΕ «εκτι­μά πως ο λαός της Κύπρου αξί­ζει και πρέ­πει να ζει ελεύ­θε­ρος και νοι­κο­κύ­ρης στον τόπο του, σε ένα και όχι δύο κρά­τη, με μια ιθα­γέ­νεια, μια κυριαρ­χία και διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα, χωρίς ξένες βάσεις και στρα­τεύ­μα­τα, χωρίς εγγυ­η­τές και προ­στά­τες, κοι­νή πατρί­δα Ελλη­νο­κυ­πρί­ων και Τουρκοκυπρίων».

Ανα­φο­ρι­κά με την αντί­δρα­ση του ΚΚΕ στο νέο εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα, κατα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία για τη χρή­ση οπλι­κών συστη­μά­των εκτός συνό­ρων, σημειώ­νει ότι «όσο η χώρα μας βρί­σκε­ται μέσα στο ΝΑΤΟ, μέσα στη ‘στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία’ με τις ΗΠΑ, ο σχε­δια­σμός και η υλο­ποί­η­ση των αμυ­ντι­κών δαπα­νών, για τις οποί­ες ξοδεύ­ε­ται φανε­ρά το υπέ­ρο­γκο ποσό των 4,5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ ετη­σί­ως, δεν προ­χω­ρά με βάση τις ανά­γκες της άμυ­νας, της προ­στα­σί­ας του λαού».

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­με­νο αλλα­γής της πολι­τι­κής των ΗΠΑ ένα­ντι της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας αν εκλε­γεί ο Μπάι­ντεν, σημειώ­νει ότι παρά τις δια­φο­ρές Τραμπ-Μπάϊ­ντεν και οι δύο εξυ­πη­ρε­τούν τα ταξι­κά και αντι­λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ενώ «θα ήταν αφέ­λεια να πιστέ­ψου­με πως ο Μπάι­ντεν δεν θα επι­διώ­ξει, όπως κι ο Τραμπ, να δια­τη­ρή­σει την Τουρ­κία στη σφαί­ρα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού, ή να δια­φυ­λά­ξει τη νατοϊ­κή συνο­χή, ή να θέσει εμπό­δια στη διείσ­δυ­ση στην περιο­χή συμ­φε­ρό­ντων αντα­γω­νι­στι­κών προς τα αμε­ρι­κά­νι­κα συμφέροντα».

«Ας μην ξεχνά­με πως η οικο­δό­μη­ση των ‘γκρί­ζων ζωνών’, τα Ίμια και το καθε­στώς περιο­ρι­σμέ­νης κυριαρ­χί­ας, που επι­βλή­θη­κε από τις ΗΠΑ, ‘φου­σκώ­νο­ντας τα πανιά’ της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, έγι­νε επί του Προ­έ­δρου των Δημο­κρα­τι­κών, Μπιλ Κλί­ντον» αναφέρει.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας δεν απο­κλείει ανα­κα­τα­τά­ξεις στο πολι­τι­κό σύστη­μα, ειδι­κά αν οι διερ­γα­σί­ες στο Κυπρια­κό και στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις «είναι ραγδαί­ες και το ‘μασάζ’ της κοι­νής γνώ­μης, δηλα­δή η πλύ­ση εγκε­φά­λου κρι­θεί από τα αστι­κά επι­τε­λεία ως ανεπαρκέστατη».

«Τα ‘εθνι­κά ζητή­μα­τα’, δηλα­δή τα ζητή­μα­τα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της χώρας, είναι ‘νύχι-κρέ­ας’ με την εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή. Δεν γίνε­ται κάποιο κόμ­μα να έχει φιλο­λαϊ­κή πολι­τι­κή στα ‘εθνι­κά ζητή­μα­τα’ και στα εσω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα να στη­ρί­ζει αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές. Άλλω­στε, η πυξί­δα, που κάθε φορά καθο­ρί­ζει την πορεία κάθε κόμ­μα­τος, είναι ενιαία: είτε αυτή θα έχει δεί­κτη της τα συμ­φέ­ρο­ντα της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, ή τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Κανείς δεν στέ­κε­ται σε δύο βάρ­κες» κατα­λή­γει στη συνέ­ντευ­ξή του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

belogiannis ploumpidis banner

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο