Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Τα μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν

«Τα μνη­μό­νια είναι εδώ και παρα­μέ­νουν», ανέ­φε­ρε σήμε­ρα κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του σε εκδή­λω­ση του κόμ­μα­τος του στο Ηρά­κλειο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας. «Την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ βρί­σκε­ται στην τελι­κή ευθεία για την ολο­κλή­ρω­ση μιας ακό­μα αξιο­λό­γη­σης, την ίδια ώρα που ετοι­μά­ζε­ται να ψηφί­σει έναν ακό­μα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό φορ­τω­μέ­νο με φόρους για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, περι­κο­πές στην υγεία, στα κοι­νω­νι­κά επι­δό­μα­τα συνε­χί­ζει και την κοροϊ­δία για τα μνη­μό­νια που δήθεν τελειώ­νουν, για τη δήθεν δίκαιη ανά­πτυ­ξη. Πώς γίνε­ται τα μνη­μό­νια να τελειώ­νουν και να παρα­μέ­νουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι που ψηφί­στη­καν με το 1ο, το 2o, το 3ο και 4o μνη­μό­νιο αυτό μόνο η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ το ξέρει», επε­σή­μα­νε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Παράλ­λη­λα διε­ρω­τή­θη­κε «πώς γίνε­ται τα μνη­μό­νια να τελειώ­νουν και να έχουν ψηφι­στεί μέτρα για μετά το ‘19 και το ‘20, μέτρα “τσε­κού­ρι” για το αφο­ρο­λό­γη­το και τις συντά­ξεις, ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα μέχρι το 2060, μόνο η κυβέρ­νη­ση το ξέρει».

Στην ομι­λία του ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στην κατα­βο­λή του κοι­νω­νι­κού μερί­σμα­τος προς τους πολί­τες, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι έχει ως στό­χο να λει­τουρ­γή­σει ως αντι­πε­ρι­σπα­σμός μπρο­στά στον νέο γύρο, όπως υπο­στή­ρι­ξε, της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης της κυβέρ­νη­σης. «“Ήταν δίκαιο και έγι­νε πρά­ξη” προ­κα­λεί ο κ. Τσί­πρας με τις δια­κη­ρύ­ξεις του για το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα. Το έκα­νε μάλι­στα και δια­φη­μι­στι­κό σπο­τά­κι. Φαί­νε­ται τελευ­ταία ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός ειδι­κεύ­ε­ται στον τομέα της δια­φή­μι­σης», είπε.

Άσκη­σε δρι­μεία κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση, κάνο­ντας λόγο για φορο­ε­πι­δρο­μή σε βάρος των πολι­τών, για μεί­ω­ση των κοι­νω­νι­κών παρο­χών, για μειώ­σεις στις συντά­ξεις, για μειώ­σεις σε δαπά­νες για τη δημό­σια υγεία και πρό­νοια και υπο­στή­ρι­ξε ότι «η δίκαιη ανά­πτυ­ξη είναι η νέα παγί­δα που στή­νει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εργα­τι­κή τάξη, στο λαό, για­τί θέλει να τον αφο­πλί­σει, να παρα­δο­θεί αμα­χη­τί σε ένα σύστη­μα, που είναι άδι­κο, εκμε­ταλ­λευ­τι­κό, καταπιεστικό».

Ο κ. Κου­τσού­μπας κάλε­σε τους πολί­τες σε συστρά­τευ­ση και επι­σή­μα­νε την ανά­γκη ο λαός να δει, όπως είπε, τον πραγ­μα­τι­κό του αντί­πα­λο, το κεφά­λαιο και την εξου­σία του. «Κι αυτόν τον αντί­πα­λο, τον οποίο από κοι­νού υπη­ρε­τούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα άλλα κόμ­μα­τα, θέλουν να κρύ­ψουν με τη γελοία αντι­πα­ρά­θε­σή τους.

Ο ένας μιλά­ει για τα “σαου­δα­ρά­μπιαν πέι­περς” και ο άλλος απα­ντά­ει με τα “παρα­ντάιζ πέι­περς”. Αυτό κάποιος το κάνει μόνο όταν έχει λερω­μέ­νη τη φωλιά και επι­διώ­κει κάποιο πολι­τι­κό και νομι­κό συμ­ψη­φι­σμό σκανδάλων».

Όπως είπε ο κ Κου­τσού­μπας «εμείς λοι­πόν τους προ­κα­λού­με: Αν όντως θέλουν πραγ­μα­τι­κή δια­φά­νεια για όλα αυτά τότε: Για­τί δεν κάνουν ονο­μα­στι­κο­ποί­η­ση όλων των μετο­χών και των τίτλων του δημο­σί­ου καθώς και των χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων, ώστε να είναι γνω­στό ποιος κατέ­χει τι; Για­τί δεν προ­χω­ρούν σε άρση όλων των απορ­ρή­των φορο­λο­γι­κού, τρα­πε­ζι­κού, εμπο­ρι­κού, ώστε να μπο­ρεί να γίνε­ται έλεγ­χος; Για­τί δεν απα­γο­ρεύ­ουν τις off shore εται­ρεί­ες; Για­τί δεν ασκούν έλεγ­χο στην εισα­γω­γή και εξα­γω­γή κεφα­λαί­ων; Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια ν’ αγα­πιό­μα­στε. Για να ξεφεύ­γουν πότε ο ένας πότε ο άλλος από τις τερά­στιες ευθύ­νες για την κατά­στα­ση του λαού και της χώρας».

Ο Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομι­λία του χαρα­κτή­ρι­σε μεγά­λο σκάν­δα­λο την ιστο­ρία της πώλη­σης όπλων στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «σκάν­δα­λο είναι η ίδια η πώλη­ση οπλι­κών συστη­μά­των, όπλων κάθε είδους, σε κρά­τη- δολο­φό­νους, όπως η Σαου­δι­κή Αρα­βία που επεμ­βαί­νει ωμά, που βομ­βαρ­δί­ζει και εξο­ντώ­νει άλλους λαούς». Παράλ­λη­λα, για μια ακό­μα φορά χαρα­κτή­ρι­σε τη βάση της Σού­δας «εφαλ­τή­ριο θανά­του για τους λαούς της περιοχής».

Ακό­μη, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, «υπο­νο­μεύ­ει το μέλ­λον των ερχό­με­νων γενιών, δαπα­νώ­ντας ασύλ­λη­πτου ύψους οικο­νο­μι­κούς πόρους σε οπλι­κά συστή­μα­τα, όχι για τη θωρά­κι­ση της άμυ­νας πατρί­δας μας, αλλά κατά παραγ­γε­λία, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κών επι­χει­ρη­σια­κών σχε­δί­ων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ». Σύμ­φω­να με τον κ Κου­τσού­μπα αυτή η πολι­τι­κή, εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους για τον ελλη­νι­κό λαό και τους άλλους λαούς της περιο­χής, θα οδη­γή­σει, σε νέους πολέ­μους, επεμ­βά­σεις, αλλα­γές συνό­ρων, κύμα­τα προ­σφύ­γων» και κάλε­σε τον λαό να στα­θεί μαχη­τι­κά ενω­μέ­νος απέ­να­ντι της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο