Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

«Σήμε­ρα, 74 χρό­νια από τη λήξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και την Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών, σε εκκρε­μό­τη­τα παρα­μέ­νουν οι οφει­λές της Γερ­μα­νί­ας σε απο­ζη­μιώ­σεις και επα­νορ­θώ­σεις» ανα­φέ­ρει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε άρθρο του στην εφη­με­ρί­δα «Έθνος».

Διευ­κρι­νί­ζει ότι οι γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις και επα­νορ­θώ­σεις αφο­ρούν στο «ανα­γκα­στι­κό κατο­χι­κό δάνειο-ληστεία, που επι­βλή­θη­κε στην κατε­χό­με­νη Ελλά­δα, τις τερά­στιες κατα­στρο­φές στις υπο­δο­μές που προ­κά­λε­σαν τα γερ­μα­νι­κά κατο­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, που ανα­γνω­ρί­σθη­καν από τη Διά­σκε­ψη των Συμ­μά­χων στο Παρί­σι (Δεκέμ­βρης 1945 — Γενά­ρης 1946), τις απο­ζη­μιώ­σεις των θυμά­των των φρι­κια­στι­κών ναζι­στι­κών εγκλη­μά­των, των ομή­ρων στα ναζι­στι­κά στρα­τό­πε­δα και στα εργο­στά­σια των γερ­μα­νι­κών μονο­πω­λί­ων, την επι­στρο­φή των αρχαιο­λο­γι­κών θησαυ­ρών ανε­κτί­μη­της αξί­ας και των θησαυ­ρών πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, που λεη­λα­τή­θη­καν από τις γερ­μα­νι­κές κατο­χι­κές δυνάμεις».

Ο κ. Κου­τσού­μπας επιρ­ρί­πτει τερά­στιες ευθύ­νες, τόσο σε όλες τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις της χώρας όσο και στη σημε­ρι­νή, διό­τι «χρη­σι­μο­ποιώ­ντας διά­φο­ρες αστή­ρι­κτες δικαιο­λο­γί­ες και προ­σχή­μα­τα, ουσια­στι­κά, δεν έθε­σαν ποτέ ζήτη­μα πραγ­μα­τι­κής διεκ­δί­κη­σης των γερ­μα­νι­κών επανορθώσεων».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην εξαγ­γελ­θεί­σα από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ «Έκθε­ση της Δια­κομ­μα­τι­κής Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Επι­τρο­πής για τη διεκ­δί­κη­ση των γερ­μα­νι­κών οφει­λών», ο Δ. Κου­τσού­μπας σημειώ­νει ότι «στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η συγκε­κρι­μέ­νη έκθε­ση στέλ­νει ξανά τη διεκ­δί­κη­ση στις ελλη­νι­κές καλέν­δες, για­τί ουσια­στι­κά μιλά­ει για πρω­το­βου­λία που θα πάρει η Βου­λή για την εκπό­νη­ση και υλο­ποί­η­ση “ενός σχε­δί­ου εθνι­κής στρα­τη­γι­κής” στα θέμα­τα των γερ­μα­νι­κών οφειλών!»

«Και αφού οριο­θε­τή­σει όπως λέει και “χαρά­ξει τις γενι­κές και επι­μέ­ρους κατευ­θύν­σεις και στό­χους, πρέ­πει να ανοί­ξει εθνι­κό διά­λο­γο”!!! Όποιος δεν θέλει να ζυμώ­σει δέκα μέρες κοσκι­νί­ζει, λέει ο λαός μας και έχει δίκιο», προ­σθέ­τει χαρακτηριστικά.

Επι­ση­μαί­νει, ακό­μα, ότι «δεν έχουν απο­φα­σι­στεί ακό­μη ούτε καν οι δια­κρα­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις Ελλά­δας-Γερ­μα­νί­ας για τις επα­νορ­θώ­σεις», προ­σθέ­το­ντας ότι «η κυβέρ­νη­ση ουσια­στι­κά κάνει πλά­τες στην άρνη­ση της Γερ­μα­νί­ας να πλη­ρώ­σει τις οφει­λές, η οποία θεω­ρεί ότι το θέμα και νομι­κά έχει λήξει επι­διώ­κο­ντας να αμβλύ­νει έως και να κατα­στή­σει ανε­νερ­γή κάθε πρω­το­βου­λία και δρά­ση διεκ­δί­κη­σης των επα­νορ­θώ­σε­ων, είτε αυτές αφο­ρούν το κατο­χι­κό δάνειο και τις κατα­στρο­φές στην Ελλά­δα είτε τις οικο­γέ­νειες που ξεκλη­ρί­στη­καν στα ολο­καυ­τώ­μα­τα στις μαρ­τυ­ρι­κές πόλεις και τα χωριά».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας εγκα­λεί την κυβέρ­νη­ση ότι «συμπράτ­τει ουσια­στι­κά στον τρό­πο με τον οποίο η Γερ­μα­νία προ­σπα­θεί να αντι­πα­ρέλ­θει την υπο­χρέ­ω­ση να πλη­ρώ­σει τις οφει­λές της για τα εγκλή­μα­τά της στην Ελλά­δα κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Γι’ αυτό το σκο­πό η Ομο­σπον­δια­κή Κάτω Βου­λή της Γερ­μα­νί­ας απο­φά­σι­σε τη δημιουρ­γία του ονο­μα­ζό­με­νου “Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κού Ταμεί­ου για το μέλ­λον”. Τι ακρι­βώς σχε­διά­ζουν; Επι­στη­μο­νι­κά συμπό­σια, ερευ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα και άλλα σχετικά…».

Ανα­φέ­ρει ακό­μα ότι η δημιουρ­γία «Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κού Ιδρύ­μα­τος Νεο­λαί­ας», «απ΄ ό τι φαί­νε­ται δεν είναι άσχε­το με τις γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις», καθώς, όσοι δια­φη­μί­ζουν το εν λόγω Ίδρυ­μα «όπως ο πρώ­ην υφυ­πουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νί­ας, Τόμας Στέ­φεν, λένε ότι υπάρ­χουν μεν δυνα­τό­τη­τες συνερ­γα­σί­ας με Έλλη­νες μέσω έργων για τους νέους και μέσω του “Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κού Ταμεί­ου για το Μέλ­λον”, όμως, από την άλλη θεω­ρεί ότι “το να μιλά­με για τις απο­ζη­μιώ­σεις είναι ο λάθος δρόμος!!!”».

«Όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και ιδιαί­τε­ρα η σημε­ρι­νή, που επι­κα­λεί­ται καπη­λευό­με­νη την ιστο­ρία των ΕΑΜ — ΕΛΑΣ — ΕΠΟΝ — ΔΣΕ, μολύ­νο­ντάς την, ακο­λου­θεί την ίδια ρότα με τις προ­κα­τό­χους της και δεν διεκ­δι­κεί τις επα­νορ­θώ­σεις-απο­ζη­μιώ­σεις από τη Γερ­μα­νία. Για­τί ταυ­τί­ζε­ται με τις επι­λο­γές και τα συμ­φέ­ρο­ντα της άρχου­σας τάξης, που δεν θέλει να δια­τα­ρα­χθούν η θέση και η σχέ­ση της με την ΕΕ και ιδιαί­τε­ρα με τη Γερ­μα­νία, η οποία είναι το ηγε­τι­κό κρά­τος στη δια­κρα­τι­κή αυτή ιμπε­ρια­λι­στι­κή ένω­ση», υπο­γραμ­μί­ζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Επι­ση­μαί­νει ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απα­ντή­σει στο ερώ­τη­μα αν θα διεκ­δι­κή­σει τις οφει­λές από το Γερ­μα­νι­κό Κρά­τος, στην Επι­τρο­πή Ανα­φο­ρών του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, όπως ειπώ­θη­κε από τους Έλλη­νες ευρω­βου­λευ­τές στη συνε­δρί­α­ση τον Ιού­νιο του 2016 και χαρα­κτη­ρί­ζει «έωλο» και «εκ του πονη­ρού» το βασι­κό επι­χεί­ρη­μα που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση περί της ανα­γκαιό­τη­τας να προη­γη­θεί τεκ­μη­ρί­ω­ση για να εγεί­ρει το ζήτη­μα των επανορθώσεων.

«Στοι­χεία υπήρ­χαν. Άλλω­στε, ολό­κλη­ρη τη δεκα­ε­τία του ’90, αλλά και του 2000 και στη συνέ­χεια, υπήρ­χαν ατρά­ντα­χτα στοι­χεία για την τεκ­μη­ρί­ω­ση των επα­νορ­θώ­σε­ων και το ύψος τους. Υπάρ­χουν οι εκθέ­σεις του Νομι­κού Συμ­βου­λί­ου του Κρά­τους και του Γενι­κού Λογι­στη­ρί­ου του Κρά­τους. Να για­τί λέμε ότι η διεκ­δί­κη­ση των επα­νορ­θώ­σε­ων από τη Γερ­μα­νία είναι καθα­ρά θέμα πολι­τι­κής βού­λη­σης και μόνο», προσθέτει.

«Το ΚΚΕ εξο­πλι­σμέ­νο με την πεί­ρα των πολύ­χρο­νων παρεμ­βά­σε­ών του θα συνε­χί­ζει να πρω­το­στα­τεί στη δρά­ση για τη διεκ­δί­κη­ση των γερ­μα­νι­κών επα­νορ­θώ­σε­ων και απο­ζη­μιώ­σε­ων, αξιο­ποιώ­ντας κάθε δυνα­τό­τη­τα για την ικα­νο­ποί­η­ση του δίκαιου αιτή­μα­τος του λαού μας», κατα­λή­γει στο άρθρο του ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο