Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά, ούτε μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων

«Ό,τι και αν κάνε­τε, ακό­μα και αν οι βου­λευ­τές σας ψηφί­σουν τελι­κά αυτό το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο, ακό­μα και αν αυτό το σκου­πί­δι γίνει νόμος του αντι­δρα­στι­κού κρά­τους σας και των μηχα­νι­σμών του, ξέρε­τε καλά πως ούτε για μια στιγ­μή δεν πρό­κει­ται να νομι­μο­ποι­η­θεί στη συνεί­δη­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Εκεί έχει ορι­στι­κά κατα­δι­κα­στεί», υπο­γράμ­μι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή για το εργα­σια­κό νομοσχέδιο.

«Το φώνα­ξαν δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι στις μεγά­λες απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις σε όλη την Ελλά­δα, που αψή­φι­σαν τρο­μο­κρα­τία, εκβια­σμούς, αλλά και τις τρι­κλο­πο­διές που προ­σπά­θη­σαν να τους βάλουν οι εργα­το­πα­τέ­ρες ‑για να χρη­σι­μο­ποι­ή­σω τις δικές σας εκφρά­σεις, τις εκφρά­σεις του κόμ­μα­τος της ΝΔ επί­σης του ΚΙΝΑΛ, δηλα­δή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαί­ως- βεβαί­ως… » πρόσθεσε.

Όπως ανέ­φε­ρε «τον τελευ­ταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργα­ζό­με­νοι, οι εργά­τες, οι εργά­τριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμε­τάλ­λευ­ση, τη ζουν καθη­με­ρι­νά στο πετσί τους».

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι με το νομο­σχέ­διο αυτό ο Κ. Χατζη­δά­κης ξεπερ­νά σε αντερ­γα­τι­κό­τη­τα και σκο­τα­δι­σμό τους προ­κα­τό­χους του, Γ. Βρού­τση και Ε. Αχτσιό­γλου, για­τί πατώ­ντας στο έδα­φος που έστρω­σαν οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις «παρεμ­βαί­νει κατευ­θεί­αν στην καρ­διά των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, που είναι ο στα­θε­ρός ημε­ρή­σιος χρό­νος εργασίας».

Σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση φοβά­ται τους εργα­ζό­με­νους και τον συλ­λο­γι­κό αγώ­να τους και «δεν υπάρ­χει μεγα­λύ­τε­ρη από­δει­ξη γι’ αυτό, από αυτό το νομο­σχέ­διο. Για­τί πέρα από το “ξεχεί­λω­μα” του εργά­σι­μου χρό­νου, επι­χει­ρεί­τε να στή­σε­τε στο από­σπα­σμα και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση και το απερ­για­κό δικαί­ω­μα, επε­κτεί­νο­ντας βέβαια παλιό­τε­ρους νόμους, ιδιαί­τε­ρα τελευ­ταία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που ονο­μά­ζε­τε εκσυγ­χρο­νι­σμό αφο­ρά μόνο την ολι­γαρ­χία του πλού­του, το μεγά­λο κεφά­λαιο και το πώς στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες, αυξά­νο­ντας την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, θα κατο­χυ­ρώ­σει και θα αυξή­σει παρα­πέ­ρα τα κέρ­δη του», τόνι­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως «η κερ­δο­φο­ρία και η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα προ­ϋ­πο­θέ­τει έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, τσά­κι­σμα εργα­σια­κών δικαιω­μά­των». «Οι νέες αντερ­γα­τι­κές αλλα­γές είναι τα νέα προ­α­παι­τού­με­να και για την έντα­ξη στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­στή­ρι­ξε ότι «κάθε νομο­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία που κινεί­ται γύρω από τη “διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας” δεν μπο­ρεί να είναι προς όφε­λος των εργα­ζο­μέ­νων, είναι από χέρι αντερ­γα­τι­κή. Για­τί η διευ­θέ­τη­ση είναι ουσια­στι­κά η κατάρ­γη­ση του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου, η κατάρ­γη­ση του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου ανά­παυ­σης. Εδώ ακρι­βώς, στη διευ­θέ­τη­ση του ημε­ρή­σιου χρό­νου εργα­σί­ας βρί­σκε­ται ο μηχα­νι­σμός εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, η οποία απο­γειώ­νε­ται με αυτό το νομοσχέδιο».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέ­φε­ρε ότι «η κατάρ­γη­ση του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου εργα­σί­ας είναι εδώ και δεκα­ε­τί­ες στην καρ­διά των κατευ­θύν­σε­ων της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης», σημειώ­νο­ντας ότι απο­τέ­λε­σε κατεύ­θυν­ση όλων των κυβερ­νή­σε­ων. «Είμα­στε περή­φα­νοι για­τί εμείς σαν κόμ­μα δώσα­με όλες μας τις δυνά­μεις στην ανά­πτυ­ξη των αγώ­νων, οι οποί­οι έβα­λαν εμπό­δια, καθυ­στέ­ρη­σαν, αντερ­γα­τι­κές ανα­τρο­πές, αυτές δηλα­δή που φέρ­νε­τε σήμε­ρα», πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση «αφαι­ρεί τον ελά­χι­στο αυτό όρο, της ύπαρ­ξης συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, καθιε­ρώ­νει τη 10ωρη δου­λειά, η οποία θα επι­βάλ­λε­ται από τους εργο­δό­τες, πλέ­ον με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας», τονί­ζο­ντας ότι αυτό είναι η πλή­ρης κατάρ­γη­ση του οκταώρου.

Τόνι­σε πως η κυβέρ­νη­ση ταυ­τό­χρο­να αυξά­νει τον αριθ­μό των νόμι­μων υπε­ρω­ριών από τις 120 ‑που ισχύ­ει σήμε­ρα- στις 150 ώρες και ορί­ζει ως ημε­ρή­σιο όριο νόμι­μης υπε­ρω­ρί­ας τις 3 ώρες, οι οποί­ες αν αθροι­στούν στο οκτά­ω­ρο και στη μία ώρα υπε­ρερ­γα­σί­ας φτά­νουν τις 12 ώρες δου­λειάς την ημέρα.

«Αυτή η αύξη­ση των ωρών θα έρχε­ται στους εργο­δό­τες ακό­μα πολύ πιο φθη­νά, στους οποί­ους, εδώ που τα λέμε, “κλεί­νε­τε το μάτι”, σαν να τους λέτε: Κάντε απο­λύ­σεις, διώξ­τε εργα­ζό­με­νους και κρα­τή­στε με απλή­ρω­τη δου­λειά λιγό­τε­ρους, όσες ώρες θέλε­τε, αφού η υπε­ρω­ρία θα είναι τζά­μπα για να βγά­λε­τε και άλλα κέρ­δη που θέλε­τε», επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του υπο­γράμ­μι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση «δεν θα μπο­ρού­σε να νομο­θε­τή­σει τις ανα­τρο­πές του αιώ­να, χωρίς να πάρει μέτρα για να περιο­ρί­σει τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, να δώσει ένα ακό­μα χτύ­πη­μα στο δικαί­ω­μα της απεργίας».

«Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκα­νε τη μισή δου­λειά για να έρθε­τε εσείς τώρα να ολο­κλη­ρώ­σε­τε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε ότι με το νομο­σχέ­διο η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να εξο­μοιώ­σει τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση με εγκλη­μα­τι­κή ενέρ­γεια και θέλει να μετα­τρέ­ψει την απερ­γία σε συμ­βο­λι­κή πρά­ξη. Σημεί­ω­σε πως αυτό που ενο­χλεί στην απερ­γία δεν είναι μόνο οι δια­δη­λώ­σεις, αλλά για­τί «απερ­γία είναι η μηχα­νή που σβή­νει, το ρολό που κατε­βαί­νει στο μεγα­λο­κα­τά­στη­μα, η πύλη που κλεί­νει στο εργο­στά­σιο, το καρά­βι που μένει δεμέ­νο στο λιμά­νι. Αυτό πονά­ει εσάς και αυτό πονά­ει και αυτούς που εκπρο­σω­πεί­τε», τόνι­σε και πρό­σθε­σε πως η απερ­γία είναι όπλο στα χέρια των εργα­ζο­μέ­νων για να υπε­ρα­σπι­στούν τα δικαιώ­μα­τά τους.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η κυβέρ­νη­ση «προ­ε­τοι­μά­ζει την επό­με­νη μέρα, με απερ­γούς να σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια, με την εργο­δο­τι­κή και κρα­τι­κή βία να σμπα­ρα­λιά­ζει κάθε έννοια συν­δι­κα­λι­στι­κών ελευθεριών».

«Το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο που σήμε­ρα ετοι­μά­ζε­στε να ψηφί­σε­τε, είναι ένα νομο­σχέ­διο μας είπε ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας “της σύγ­χρο­νης επο­χής”! Αν ήταν έτσι, τότε για­τί οι όροι δου­λειάς γυρ­νούν έναν αιώ­να πίσω, μετα­τρέ­πο­ντας τους εργα­ζό­με­νους σε σκλά­βους τον 21ο αιώνα;

Με αύξη­ση αντί για μεί­ω­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, με δου­λειά από “ήλιο σε ήλιο”, με συν­δι­κα­λι­στι­κές διώ­ξεις και απεργοσπασία;

Στη σύγ­χρο­νη επο­χή της τερά­στιας ανά­πτυ­ξης της τεχνο­λο­γί­ας και της επι­στή­μης, σύγ­χρο­νο είναι να μειώ­νε­ται ο χρό­νος εργα­σί­ας, σύγ­χρο­νο είναι το 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Σύγ­χρο­νο είναι να εξα­σφα­λί­ζε­ται δου­λειά για όλους με ικα­νο­ποι­η­τι­κούς όρους αμοι­βής και δικαιώ­μα­τα και όχι να γυρ­νά­με σε συν­θή­κες δου­λειάς του Μεσαίωνα.

Γι’ αυτό το έκτρω­μά σας θα μεί­νει στα χαρ­τιά όπως και τόσοι άλλοι άδι­κοι νόμοι πριν απ’ αυτό», κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο