Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει βαθιά πίστη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

O  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μίλη­σε στην εκπο­μπή «Διπλω­μα­τι­κό Απο­τύ­πω­μα» που παρου­σιά­ζει στην ιστο­σε­λί­δα «anixneuseis.gr» ο Νίκος Κανέλ­λος, πρέ­σβης επί τιμή (ε.τ). Δεί­τε το βίντεο στο τέλος του κει­μέ­νου. Παρα­θέ­του­με την συνέντευξη:

- Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλο­ξε­νώ σήμε­ρα στην εκπο­μπή “Διπλω­μα­τι­κό Απο­τύ­πω­μα”, την πρώ­τη για φέτος, τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ Δημή­τρη Κουτσούμπα.

Καλη­σπέ­ρα σας, δική μου είναι η χαρά και τιμή. Καλή χρο­νιά να έχου­με, δύνα­μη και υγεία σε δύσκο­λες εποχές.

Για την πανδημία

- Ήθε­λα να ξεκι­νή­σου­με από την παν­δη­μία, ένα θέμα που προ­βλη­μα­τί­ζει και ανη­συ­χεί τους λαούς αλλά όχι μόνο και τους επι­στή­μο­νες και τα διά­φο­ρα κυβερ­νη­τι­κά blogs ανά τον κόσμο. Ήθε­λα να πεί­τε ποια είναι η εκτί­μη­σή σας και ποια είναι η θέση σας.

Είναι φυσι­κό να ανη­συ­χού­με κι εμείς, όπως ανη­συ­χεί όλος ο ελλη­νι­κός λαός, όπως ανη­συ­χεί η ανθρω­πό­τη­τα. Όμως εδώ πρέ­πει να εντο­πί­σου­με τις σοβα­ρές ευθύ­νες, για­τί έχουν τερά­στιες ευθύ­νες οι κυβερ­νή­σεις, όπως έχει τερά­στια ευθύ­νη και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τον τρό­πο που χει­ρί­στη­κε το ζήτη­μα σε αυτές τις συν­θή­κες, για τον τρό­πο που εξα­κο­λου­θεί να δια­χει­ρί­ζε­ται το πρό­βλη­μα της παν­δη­μί­ας. Και βεβαί­ως λέγο­ντας “δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και του προ­βλή­μα­τος της υγεί­ας του λαού μας”, δεν είναι θέμα ικα­νό­τη­τας ή τέτοιο ζήτη­μα, δηλα­δή κάποιος πιο ικα­νός θα τα έκα­νε καλύ­τε­ρα, αλλά είναι βασι­κά θέμα πολι­τι­κής επιλογής.

Οι πολι­τι­κές επι­λο­γές και η στή­ρι­ξη ουσια­στι­κά του ιδιω­τι­κού τομέα της υγεί­ας, η στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας είναι αυτό που οδη­γεί τις κυβερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις και επι­λο­γές και γι αυτό βρι­σκό­μα­στε σ’ αυτό το σημείο. Μιλά­με για ουσια­στι­κή απα­ξί­ω­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας. Εμείς θεω­ρού­με ότι αυτό ήταν που πρω­ταρ­χι­κά και εξα­κο­λου­θεί να είναι επί­και­ρο ως αίτη­μα, να ενι­σχυ­θεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. Κι αυτό σημαί­νει και υπο­δο­μές, σημαί­νει και ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό, προ­σλή­ψεις δηλα­δή για­τρών, νοση­λευ­τών – τερά­στιες είναι οι ελλεί­ψεις — όπως και διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού, άλλου βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού, καθα­ριό­τη­τας στα δημό­σια νοσο­κο­μεία. Ενί­σχυ­ση της πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας, για­τί για παρά­δειγ­μα τα Κέντρα Υγεί­ας που επί­σης έχουν ουσια­στι­κά απα­ξιω­θεί πλή­ρως, και κάποια που λει­τουρ­γούν, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υπο­λει­τουρ­γούν. Και φυσι­κά χρειά­ζο­νται συνο­λι­κό­τε­ρα μέτρα ειδι­κά για το ζήτη­μα του covid, όπως είναι μαζι­κά δωρε­άν επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ και σε χώρους όπως είναι τα σχο­λεία που πάνε τα παι­διά μας, οι σχο­λές, οι μεγά­λοι χώροι δου­λειάς όπου εκεί με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας έπρε­πε να γίνο­νται αυτά τα τεστ. Χρειά­ζο­νται νοση­λευ­τές και στα σχο­λεία και στις σχο­λές και σε μεγά­λους εργο­στα­σια­κούς κι άλλους χώρους που δου­λεύ­ουν εργαζόμενοι.

Συνο­λι­κά είναι ένα πακέ­το μέτρων μαζί με την προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση για τον εμβο­λια­σμό, την παρα­κο­λού­θη­ση από πριν του κάθε πολί­τη„ αλλά και βλέ­πο­ντας όλο το ιστο­ρι­κό πιθα­νών ασθε­νειών που έχει, ενη­με­ρώ­νο­ντας τον για την ανα­γκαιό­τη­τα του εμβο­λια­σμού. Εμβο­λια­σμό δωρε­άν και με μαζι­κό τρό­πο και στη συνέ­χεια παρα­κο­λού­θη­σή των εμβο­λια­σμέ­νων, πράγ­μα που δεν γίνε­ται, ώστε να βγαί­νουν και σωστά συμπε­ρά­σμα­τα αφού δύο χρό­νια μετά, ακό­μα βρι­σκό­μα­στε στην αρχή αυτής περι­πέ­τειας. Και βεβαί­ως να υπάρ­χουν μέτρα απο­κα­τά­στα­σης όταν προ­κύ­πτουν κάποιες βλά­βες ή οτι­δή­πο­τε άλλο.

Όλα αυτά ως ολο­κλη­ρω­μέ­νο πακέ­το, το ΚΚΕ τα έχει προ­τεί­νει. Δυστυ­χώς η κυβέρ­νη­ση από το ένα αυτί της τα λες, από το άλλο της βγαί­νουν. Ακό­μα και οι υπο­σχέ­σεις που κατά δια­στή­μα­τα δίνει μέσα στη Βου­λή, ότι θα υλο­ποι­ή­σει κάποια από αυτά που προ­τεί­νου­με, στην ουσία τα παρα­τά­ει και προ­χω­ρά­ει στον ίδιο δρό­μο. Το κεντρι­κό ζήτη­μα για παρά­δειγ­μα που έπρε­πε να γίνει εδώ και δύο χρό­νια, της επί­τα­ξης του ιδιω­τι­κού τομέα της υγεί­ας, πραγ­μα­τι­κής όμως επί­τα­ξης και όχι να τον πλη­ρώ­νεις και από πάνω τον ιδιώ­τη, τον κλι­νι­κάρ­χη, τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό όμι­λο. Για­τί εδώ που τα λέμε, καθό­λου μυστι­κό δεν είναι έχουν δημο­σιευ­τεί τα στοι­χειά, έχουν κερ­δο­σκο­πή­σει και έχουν ανα­πτύ­ξει την κερ­δο­φο­ρία τους κατά πολύ αυτό το διά­στη­μα που ο κόσμος πεθαί­νει, ψάχνει να βρει ένα κρε­βά­τι ΜΕΘ, ή μια απλή κλί­νη σε νοσο­κο­μείο. Χώρια που μια σει­ρά ασθέ­νειες έχουν πάει πίσω, εγχει­ρή­σεις που πρέ­πει να γίνουν, ευπα­θείς ομά­δες με ζητή­μα­τα καρ­κί­νου ή καρ­διο­πά­θειες κ.α, προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις και μέτρα απο­κα­τά­στα­σης πριν συμ­βεί το κακό σε μια σει­ρά κατη­γο­ρί­ες συμπο­λι­τών μας.

- Πριν πάμε στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή θα ήθε­λα μια διευ­κρί­νη­ση δική σας για το θέμα της παν­δη­μί­ας. Είστε αισιό­δο­ξος ότι αυτή η ιστο­ρία θα είναι σύντο­μης διάρ­κειας εφε­ξής; Και βεβαί­ως συγκρα­τώ, τονί­σα­τε: δημό­σια υγεία. Είναι αλή­θεια ότι πλέ­ον όλοι προ­βλη­μα­τι­ζό­μα­στε γι αυτό, για­τί είναι σαφές ότι δεν μπο­ρεί να μη δια­τη­ρη­θούν κάποια εχέγ­γυα σοβα­ρής αντί­λη­ψης και διά­στα­σης της δημό­σιας υγεί­ας. Πόσο αισιό­δο­ξος είστε ότι θα τελειώ­σου­με γρή­γο­ρα με αυτή την ιστορία;

Καλά, εγώ προ­σω­πι­κά είμαι και φύση αισιό­δο­ξος, αλλά και το κόμ­μα μας. Χρειά­ζε­ται η αισιο­δο­ξία. Η δική μας όμως αισιο­δο­ξία στη­ρί­ζε­ται στην πίστη ότι ο ενω­μέ­νος λαϊ­κός αγώ­νας, η κινη­το­ποί­η­ση και πάλη όλου του λαού, των για­τρών των νοση­λευ­τών των για­τρών, των εργα­τών, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των αγρο­τών, της νεο­λαί­ας μας θα μπο­ρέ­σει να επι­βάλ­λει λύσεις και βεβαί­ως θα μπο­ρέ­σει να οδη­γή­σει αυτόν τον αγώ­να μέχρι το τέλος. Για­τί το πρό­βλη­μα δεν είναι μόνο να ξεπε­ρά­σεις έναν σκό­πε­λο αυτή τη στιγ­μή, και μετά τα προ­βλή­μα­τα να εξα­κο­λου­θούν να μένουν και κάποια να διο­γκώ­νο­νται. Για­τί η ανθρω­πό­τη­τα δεν πρό­κει­ται να τελειώ­σει ούτε με τις παν­δη­μί­ες ούτε με τις ασθέ­νειες έστω κι αν δεν έχουν χαρα­κτή­ρα παν­δη­μί­ας. Άρα η επι­στή­μη και η ενί­σχυ­ση της σήμε­ρα που υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες οι επι­στη­μο­νι­κές οι τεχνο­λο­γι­κές και η ανθρω­πό­τη­τα έχει προ­χω­ρή­σει θα πρέ­πει να ανή­κουν στην κοι­νω­νία. Θα πρέ­πει το κρά­τος να έχει αυτή τη διεύ­θυν­ση, αυτό το πρό­γραμ­μα, αυτό το σχέ­διο έτσι ώστε ο λαός μας να μπο­ρεί να απο­λαμ­βά­νει των υπη­ρε­σιών υγεί­ας και να μπο­ρεί να ζει με ευη­με­ρία χωρίς ασθέ­νειες, χωρίς παν­δη­μί­ες. Αλλά δεν θα τελειώ­σου­με εύκο­λα με αυτή την ιστορία.

- Θα μου επι­τρα­πεί να πω ότι το συμπέ­ρα­σμα της δικής μου 40ετούς διπλω­μα­τι­κής καριέ­ρας ταυ­τί­ζε­ται σε έναν λόγο, που έχει να κάνει με το θέμα της ειρή­νης. Για­τί όσο δεν υφί­στα­ται ειρή­νη, όσο αυτή η ειρή­νη βρί­σκε­ται στα πλαί­σια αντα­γω­νι­σμών, ο κόσμος και οι επι­στή­μο­νες αλλά και οι άνθρω­ποι οι οποί­οι είναι απλοί μέσα στον λαό της ευρύ­τε­ρης περιο­χής στην Ελλά­δα, θεω­ρούν ότι ο ιός δεν είναι ένα δημιούρ­γη­μα της φύσης αλλά είναι ένα μαλα­κό όπλο στα πλαί­σια κρυ­φών αντα­γω­νι­σμών. Όσο λοι­πόν δια­τη­ρεί­ται αυτή η έντα­ση ενι­σχύ­ε­ται σαν θεωρία. 

Είναι φυσιο­λο­γι­κό να είναι δύσπι­στος ο λαός μας με όλα αυτά που βλέ­πει, για­τί σωστά επι­ση­μά­να­τε ότι υπάρ­χουν μεγά­λοι αντα­γω­νι­σμοί. Και υπάρ­χουν μεγά­λοι αντα­γω­νι­σμοί για­τί ο ρόλος του κεφα­λαί­ου είναι η κερ­δο­φο­ρία του, είναι να κερ­δο­σκο­πεί. Ο ιδιώ­της, το μονο­πώ­λιο, η πολυ­ε­θνι­κή — όπως θέλε­τε πεί­τε την- του φαρ­μά­κου για παρά­δειγ­μα ή αυτοί που βγά­ζουν τα εμβό­λια κλπ, έχει δικά του συμ­φέ­ρο­ντα. Οπό­τε ο καθέ­νας καπι­τα­λι­στής με βάση τα δικά του συμ­φέ­ρο­ντα αντα­γω­νί­ζε­ται τους άλλους. Κι έτσι σπέρ­νει και συγ­χύ­σεις, και έτσι δημιουρ­γεί προ­βλή­μα­τα, δημιουρ­γεί όλη αυτή τη δυσπι­στία στον κόσμο, με απο­τέ­λε­σμα όμως να την πλη­ρώ­νει πάλι ο κόσμος, ο λαός έχο­ντας αυτή την επι­φύ­λα­ξη. Για­τί οτι­δή­πο­τε μπο­ρεί να συμ­βεί, ακό­μα και από εργα­στή­ριο, που έλε­γαν στην αρχή να έχει ξεφύ­γει ένας ιός, αυτό μπο­ρεί να συμ­βεί ως λάθος για παρά­δειγ­μα, είτε η ίδια η φύση, που και η φύση επί­σης δημιουρ­γεί ιούς, παν­δη­μί­ες – το γνω­ρί­σα­με και στο παρελ­θόν για παρά­δειγ­μα, που δεν υπήρ­χαν τα εργα­στή­ρια για παρά­δειγ­μα στους προη­γού­με­νους αιώ­νες. Και από τη φύση μπο­ρεί να δημιουρ­γεί­ται ή και από εργα­στή­ριο μπο­ρεί, ή από ανθρώ­πι­νο λάθος. Η ουσία, το απο­τέ­λε­σμα είναι το ίδιο. Τα μέτρα που πρέ­πει να πάρεις εσύ ως κοι­νω­νία είναι τα ίδια. Δεν αλλά­ζει επί της ουσί­ας το τι πρέ­πει να κάνεις, τι πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σεις και αν είσαι και κρά­τος, κυβέρ­νη­ση τι πρέ­πει να σχε­διά­σεις για να προ­στα­τέ­ψεις τον λαό σου, την χώρα σου αλλά και τους άλλους λαούς γύρω σου.

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

- κ. Γραμ­μα­τέα πως αξιο­λο­γεί­τε την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης τα τελευ­ταία 2μιση χρόνια;

Παίρ­νει πολύ κακό βαθ­μό, η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων. Δεν είναι μόνο η πολι­τι­κή της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, για­τί δυστυ­χώς βλέ­που­με τη συνέ­χεια που έχει το κρά­τος, τη συνέ­χεια που έχουν οι κυβερ­νή­σεις. Στην ίδια ρώτα πορεύ­ο­νται, με τις ίδιες βασι­κά στρα­τη­γι­κές πολι­τι­κές επι­λο­γές και στα θέμα­τα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής. Αυτό το ζήσα­με και με τις μονο­κομ­μα­τι­κές κυβερ­νή­σεις και με τις πολυ­κομ­μα­τι­κές. Το γνω­ρί­σα­με και με τη ΝΔ, μόνη της ή σε συνερ­γα­σία, και με το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή σε συνερ­γα­σία και με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του και σε συνερ­γα­σία με διά­φο­ρα εξα­πτέ­ρυ­γα που είχε ο καθέ­νας. Έτσι λοι­πόν αυτή η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή είναι απόρ­ροια πολι­τι­κών επι­λο­γών, που δεν υπη­ρε­τούν πραγ­μα­τι­κά λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα αλλά υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα αυτού που ονο­μά­ζου­με και είναι γνω­στό τοις πάσι, γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της αστι­κής τάξης της χώρας προ­κει­μέ­νου να πάρει μέρος στη μοι­ρα­σιά της λεί­ας με άλλες δυνά­μεις εδώ και να έχει πρό­σβα­ση σε αυτά τα ζητή­μα­τα. Άρα επι­λέ­γει και αντί­στοι­χες συμ­μα­χί­ες, ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες είτε ονο­μά­ζο­νται ΝΑΤΟ είτε ονο­μά­ζο­νται ΗΠΑ, είτε ΕΕ. Με απο­τέ­λε­σμα όλα αυτά να θέτουν σε κίν­δυ­νο τον λαό μας, τα κυριαρ­χι­κά του δικαιώ­μα­τα και να δημιουρ­γού­νται προ­βλή­μα­τα συγκρού­σε­ων που φτά­νουν ενί­ο­τε και σε πολε­μι­κές συγκρού­σεις με απο­τέ­λε­σμα πάλι το ίδιο: Ο λαός και η νεο­λαία να χύνουν το αίμα τους.

- Ελλη­νο­κυ­πρια­κά, ελλη­νο­τουρ­κι­κά, Κύπρος και Βαλ­κά­νια. Είναι θέμα­τα που θα ήθε­λαν πολύ να ακού­σουν τις από­ψεις σας και τις από­ψεις του ΚΚΕ, μέσα στη νέα, αν είναι νέα – αν νομί­ζε­τε και το αξιο­λο­γεί­τε έτσι — γεω­πο­λι­τι­κή κατά­στα­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί στην περιο­χή μας.

Δυστυ­χώς είναι πολ­λοί οι παί­κτες στην περιο­χή μας και πολ­λά και δια­φο­ρε­τι­κά αντι­κρουό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα. Όχι τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών των χωρών της περιο­χής, αλλά τα συμ­φέ­ρο­ντα των αρχου­σών τάξε­ων των χωρών της περιο­χής. Και βέβαια εδώ έχου­με και ισχυ­ρούς περι­φε­ρεια­κούς παί­κτες που έχουν δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, Ισρα­ήλ, Τουρ­κία, Αίγυ­πτος, Ελλά­δα, Σαου­δι­κή Αρα­βία, Ιράν κ.λπ. Σε αυτή την περιο­χή που έχει μεγά­λη γεω­στρα­τη­γι­κή σημα­σία, ανα­φέ­ρο­μαι στην περιο­χή μας, είτε Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, αλλά και Βαλ­κά­νια γενι­κό­τε­ρα όλη αυτή η περιο­χή, Β. Αφρι­κή, Μέση Ανα­το­λή συγκρού­ο­νται και διε­θνείς παί­κτες μεγά­λοι, οι οποί­οι έχουν τα δικά τους ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντα να προ­ω­θή­σουν, οικο­νο­μι­κά, πολι­τι­κά, στρα­τιω­τι­κά κλπ. Είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, χώρες ισχυ­ρές της ΕΕ, και η ίδια η ΕΕ, είναι η Γαλ­λία επί­σης η Βρε­τα­νία. Και εδώ σε αυτή την περιο­χή της Αν. Μεσο­γεί­ου που μέσα έχει και την Κύπρο, τη Μέση Ανα­το­λή, αλλά και τα Βαλ­κα­νί­ων φυσι­κά συγκρού­ο­νται όλες αυτές οι δυνά­μεις. Μην ξεχνά­με ότι βρι­σκό­μα­στε πάνω στον “δρό­μο του μετα­ξιού” και αυτή ειδι­κά την περί­ο­δο, αυτά τα χρό­νια γίνε­ται έντο­νη δια­μά­χη και αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα σε ΗΠΑ και Κίνα κυρί­ως στον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό τομέα για το ποια θα έχει την πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές σύστη­μα. Μπο­ρεί η Ρωσία, για παρά­δειγ­μα, να είναι πιο ισχυ­ρή στρα­τιω­τι­κά σε σχέ­ση ακό­μα με την Κίνα, να κρα­τά­ει τη δεύ­τε­ρη θέση μετά τις ΗΠΑ σε στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο, να είναι μεγα­λύ­τε­ρος ο αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως στο οικο­νο­μι­κό επί­πε­δο είναι ανά­με­σα σε ΗΠΑ και Κίνα, χώρια τις άλλες δυνά­μεις. Άρα η εκτί­μη­σή μας είναι ότι θα έχου­με το επό­με­νο διά­στη­μα έντα­ση των αντα­γω­νι­σμών, των συγκρού­σε­ων και των οικο­νο­μι­κών – εμπο­ρι­κών και των πολι­τι­κών και των στρα­τιω­τι­κών συγκρού­σε­ων και επεμ­βά­σε­ων. Και από αυτή τη σκο­πιά κινη­το­ποιού­μα­στε, παλεύ­ου­με και κυρί­ως απο­κα­λύ­πτου­με, προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για τέτοιες δύσκο­λες μέρες που μπο­ρεί να περά­σει ο λαός μας.

Για τα Βαλκάνια

Για παρά­δειγ­μα, τα Βαλ­κά­νια εξα­κο­λου­θούν να είναι πυρι­τι­δα­πο­θή­κη. Δηλα­δή εδώ έχου­με σημα­ντι­κές αστά­θειες και γενι­κό­τε­ρα στον περι­βάλ­λο­ντα χώρο και στις ίδιες τις χώρες. Τα κρά­τη προ­τε­κτο­ρά­τα που δημιουρ­γή­θη­καν στην ουσία μετά τη διά­λυ­ση της ενιαί­ας Γιου­γκο­σλα­βί­ας, όπως είναι το Κόσο­βο, η Βοσ­νία — Ερζε­γο­βί­νη, η Βόρεια Μακε­δο­νία δεν έχουν στα­θε­ρο­ποι­η­θεί όχι μόνο στα πολι­τι­κά συστή­μα­τα. Είναι μεγά­λες οι αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα που κυβερ­νούν, αυτά που αντι­πο­λι­τεύ­ο­νται σε σχέ­ση με άλλες δυνά­μεις που βρί­σκο­νται στην περιο­χή και ενδια­φέ­ρο­νται και οξύ­νουν αντα­γω­νι­σμούς, είτε αξιο­ποιούν μειο­νο­τι­κά προ­βλή­μα­τα ή άλλα στις χώρες τους έτσι ώστε να οξύ­νε­ται μία κατά­στα­ση. Και επει­δή τα Βαλ­κά­νια και η γενι­κό­τε­ρη περιο­χή είναι η περιο­χή που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενδια­φέ­ρο­νται για την περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας, μάς απα­σχο­λεί πάρα πολύ αυτό το ζήτη­μα, μέχρι που μπο­ρούν να φτά­σουν αυτοί οι αντα­γω­νι­σμοί, που μπο­ρεί να φτά­σει αυτή η σύγκρου­ση. Και βέβαια θα την πλη­ρώ­σουν οι λαοί .

Για το Κυπριακό

Για το κυπρια­κό, η Τουρ­κία ακο­λου­θεί τη γραμ­μή κατά την άπο­ψή μας της de facto διχο­τό­μη­σης της Κύπρου. Αυτό είχε από την αρχή, από την πρώ­τη στιγ­μή, όταν έκα­νε την επέμ­βα­ση στην Κύπρο και μετά. Στην αρχή έχο­ντας τη δικαιο­λο­γία βέβαια της επέμ­βα­σης της Ελλά­δας, με το πρα­ξι­κό­πη­μα τότε, το ‘74, προ­σπά­θειας ανα­τρο­πής του Μακα­ρί­ου, αλλά στη συνέ­χεια το κατο­χύ­ρω­σε με κατο­χή μεγά­λου τμή­μα­τος της Βόρειας Κύπρου. Βήμα το βήμα λοι­πόν, το προ­ω­θεί αυτό, τη διχο­τό­μη­ση κι έχουν περά­σει πλέ­ον, κοντεύ­ου­με να κλεί­σου­με 50 χρό­νια και η κατά­στα­ση βρί­σκε­ται σε αυτό το απα­ρά­δε­κτο σημείο.

Εδώ να διευ­κρι­νί­σω το εξής: Ότι ακό­μα και μία συμ­βι­βα­στι­κή λύση, αν βρε­θεί, λέμε, μετά από αλλε­πάλ­λη­λες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, πιέ­σεις κλπ, στην ουσία θα είναι διχο­τό­μη­ση έτσι όπως έχει φτά­σει η κατά­στα­ση και εκεί που πάει.

Οι επι­διώ­ξεις της Τουρ­κί­ας ‑και άλλων δυνά­με­ων- δεν κινού­νται στην κατεύ­θυν­ση της δημιουρ­γί­ας ενός ενιαί­ου κυπρια­κού κρά­τους, μιας Ομο­σπον­δί­ας για παρά­δειγ­μα, όπου οι δύο κοι­νό­τη­τες θα ζού­νε μαζί, θα έχουν Σύνταγ­μα, μια ιθα­γέ­νεια, μια προ­σω­πι­κό­τη­τα, δεν θα έχουν άλλους στρα­τούς κλπ, δεν θα είναι ενιαία κυπρια­κή δημοκρατία.

Η λογι­κή των δύο συνι­στώ­ντων κρα­τών, που εμπε­ριέ­χο­νται και σε προ­τά­σεις του ΓΓ του ΟΗΕ κατά δια­στή­μα­τα και που έχουν συζη­τη­θεί σε αλλε­πάλ­λη­λες συνα­ντή­σεις, οδη­γεί ουσια­στι­κά σε δύο κρά­τη στη “συσκευα­σία” ενός, να το πω έτσι, στο “περι­τύ­λιγ­μα”, μιας Συνο­μο­σπον­δί­ας, χαλα­ρής, που στην ουσία θα σημαί­νει πάλι, επί της ουσί­ας διχο­τό­μη­ση του κυπρια­κού κράτους.

Εμείς επι­μέ­νου­με ότι πρέ­πει το πρό­βλη­μα να λυθεί με μια Κύπρο, μια χώρα, μια πατρί­δα κοι­νή Ελλη­νο­κύ­πριων – Τουρ­κο­κύ­πριων, που θα έχει μια ιθα­γέ­νεια, μια προ­σω­πι­κό­τη­τα, χωρίς στρα­τούς, χωρίς βάσεις, χωρίς προ­στά­τες, χωρίς ξένα στρα­τεύ­μα­τα και βεβαί­ως ο λαός θα είναι κυρί­αρ­χος. Αυτά είναι ορι­σμέ­να στοι­χεία που πρέ­πει να εμπε­ριέ­χει μια λύση για να πού­με ότι απο­κα­θί­στα­ται η νομι­μό­τη­τα της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, της Ενιαί­ας Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, όπως πρέπει.

Για τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία

‑Η Ελλά­δα στο πλαί­σιο των διε­θνών εμπλο­κών έκα­νε δύο μεγά­λες συμ­φω­νί­ες. Πώς βλέ­πε­τε τις συμ­μα­χί­ες που ενδε­χο­μέ­νως ‑όπως λένε κάποιοι- δίνουν μία δυνα­τό­τη­τα εξο­πλι­σμών στην ελλη­νι­κή πλευ­ρά, στην περί­πτω­ση που επι­χει­ρη­θεί κάτι από τους Τούρκους;

Δεν είναι αμυ­ντι­κές αυτές οι συμ­φω­νί­ες, πρό­κει­ται για επι­θε­τι­κές συμ­φω­νί­ες. Τόσο η συμ­φω­νία ανά­με­σα στην Ελλά­δα και τις ΗΠΑ, με την παρα­χώ­ρη­ση βάσε­ων, στρα­το­πέ­δων στην Ελλά­δα, εκτός από τη μεγά­λη βάση της Σού­δας και άλλων δρα­στη­ριο­τή­των κι ανταλ­λαγ­μά­των που έχει ζητή­σει η αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τι­κή, όσο και η συμ­φω­νία με τη Γαλ­λία δεν είναι αμυ­ντι­κή συμ­φω­νία. Άλλω­στε ήδη το είδα­με, τα ανταλ­λάγ­μα­τα που ζήτη­σε είναι η συμ­με­το­χή σε επεμ­βά­σεις της Γαλ­λί­ας, σε παρεμ­βά­σεις στην περιο­χή της Αφρι­κής, στην Υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή, στην περιο­χή του Σαχέλ, ήδη στέλ­νου­με στρα­τεύ­μα­τα και βεβαί­ως σε αυτή την κατεύ­θυν­ση κινεί­ται όλη αυτή η λογι­κή. Διό­τι και η Γαλ­λία, ως μεγά­λο καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος στην ΕΕ, έχει τα δικά της ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντα στην περιο­χή, στην Αν. Μεσό­γειο, ενδια­φέ­ρε­ται και για τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες, ενδια­φέ­ρε­ται και για τη Βόρεια Αφρι­κή, ενδια­φέ­ρε­ται να έχει πρό­σβα­ση εδώ. Οι ΗΠΑ, επί­σης, είναι σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, με τη συμ­φω­νία. Άρα κάθε άλλο παρά αμυ­ντι­κή είναι η συμφωνία.

Δεν μιλάω τώρα και για το τερά­στιο κόστος που πλη­ρώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός, σε συν­θή­κες οικο­νο­μι­κής κρί­σης, μεί­ω­σης του εισο­δή­μα­τος, των μισθών, κοι­νω­νι­κών παρο­χών, σε συν­θή­κες μεγά­λης ακρί­βειας και έντο­νης φορο­λο­γί­ας των λαϊ­κών εισο­δη­μά­των και τις επι­πτώ­σεις που έχει αυτό, για το γεγο­νός ότι δίνο­νται δισε­κα­τομ­μύ­ρια, ουσια­στι­κά για να έχεις συμ­με­το­χή σε σχέ­δια είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε και ξεχω­ρι­στών κρα­τών που έχουν τα ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντά τους, όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Γαλ­λία, πιο συγκε­κρι­μέ­να με αφορ­μή αυτές τις δύο λεγό­με­νες αμυ­ντι­κές συμ­φω­νί­ες. Με αυτή την έννοια εμείς κατα­ψη­φί­σα­με και κατα­ψη­φί­ζου­με αυτές τις συμφωνίες.

Δεν πρό­κει­ται να μας υπε­ρα­σπί­σουν από την τούρ­κι­κη για παρά­δειγ­μα απει­λή, δεν πρό­κει­ται να υπε­ρα­σπί­σουν τα ελλη­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να υπε­ρα­σπί­σουν τα δικά τους συμφέροντα.

Για την εξέλιξη με τον East Med

Άλλω­στε το είδα­με. Είδα­με το ρόλο των ΗΠΑ, στην ουσία ακο­λού­θη­σε την τούρ­κι­κη πολι­τι­κή όσον αφο­ρά τον East Med για παρά­δειγ­μα την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, με το non paper που έστει­λε στο Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, όπου λέει “στα­μα­τή­στε στην ουσία τον αγω­γό, τον East Med”, διό­τι “φέρ­νει συγκρού­σεις στην Αν. Μεσό­γειο”, λες και είδε το φως το αλη­θι­νό ξαφ­νι­κά, ότι φέρ­νει συγκρού­σεις ο East Med, ενώ άλλοι αγω­γοί ή άλλες ενέρ­γειες δεν φέρ­νουν τέτοιου είδους συγκρού­σεις! Και βεβαί­ως εδώ είναι απο­κα­λυ­πτι­κό αυτό το ζήτημα.

Και όσο για κάποιους, που νομί­ζουν ότι ζητώ­ντας παρα­πά­νω ανταλ­λάγ­μα­τα για παρά­δειγ­μα από τις ΗΠΑ, όπως διά­βα­ζα σε μια εφη­με­ρί­δα που έλε­γε ότι του­λά­χι­στον “να δεί­ξε­τε την καλή σας πρό­θε­ση, συμ­με­τέ­χο­ντας στις έρευ­νες στα νότια της Κρή­της”, για υδρο­γο­νάν­θρα­κες κλπ, μαζί με τους Αμε­ρι­κά­νους. Δεν πέρα­σε μια μέρα και δόθη­κε η απά­ντη­ση από τις ΗΠΑ, λέγο­ντας “όχι δεν πρό­κει­ται να συμ­με­τέ­χου­με, ούτε χρειά­ζε­ται να γίνουν έρευ­νες στα νότια της Κρή­της”. Για­τί έχουν καθα­ρό στρα­τη­γι­κό στό­χο, είναι στρα­τη­γι­κός τους εταί­ρος η Τουρ­κία, θέλουν να την απο­σπά­σουν από την όποια ‑δεν είναι μετα­τό­πι­ση ακρι­βώς, αλλά τέλος πάντων βάλ­τε εντός εισα­γω­γι­κών- από τη Ρωσία, που είναι στα σύνο­ρά της. Και βεβαί­ως είναι σύμ­μα­χος στο ΝΑΤΟ και ενδια­φέ­ρο­νται πάρα πολύ για την Τουρ­κία, η οποία είναι και μεγά­λη χώρα, μεγά­λη δύνα­μη, έχει πρό­σβα­ση σε μου­σουλ­μα­νι­κούς πλη­θυ­σμούς στην Ασία και άρα την χρειά­ζο­νται και η στό­χευ­σή τους βρί­σκε­ται εκεί.

Κι εμείς βρι­σκό­μα­στε σε έναν αντα­γω­νι­σμό ανά­με­σα στην άρχου­σα τάξη της Ελλά­δας με την άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας, για να βάλου­με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ως επι­διαι­τη­τές αυτού του ζητή­μα­τος, την ώρα που μας σπρώ­χνουν σε ενέρ­γειες με στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις και με άλλες ενέρ­γειες, επι­θε­τι­κού χαρα­κτή­ρα θα τις προσ­διο­ρί­σω για την περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας ή για την επι­βο­λή των από­ψε­ών τους και των συμ­φε­ρό­ντων τους ενα­ντί­ον άλλων λαών της περιο­χής, είτε αυτοί βρί­σκο­νται στην Αφρι­κή, είτε αυτοί βρί­σκο­νται στην Ασία, είτε βρί­σκο­νται στα Ανα­το­λι­κά της Ευρώπης.

Σας ευχα­ρι­στώ πολύ αγα­πη­τέ κ. Γραμ­μα­τέα, σας ευχα­ρι­στώ για τις από­ψεις σας, για την επα­φή που είχαμε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Πολύς κόσμος και οι επα­φές μου εδώ ρωτά­νε, θα ήθε­λαν να μάθουν εάν εσείς προ­σω­πι­κά είσα­στε αισιό­δο­ξος στη σκέ­ψη ή στην πρά­ξη για το μέλ­λον της χώρας μας;

Καλά στην σκέ­ψη έτσι κι αλλιώς είμαι, αλλά στην πρά­ξη ο αγώ­νας μόνο το δεί­χνει. Για­τί μόνο εάν ένας άνθρω­πος είναι αισιό­δο­ξος, ένα κόμ­μα, για να το πω έτσι, για­τί δεν μιλά­με σε προ­σω­πι­κό επί­πε­δο, εγώ εκπρο­σω­πώ το ΚΚΕ αυτή τη στιγ­μή, που έχει βαθιά πίστη ότι μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό, ότι η ανθρω­πό­τη­τα αργά ή γρή­γο­ρα θα βρει το δρό­μο της και θα βαδί­σει στο δρό­μο των ριζι­κών αλλα­γών, ότι θα οικο­δο­μη­θεί αυτή η νέα κοι­νω­νία, που ως ένα βαθ­μό τη γνω­ρί­σα­με πει­ρα­μα­τι­κά τον προη­γού­με­νο αιώ­να, με τα λάθη τις αδυ­να­μί­ες της, σε άλλες συν­θή­κες, η πρώ­τη από­πει­ρα δηλα­δή της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης, αλλά που και πάλι πρό­σφε­ρε τερά­στια επι­τεύγ­μα­τα για τους λαούς εκεί και για όλη την ανθρω­πό­τη­τα, αυτή η κοι­νω­νία λοι­πόν, απαλ­λαγ­μέ­νη κι από λάθη κι αδυ­να­μί­ες κι ελλεί­ψεις του παρελ­θό­ντος, θα γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Κι αυτό είναι το πιο ‑αν θέλε­τε- όχι απλά αισιό­δο­ξο, αλλά και ρεα­λι­στι­κό μήνυ­μα για όλους μας, για το λαό μας, ιδιαί­τε­ρα για τη νεολαία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο