Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί για όλους όσοι απογοητεύτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε απο­ψι­νή του ομι­λία στο 28ο Αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ στο Καρ­πε­νή­σι, τόνι­σε “το ΚΚΕ είναι εδώ! Η ΚΝΕ είναι εδώ! στη Ρού­με­λη του ‘Αρη και του Νάκου Μπε­λή, του Χαρί­λα­ου Φλω­ρά­κη και του Δια­μα­ντή. Στην καλύ­βα του Στε­φα­νή και στις Κορυ­σχά­δες. Στη Βίνια­νη και στο Καρπένησι.Στα βου­νά και στα περά­σμα­τα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στα μέρη που το ΚΚΕ δέθη­κε με κάθε τους σπι­θα­μή και οικο­δό­μη­σε δεσμούς αίμα­τος και αγώ­να με τον λαό της περιοχής”.

“Εδώ που ο λαός μας ονει­ρεύ­τη­κε και πάλε­ψε για μία άλλη Ελλά­δα του δίκιου και της προ­κο­πής, χωρίς δυνά­στες ντό­πιους και ξένους. Εδώ που η ταξι­κή πάλη και η όξυν­ση της απέ­δει­ξε ότι αυτά που φαί­νο­νται σήμε­ρα στά­σι­μα μπο­ρούν να ανα­τρα­πούν, να αλλά­ξουν με πρω­τα­γω­νι­στή τον ίδιο τον λαό. Εδώ που απο­δεί­χτη­κε ότι οι λαμπρές σελί­δες στην Ιστο­ρία του λαού μας γρά­φτη­καν όταν χει­ρα­φε­τή­θη­κε από τους εκβια­σμούς και τα διλήμ­μα­τα της αστι­κής τάξης και άγγι­ξε με τα χέρια του την πραγ­μα­τι­κή λευ­τε­ριά” υπογράμμισε.

“Δεν χρειά­στη­κε να περά­σει ούτε μια μέρα από τις εκλο­γές για να επι­βε­βαιω­θεί το σύν­θη­μά μας «ΚΚΕ, η δύνα­μή σου την επό­με­νη μέρα»” είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, σημειώ­νο­ντας ότι η επό­με­νη μέρα για τον λαό είναι εδώ με “τις δεσμεύ­σεις που έχει αφή­σει ως παρα­κα­τα­θή­κη ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα μέχρι το 2060, η αυξη­μέ­νη επο­πτεία της ΕΕ, οι νέες απαι­τή­σεις του κεφαλαίου”.

“Αυτές τις δεσμεύ­σεις έθε­σε ως προ­τε­ραιό­τη­τες στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, το Eurogroup της προη­γού­με­νης Δευ­τέ­ρας το οποίο έδω­σε και το σινιά­λο της αντι­λαϊ­κής κλι­μά­κω­σης” ενώ η νέα κυβέρ­νη­ση της ΝΔ “δηλώ­νει έτοι­μη να αντα­πο­κρι­θεί στις νέες αξιώ­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και των εργο­δο­τι­κών ενώ­σε­ων του κεφα­λαί­ου για νέα μέτρα στή­ρι­ξης των κερ­δών του”.

Είπε ότι η ΝΔ “θα πιά­σει το νήμα από κει που το άφη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ για να συνε­χί­σει την ίδια πολι­τι­κή στους βασι­κούς άξο­νες τόσο στα ζητή­μα­τα της εσω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής όσο και σε αυτά της εξωτερικής”.

Ανα­φέρ­θη­κε στις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις στην Κυπρια­κή ΑΟΖ και στις συνε­χι­ζό­με­νες προ­κλή­σεις και διεκ­δι­κή­σεις της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των Ελλά­δας και Κύπρου και σημεί­ω­σε ότι “η απερ­χό­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετέ­τρε­ψε τη χώρα μας σε μια απέ­ρα­ντη βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είχε ανα­λά­βει και το ρόλο του «πλυ­ντη­ρί­ου» των ευρω-αμε­ρι­κά­νων ιμπε­ρια­λι­στών, που τους παρου­σί­α­ζε ως «δια­βο­λι­κά καλούς» για την ειρή­νη, την ασφά­λεια του λαού και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας”.

“Η νέα κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, θα πατή­σει ακρι­βώς πάνω σ’ αυτή τη «βρώ­μι­κη» δου­λειά της «πλύ­στρας» του ιμπε­ρια­λι­σμού, που είχε ανα­λά­βει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να απο­γειώ­σει παρα­πέ­ρα την εμπλο­κή της χώρας στους εγκλη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τη συνερ­γα­σία με κρά­τη, όπως το Ισρα­ήλ, που κατα­πιέ­ζει και δολο­φο­νεί το λαό της Παλαι­στί­νης” πρόσθεσε.

Κάλε­σε τη νεο­λαία και τους εργα­ζό­με­νους να μην δεί­ξουν καμία ανο­χή σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς και να μην έχουν “καμιά εμπι­στο­σύ­νη και «εθνι­κή ομο­ψυ­χία» μ’ αυτούς που σκορ­πά­νε τον κόπο, τον ιδρώ­τα του λαού στα όπλα του ΝΑΤΟ, την ώρα που λένε πως δεν έχουν για σχο­λεία, για δασκά­λους, που βάζουν δίδα­κτρα παντού, εμπο­ρευ­μα­το­ποιώ­ντας την Παι­δεία, για να πλη­ρώ­σουν τις «μηχα­νές του πολέ­μου», όπως είναι το ΝΑΤΟ”.

Κάλε­σε σε έντα­ση της πάλης ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους, ενά­ντια στη μετα­τρο­πή της χώρας μας σε πολε­μι­κή “σφη­κο­φω­λιά”, καθώς και σε συνέ­χι­ση του αγώ­να για το κλεί­σι­μο της βάσης της Σού­δας και όλων των ξένων βάσε­ων, για την επι­στρο­φή των ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών απο­στο­λών από το εξω­τε­ρι­κό, και για την απε­μπλο­κή της χώρας “από τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς και τις ίδιες τις διε­θνείς ενώ­σεις του κεφα­λαί­ου, με το λαό πραγ­μα­τι­κά κυρί­αρ­χο στον τόπο μας”.

“Οι λαοί, κόντρα στο μίσος των εθνι­κι­στών, μπο­ρούν και πρέ­πει να δυνα­μώ­σουν την κοι­νή τους πάλη ενά­ντια στον κοι­νό εχθρό, τα μονο­πώ­λια και τον ιμπε­ρια­λι­σμό” τόνισε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι οι ψήφοι του ΚΚΕ θα κατα­τε­θούν μία-μία στους τόπους δου­λειάς και στις γει­το­νιές “για να δίνουν δύνα­μη στην οργά­νω­ση των αγώ­νων, για να εμπο­δι­στούν νέα μέτρα για να πάρει ο λαός μας ανά­σες ανα­κού­φι­σης σημα­δεύ­ο­ντας τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο το κεφά­λαιο και την εξου­σία του”.

Είπε ότι η επό­με­νη μέρα με παρα­κα­τα­θή­κη το μεγά­λο πολι­τι­κό άνοιγ­μα του ΚΚΕ και τη διεύ­ρυν­ση της επιρ­ρο­ής του πρέ­πει να βρει “νέες δυνά­μεις στο δρό­μο της αντε­πί­θε­σης, στο δρό­μο της ταξι­κής πολι­τι­κής και μαζι­κής πάλης, της ανα­σύ­ντα­ξης του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, της προ­ώ­θη­σης της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αντι­μο­νο­πω­λια­κής κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας και της προ­σέλ­κυ­σης στο κίνη­μα των γυναι­κών και της νεολαίας”.

Ανέ­φε­ρε ότι το ΚΚΕ δεν κλεί­νει τα μάτια “σε μια αρνη­τι­κή τάση συντη­ρι­κο­ποί­η­σης που υπάρ­χει και για την οποία στα χρό­νια που πέρα­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ έβα­λε το χερά­κι του”, καθώς, μετα­ξύ άλλων, “ενί­σχυ­σε την εντύ­πω­ση στο λαό ότι δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή, πλην της σημε­ρι­νής βαρ­βα­ρό­τη­τας” “πρό­βα­λε το συμ­βι­βα­σμό με τις μειω­μέ­νες απαι­τή­σεις” και “καλ­λιέρ­γη­σε το ρεα­λι­σμό της υπο­τα­γής στη βάρ­βα­ρη επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου και της ανα­ζή­τη­σης λύσε­ων που δεν υπάρ­χουν στα όρια του συστήματος”.

“Ο δικός μας ρεα­λι­σμός είναι ο ρεα­λι­σμός της συλ­λο­γι­κής δρά­σης, που τσα­λα­κώ­νει τη λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού”, των μειω­μέ­νων απαι­τή­σε­ων” πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ απο­κα­λύ­πτει τον πραγ­μα­τι­κό και μεγά­λο ένο­χο για τα προ­βλή­μα­τα και τα αδιέ­ξο­δα που αντι­με­τω­πί­ζει η νεο­λαία: το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Αυτό που προ­σκυ­νούν όλα τα άλλα κόμ­μα­τα” τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας προ­σθέ­το­ντας “το ΚΚΕ προ­βάλ­λει το πραγ­μα­τι­κά νέο και σύγ­χρο­νο, τη ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα που πριν απ’ όλα σημαί­νει να ανα­τρα­πεί το σημε­ρι­νό διε­φθαρ­μέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα”.

Είπε ακό­μα ότι “όσοι σήμε­ρα πονη­ροί, μας κατη­γο­ρούν για δήθεν μαξι­μα­λι­σμό για­τί προ­βάλ­λου­με ότι υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κά άλλος δρό­μος για το λαό, η εργα­τι­κή εξου­σία, το μόνο που κάνουν είναι να ενι­σχύ­ουν κι αυτοί την αντί­λη­ψη ότι δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή, δεν υπάρ­χει διέ­ξο­δος για το λαό και τελι­κά το συμ­βι­βα­σμό με το σύστημα”.

Ανέ­φε­ρε ότι είναι οι ίδιοι “που θέλουν να δώσουν άφε­ση αμαρ­τιών στο ΣΥΡΙΖΑ λες και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ανα­λά­βει την αστι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση είχε αρι­στε­ρό — ριζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα” και είναι οι ίδιοι “που προ­σπα­θούν να φέρουν από την πίσω πόρ­τα με ύπου­λο τρό­πο, ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει φιλο­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­σμού και ότι δεν είναι λάθος η συμ­με­το­χή σε αστι­κή κυβέρνηση”.

Τόνι­σε ότι εκεί­νο που εξορ­γί­ζει τους πολι­τι­κούς αντι­πά­λους του ΚΚΕ είναι “η ωρί­μαν­ση της συλ­λο­γι­κής σκέ­ψης του Κόμ­μα­τος, η επε­ξερ­γα­σία της σύγ­χρο­νης στρα­τη­γι­κής και σύγ­χρο­νου προ­γράμ­μα­τος” ενώ πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ “έχει μια μεγά­λη αγκα­λιά για όλους όσοι νιώ­θουν αρι­στε­ροί, προ­ο­δευ­τι­κοί για όλους όσοι απο­γοη­τεύ­τη­καν από το ΣΥΡΙΖΑ” πολ­λοί εκ των οποί­ων συμπο­ρεύ­τη­καν με το ΚΚΕ στις πρό­σφα­τες εκλο­γές και είναι άνθρω­ποι “που παίρ­νουν τη θέση τους στο πλάι μας στο κίνη­μα εκεί που μπο­ρεί να ανοί­ξει η συζή­τη­ση για την πραγ­μα­τι­κή σύγκρου­ση με τον πραγ­μα­τι­κό αντίπαλο”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε ότι η καλύ­τε­ρη τιμή στους αντάρ­τες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στα Αετό­που­λα της ΕΠΟΝ, στους μαχη­τές και τις μαχή­τριες του ΔΣΕ, στο λαό που μεγα­λούρ­γη­σε στη δεκα­ε­τία του ’40 “είναι να συνε­χί­σου­με στον δρό­μο που βάδι­σαν και οι ίδιοι. Με το ΚΚΕ πάντα μπρο­στά για το δίκιο του λαού”.

Ανα­φέρ­θη­κε στη σημα­σία της κρι­τι­κής μελέ­της της Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ που “δεν απο­τε­λεί ούτε μηδε­νι­σμό, ούτε λαθο­λο­γία. Πολύ θα το ήθε­λαν αυτό οι αντί­πα­λοί μας, η αστι­κή ιδε­ο­λο­γία και ο οπορτουνισμός”.

“Ο δρό­μος είναι ανη­φο­ρι­κός και κακο­τρά­χα­λος αλλά είναι ο μονα­δι­κός που οδη­γεί σε διέ­ξο­δο, σε ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα και πραγ­μα­τι­κή ελευ­θε­ρία για την νεο­λαία. Οι θυσί­ες σε αυτόν τον δρό­μο είναι δεδο­μέ­νες αλλά δεν πάνε χαμέ­νες” τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την ομι­λία του με από­σπα­σμα από το ποί­η­μα “Ο δρό­μος μας” του Φώτη Αγγουλέ:

«Ας μην ήρθα­τε πίσω,

κι ας μη φτά­σα­τε πουθενά.

Ο δρό­μος μας αρχινά,

από κει που ο δικός σας τελειώνει.

Μέσα στο κάτα­σπρο χιόνι,

μια ματω­μέ­νη γραμ­μή το δρό­μο μας δείχνει,

ας ρίχνει σκο­τά­δι τρι­γύ­ρω η νύχτα, ας ρίχνει…

Ακο­λου­θού­με πιστά τα ματω­μέ­να σας ίχνη.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο