Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, συνα­ντή­θη­κε σήμε­ρα, στον Περισ­σό, με αντι­προ­σω­πεία της Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Παρα­γω­γών Επαγ­γελ­μα­τιών και Βιο­μη­χα­νι­κών Ειδών Λαϊ­κών Αγο­ρών Ελλά­δας. Στη συνά­ντη­ση συμ­με­τεί­χαν ακό­μη η Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ και ο Θανά­σης Τζί­μας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αντι­προ­σω­πεία της γενι­κής συνο­μο­σπον­δί­ας ενη­μέ­ρω­σε τον Δημή­τρη Κου­τσού­μπα για το νέο νομο­σχέ­διο που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς το «ως ταφό­πλα­κα για τους παρα­γω­γούς» και εξέ­φρα­σε την αντί­δρα­σή της σε αυτό.

Απ’ την πλευ­ρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­φρα­σε τη στή­ρι­ξή του στις κινη­το­ποι­ή­σεις των επαγ­γελ­μα­τιών των λαϊ­κών αγο­ρών και δήλω­σε την «ξεκά­θα­ρη αντί­θε­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος στο νομο­σχέ­διο από την πρώ­τη στιγμή».

Καυ­τη­ρί­α­σε τις δια­κη­ρύ­ξεις της κυβέρ­νη­σης περί εκσυγ­χρο­νι­σμού των λαϊ­κών αγο­ρών, σημειώ­νο­ντας ότι «το λογα­ρια­σμό θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν και πάλι η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, αλλά και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες παρα­γω­γοί και έμπο­ροι που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε αυτές».

Ανέ­δει­ξε επί­σης, τις πρω­το­βου­λί­ες του ΚΚΕ στη Βου­λή «για την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση του εισο­δή­μα­τος των επαγ­γελ­μα­τιών των λαϊ­κών αγο­ρών, είτε για τα προ­βλή­μα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από τους κυβερ­νη­τι­κούς χει­ρι­σμούς κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, είτε για τις μεγά­λες κατα­στρο­φές που σημειώ­θη­καν στη σοδειά τους κατά τη διάρ­κεια της χρο­νιάς από τον παγε­τό, τις πυρ­κα­γιές και τις πλημμύρες».

Σε δηλώ­σεις του μετά την συνά­ντη­ση, ο πρό­ε­δρος της Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Παρα­γω­γών Επαγ­γελ­μα­τιών και Βιο­μη­χα­νι­κών Ειδών Λαϊ­κών Αγο­ρών Ελλά­δας, Παντε­λής Μόσχος, είπε ότι «το νομο­σχέ­διο μετά από 93 χρό­νια, στα­μα­τά τους παρα­γω­γούς να πηγαί­νουν στις λαϊ­κές αγο­ρές, δεν υπάρ­χουν Νομι­κά Πρό­σω­πα στις Περι­φέ­ρειες για να μπο­ρούν να διοι­κού­νται οι λαϊ­κές αγο­ρές, έχει ποι­νές τιμω­ρη­τι­κού χαρα­κτή­ρα, είναι ένα νομο­σχέ­διο που φέρ­νει παρα­γω­γούς και επαγ­γελ­μα­τί­ες σε πάρα πολύ δύσκο­λη θέση. Οι λαϊ­κές αγο­ρές χρειά­ζο­νται για όλη τη χώρα, χρειά­ζο­νται για τα εκα­τομ­μύ­ρια των κατα­να­λω­τών που τις στη­ρί­ζουν και είναι ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της χώρας. Εάν αυτός ο κλά­δος χαθεί, χάνε­ται η χώρα».

Από την πλευ­ρά του, ο Στέ­φα­νος Τομα­ρό­που­λος, μέλος του ΔΣ της Συνο­μο­σπον­δί­ας, είπε ότι «αυτός ο νόμος έχει στην ουσία δύο νομο­σχέ­δια: Ένα αυτό που θα ψηφί­σουν οι βου­λευ­τές και ένα άλλο είναι οι 16 υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις οι οποί­ες θα καθο­ρί­ζουν το μέλ­λον μας. Αυτό δεν έχει ξανα­γί­νει ποτέ, δεν μπο­ρεί να μην γνω­ρί­ζου­με το πώς θα γίνε­ται η ανα­νέ­ω­ση, το τι θα που­λά­με, τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ακό­μα και το ηλε­κτρο­νι­κό σύστη­μα το καθο­ρί­ζει ο υπουρ­γός. Αυτό μας δημιουρ­γεί ανα­σφά­λεια δικαί­ου για το τι μέλει γενέ­σθαι την επό­με­νη μέρα του νομοσχεδίου».

«Βεβαί­ως υπάρ­χει και το ότι για πρώ­τη φορά ένα νομο­σχέ­διο που θα ψηφι­στεί αύριο, θα ισχύ­σει από τον Φλε­βά­ρη του 2022 με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει ένα κενό νόμου το οποίο δημιουρ­γεί ανα­σφά­λεια για την ανα­νέ­ω­ση, καθώς πολ­λές άδειες ανα­νε­ώ­νο­νται τον Δεκέμ­βρη. Και αυτό δεν έχει προ­βλε­φθεί παρά το γεγο­νός ότι πολ­λά από αυτά τα θέμα­τα τα θέσα­με στον κ. υπουρ­γό, Α. Γεωρ­γιά­δη και ακό­μα και σήμε­ρα δεν έχουν συμπε­ρι­λη­φθεί στο νομοσχέδιο.

Πέρα από αυτό, δεν μπο­ρού­με να δεχθού­με ότι με το νομο­σχέ­διο αυτό, ιδιαί­τε­ρα στην Αττι­κή, αφού (το) απέ­συ­ρε για τους παρα­γω­γούς της περι­φέ­ρειας, στην ουσία τους εξα­να­γκά­ζει να πάνε να γίνουν επαγ­γελ­μα­τί­ες, με απο­τέ­λε­σμα οι λαϊ­κές, που ξεκί­νη­σαν για τους παρα­γω­γούς, να χάσουν τον κοι­νω­νι­κό και βιο­πο­ρι­στι­κό τους χαρακτήρα.

Εμείς θεω­ρού­με ότι αυτό το νομο­σχέ­διο είναι η ταφό­πλα­κα των λαϊ­κών αγο­ρών και θα το πολε­μή­σου­με και την επό­με­νη μέρα» κατέ­λη­ξε ο κ. Τομαρόπουλος.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο