Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ κρατά ψηλά τη σημαία του Σοσιαλισμού — Καλεί σε Αγωνιστική Συμπόρευση τον λαό

Πλή­θος κόσμου στη μεγά­λη πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση της ΕΠ Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς — Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλ­κί­δα, που γίνε­ται στο δημο­τι­κό κλει­στό γήπε­δο της πόλης, με ομι­λη­τή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. 

Μέλη και οπα­δοί του ΚΚΕ και φίλοι  της ΚΝΕ, εργα­ζό­με­νοι, άνθρω­ποι του μόχθου, νέοι, επαγ­γελ­μα­τί­ες και γυναί­κες της Χαλ­κί­δας και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής από νωρίς, συρ­ρέ­ουν προς το χώρο συμ­με­τέ­χο­ντας στην εκδή­λω­ση που διορ­γα­νώ­νει η Οργά­νω­ση τιμώ­ντας τα 104 χρό­νια από την ίδρυ­ση του ΚΚΕ και γιορ­τά­ζο­ντας την από­κτη­ση ιδιό­κτη­των γρα­φεί­ων του κόμ­μα­τος στη Χαλκίδα.

Με συν­θή­μα­τα και τις σημαί­ες ν’ ανε­μί­ζουν αγω­νι­στι­κά, το ΚΚΕ στέλ­νει μήνυ­μα συνέ­χι­σης του αγώ­να και κάλε­σμα Αγω­νι­στι­κής Συμπό­ρευ­σης για να γίνει ο λαός πρω­τα­γω­νι­στής στις εξε­λί­ξεις, για να ανοί­ξει επι­τέ­λους ο ελπι­δο­φό­ρος και ρεα­λι­στι­κός δρό­μος για το λαό μας, για τη νεο­λαία. Το ΚΚΕ καλεί σε Αγω­νι­στι­κή Συμπό­ρευ­ση, με τους εργα­ζό­με­νους πρω­τα­γω­νι­στές, σε ένα απο­φα­σι­στι­κό, μαζι­κό και ανυ­πο­χώ­ρη­το αγώ­να, για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής τους, του βιο­τι­κού επι­πέ­δου και εισο­δή­μα­τός τους, για αξιο­πρε­πή ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα. Για ένα μέλ­λον χωρίς την ανα­σφά­λεια και την αβε­βαιό­τη­τα του σήμερα.

Το άνοιγ­μα της εκδή­λω­σης έγι­νε από τη Λένα Γερο­πα­να­γιώ­τη γραμ­μα­τέα της ΤΕ Εύβοιας και μέλος του Γρα­φεί­ου ΕΠ Αν. Στε­ρε­άς και Εύβοιας που καλω­σό­ρι­σε τον κόσμο ενώ ευχα­ρί­στη­σε την Ευστα­θία Καψή που έβα­λε το πρώ­το λιθα­ρά­κι και όλους όσοι συνέ­βα­λαν. “Το Κόμ­μα έχει πλέ­ον δικά του γρα­φεία και το όνο­μα τους είναι “Θύμιος Καψής Ανά­πο­δος”. Ευχα­ρί­στη­σε όλους όσοι αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα και προ­σήλ­θαν στην εκδή­λω­ση και ιδιαί­τε­ρα τους απο­γό­νους αγωνιστών.

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Σήμε­ρα εδώ στη Χαλ­κί­δα, στην Εύβοια, γιορ­τά­ζου­με τα 104 χρό­νια ηρω­ι­κής ζωής και δρά­σης του τιμη­μέ­νου ΚΚΕ. Έχου­με βαθιά στο μυα­λό και την καρ­διά μας, όχι μόνο την ιστο­ρία, το ηρω­ι­κό παρελ­θόν, αλλά κυρί­ως, την αυρια­νή Ελλά­δα της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, τη νέα κοι­νω­νία του σοσια­λι­σμού – κομμουνισμού.

Αυτή τη θέλη­ση, την αισιο­δο­ξία την αντλού­με από τις ρίζες μας, από τις ματω­μέ­νες σημαί­ες μας. Την αντλού­με από τις σύγ­χρο­νες εκρη­κτι­κές αντι­θέ­σεις που δε χωρά­νε στον παλιό κόσμο της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρωπο.

Είμα­στε περή­φα­νοι για­τί στο διά­βα αυτών των δεκα­ε­τιών, το Κόμ­μα μας ανα­με­τρή­θη­κε με τα δύσκο­λα, πέρα­σε από φωτιά και από σίδε­ρο, δεν λύγι­σε, άντε­ξε, στά­θη­κε όρθιο.

Και όταν πάλε­ψε, μέσα σε δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες και με δια­φο­ρε­τι­κές μορ­φές πάλης, στην περί­ο­δο του Μεσο­πο­λέ­μου, της Μετα­ξι­κής δικτα­το­ρί­ας, της Κατο­χής, της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας. Και στη μετεμ­φυ­λια­κή περί­ο­δο των άγριων διώ­ξε­ων, των εκτε­λέ­σε­ων, των εξο­ριών, των φυλα­κών, της τρο­μο­κρα­τί­ας. Και στην περί­ο­δο της Χού­ντας με την αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη. Και στη μετα­πο­λι­τευ­τι­κή περί­ο­δο με νέα κάθε φορά καθήκοντα.

Είμα­στε περή­φα­νοι για κάθε στιγ­μή της ηρω­ι­κής ιστο­ρί­ας και δρά­σης μας. Είμα­στε περή­φα­νοι για­τί, στα δύσκο­λα επί­σης χρό­νια της αντε­πα­νά­στα­σης που ακο­λού­θη­σαν, αυτού του μεγά­λου πισω­γυ­ρί­σμα­τος για την ανθρω­πό­τη­τα, κάνα­με πρά­ξη αυτό που έγρα­ψε ο Ριζο­σπά­στης, τη μέρα που κατέ­βαι­νε η κόκ­κι­νη σημαία από το Κρεμ­λί­νο το 1991. Κρα­τή­σα­με, ψηλά την κόκ­κι­νη σημαία, φωτί­σα­με την ελπί­δα που βρί­σκε­ται στην πάλη των λαών!

Το ΚΚΕ δεν υπέ­γρα­ψε και δεν υπο­γρά­φει δήλω­ση μετα­νοί­ας στην εγχώ­ρια και διε­θνή αστι­κή τάξη. Το ΚΚΕ κρά­τη­σε και κρα­τά ψηλά τη σημαία του σοσια­λι­σμού. Με αυτή τη σημαία έγρα­ψαν λαμπρές σελί­δες, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές και κομμουνίστριες.

Ο ηρω­ι­σμός και η θυσία τους, όπως η θυσία του Θύμιου Καψή, του Καπε­τάν Ανά­πο­δου και των συντρό­φων του, αγκα­λιά­ζει το χτες και το σήμε­ρα. Και στη Ρού­με­λη και εδώ την Εύβοια, οι κατα­βο­λές και οι ρίζες του ΚΚΕ είναι πολύ βαθιές.

Όπως παντού, κι εδώ η πορεία του Κόμ­μα­τός μας είναι ταυ­τι­σμέ­νη με τις πιο πρω­το­πό­ρες αγω­νι­στι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες, με ανθρώ­πους της μαχη­τι­κής δια­νό­η­σης και τους καλ­λι­τέ­χνες του λαού. Δεν ξεχνά­με κανέ­ναν! Τους τιμού­με όλους και όλες!

Από τον πρω­το­πό­ρο εργά­τη Γιάν­νη Χάνο, το Μήτσο Καπό­λο, το Γιώρ­γη Βλα­χού­τσι­κο, τον Λυκούρ­γο Ζού­μπε­ρη, τον Γραμ­μα­τέα της ΕΠΟΝ Εύβοιας Βαγ­γέ­λη Ευαγ­γε­λό­που­λο, που έπε­σαν ηρω­ι­κά για τη ζωή με τόσους άλλους. Αλλά και αυτούς που εξο­ρί­σθη­καν, βασα­νί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν για δεκα­ε­τί­ες ολό­κλη­ρες με το κεφά­λι ψηλά. Όπως ο Δημή­τρης Σάρ­λης (Αχιλ­λέ­ας), ο Μήτσος Στο­λί­δης, ο Στα­μά­της Κρη­τι­κός, ο Σπύ­ρος Καπε­τά­νιος, ο Νίκος Μαζα­ρά­κης, ο Δήμος Για­λα­μπού­κης, ο Γιάν­νης Ηλί­ας, ο Προ­κό­πης Τζά­νος (Λόγ­γος). Όλους αυτούς που στις μεγά­λες στιγ­μές του κινή­μα­τος, τάχθη­καν με τη σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας, όπως η οικο­γέ­νεια Παπα­στρα­τή, ο Νότης Καπνί­σης, η Σωτη­ρία Μπέλ­λου, ο Γιάν­νης Σκα­ρί­μπας, ο Μήτσος Σέτ­τας και τόσοι άλλοι.Η ιστο­ρία τους, η ιστο­ρία μας, απο­τε­λεί πολύ­τι­μη παρα­κα­τα­θή­κη για τις ερχό­με­νες γενιές των αγωνιστών.

104 χρό­νια ΚΚΕ συνε­χί­ζου­με για να γίνει ο λαός ο πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων. Όσο δύσκο­λο κι αν ακού­γε­ται, αυτό είναι που πρέ­πει να γίνει σήμε­ρα, για να ανοί­ξει επι­τέ­λους ο ελπι­δο­φό­ρος και ρεα­λι­στι­κός δρό­μος για το λαό μας, για τη νεο­λαία. Από όλους εμάς εξαρ­τά­ται, αν θα τα κατα­φέ­ρου­με. Από τη δική μας στά­ση, δρά­ση και επιλογή.

Όταν η ακρί­βεια και η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια εξα­νε­μί­ζει το πενι­χρό εργα­τι­κό λαϊ­κό εισό­δη­μα που δε σώζε­ται ούτε με «καλά­θια του νοι­κο­κυ­ριού», ούτε με κου­πό­νια, τότε για να πάρει ο λαός μια ανά­σα πρέ­πει να απαι­τεί αυξή­σεις μισθών και συντά­ξε­ων, κατάρ­γη­ση φόρων

Όταν τα κορά­κια των τρα­πε­ζών αρπά­ζουν τα σπί­τια των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, αφού πρώ­τα ο ΣΥΡΙΖΑ έκα­νε τον πλει­στη­ρια­σμό και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ την έξω­ση, τότε ένα σύν­θη­μα πρέ­πει να ακου­στεί: Τα σπί­τια του λαού τα σώζει μόνο ο λαός, με το ΚΚΕ μπροστά.

Όταν μικρά παι­διά αφή­νο­νται στα κακο­ποι­η­τι­κά χέρια ιδιω­τών και ΜΚΟ στις διά­φο­ρες «Κιβω­τούς του Τρό­μου», ενώ θα έπρε­πε να φρο­ντί­ζει γι’ αυτά απο­κλει­στι­κά το κρά­τος, τότε θυμή­σου πως το τρα­γού­δι δεν λέει μόνο «έχε το νου σου στο παι­δί», αλλά και πως «πρέ­πει να σωθεί το παιδί».

Όταν από παντού ανα­δύ­ε­ται η βρώ­μα και η σαπί­λα του συστή­μα­τος, όπως συμ­βαί­νει με τις υπο­κλο­πές και τις παρα­κο­λου­θή­σεις που βάζουν στο στό­χα­στρο τον «εχθρό λαό», τότε παλεύ­εις να καταρ­γη­θεί όλο το αντι­δρα­στι­κό θεσμι­κό πλαί­σιο. Και μαζί με αυτό να πάνε στον αγύ­ρι­στο και όσοι, αφού το στή­ρι­ξαν, τώρα εμφα­νί­ζο­νται ως δήθεν «αθώ­ες περιστερές»!

Και όταν ένας ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος με τη συμ­με­το­χή της χώρας σου κιν­δυ­νεύ­ει να βάλει φωτιά και σε άλλες χώρες, να κάψει κι άλλους λαούς, τότε μπαί­νεις μπρο­στά για την απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τα σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για να κλεί­σουν όλες οι βάσεις του θανά­του, για να στα­μα­τή­σει η χώρα μας να είναι ορμη­τή­ριο πολέμου.

Όταν λοι­πόν, μαζεύ­ο­νται τόσα, κι άλλα τόσα, τότε μια επι­λο­γή έχει ο καθέ­νας και η καθε­μιά: Να πάρει τη θέση σου στους αγώ­νες δίπλα στο ΚΚΕ! Και για να σώσου­με ότι σώζε­ται αλλά και για να ξεμπερ­δεύ­ου­με τελι­κά, «ορι­στι­κά και αμε­τά­κλη­τα» αυτή τη φορά, με το σάπιο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης. Για να φτιά­ξου­με «μια και­νούρ­για κοι­νω­νία άλλη­νε» που τρα­γου­δού­σε ο Καζαν­τζί­δης, για μας και τα παι­διά μας, για τις δικές μας ανάγκες.

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Σήμε­ρα, μπο­ρεί τα πράγ­μα­τα να είναι δύσκο­λα, μπο­ρεί να μοιά­ζουν ακί­νη­τα. Αλλά έτσι δεν θα μεί­νουν, αν αφή­σου­με στην άκρη τη λογι­κή της ανα­μο­νής, αν σημά­νει ένα νέο αγω­νι­στι­κό ξεκί­νη­μα. Κι αυτό μπο­ρεί να γίνει μόνο με το ΚΚΕ μπρο­στά, πιο δυνα­τό, κάτι που εξαρ­τά­ται και από το λαό, όχι μόνο από εμάς.

Σήμε­ρα χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρο από ποτέ, ένα νέο πάλης ξεκί­νη­μα: Που θα ξεκι­νά από τη συμ­με­το­χή μας στο εργα­τι­κό σωμα­τείο, στην επι­τρο­πή αγώ­να, στον αγρο­τι­κό σύλ­λο­γο, στον σύλ­λο­γο των επαγ­γελ­μα­τιών, στον μαζι­κό φορέα της γει­το­νιάς. Θα προ­χω­ρά με τη συμ­με­το­χή μας στις κινη­το­ποι­ή­σεις, στα συλ­λα­λη­τή­ρια, στις απερ­γί­ες, που θα ακο­λου­θή­σουν της μεγά­λης απερ­γί­ας του 9ης του Νοέμ­βρη, για να ακου­στεί δυνα­τά η φωνή της εργα­τι­κής τάξης, του λαού που δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νος να πει­νά­σει, να παγώσει.

Μιλά­με για έναν αγώ­να με τον οποίο ο λαός θα βάζει μπρο­στά τις δικές του ανά­γκες και όχι την ανά­γκη του συστή­μα­τος να πάρει ξανά ανά­σα μέσα από μια κάλ­πι­κη πολι­τι­κή αλλα­γή. Για­τί κάλ­πι­κη πολι­τι­κή αλλα­γή είναι αυτή που προ­βάλ­λουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι οποί­οι φημί­ζο­νται και αυτο­δια­φη­μί­ζο­νται για τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρουν στο σύστη­μα όταν αυτό ζορί­ζε­ται. Ο λαός μας πρέ­πει να αρχί­σει να σκέ­φτε­ται την πραγ­μα­τι­κή πολι­τι­κή αλλα­γή, με τον ίδιο μεγά­λο πρω­τα­γω­νι­στή και όχι απλό θεατή!

Η επι­τυ­χία της απερ­γί­ας της 9ης του Νοέμ­βρη παντού σε όλη την Ελλά­δα και εδώ στη Χαλ­κί­δα, αλλά και σε όλη την Εύβοια, με πέντε μεγά­λες απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις, μπο­ρεί να είναι το ξεκί­νη­μα νέων μεγά­λων αγώ­νων, που θα δίνουν διέ­ξο­δο στη λαϊ­κή οργή και αγα­νά­κτη­ση που συνε­χώς αυξά­νε­ται. Μια οργή που δεν θα εγκλω­βί­ζε­ται στη λογι­κή της ανα­μο­νής μόνο των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών που παρα­λύ­ει ακό­μα και μάχι­μες αγω­νι­στι­κές δυνάμεις.

Και όπως φάνη­κε τέτοιες μάχι­μες αγω­νι­στι­κές δυνά­μεις υπάρ­χουν σε πολ­λούς χώρους δου­λειάς, σε πολ­λά εργο­στά­σια και δω στην Εύβοια. Στην Εύβοια, όπου εργά­τες και εργά­τριες στις μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες τρο­φί­μων, στα τσι­με­ντά­δι­κα, στο Λιμά­νι, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού, κόντρα στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, τον συμ­βι­βα­σμό και τη μοι­ρο­λα­τρία, σήκω­σαν το ανά­στη­μά τους, έκα­ναν το βήμα και απέργησαν.

Δεν είναι λίγο πράγ­μα να στα­μα­τά­ει η παρα­γω­γή, να σβή­νουν οι μηχα­νές, να κατε­βαί­νουν τα ρολά, να αδειά­ζουν τα γρα­φεία και να γεμί­ζουν, να πλημ­μυ­ρί­ζουν οι δρό­μοι από εργά­τες και εργά­τριες, υπαλ­λή­λους, ανθρώ­πους του μερο­κά­μα­του και νέα παι­διά, φοι­τη­τές και μαθητές.

Και αν σήμε­ρα, στη Χαλ­κί­δα, στην Εύβοια, οι μάχι­μες αγω­νι­στι­κές δυνά­μεις αυξά­νο­νται μέσα στα εργο­στά­σια, σε πολ­λούς χώρους δου­λειάς, αυτό συμ­βαί­νει, για­τί σ’ αυτόν εδώ τον νομό, μετά από πολ­λά χρό­νια έχει συντε­λε­στεί μια σημα­ντι­κή αλλα­γή, που ήδη την κατα­λα­βαί­νουν οι εργάτες.

Ανα­φέ­ρο­μαι στην αλλα­γή στο Εργα­τι­κό Κέντρο της Εύβοιας με την ανά­δει­ξη των ταξι­κών δυνά­με­ων σε πρώ­τη δύνα­μη, για να μπει τέλος στην απα­ξί­ω­ση και τον εκφυ­λι­σμό. Τώρα αρχί­ζουν να κατα­λα­βαί­νουν οι εργα­ζό­με­νοι τι σημαί­νει Εργα­τι­κό Κέντρο — “όπλο” στα χέρια των εργαζομένων!

Εργα­τι­κό Κέντρο που πρω­το­στα­τεί για τα προ­βλή­μα­τα κάθε χώρου και κλά­δου δου­λειάς, για τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, για το μερο­κά­μα­το, την ακρί­βεια, τη φτώ­χεια, την Υγεία, την Παι­δεία, τον πόλεμο.

Εργα­τι­κό Κέντρο που βοη­θά­ει και στη­ρί­ζει έμπρα­κτα τα πρω­το­βάθ­μια Σωμα­τεία στον αγώ­να που δίνει το καθέ­να στο χώρο του, για κάθε πρό­βλη­μα, που καλεί Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις, ενη­με­ρώ­νει, συσπει­ρώ­νει και κινη­το­ποιεί τους εργα­ζό­με­νους, βοη­θά­ει για να σπά­ει η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, το κλί­μα απογοήτευσης.

Εργα­τι­κό Κέντρο που ανα­πτύσ­σει με όλες του τις δυνά­μεις την αλλη­λεγ­γύη σε κάθε χώρο δου­λειάς που αγω­νί­ζε­ται, που συμ­βάλ­λει να δημιουρ­γού­νται νέα Σωμα­τεία σε χώρους δου­λειάς και κλά­δους, με σκο­πό όλο και περισ­σό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι να οργα­νώ­νο­νται σε αυτά.

Τώρα μπο­ρούν να κατα­λά­βουν οι εργά­τες και οι εργά­τριες, αλλά και όλοι οι άνθρω­ποι του μόχθου, ότι οι — για χρό­νια — αρνη­τι­κοί συσχε­τι­σμοί που υπάρ­χουν, μπο­ρούν να αλλά­ξουν και αλλά­ζουν, όταν δυνα­μώ­νει η συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, για­τί μόνο το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά με συνέ­πεια, σε όλες τις μάχες. Και τέτοιες σημα­ντι­κές μάχες προη­γή­θη­καν της αλλα­γής των συσχε­τι­σμών στο Εργα­τι­κό Κέντρο.

Μάχες με υπο­μο­νή, πεί­σμα και αντο­χή, για να μετρή­σου­με βήμα­τα στην οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων, για να φτια­χτούν σωμα­τεία σε μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους, όπως ο ΜΙΜΙΚΟΣ στην Αρτά­κη, η ΤΕΡΝΑ στο Μαντού­δι, για να μαζι­κο­ποι­η­θούν άλλα, όπως οι ρετσι­νά­δες, οι ιδιω­τι­κοί υπάλ­λη­λοι, το μέταλ­λο, με νέους εργά­τες και μετα­νά­στες όπως συνέ­βη στο σωμα­τείο των Τροφίμων.

Καθη­με­ρι­νές μάχες μέσα στους χώρους δου­λειάς, όπου οι εργα­ζό­με­νοι κατα­λα­βαί­νουν πως βελ­τί­ω­ση στη ζωή τους δεν πρό­κει­ται να δουν, όσο θα βελ­τιώ­νο­νται μόνο τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που είναι παντού στην περιο­χή, αλλά όσο βελ­τιώ­νε­ται η δική τους οργά­νω­ση, ο δικός τους αγώ­νας, όσο βελ­τιώ­νε­ται και ανε­βαί­νει η δύνα­μη του ΚΚΕ.

Άλλω­στε, ότι κέρ­δι­σαν οι εργα­ζό­με­νοι, ακό­μα και μια μικρή αύξη­ση, ακό­μα και μια μικρή βελ­τί­ω­ση στις συν­θή­κες εργα­σί­ας, το κέρ­δι­σαν για­τί οργα­νώ­θη­καν, για­τί έφτια­ξαν σωμα­τείο, για­τί ενω­μέ­νοι διεκ­δί­κη­σαν και ανά­γκα­σαν την εργο­δο­σία σε ορι­σμέ­νες υπο­χω­ρή­σεις. Κι αν τώρα αυτή αντε­πι­τί­θε­ται, παίρ­νει τα μέτρα της, βάζει στο στό­χα­στρο τα σωμα­τεία, οι εργά­τες πρέ­πει να πάρουν τα δικά τους μέτρα, να προ­στα­τέ­ψουν την οργά­νω­σή τους, το σωμα­τείο τους, να ενι­σχύ­σουν τις ταξι­κές δυνά­μεις, το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ.

Αγω­νι­στι­κός αέρας βέβαια φύση­ξε όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά σε όλη τη Στε­ρεά. Όπου οι εργά­τες από εργο­στά­σια και χώρους δου­λειάς, οι εργα­ζό­με­νοι στο δημό­σιο τομέα, ένω­σαν τη φωνή τους με τους αγρό­τες που κατέ­βη­καν με τα τρα­κτέρ στους στη Λαμία και το Μαντού­δι, με τους εμπό­ρους στη Λιβα­δειά που καθο­λι­κά έκλει­σαν τα μαγα­ζιά τους.

Με την απερ­γία της 9ης του Νοέμ­βρη έγι­νε ένα μεγά­λο βήμα μπρο­στά, το κρα­τά­με και συνε­χί­ζου­με. Για να δυνα­μώ­σει η οργά­νω­ση στο χώρο, σε κάθε κλά­δο, στη γει­το­νιά και την ύπαι­θρο, για να μην περά­σει η προ­σπά­θεια τρο­μο­κρά­τη­σης που εξα­πο­λύ­ει η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία με απο­λύ­σεις πρω­το­πό­ρων εργα­τών. Για να ξερι­ζω­θεί μια και καλά ο φόβος και η ηττοπάθεια.

Συνε­χί­ζου­με για να στα­μα­τή­σει το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ. Όλοι ξέρου­με ότι ο αγώ­νας στη ΛΑΡΚΟ είναι στην πιο κρί­σι­μη καμπή του. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, έχει στα­μα­τή­σει τη λει­τουρ­γία του εργο­στα­σί­ου στη Λάρυ­μνα. Σκορ­πά­ει δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια για να οδη­γή­σει στην πλή­ρη απα­ξί­ω­ση και να παρα­δώ­σει έναν πλού­το δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων στο κεφά­λαιο, όπως αυτό φάνη­κε από το εξευ­τε­λι­στι­κό τίμη­μα στις προ­σφο­ρές που δόθη­καν στο διαγωνισμό.

Τώρα είναι η ώρα να σηκω­θεί όλη η Στε­ρεά, όλη η Ελλά­δα στο πόδι για να στα­μα­τή­σει το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ. Τώρα είναι η ώρα που οι εργά­τες της ΛΑΡΚΟ, οι γυναί­κες και τα παι­διά τους, χρειά­ζο­νται την πιο πλα­τιά στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη στον αγώ­να τους. Τώρα είναι η ώρα να ενώ­σου­με τη φωνή μας ακό­μα πιο δυνα­τά, με τους εργά­τες της ΛΑΡΚΟ που χρό­νια τώρα τα έχουν βάλει με τα πιο μεγά­λα θηρία, με καρ­χα­ρί­ες και στά­θη­καν όρθιοι.

Ο αγώ­νας τους έχει γίνει φάρος, παρά­δειγ­μα και για τους εργά­τες άλλων μεγά­λων κλά­δων και χώρων δου­λειάς. Από το δικό τους μεγα­λειώ­δη αγώ­να παίρ­νουν κου­ρά­γιο και άλλοι εργά­τες για να τα βάλουν με την εργο­δο­σία, να μη λυγί­σουν, να αντέξουν.

Οι εργά­τες της ΛΑΡΚΟ τα έβα­λαν με «θεούς και δαί­μο­νες» για να δια­σφα­λί­σουν την ενιαία λει­τουρ­γία αυτής της σημα­ντι­κής επι­χεί­ρη­σης, για να δια­σφα­λί­σουν τα δικαιώ­μα­τά τους, για να πάρουν τα δεδου­λευ­μέ­να τους, για να μπο­ρούν όλοι να γυρί­ζουν σώοι μετά το μερο­κά­μα­το στο σπί­τι τους και να μη θρη­νή­σουν άλλο συνά­δελ­φό τους.

Να ενώ­σου­με τη φωνή μας μαζί τους που κόντρα στην πολι­τι­κή της απα­ξί­ω­σης, της υπερ­χρέ­ω­σης και της συκο­φά­ντη­σης απέ­δει­ξαν σε όλο τον λαό πως η ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ένα σκου­ρια­σμέ­νο βαρί­δι, αλλά είναι μια στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επι­χεί­ρη­ση, πραγ­μα­τι­κός θησαυ­ρός, πλού­τος για τη χώρα μας.

Μόνο να σκε­φτεί κανείς πως η ΛΑΡΚΟ είναι η μονα­δι­κή επι­χεί­ρη­ση στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση που παρά­γει σιδη­ρο­νι­κέ­λιο μέσα από την επε­ξερ­γα­σία δικών της εγχώ­ριων μεταλ­λευ­μά­των. Και η χώρα μας είναι η μονα­δι­κή στην ΕΕ που έχει στο υπέ­δα­φος νικε­λιού­χα μεταλ­λεύ­μα­τα με κοβάλ­τιο, γεγο­νός που τα κάνει δυσεύ­ρε­τα σε όλο τον κόσμο.

Γι αυτό οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ, αλλά και εμείς, μιλά­με τόσα χρό­νια για ένα έγκλη­μα που έχει τη σφρα­γί­δα, όχι μόνο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ η οποία ανέ­λα­βε να το ολο­κλη­ρώ­σει, αλλά έχει τι σφρα­γί­δα όλων των κυβερ­νή­σε­ων που έβα­λαν πλά­τη στην απα­ξί­ω­ση και την υπερ­χρέ­ω­σή της. Μιλά­με για «έγκλη­μα», για­τί η ΛΑΡΚΟ από μόνη της ανα­δει­κνύ­ει τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες που έχει η χώρα μας, οι οποί­ες θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν προς όφε­λος όχι βέβαια του κεφα­λαί­ου, αλλά της εργα­τι­κής τάξης, του λαού.Και τέτοια ολο­κλη­ρω­μέ­νη και επε­ξερ­γα­σμέ­νη πρό­τα­ση έχει μόνο το ΚΚΕ.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ στέ­κε­ται με συνέ­πεια στο πλευ­ρό των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ. Τώρα όμως πρέ­πει να ξεση­κω­θεί, όχι μόνο η Εύβοια, αλλά όλη η Στε­ρεά για να στα­μα­τή­σει αυτό το έγκλη­μα, που θα είναι έγκλη­μα σε βάρος όλης της περιο­χής που κιν­δυ­νεύ­ει με χρεοκοπία.

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Δεν ξεχνά­με ότι εδώ στην Εύβοια, και πιο σωστά στις μεγά­λες κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές στη Βόρεια Εύβοια ακού­στη­κε για πρώ­τη φορά το σύν­θη­μα μόνο «ο λαός σώζει το λαό»!

Έχει περά­σει και­ρός από τότε, αλλά αυτό το σύν­θη­μα εξα­κο­λου­θεί να είναι πιο επί­και­ρο από ποτέ. Όχι μόνο για­τί οι πλη­γές παρα­μέ­νουν ανοι­χτές, για­τί οι κάτοι­κοι της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και των άλλων περιο­χών που έχουν πλη­γεί, δίνουν μάχη να στα­θούν στα πόδια τους, να μεί­νουν στα χωριά τους και να έχουν εισό­δη­μα, αλλά και για­τί βλέ­πουν πάνω στις δικές τους πλά­τες, στην κατα­στρο­φή της ζωής τους, να θησαυ­ρί­ζουν κάποιοι. Να προ­χω­ρά­ει το περί­φη­μο σχέ­διο Μπέ­νου, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το σχέ­διο εξυ­πη­ρέ­τη­σης συγκε­κρι­μέ­νων μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην περιο­χή της Βόρειας Εύβοιας. Όσο για τις χιλιά­δες οικο­γέ­νειες που έχουν πλη­γεί, αυτές πρέ­πει να αρκε­στούν σε κάποια επι­δό­μα­τα, ή σε μια θέση εργα­σί­ας σε κάποια προ­γράμ­μα­τα κι αυτή με ημε­ρο­μη­νία λήξης!.

Τα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα όμως παρα­μέ­νουν: Πού είναι το ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο απο­κα­τά­στα­σης και δημιουρ­γί­ας νέων υπο­δο­μών; Πού είναι το ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας από τις πλημ­μύ­ρες, τις πυρ­κα­γιές; Πού είναι όλα αυτά που, με ευθύ­νη του κρά­τους έπρε­πε να έχουν γίνει, για να μη δού­με νέες κατα­στρο­φές, για να μη θρη­νή­σου­με ανθρώ­πι­νες ζωές; Ή μήπως νομί­ζουν ότι επει­δή στην περιο­χή έχουν αρχί­σει και δρα­στη­ριο­ποιού­νται διά­φο­ρες ΜΚΟ, και γνω­στά «ευα­γή» ιδρύ­μα­τα, ότι οι εργα­ζό­με­νοι εύκο­λα θα παραι­τη­θούν από την απαί­τη­ση το κρά­τος και η κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βει την ευθύ­νη του;

Ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και του κρά­τους είναι να απο­κα­τα­στα­θούν οι ζημιές και να κατα­βλη­θούν εδώ και τώρα οι απο­ζη­μιώ­σεις, σε όσους έχουν πλη­γεί στο Ληλά­ντιο, στη Μεσ­σα­πία, στη Φθιώ­τι­δα. Είναι ντρο­πή δύο χρό­νια μετά τις πλημ­μύ­ρες στο Ληλά­ντιο πεδίο, να μην έχει παρ­θεί κανέ­να μέτρο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας. Ακό­μα και η γέφυ­ρα των Φύλ­λων παρα­μέ­νει γκρε­μι­σμέ­νη, με απο­τέ­λε­σμα το χωριό να είναι απο­κομ­μέ­νο, εδώ και 2 χρόνια.

Είναι ντρο­πή να έχει δοθεί μόνο ένα μέρος από αυτές τις απο­ζη­μιώ­σεις κι αυτές με καθυ­στέ­ρη­ση. Ή να έχουν απο­κλει­στεί αγρό­τες απ’ αυτές, όπως συμ­βαί­νει με αγρό­τες στη Φθιώ­τι­δα ή με ρετσι­νά­δες στη Βόρεια Εύβοια.

Είναι ντρο­πή να βάζουν «κόφτες» στις απο­ζη­μιώ­σεις και να εξαι­ρούν σημα­ντι­κό κομ­μά­τι των κατοί­κων, όπως συνέ­βη με τα 2/3 των αιτού­ντων για το έκτα­κτο επί­δο­μα της οικο­σκευ­ής, οι οποί­οι απο­κλεί­στη­καν. Ή, όπως συνέ­βη, με το 45% των πλη­γέ­ντων επαγ­γελ­μα­τιών, που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για την κατα­στρο­φή που υπέστησαν.

Όπως και οι αγρό­τες δεν απο­ζη­μιώ­θη­καν. Υπάρ­χουν ακό­μα χωρά­φια μπα­ζω­μέ­να από φερ­τά υλι­κά που είναι αδύ­να­το να καλ­λιερ­γη­θούν. Μάλι­στα στέλ­νουν από τη ΔΕΗ ειδο­ποί­η­ση δια­κο­πής στο αγρο­τι­κό ρεύμα!

Ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και του κρά­τους, είναι να δώσει λύση σε όλα τα κρί­σι­μα για τη ζωή του λαού ζητή­μα­τα εδώ στην Εύβοια. Ένα κρά­τος βέβαια που εδώ στην Εύβοια, όταν χρειά­στη­κε να τρέ­ξει γρή­γο­ρα τα σχέ­δια των επι­χει­ρη­μα­τιών πάνω στα καμέ­να, δεν έχα­σε καθό­λου χρό­νο, ήταν ταχύ­τα­το. Και χρή­μα διέ­θε­σε και στε­λέ­χη βρή­κε, για να σπρώ­ξει αυτά τα σχέδια.

Όταν όμως πρέ­πει να απο­ζη­μιω­θούν οι κάτοι­κοι και να στη­ρι­χτούν για να ορθο­πο­δή­σουν, τότε το κρά­τος είναι δυσκί­νη­το, αργό και στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις παντε­λώς απόν. Αν κάτι έγι­νε, αν κάτι πήραν ή θα πάρουν οι πλη­γέ­ντες, είναι για­τί το ΚΚΕ έδω­σε όλες του τις δυνά­μεις γι’ αυτό, πίε­σε προς κάθε κατεύθυνση.

Αν πριν από δύο χρό­νια η στή­ρι­ξη αυτή από το κρά­τος, ήταν κρί­σι­μης σημα­σί­ας για να μπο­ρέ­σουν να ορθο­πο­δή­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, σήμε­ρα που η ακρί­βεια στην ενέρ­γεια και τα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης έχει εκτο­ξευ­τεί, είναι ζήτη­μα στοι­χειώ­δους επιβίωσης.

Βέβαια και εδώ στην Εύβοια, στη Στε­ρεά, οι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν τώρα, καλύ­τε­ρα να κατα­λά­βουν, αυτό που εδώ και χρό­νια λέει το ΚΚΕ:

  1. Πως η απε­λευ­θέ­ρω­ση της ενέρ­γειας όπως όρι­ζε η ΕΕ και υλο­ποιού­σαν στα­δια­κά η μία μετά την άλλη οι κυβερ­νή­σεις στη χώρα μας , πως η πρά­σι­νη μετά­βα­ση, που όλες οι άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις έκα­ναν εικό­νι­σμα, με την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση και τα χρη­μα­τι­στή­ρια της Ενέρ­γειας είναι αυτά που έχουν οδη­γή­σει, ώστε η ενέρ­γεια για το λαό να είναι πλέ­ον ένα πανά­κρι­βο, απλη­σί­α­στο εμπόρευμα.

Ολό­κλη­ρη η περιο­χή εδώ που βρι­σκό­μα­στε, έχει εξε­λι­χθεί σε ένα σημα­ντι­κό ενερ­γεια­κό κέντρο της χώρας: Με σύγ­χρο­να εργο­στά­σια παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, με πάνω από το 40% της αιο­λι­κής ισχύς εγκα­τε­στη­μέ­νο εδώ – ειδι­κά στην Εύβοια και τη Βοιω­τία — με σημα­ντι­κή ανά­πτυ­ξη φωτο­βολ­ταϊ­κών, με εκτε­τα­μέ­να δίκτυα μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέργειας.

Όμως, μπο­ρεί οι επεν­δύ­σεις στο πλαί­σιο της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» (με την οποία επι­διώ­κε­ται να εξα­σφα­λί­ζουν μεγα­λύ­τε­ρα κέρ­δη οι λίγοι μεγά­λοι όμι­λοι της Ενέρ­γειας) να συνε­χί­ζο­νται με αμεί­ω­το ρυθ­μό, αλλά η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια που υπάρ­χει, είναι μια άλλη, νέα μορ­φή φτώ­χειας, (κι αυτή βιώ­νουν και πλη­ρώ­νουν ακρι­βά οι χιλιά­δες εργα­τι­κές λαϊ­κές οικογένειες).

Μπο­ρεί δηλα­δή ο λαός της περιο­χής, να βλέ­πει αυτές τις επεν­δύ­σεις στη Στε­ρεά, αξί­ας δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, ο ίδιος όμως αδυ­να­τεί να πλη­ρώ­σει τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος και να ζεστά­νει τα σπί­τια του, ενό­ψει του χει­μώ­να. Την ίδια ώρα βλέ­πει κρά­τος και μονο­πώ­λια, στο όνο­μα των επεν­δύ­σε­ων, να κατα­στρέ­φουν ολό­κλη­ρες παρα­γω­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες (κτη­νο­τρό­φους, μελισ­σο­κό­μους και άλλους), να κατα­λαμ­βά­νουν γη υψη­λής παρα­γω­γι­κό­τη­τας και προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές, να κατα­πα­τούν ακό­μα και αρχαιο­λο­γι­κά μνη­μεία. Βλέ­που­με δηλα­δή μια πλή­ρη ασυδοσία.

Οι μαζι­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενά­ντια στην επέ­λα­ση των μονο­πω­λί­ων της Ενέρ­γειας, όπως η πρό­σφα­τη μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση των συλ­λό­γων και φορέ­ων της Εύβοιας, μπο­ρούν σήμε­ρα καλύ­τε­ρα να συνα­ντη­θούν με τις διεκ­δι­κή­σεις του οργα­νω­μέ­νου εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος για ρεύ­μα φθη­νό για όλο το λαό, για να μη γίνει καμιά δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και μικρο­μά­γα­ζα, για να μπει τέρ­μα στην εγκα­τά­στα­ση αιο­λι­κών πάρ­κων σε περιο­χές, όπως η Νότια Εύβοια που δεν αντέ­χει άλλο ή σε παρ­θέ­νες περιο­χές όπως τα Άγρα­φα και η ορο­σει­ρά της Δίρφυος.

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Τις επό­με­νες μέρες η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ετοι­μά­ζε­ται να ψηφί­σει το νομο­σχέ­διο – λαι­μη­τό­μο για τη δημό­σια νοσο­κο­μεια­κή περί­θαλ­ψη του λαού, ο οποί­ος θα πρέ­πει να βάλει ακό­μα πιο βαθιά το χέρι στη τσέ­πη για να πλη­ρώ­σει ‑από το λεη­λα­τη­μέ­νο εισό­δη­μά του- για την υγεία του.Τι ακρι­βώς κάνει; Αξιο­ποιεί την άθλια κατά­στα­ση, που έχει δια­μορ­φω­θεί στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, από όλες τις κυβερ­νή­σεις, με τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε για­τρούς, νοση­λευ­τές, υπο­δο­μές και εξο­πλι­σμό, για να προ­χω­ρή­σει το επό­με­νο μεγά­λο αντι­λαϊ­κό βήμα.

Ποιο είναι αυτό; Να οδη­γή­σει τους εργα­ζό­με­νους στα “κορά­κια” της ιδιω­τι­κής υγεί­ας κάθε μορ­φής ή να θέτουν σε κίν­δυ­νο την υγεία και τη ζωή τους στις πολύ­μη­νες λίστες ανα­μο­νής για ένα δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο, χει­ρουρ­γείο και θερα­πεία στα δημό­σια νοσοκομεία.

Και όταν μιλά­με για άθλια κατά­στα­ση στις δημό­σιες δομές υγεί­ας εδώ στην Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας, μιλά­με και για το νοσο­κο­μείο Λαμί­ας που η κατά­στα­ση έχει βαρέ­σει κόκ­κι­νο και για το νοσο­κο­μείο της Θήβας το οποίο μάλι­στα είναι δίπλα σε βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη, με στρα­τό­πε­δα, κέντρο προ­σφύ­γων και δίπλα στην εθνι­κή οδό και για το νοσο­κο­μείο της Λιβα­δειάς και για το Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας που αν και έχει μετα­φερ­θεί σε και­νούρ­γιες εγκα­τα­στά­σεις εδώ και 2 χρό­νια, παρα­μέ­νει υπο­στε­λε­χω­μέ­νο, χώρια που καλύ­πτει τις ανά­γκες της ευρύ­τε­ρης περιο­χής από την Ιστιαία μέχρι την Κάρυ­στο και την βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη Οινο­φύ­των — Σχηματαρίου.

Παντού σε όλα τα νοσο­κο­μεία της περιο­χής υπάρ­χουν τερά­στιες ελλεί­ψεις, υπο­λει­τουρ­γούν τμή­μα­τα και κλι­νι­κές, σε σημείο που η ανα­λο­γία ασθε­νών – προ­σω­πι­κού να είναι επι­κίν­δυ­νη τόσο για τους ασθε­νείς, όσο και για το προσωπικό.

Αν κάτι λοι­πόν επι­βε­βαιώ­νει αυτή η τρα­γι­κή εικό­να, αλλά και το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης, είναι πως από την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων της Υγεί­ας, ο λαός, οι ασθε­νείς και οι υγειο­νο­μι­κοί, δεν μπο­ρούν να περι­μέ­νουν τίπο­τα “καλύ­τε­ρο”, από το “χει­ρό­τε­ρο”.

Δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει τίπο­τα από τους “σωτή­ρες” του λαού που κοροϊ­δεύ­ουν τον κόσμο, ότι η λαϊ­κή υγεία θα ικα­νο­ποι­η­θεί με ρυθ­μί­σεις για τη δήθεν συνύ­παρ­ξη των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων – επι­χει­ρή­σε­ων και του ιδιω­τι­κού επι­χει­ρη­μα­τι­κού τομέα στην υγεία, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πρέ­πει να σημά­νει συναγερμός!

Η γενι­κευ­μέ­νη απόρ­ρι­ψη αυτού του άθλιου νομο­σχε­δί­ου από το λαό, τους ασθε­νείς και τους υγειο­νο­μι­κούς, πρέ­πει να μετα­τρα­πεί σε ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κή αγω­νι­στι­κή στά­ση και δρά­ση, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ για ένα απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κό σύστη­μα υγεί­ας, σύγ­χρο­νο και απο­λύ­τως δωρε­άν για όλους.

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Εδώ στη Χαλ­κί­δα, στην Εύβοια, σε ολό­κλη­ρη τη Στε­ρεά, ζουν χιλιά­δες εργά­τες και εργά­τριες, βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, γυναί­κες και νέα παι­διά, φοι­τη­τές και μαθη­τές των λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Εμείς με αυτό το κρι­τή­ριο που είναι ταξι­κό, κοι­νω­νι­κό, απευ­θυ­νό­μα­στε στον καθέ­να και την καθε­μιά. Δεν απευ­θυ­νό­μα­στε με βάση το τι πολι­τι­κές επι­λο­γές έκα­ναν μέχρι χτες, ποια κόμ­μα­τα ψήφιζαν.

Με το ίδιο κρι­τή­ριο όμως, θέλου­με να σκε­φτούν και όλοι αυτοί το κάλε­σμα του ΚΚΕ. Το οποίο είναι κάλε­σμα συμ­με­το­χής, με τους ίδιους πρω­τα­γω­νι­στές, σε ένα απο­φα­σι­στι­κό, μαζι­κό και ανυ­πο­χώ­ρη­το αγώ­να, για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής τους, του βιο­τι­κού επι­πέ­δου και εισο­δή­μα­τός τους, για αξιο­πρε­πή ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα. Για ένα μέλ­λον χωρίς την ανα­σφά­λεια και την αβε­βαιό­τη­τα του σήμερα.

Και να σκε­φτούν και με το χέρι στην καρ­διά και να απα­ντή­σουν: Ποια πολι­τι­κή επι­λο­γή σήμε­ρα, μπο­ρεί σε μια πορεία, να τους εξα­σφα­λί­σει ένα μέλ­λον χωρίς τη σημε­ρι­νή ανα­σφά­λεια και αβε­βαιό­τη­τα, μια αξιο­πρε­πή ζωή;

Εμείς απα­ντά­με καθα­ρά και ξέρου­με ότι πολ­λοί επί­σης ακό­μα πέρα από εμάς σκέ­φτο­νται έτσι και απα­ντά­νε: Ούτε αυτή της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ και των άλλων. Άλλω­στε κανείς από όλους αυτούς δεν σκέ­φτε­ται ειλι­κρι­νά ούτε υπό­σχε­ται ουσια­στι­κά τίπο­τα τέτοιο.

Όλη η συζή­τη­ση, όλος ο καβγάς τους, γίνε­ται για κάποια επι­δό­μα­τα της κακιάς συμ­φο­ράς και τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο. Ακό­μα κι αυτό πρέ­πει να σκε­φτούν σήμε­ρα όλοι και όλες: Πως όλοι αυτοί, αυτά τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου, τέτοια είναι. Έφτα­σαν το λαό μας να περιο­ρί­ζει τις επι­λο­γές του, σ’ αυτό το κάτι παρα­πά­νω από το τίπο­τα. Πρέ­πει λοι­πόν τώρα να βάλου­με ένα φρέ­νο σε αυτή την αδιέ­ξο­δη κατά­στα­ση της μιζέ­ριας. Απευ­θυ­νό­μα­στε λοι­πόν σε όλους αυτούς που δεν θέλουν η ζωή τους, η ζωή των παι­διών τους, να συγκρί­νε­ται με το τίπο­τα. Σε όσους στή­ρι­ξαν τα προη­γού­με­να χρό­νια τη ΝΔ μπας και προ­χω­ρή­σουν οι περι­βό­η­τες «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» και τάχα «γίνου­με μια κανο­νι­κή ευρω­παϊ­κή χώρα», όπως έλε­γε τότε ο Μητσο­τά­κης. Μόνο που η «κανο­νι­κό­τη­τα» σε ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη είναι ο άγριος καπι­τα­λι­σμός και παντού είναι το ίδιο σάπιος.

Παντού υπάρ­χει φτώ­χεια και εξα­θλί­ω­ση, μικρό­τε­ρη ή μεγα­λύ­τε­ρη δεν έχει τόση σημα­σία. Παντού υπάρ­χει εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νη παι­δεία και υγεία. Παντού εργα­σια­κή ζού­γκλα και ζωή μέχρι το θάνα­το. Όπως παντού υπάρ­χει μόνο ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη στα μονο­πώ­λια για τις επεν­δύ­σεις και τα κέρ­δη τους.

Και μαζί με όλα αυτά, τώρα υπάρ­χει και μια πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία με εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα – μαμούθ, ενώ οι λαοί πει­νά­νε. Για τα συμ­φέ­ρο­ντα της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης μεγα­λώ­νει η εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εμπλο­κή που φτά­νει να «κοκ­κι­νί­ζει» όλο το χάρ­τη της χώρας. Για­τί πραγ­μα­τι­κά όλες οι υπο­δο­μές από τη Σού­δα μέχρι την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και από τη Λάρι­σα μέχρι τον Άρα­ξο, ανα­βαθ­μί­ζο­νται και δια­τί­θε­νται για τις ανά­γκες των ιμπεριαλιστών.

Και δω η σύγκρι­ση ανά­με­σα στις κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος προ­ώ­θη­σε καλύ­τε­ρα αυτούς τους σχε­δια­σμούς, είναι αμεί­λι­κτη και για τους δύο. Δύσκο­λα θα ξεχω­ρί­σει κανείς ποιος είναι πιο Αμε­ρι­κα­νό­φι­λος, πιο ΝΑΤΟϊ­κός από τον άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που σχε­δί­α­σε και παρέ­δω­σε έτοι­μη στο πιά­το τη δήθεν αμυ­ντι­κή, αλλά πέρα για πέρα επι­θε­τι­κή συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ; Ή η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που την υπέ­γρα­ψε, την ψήφι­σε και τώρα κλι­μα­κώ­νει επι­κίν­δυ­να τη συμ­με­το­χή της χώρας στον πόλε­μο στην Ουκρανία;

Οι ευθύ­νες τους είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες για­τί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρό­κει­ται για προ­σπά­θεια ανα­βάθ­μι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης η οποία εκδη­λώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της στο πλευ­ρό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αντα­γω­νι­ζό­με­νη την τούρ­κι­κη αστι­κή τάξη.

Ορι­σμέ­νοι, καλά θα κάνουν, να μην εφη­συ­χά­ζουν τον ελλη­νι­κό λαό, πως δήθεν τώρα η Τουρ­κία έχει άλλα μέτω­πα ανοι­χτά και δεν θα επι­χει­ρή­σει καμιά επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια σε βάρος της Ελλά­δας! Ο λαός μας πρέ­πει να είναι σε ετοι­μό­τη­τα, για­τί ακό­μα και οι συμ­βι­βα­σμοί που προ­ε­τοι­μά­ζο­νται, συνή­θως έρχο­νται μετά από μια επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια, ένα θερ­μό επει­σό­διο ή ακό­μα και μια πολε­μι­κή εμπλο­κή με θύμα­τα τους λαούς.

Φίλες και φίλες,

Σε όλους και όλες αυτούς και αυτές που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για όλα αυτά απευ­θυ­νό­μα­στε. Ας μη διστά­σουν λοι­πόν, να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ, ακό­μα και αν δε συμ­φω­νούν σε όλα μαζί μας. Εκτι­μούν όμως, τη συνέ­πεια την αγω­νι­στι­κό­τη­τα τη μαχη­τι­κό­τη­τα των κομ­μου­νι­στών. Ε, και τι να κάνου­με τα φέρ­νει έτσι η ζωή στον καπι­τα­λι­σμό που πρέ­πει κάποια στιγ­μή όλοι να ανα­σύ­ρου­με και το ταξι­κό μας ένστι­κτο και να πάρου­με θέση εκεί που ανή­κου­με: «Στο μεγά­λο το Μέτω­πο της Εργατιάς».

Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όσους στή­ρι­ξαν και εξα­κο­λου­θούν να στη­ρί­ζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και περι­μέ­νουν κάτι περισ­σό­τε­ρο από αυτή τη δήθεν «προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση», που συνε­χώς τσα­μπου­νά­ει. Να σκε­φτούν όλα τα αντι­λαϊ­κά μέτρα της ΝΔ που στή­ρι­ξε και ψήφι­σε η δήθεν προ­ο­δευ­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ και πόσα συγ­χα­ρη­τή­ρια εισέ­πρα­ξε για τη στά­ση του. Να σκε­φτούν ότι «πρό­ο­δος» δεν είναι να ρίχνουν τις απαι­τή­σεις του λαού στο πάτω­μα, να βαφτί­ζουν δημο­κρα­τι­κές δυνά­μεις το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ούτε τις απαι­τή­σεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου ως τέτοιες. Η πρό­ο­δος, είναι μια έννοια ταυ­τι­σμέ­νη με το λαό και τους αγώ­νες του για καλύ­τε­ρες μέρες. Κι έτσι ψηλά την κρα­τά­ει μόνο το ΚΚΕ.

Απευ­θυ­νό­μα­στε ακό­μα και σε όσους σκέ­φτο­νται να γυρί­σουν πίσω στις παλιές τους επι­λο­γές στο ΠΑΣΟΚ για να του δώσουν ένα ακό­μα πλε­ο­νέ­κτη­μα στα παζά­ρια που γίνο­νται για την επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση συνερ­γα­σί­ας. Μια τέτοια όμως αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τους έστει­λε στον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι «φτου κι απ’ την αρχή».

Όμως σήμε­ρα, περισ­σό­τε­ρο από πότε απο­δει­κνύ­ε­ται, πως τίπο­τα θετι­κό δεν μπο­ρεί να προ­κύ­ψει από τα παζά­ρια στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα. Σε κάθε περί­πτω­ση, αυτά τα παζά­ρια τους, στό­χο έχουν να στή­σουν νέες παγί­δες στο λαό και να εγκλω­βί­σουν τη δυσα­ρέ­σκειά του. Ότι θετι­κό προ­κύ­ψει για το λαό, αυτό θα προ­κύ­ψει από “τα κάτω”, από τη λαϊ­κή δρά­ση και κινη­το­ποί­η­ση με την ταυ­τό­χρο­νη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ.

Αυτό θα δώσει πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο στη λαϊ­κή οργή και αγα­νά­κτη­ση, η οποία, έτσι κι αλλιώς, δυνα­μώ­νει και μπο­ρεί να πάρει αμπά­ρι­ζα και να κάνει κομ­μά­τια και θρύ­ψα­λα αυτή τη σάπια κοι­νω­νία της εκμε­τάλ­λευ­σης. Αυτό επι­βάλ­λε­ται σήμε­ρα! Να φτιά­ξου­με μια άλλη κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, δια­φθο­ρά και πολέ­μους. Και ξέρου­με πως πολ­λοί εργά­τες, άνθρω­ποι του λαού κατά βάθος αυτό ονει­ρεύ­ο­νται. Ακό­μα κι αν φαί­νε­ται το όνει­ρο μακρι­νό, ελά­τε να το φέρου­με πιο κοντά. Συμπο­ρευ­τεί­τε με το ΚΚΕ. Για­τί μπο­ρού­με να ζήσου­με σε μία κοι­νω­νία όπου αυτοί που παρά­γουν όλο τον πλού­το θα μπο­ρούν και να τον καρπώνονται.

Ναι, αυτό πρέ­πει να γίνει για να απο­λαμ­βά­νου­με σήμε­ρα σύγ­χρο­νες ανά­γκες. Και μπο­ρού­με. Τέτοιο σύγ­χρο­νο επε­ξερ­γα­σμέ­νο πρό­γραμ­μα χρειά­ζε­ται που να πατά­ει στις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας μας, αξιο­ποιεί το εργα­τι­κό επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό της και δίνει απά­ντη­ση στο κρί­σι­μο ζήτη­μα. Ο λαός, η νεο­λαία αυτού του τόπου, να ζήσει όπως τους αξί­ζει, όπως ορί­ζει η εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας. Με ικα­νο­ποι­η­μέ­νες τις σύγ­χρο­νες πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, απαλ­λαγ­μέ­νοι από τις αλυ­σί­δες της ανερ­γί­ας, της φτώ­χειας, της ανα­σφά­λειας και του πολέμου».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο