Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ με σταθερότητα και συνέπεια υπερασπίζεται τη θέση του για απλή και ανόθευτη αναλογική

«Πάγια θέση μας είναι η απλή και ανό­θευ­τη ανα­λο­γι­κή, για­τί είναι το μονα­δι­κό εκλο­γι­κό σύστη­μα που μπο­ρεί να απο­τυ­πώ­σει τη λαϊ­κή βού­λη­ση, όπως αυτή του­λά­χι­στον κατα­γρά­φε­ται στις εκλο­γές. Για­τί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η λαϊ­κή βού­λη­ση δεν απο­τυ­πώ­νε­ται γνή­σια στις εκλο­γές για το αστι­κό Κοι­νο­βού­λιο, αφού περ­νά μέσα από τις Συμπλη­γά­δες ενός συστή­μα­τος, που μονα­δι­κή του έγνοια είναι η εξα­σφά­λι­ση ‑και με ανοι­χτές και με συγκα­λυμ­μέ­νες καλ­πο­νο­θεί­ες- της αντι­λαϊ­κής ύπαρ­ξής του». Αυτό ανέ­φε­ρε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά τη διάρ­κεια της συζή­τη­σης του εκλο­γι­κού νόμου στη Βουλή.

Ο κ. Κου­τσού­μπας επα­νέ­λα­βε ότι η απλή και ανό­θευ­τη ανα­λο­γι­κή είναι ασυμ­βί­βα­στη με την ύπαρ­ξη οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής μπό­νους και με την ύπαρ­ξη πλα­φόν εισό­δου στη Βου­λή και υπεν­θύ­μι­σε ότι αυτή την πρό­τα­ση του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο της συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης, απέρ­ρι­ψαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από θέση αρχής το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει αλλά και καταγ­γέλ­λει την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να επα­να­φέ­ρει το μπό­νους, και μάλι­στα μέσα και απ’ τον εκβια­σμό των διπλών εκλο­γών, στο όνο­μα δήθεν κάποιας στα­θε­ρό­τη­τας», σημεί­ω­σε προ­σθέ­το­ντας πως «το μόνο που θέλει να δια­σφα­λί­σει η ΝΔ είναι η παρα­πέ­ρα νόθευ­ση της λαϊ­κής βού­λη­σης», ενώ βασι­κό στό­χος της είναι «η λεγό­με­νη κυβερ­νη­σι­μό­τη­τα, δηλα­δή η εξα­σφά­λι­ση της δικής της αντι­λαϊ­κής κυβερ­νη­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας, που για τον λαό σημαί­νει μόνο μεγα­λύ­τε­ρη αστά­θεια κι ανασφάλεια».

«Τα περί υπε­ρά­σπι­σης της “δημο­κρα­τί­ας”, που ανα­μα­σά­τε όλοι σας, απο­δει­κνύ­ουν το μέγε­θος της υπο­κρι­σί­ας σας», τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέ­χι­σε: «Για­τί την ώρα που φέρ­νε­τε για ψήφι­ση στη Βου­λή ακό­μα ένα καλ­πο­νο­θευ­τι­κό σύστη­μα, από το οποίο θα προ­κύ­ψει άλλη μια κυβέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας, με δεδο­μέ­νο όχι μόνο το ποσο­στό συμ­με­το­χής του λαού στις εκλο­γές αλλά και το ποσο­στό που τελι­κά απαι­τεί­ται για το σχη­μα­τι­σμό της, έχε­τε το θρά­σος να κου­νά­τε το δάχτυ­λο στους εργα­ζό­με­νους, απαι­τώ­ντας, για παρά­δειγ­μα, ότι για να απο­φα­σί­σει ένα εργα­τι­κό σωμα­τείο την κήρυ­ξη απερ­γί­ας, πρέ­πει να πάρει μέρος σε Γενι­κή Συνέ­λευ­ση το 50+1 του συνό­λου των εργα­ζο­μέ­νων και μάλι­στα κάτω από τις συν­θή­κες της γνω­στής σε όλους εργο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας. Αυτό πρό­βλε­πε ο αντερ­γα­τι­κός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσι­κά με χαρά της δια­τή­ρη­σε και επέ­κτει­νε παρα­πέ­ρα η ΝΔ. Η “δημο­κρα­τία” σας είναι κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στα μέτρα του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος που όλοι υπερασπίζεστε».

Η θέση του ΚΚΕ για την απλή ανα­λο­γι­κη δεν σημαί­νει, σε καμία περί­πτω­ση ότι «καλ­λιερ­γού­με αυτα­πά­τες στον ελλη­νι­κό λαό, ότι ένα ανα­λο­γι­κό εκλο­γι­κό σύστη­μα, από μόνο του, μπο­ρεί να δώσει λύσεις στα οξυμ­μέ­να προ­βλή­μα­τα ή να οδη­γή­σει στην ανά­δει­ξη ‑πραγ­μα­τι­κά και όχι στα λόγια- φιλο­λαϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων. Άλλω­στε, υπάρ­χει πλού­σια ελλη­νι­κή, ευρω­παϊ­κή και διε­θνής πεί­ρα, πώς και μέσα από συστή­μα­τα απλής ανα­λο­γι­κής μπο­ρούν να προ­κύ­ψουν αντι­δρα­στι­κές και αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις. Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και όχι βέβαια τα άστο­χα και ανι­στό­ρη­τα που ακού­σα­με χτες βρά­δυ εδώ μέσα, σ’ αυτήν την αίθου­σα, από πλευ­ράς της ΝΔ», υπο­στή­ρι­ξε ο ίδιος.

Ανα­φέ­ρο­ντας ότι η πρό­τα­ση της ΝΔ έρχε­ται να αντι­κα­τα­στή­σει τον εκλο­γι­κό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, επι­σή­μα­νε ότι οι δια­φο­ρές τους δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν την ταύ­τι­ση στο βασι­κό ζήτη­μα ότι και τα δύο κόμ­μα­τα θεω­ρούν πως «το εκλο­γι­κό σύστη­μα θα πρέ­πει να υπη­ρε­τεί με τον πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό τρό­πο την κυβερ­νη­τι­κή και πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, ώστε να συνε­χί­ζε­ται απρό­σκο­πτα και με τη μεγα­λύ­τε­ρη δυνα­τή συναί­νε­ση η εφαρ­μο­γή μέτρων και πολι­τι­κών που έχει ανά­γκη το κεφάλαιο».

Όπως σημεί­ω­σε ο κ. Κου­τσού­μπας, ο εκβια­σμός των διπλών εκλο­γών στο όνο­μα της απο­φυ­γής περι­πε­τειών το μόνο που κατα­φέρ­νει είναι να δίνει «“πολι­τι­κή πάσα” στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώ­νει ξανά τις κάλ­πι­κες δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές με τα περί “κυβέρ­νη­σης συνερ­γα­σί­ας όλων των δημο­κρα­τι­κών και προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­με­ων”, νομί­ζο­ντας ότι πάλι κάποιοι θα τσι­μπή­σουν το δόλω­μα κι έτσι θα παι­χτεί καλύ­τε­ρα το δικομ­μα­τι­κό σας παι­χνί­δι, αυτό που έχει γνω­ρί­σει ο τόπος πάνω από 40 χρό­νια τώρα».

«Και στην περί­πτω­ση αδυ­να­μί­ας σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης δεν υπάρ­χουν αδιέ­ξο­δα, για­τί υπάρ­χει το έδα­φος για τον σχη­μα­τι­σμό τέτοιας κυβέρ­νη­σης αστι­κής συνερ­γα­σί­ας», που είναι «η στρα­τη­γι­κη σύμπλευ­ση συγκε­κρι­μέ­νων κομ­μά­των, η οποία το 2015, σε συν­θή­κες πολι­τι­κής αστά­θειας και ανά­γκης, έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα, από κοι­νού να ψηφί­σουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρί­το μνη­μό­νιο», υπογράμμισε.

«Αλλά και τώρα, μια χαρά συμ­φω­νεί­τε, με την εμπλο­κή της Ελλά­δας στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την υλο­ποί­η­ση ‑πάση θυσία- της πολι­τι­κής της ΕΕ. Πίνε­τε νερό στο όνο­μα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, που σημαί­νει υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, σε βάρος των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, του ελλη­νι­κού λαού. Από­δει­ξη οι αντι­λαϊ­κοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποί­οι δια­τη­ρού­νται και επε­κτεί­νο­νται», συμπλήρωσε.

«Οι όποιες δια­φο­ρές στην πολι­τι­κή σας απλά επι­βε­βαιώ­νουν τους κανό­νες του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, που με το δίπο­λο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επι­διώ­κει να εγκλω­βί­σει τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια. Και αν στο μέλ­λον χρεια­στεί, μια χαρά μπο­ρεί και να προ­κύ­ψει συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν σήμε­ρα την ξορ­κί­ζε­τε», σημεί­ω­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ, με στα­θε­ρό­τη­τα και συνέ­πεια, υπε­ρα­σπί­ζε­ται τη θέση του για απλή και ανό­θευ­τη ανα­λο­γι­κή. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, θέλου­με να συνει­δη­το­ποι­ή­σει ο λαός μας ότι όποιο σύστη­μα κι αν ισχύ­σει, οι κυβερ­νή­σεις που θα προ­κύ­πτουν, συνερ­γα­σί­ας ή όχι, θα εφαρ­μό­ζουν πολι­τι­κές και μέτρα σε βάρος του. Το “κλει­δί” για τον λαό δεν βρί­σκε­ται στο εκλο­γι­κό σύστη­μα και κατ’ επέ­κτα­ση στην κάλ­πι­κη κάλ­πη και στην κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή ίδιας κοπής δια­χει­ρι­στών της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, ανε­ξάρ­τη­τα αν αυτή θα αφο­ρά σε ένα, δύο ή και περισ­σό­τε­ρα κόμ­μα­τα. Το “κλει­δί” βρί­σκε­ται στην οργά­νω­ση και κλι­μά­κω­ση της πάλης του μέσα στους τόπους δου­λειάς, παντού. Βρί­σκε­ται στο σπά­σι­μο του φόβου, της μοι­ρο­λα­τρί­ας, της λογι­κής των μειω­μέ­νων απαι­τή­σε­ων. Βρί­σκε­ται στο ορμη­τι­κό πέρα­σμα του λαού στο προ­σκή­νιο, με ισχυ­ρο­ποί­η­ση παντού του ΚΚΕ. Αυτό είναι και το μόνο ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα, πάνω στο οποίο μπο­ρεί να ακου­μπή­σει ο λαός μας», κατέ­λη­ξε ο κ. Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο