Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το μήνυμα της επόμενης μέρας είναι «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Kontra News» ανα­φέ­ρει πως «η κυβέρ­νη­ση όπως με την επι­βο­λή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, έτσι και με την άρση τους, μετα­θέ­τει την ευθύ­νη στο λαό».

Υπο­γραμ­μί­ζει στη συνέ­χεια ότι η θωρά­κι­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος υγεί­ας, όπως και η επι­βο­λή μέτρων προ­στα­σί­ας σε όλους τους χώρους δου­λειάς, στα νοσο­κο­μεία, στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς και στους χώρους εκπαί­δευ­σης είναι ευθύ­νη της κυβέρνησης.

Ερω­τη­θείς για το άνοιγ­μα σχο­λεί­ων και εκκλη­σιών απά­ντη­σε «τα σχο­λεία μπο­ρούν να ανοί­ξουν με δεδο­μέ­νο ότι η κυβέρ­νη­ση ανα­λαμ­βά­νει την ευθύ­νη να στη­ρί­ξει τη λει­τουρ­γία, την υλι­κο­τε­χνι­κή και κτι­ρια­κή υπο­δο­μή των σχο­λεί­ων, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυ­χο δυνα­μι­κό των εκπαι­δευ­τι­κών δομών. Οι ανα­κοι­νώ­σεις της για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων μόνο ανη­συ­χία προ­κα­λούν. Για­τί δεν ακού­σα­με τίπο­τα για δωρε­άν μέσα υγιει­νής, για προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού για την καθα­ριό­τη­τα, για απο­λυ­μάν­σεις, ακό­μα και για μαζι­κά τεστ για τον κορο­νο­ϊό. Όσο για τις εκκλη­σί­ες, τα μέτρα προ­στα­σί­ας πρέ­πει να παίρ­νουν υπό­ψη ότι μιλά­με για κατά κύριο λόγο ανθρώ­πους μεγά­λης ηλι­κί­ας και ευπα­θείς ομάδες».

Ως προς την απο­τί­μη­ση της κυβερ­νη­τι­κής δια­χεί­ρι­σης της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης είπε ότι «η αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας με κρι­τή­ριο “να μην πιε­στεί το σύστη­μα υγεί­ας” απο­τε­λεί ομο­λο­γία χρε­ο­κο­πί­ας της πολι­τι­κής που υπο­βάθ­μι­σε και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σε το δημό­σιο σύστη­μα υγείας».

Σημειώ­νο­ντας ότι «κανείς δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί πως δεν θα έχου­με στην Ελλά­δα τα ίδια τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που είχαν άλλες χώρες, απλά σε μεγα­λύ­τε­ρο διά­στη­μα», τόνι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα προ­σλή­ψε­ων υγειο­νο­μι­κών και επί­τα­ξης του ιδιω­τι­κού τομέα υγείας.

Ερω­τη­θείς για τους Σ. Τσιό­δρα και Ν. Χαρ­δα­λιά απά­ντη­σε «η επι­στη­μο­σύ­νη και οι ευαι­σθη­σί­ες του κ. Τσιό­δρα, τις οποί­ες δεν αμφι­σβη­τού­με, δυστυ­χώς συγκρού­ο­νται με την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας και τις πολι­τι­κές όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων. Ο κ. Χαρ­δα­λιάς είναι η κυβερ­νη­τι­κή φωνή της “ατο­μι­κής ευθύ­νης”, που όμως για να εμπε­δω­θεί πρέ­πει να συμ­βα­δί­ζει με την ευθύ­νη του κρά­τους να προ­στα­τέ­ψει την υγεία, αλλά και τα δικαιώ­μα­τα των εργαζομένων».

Ως προς την «επό­με­νη μέρα» είπε ότι «κυβερ­νή­σεις, μεγά­λο κεφά­λαιο, ΕΕ, ετοι­μά­ζουν ξανά να φορ­τώ­σουν τη νέα κρί­ση στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων», προ­σθέ­το­ντας ότι «για να μεί­νει όρθιος ο λαός σημαί­νει ότι θα πλη­ρώ­σει την κρί­ση το μεγά­λο κεφά­λαιο. Κάτι που απορ­ρί­πτε­ται τόσο από την κυβέρ­νη­ση, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας εξέ­φρα­σε ταυ­τό­χρο­να και την αισιο­δο­ξία του καθώς η πολύ­τι­μη πεί­ρα που συσ­σω­ρεύ­θη­κε τα τελευ­ταία χρό­νια, τα αδιέ­ξο­δα της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας που «έφε­ρε στον αφρό» η παν­δη­μία και οι δυνα­τό­τη­τες για να ζήσει ο λαός με ευη­με­ρία και σύγ­χρο­να κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα, απο­δει­κνύ­ουν ότι «η κοι­νω­νία μπο­ρεί να πάει μπρο­στά και χωρίς εκμεταλλευτές».

«Την επό­με­νη μέρα πρέ­πει να ακου­στεί δυνα­τά το μήνυ­μα “πλη­ρώ­σα­με πολ­λά, δεν θα πλη­ρώ­σου­με ξανά”» υπογράμμισε.

Ανα­φο­ρι­κά με το σενά­ριο πρό­ω­ρων εκλο­γών θεω­ρεί πιθα­νό ότι «η κυβέρ­νη­ση θα πάρει πολι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες με βασι­κό στό­χο να νομι­μο­ποι­ή­σει τα αντι­λαϊ­κά μέτρα για τη δια­χεί­ρι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης».

Απορ­ρί­πτει το ενδε­χό­με­νο συμ­με­το­χής του ΚΚΕ σε κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας, υπεν­θυ­μί­ζει οτι τέτοιες κυβερ­νή­σεις φόρ­τω­σαν στο λαό τρία μνη­μό­νια, τον έμπλε­ξαν ακό­μα πιο βαθιά στα επι­κίν­δυ­να αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κά σχέ­δια, και κάνει λόγο για ξανα­σερ­βί­ρι­σμα απο τον ΣΥΡΙΖΑ της «ξινι­σμέ­νης σού­πας μιας προ­ο­δευ­τι­κής κυβέρ­νη­σης συνερ­γα­σί­ας αν και το κάλε­σμα απευ­θύ­νε­ται στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

«Η κυβέρ­νη­ση που χρειά­ζε­ται ο λαός μας είναι αυτή που θα ικα­νο­ποι­ή­σει τις δικές του ανά­γκες και θα προ­κύ­ψει από τη δική του από­φα­ση να φέρει τα πάνω — κάτω, να πάρει αυτός πραγ­μα­τι­κά την εξου­σία» υπο­γραμ­μί­ζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρα­κτη­ρί­ζει την κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση για μετα­φο­ρά των εκδη­λώ­σε­ων της Πρω­το­μα­γιάς προ­σχη­μα­τι­κή «για­τί μέσα σε μια βδο­μά­δα ούτε η παν­δη­μία μπο­ρεί να τελειώ­σει, ούτε η θερα­πεία και το εμβό­λιο να ανακαλυφτεί».

«‘Αλλω­στε οι εικό­νες από τις συμ­βο­λι­κές εκδη­λώ­σεις της Πρω­το­μα­γιάς σε όλη την Ελλά­δα, με τους συγκε­ντρω­μέ­νους να φορούν μάσκα, γάντια και με απο­στά­σεις μετα­ξύ τους, μιλούν από μόνες τους. Ζητούν μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας, αλλά και της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων οι οποί­οι δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν ξανά τα σπα­σμέ­να αυτού του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος» κατα­λη­γει στη συνέ­ντευ­ξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο