Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

«Τώρα είναι η ώρα, αν περά­σει έστω και μια μέρα θα είναι αργά», τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον ρ/σ «Real FM», ανα­φε­ρό­με­νος στην ανά­γκη επί­τα­ξης, όπως είπε, του ιδιω­τι­κού τομέα Υγείας.

Πιο ανα­λυ­τι­κά ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στην εκτί­μη­ση του ΚΚΕ ότι «η ελλη­νι­κή, ευρω­παϊ­κή και παγκό­σμια οικο­νο­μία μπαί­νει σε ύφε­ση και ίσως βαθύ­τε­ρη κρί­ση απ’ ό,τι πριν», προ­σθέ­το­ντας ότι είχε προη­γη­θεί επι­βρά­δυν­ση της οικο­νο­μί­ας στην ΕΕ και σε άλλες μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες και σημειώ­νο­ντας ότι η παν­δη­μία δεν είναι η κύρια αιτία της κρί­σης, αλλά η θρυαλ­λί­δα που επι­τα­χύ­νει και οξύ­νει αυτή την κατάσταση.

«Η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία θα πλη­γεί και εξ αιτί­ας της πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νης εξω­στρέ­φειας και από αυτή τη σκο­πιά πρέ­πει να υπάρ­χει προ­ε­τοι­μα­σία του ελλη­νι­κού λαού να παλέ­ψει, δεν μπο­ρεί να πλη­ρώ­σει άλλο, δεν μπο­ρεί να χάσει άλλα» υπογράμμισε.

Για τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα είπε ότι είναι εντε­λώς ανε­παρ­κή και «τα μέτρα που αφο­ρούν τη λεγό­με­νη στή­ρι­ξη της οικο­νο­μί­ας, στην ουσία πρό­κει­ται μόνο για ενί­σχυ­ση κάποιων μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που επι­δο­τού­νται και φοροαπαλάσσονται».

«Αυτό όμως δεν αφο­ρά τον ελλη­νι­κό λαό. Την επό­με­νη μέρα οι εργα­ζό­με­νοι πάλι θα κλη­θούν να καλύ­ψουν και τα νέα δημο­σιο­νο­μι­κά κενά και τις πιθα­νές νέες δανειο­δο­τή­σεις και αυτό που ονο­μά­ζου­με κρί­ση στην ελλη­νι­κή και ευρω­παϊ­κή οικο­νο­μία και αυτό φάνη­κε και στη χθε­σι­νή Σύνο­δο Κορυ­φής» τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει τη στά­ση της Γερ­μα­νί­ας, στο αίτη­μα για έκδο­ση ομο­λό­γου κόντρα στον κορο­νο­ϊό είπε «αυτή η λεγό­με­νη ευρω­παϊ­κή αλλη­λεγ­γύη είναι το πιο σύντο­μο ανέκ­δο­το πλέ­ον. Αυτό φάνη­κε και από τη στά­ση της Γερ­μα­νί­ας η οποία ενδια­φέ­ρε­ται για τους δικούς της μονο­πω­λια­κούς ομί­λους, αυτούς χρη­μα­το­δο­τεί με πακέ­τα στή­ρι­ξης» και πρό­σθε­σε: «Μια σει­ρά χώρες προ­χω­ρούν σε μέτρα προ­στα­τευ­τι­σμού, κλεί­νουν σύνο­ρα και αυτή η πορεία δεν πρό­κει­ται να ανακοπεί».

Επι­σή­μα­νε ότι αυτό απο­δει­κνύ­ει τη θέση του ΚΚΕ ότι «αυτή η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεν είναι ένω­ση για τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών, αλλά λυκο­συμ­μα­χία, ένω­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κή κρα­τών» υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «χρειά­ζε­ται, πλέ­ον, να κινη­θούν οι δια­δι­κα­σί­ες πρώ­τα απ’ όλα με λαϊ­κή θέλη­ση για απο­δέ­σμευ­ση από την ΕΕ και βεβαί­ως να έχου­με αλλα­γές και στην οικο­νο­μία και στην κοι­νω­νία όπου πραγ­μα­τι­κά ο λαός θα μπο­ρεί να καθο­ρί­ζει με κεντρι­κό σχέ­διο συνο­λι­κά την οικονομία».

Επα­νέ­λα­βε τη θέση του ΚΚΕ για επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης, «τώρα είναι η ώρα, αν περά­σει έστω και μια μέρα θα είναι αργά», αλλά και για περισ­σό­τε­ρες ‑από αυτές που ανα­κοι­νώ­θη­καν- προ­σλή­ψεις ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού στα δημό­σια νοσοκομεία.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά για την κρι­τι­κή που ασκεί το ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτη­μα είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και για το θέμα της επί­τα­ξης λέει “ άλλα λόγια ν’ αγα­πιό­μα­στε”. Δεν μιλά καθα­ρά και ξάστε­ρα για την επί­τα­ξη την οποία λέει το ΚΚΕ που σημαί­νει ότι 350 ιδιω­τι­κά κρε­βά­τια ΜΕΘ πρέ­πει να επι­τα­χθούν και όχι να μισθω­θούν και ότι οι ιδιώ­τες για­τροί πρέ­πει να εντα­χθούν υπο­χρε­ω­τι­κά σε κεντρι­κό σχέ­διο ενί­σχυ­σης των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και των κέντρων Υγεί­ας. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει να μην πλη­ρω­θούν μόνο κάποιες ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, να πλη­ρω­θούν όλες ισό­τι­μα, να μη δίνου­με τα 1.600 ευρώ μόνο σε κάποιους ομί­λους ιδιω­τι­κούς της υγεί­ας, να το δίνου­με και σε άλλους και πάει λέγοντας».

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στις «τερά­στιες ευθύ­νες της δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ όπως και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ που έκλει­σαν νοσο­κο­μεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφη­σε κλει­στά. Η ΝΔ μεί­ω­σε κον­δύ­λια για την Υγεία παλιό­τε­ρα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήλθε στην κυβέρ­νη­ση, τα μεί­ω­σε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο. Κανείς τους δεν έκα­νε προ­σλή­ψεις του ανα­γκαί­ου υγειο­νο­μι­κού προσωπικού».

Τόνι­σε ακό­μα ότι «είναι μεγά­λος μύθος ότι η συνύ­παρ­ξη του ιδιω­τι­κού καπι­τα­λι­στι­κού τομέα στην Υγεία, ιδιαί­τε­ρα σε αυτές τις συν­θή­κες, μπο­ρεί να βοη­θή­σει το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας. Το υπονομεύει».

Ερω­τη­θείς για την «εντει­νό­με­νη τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα», απά­ντη­σε ότι αυτή «θα συνε­χι­στεί» καθώς «η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη υλο­ποιεί το σχέ­διό της βήμα-βήμα περι­μέ­νο­ντας την κατάλ­λη­λη στιγ­μή για να δράσει».

«Δεν είναι απά­ντη­ση η στά­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης που όλο και περισ­σό­τε­ρο ταυ­τί­ζε­ται και συμ­με­τέ­χει στα σχέ­δια των Αμε­ρι­κά­νων και του ΝΑΤΟ στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή δήθεν για να ανα­βαθ­μί­σει τη θέση της στην περιο­χή και έτσι να αντι­με­τω­πί­σει την τούρ­κι­κη προ­κλη­τι­κό­τη­τα. Αυτό μας βάζει όλο και πιο βαθιά στην δίνη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και θα την πλη­ρώ­σουν πάλι οι λαοί και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα του λαού και της χώρας, αλλά και άλλων λαών της περιο­χής» κατέ­λη­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο