Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Χρειάζεται ένα οριστικό lockdown στις πολιτικές που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου

Σε δήλω­σή του για το διάγ­γελ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Η κυβέρ­νη­ση όλο αυτό το διά­στη­μα πορεύ­τη­κε σχε­δόν απο­κλει­στι­κά με την επί­κλη­ση της ατο­μι­κής ευθύ­νης. Σήμε­ρα απο­δει­κνύ­ε­ται, με τρα­γι­κό τρό­πο, ότι αυτός ο δρό­μος είναι αδιέ­ξο­δος κι επι­κίν­δυ­νος, αν δεν έχει στο επί­κε­ντρό του τη θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας και τα μέτρα προ­στα­σί­ας σε κρί­σι­μους χώρους, όπως είναι οι χώροι δου­λειάς, τα σχο­λεία, τα μέσα μετα­φο­ράς. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι το πρό­βλη­μα δεν είναι η αμέ­λεια των λίγων, αλλά και η κυβερ­νη­τι­κή ανευ­θυ­νό­τη­τα που τρο­φο­δό­τη­σε τον όποιο εφησυχασμό.

Σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να φορ­τώ­σει πάλι στο λαό την ευθύ­νη για ένα ενδε­χό­με­νο lockdown. Όμως το δίλημ­μα lockdown ή αυτο­προ­στα­σία είναι ψεύ­τι­κο και παρα­πλα­νη­τι­κό. Τα όποια περιο­ρι­στι­κά μέτρα λαμ­βά­νο­νται στην Ελλά­δα και στην ΕΕ, έχουν ως κρι­τή­ριο τις “αντο­χές” της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και όχι τη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων, που θα προ­στά­τευαν απο­τε­λε­σμα­τι­κά την υγεία και τη ζωή των λαών.

Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυ­στέ­ρη­ση η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει: Στην επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, για να εξα­σφα­λι­στούν οι ΜΕΘ, μαζι­κά τεστ και ο κρα­τι­κός έλεγ­χος ευαί­σθη­των χώρων, όπως οι οίκοι ευγη­ρί­ας. Στην απο­συμ­φό­ρη­ση σχο­λεί­ων και μέσων μετα­φο­ράς. Στη λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων στους χώρους δου­λειάς, με έλεγ­χο για την τήρη­σή τους. Σε μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών και νοσηλευτών.

Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, άνερ­γος, μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ας, δεν θα πρέ­πει να μεί­νει χωρίς αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα, για­τί πλέ­ον δεν βρι­σκό­μα­στε ούτε καν στον Μάρ­τη, αλλά σε συν­θή­κες που έχουν συσ­σω­ρευ­τεί τα βάρη και οι συνέ­πειες και της προη­γού­με­νης περιό­δου. Και εννο­εί­ται ότι εδώ και τώρα πρέ­πει να απο­συρ­θεί το αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα, που η κυβέρ­νη­ση έδω­σε στη δημοσιότητα.

Πάνω από όλα τα παρα­πά­νω ‑από­λυ­τα ανα­γκαία κι αυτο­νό­η­τα- αιτή­μα­τα πρέ­πει να γίνουν αντι­κεί­με­νο διεκ­δί­κη­σης του λαού, των εργα­ζο­μέ­νων, των υγειο­νο­μι­κών. Μόνο αυτοί μπο­ρούν να επι­βάλ­λουν την εφαρ­μο­γή τους.

Αυτό που πραγ­μα­τι­κά χρειά­ζε­ται είναι να κάνου­με ένα ορι­στι­κό lockdown σε όλες τις πολι­τι­κές καπι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης, που θυσιά­ζουν την υγεία του λαού στις ανά­γκες του μεγά­λου κεφαλαίου».

Διάγ­γελ­μα Μητσο­τά­κη: Νέα επί­θε­ση σε «ανεύ­θυ­νους» και περιο­ρι­στι­κά μέτρα

belogiannis ploumpidis banner

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο