Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Χρειάζεται συνολική αλλαγή ρότας

Την άπο­ψη ότι το φάρ­μα­κο για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού θα βρε­θεί, όμως «οι συνο­λι­κό­τε­ρες κοι­νω­νι­κές και οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις θα είναι πολύ σοβα­ρό­τε­ρες και πολύ βαρύ­τε­ρες», δια­τύ­πω­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξή του στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό ΑΝΤ1.

«Ταυ­τό­χρο­να με την αντι­με­τώ­πι­ση του άμε­σου κιν­δύ­νου της παν­δη­μί­ας, πρέ­πει το βλέμ­μα μας να είναι στραμ­μέ­νο στο αύριο, έτσι ώστε ο ελλη­νι­κός λαός, το κίνη­μά του, οι αγώ­νες του, οι διεκ­δι­κή­σεις του να είναι δυνα­τοί, να είναι δυνα­τός ο λαός μας να μπο­ρέ­σει να αντι­με­τω­πί­σει την κατά­στα­ση και κυρί­ως να ανοί­ξει τον δρό­μο για ένα καλύ­τε­ρο αύριο. Για­τί μέχρι σήμε­ρα όλες αυτές οι αλλε­πάλ­λη­λες πολι­τι­κές και στρα­τη­γι­κές αυτών που κυβέρ­νη­σαν και αυτών που έχουν την πραγ­μα­τι­κή εξου­σία μάς οδή­γη­σαν ως εδώ» ανέφερε.

Ερω­τη­θείς για τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα, ο κ. Κου­τσού­μπας απά­ντη­σε: «Αν φύγου­με λίγο από την τερά­στια προ­σπά­θεια που κάνει το υγειο­νο­μι­κό επι­τε­λείο, οι επι­στή­μο­νες, οι για­τροί, τους οποί­ους σεβό­μα­στε και ακού­με, ακό­μα και αν μετα­ξύ τους έχουν επι­μέ­ρους ή γενι­κό­τε­ρες δια­φο­ρές, και πρέ­πει να πού­με ότι κάνουν πολύ σοβα­ρή και υπεύ­θυ­νη δου­λειά, οι περισ­σό­τε­ροι με αυτο­θυ­σία, είτε ανα­γκά­ζο­νται και δια­χει­ρί­ζο­νται επι­στη­μο­νι­κά τα ζητή­μα­τα σε επι­τε­λεία είτε ευρι­σκό­με­νοι κυρί­ως μέσα στη μάχη, στις ΜΕΘ, στους δια­δρό­μους των νοσο­κο­μεί­ων, στα κέντρα υγεί­ας και παντού όπου δου­λεύ­ουν για­τροί και νοση­λευ­τές είτε βρί­σκο­νται στο προ­αύ­λιο των νοσο­κο­μεί­ων και στους δρό­μους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι, ανα­δει­κνύ­ο­ντας, δηλα­δή, στην ουσία, τα προ­βλή­μα­τα που πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σει το κρά­τος, η κυβέρ­νη­ση, έτσι ώστε να προ­στα­τευ­θεί πραγ­μα­τι­κά η υγεία του λαού μας, όλους αυτούς πρέ­πει να τους σεβό­μα­στε όλοι μας».

«Όμως από εκεί και πέρα δεν μπο­ρεί να μένου­με σιω­πη­λοί σε όλο αυτό που γίνε­ται, που έχει μεγά­λη δόση προ­πα­γάν­δας, δεν είναι όλη η αλή­θεια, και επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες στο άτο­μο που πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ει τον εαυ­τό του και τους γύρω του, όμως το κύριο ζήτη­μα, η κρα­τι­κή και κυβερ­νη­τι­κή ευθύ­νη, δεν ανα­δει­κνύ­ε­ται» πρό­σθε­σε, σημειώ­νο­ντας ότι ο ρόλος του κρά­τους και των κυβερ­νή­σε­ων συνί­στα­ται στη θωρά­κι­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος υγεί­ας με υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό για παν ενδεχόμενο.

Αφού επέρ­ρι­ψε ευθύ­νες για τις ελλεί­ψεις του συστή­μα­τος υγεί­ας σε όλες τις έως τώρα κυβερ­νή­σεις, στη συνέ­χεια μίλη­σε για τα τερά­στια εργα­σια­κά ζητή­μα­τα, καθώς «ήδη έχου­με πάνω από 115.000 απο­λύ­σεις, σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα με απλή­ρω­τη εργα­σία, καθυ­στέ­ρη­ση δεδου­λευ­μέ­νων, ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων, μειώ­σεις μισθών στο 50%, εντα­τι­κο­ποί­η­ση εργα­σί­ας, εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας, δήθεν “οικειο­θε­λείς” απο­χω­ρή­σεις, που είναι, βάσει καταγ­γε­λιών των σωμα­τεί­ων, ανα­γκα­στι­κές παραι­τή­σεις». «Αυτός ο κοσμος δεν προ­στα­τεύ­ε­ται με τα 800 ευρώ για 45 ημέ­ρες και με το να ισχύ­ουν από­λυ­τα οι μνη­μο­νια­κοί, αντερ­γα­τι­κοί νόμοι, δεν προ­στα­τεύ­ε­ται με τις ΠΝΠ, με τις οποί­ες προ­στα­τεύ­ο­νται οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι και τελι­κά τον λογα­ρια­σμό πλη­ρώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, είτε μισθω­τοί είτε αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι», συμπλήρωσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­φρα­σε την «ανη­συ­χία και, στην πλειο­ψη­φία των περι­πτώ­σε­ων, τη βεβαιό­τη­τά μας, ότι τα μέτρα αυτά έρχο­νται για να μεί­νουν», τονί­ζο­ντας: «Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέ­πει να μένου­με σιω­πη­λοί, πρέ­πει να ανα­δει­κνύ­ου­με αυτά τα ζητήματα».

Ακό­μη, επι­σή­μα­νε ότι αυτά τα «υπο­τί­θε­ται προ­σω­ρι­νά μέτρα είναι βασι­κές στρα­τη­γι­κές της ΕΕ και κατα­γε­γραμ­μέ­νες προ­τά­σεις και απαι­τή­σεις του ΣΕΒ, πριν την πανδημία».

Για το ενδε­χό­με­νο πρό­ω­ρων εκλο­γών, είπε ότι το ζήτη­μα της προ των πυλών οικο­νο­μι­κής κρί­σης, η οποία θα έχει τερά­στιες επι­πτώ­σεις στην ελλη­νι­κή οικο­νο­μία, λόγω της διάρ­θρω­σής της, θα ανα­γκα­στεί να το δια­χει­ρι­στεί η κυβέρ­νη­ση «για­τί θα πρέ­πει να πει στον ελλη­νι­κό λαό το πρό­γραμ­μά της και αν προ­τί­θε­ται να βάλει νέα μνη­μό­νια, ενώ εξε­λέ­γη τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο με διά­θε­ση να πάμε σε ανά­καμ­ψη και επεν­δύ­σεις με άλλες εκτι­μή­σεις και άλλους προϋπολογισμούς».

«Ετοι­μά­ζε­ται το έδα­φος ώστε να υπάρ­χουν ευρύ­τε­ρες αστι­κές συγκλί­σεις ανά­με­σα σε κόμ­μα­τα που υιο­θε­τούν την ίδια κατεύ­θυν­ση: Συμ­φω­νία με τις επι­τα­γές της ΕΕ, συμ­φω­νία για τις σχέ­σεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συμ­φω­νία στη φορο­α­παλ­λα­γή στο μεγά­λο κεφά­λαιο, και αυτά τα κόμ­μα­τα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα θα γίνει προ­σπά­θεια», υπογράμμισε.

«Αν κατα­λή­ξουν, μπο­ρεί να έχου­με κυβερ­νή­σεις τέτοιου χαρα­κτή­ρα, αν δεν κατα­στεί εφι­κτό, δεν απο­κλεί­ε­ται η προ­σφυ­γή σε εκλο­γές», πρό­σθε­σε ο κ. Κουτσούμπας.

«Ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να δυνα­μώ­σει το κίνη­μα και αυτούς που στέ­κουν στα­θε­ρά στο πλευ­ρό του, έχουν εναλ­λα­κτι­κές προ­τά­σεις, τις μόνες ρεα­λι­στι­κές στη σημε­ρι­νή εξέ­λι­ξη και αυτές οι προ­τά­σεις είναι του ΚΚΕ. Χρειά­ζε­ται συνο­λι­κή αλλα­γή ρότας», κατέ­λη­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο