Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Όλοι οι συνένοχοι για τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος, αλληλοκατηγορούνται τώρα και παριστάνουν ξανά τους «σωτήρες»

Δεν υπάρ­χει χρό­νος για ανα­μο­νή, δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για αυτα­πά­τες, μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό βαδί­ζο­ντας απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο των ριζι­κών αλλα­γών, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για την ακρίβεια.

Υπο­γράμ­μι­σε πως είναι συνέ­νο­χοι και συνυ­πεύ­θυ­νοι στη σφα­γή του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται και παρι­στά­νουν ξανά τους σωτή­ρες. Πρό­σθε­σε ότι είναι συνυ­πεύ­θυ­νοι για το έγκλη­μα σε βάρος του λαού, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τη μεγά­λη μεί­ω­ση των μισθών και το πάγω­μά τους για μια 10ετία, με την υπο­νό­μευ­ση των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, με τη φορο­α­φαί­μα­ξη, με την εκτί­να­ξη των έμμε­σων φόρων, με τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και την “πρά­σι­νη μετά­βα­ση” που χύνει λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων.

Ασπι­ρί­νη σε βαρύ νόση­μα χαρα­κτή­ρι­σε τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και πως πρό­κει­ται για απλά μέτρα ανα­δια­νο­μής της φτώ­χειας ανά­με­σα στα ίδια τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. «Μα καλά, δεν ντρέ­πε­στε», υπο­γράμ­μι­σε για την αύξη­ση μόλις 2% στον κατώ­τα­το μισθό που εξαγ­γέλ­λει η κυβέρ­νη­ση και πως με το αντερ­γα­τι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώ­θη­κε κατά 30% ο μέσος μισθός και μειώ­θη­κε και το επί­δο­μα ανερ­γί­ας που λαμ­βά­νει μόνο 1 στους 10 ανέργους.

«Είστε με την πλευ­ρά όσων ευθύ­νο­νται για την ακρί­βεια» και υπη­ρε­τούν τη θωρά­κι­ση των κερ­δών των λίγων. τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρό­σθε­σε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέρ­ρι­ψαν τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση των Ειδι­κών Φόρων σε καύ­σι­μα και Ενέρ­γεια και κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

Όπως είπε, το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα σαπί­ζει, δεν διορ­θώ­νε­ται και η ανά­πτυ­ξή σας παρά­γει φτώ­χεια, ανερ­γία, ακό­μα και πολέ­μους. Σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά στους σύγ­χρο­νους αγώ­νες για να ανοί­ξει ο ελπι­δο­φό­ρος δρόμος.

Ολόκληρη η ομιλία

Η σημε­ρι­νή συζή­τη­ση και η κάλ­πι­κη αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ του κ. Μητσο­τά­κη και του κ. Τσί­πρα ξεπερ­νούν κάθε όριο.

Όλοι οι συνέ­νο­χοι για τη σφα­γή του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, όλοι οι συνυ­πεύ­θυ­νοι για τα βάρη που φόρ­τω­σαν και εξα­κο­λου­θούν να φορ­τώ­νουν στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων, αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται τώρα και παρι­στά­νουν ξανά τους «σωτή­ρες». Είναι του­λά­χι­στον προ­κλη­τι­κό να ακού­με να αλλη­λο­κα­τη­γο­ρού­νται σήμε­ρα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνυ­πεύ­θυ­νοι για το δια­χρο­νι­κό έγκλη­μα σε βάρος του λαού. Δεν απαλ­λάσ­σε­στε φυσι­κά και εσείς του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τις μεγά­λες ευθύ­νες σας.

- Είστε όλοι συνέ­νο­χοι για τη μεγά­λη μεί­ω­ση των μισθών και στη συνέ­χεια το πάγω­μά τους για μια δεκα­ε­τία. Για την υπο­νό­μευ­ση των Συλ­λο­γι­κών Συμβάσεων.

- Είστε συνέ­νο­χοι για τη φορο­α­φαί­μα­ξη του λαού και την εκτί­να­ξη των άδι­κων έμμε­σων φόρων.

- Είστε συνέ­νο­χοι για τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, την προ­ώ­θη­ση των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς ενέρ­γειας και την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», που, όπως θα εξη­γή­σου­με στη συνέ­χεια, χύνουν λάδι στη φωτιά των ανα­τι­μή­σε­ων, της ακρί­βειας και οδη­γούν μεγά­λο μέρος του λαού στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια με το πανά­κρι­βο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και φυσι­κό αέριο.

- Είστε συνέ­νο­χοι για την άθλια κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνερ­γοι, ιδιαί­τε­ρα οι νέοι και οι μεγά­λης ηλι­κί­ας που πλη­σιά­ζουν στη σύνταξη.

- Είστε συνέ­νο­χοι για τη σημε­ρι­νή κατά­ντια του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, την κατά­στα­ση στα σχο­λεία και στα πανε­πι­στή­μια, για τα οποία έχου­με μιλή­σει ανα­λυ­τι­κά πολ­λές φορές και από αυτό εδώ το βήμα.

Όμως η μεγα­λύ­τε­ρη πρό­κλη­ση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι παρου­σιά­ζουν ως λύση για τα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, την ίδια την αιτία, την πραγ­μα­τι­κή πηγή αυτών των προβλημάτων.

Το απα­τη­λό «φάρ­μα­κο», που προ­τεί­νε­τε και οι δύο, είναι η επι­στρο­φή στην καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη όταν βρι­σκό­μα­στε στη φάση της κρί­σης. Και στη συνέ­χεια, κατά την φάση της ασθε­νι­κής ανά­καμ­ψης της οικο­νο­μί­ας, πάλι η παρα­πέ­ρα ώθη­ση στην καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη. Ώθη­ση που δια­σφα­λί­ζε­ται πάντο­τε με την πολύ­μορ­φη κρα­τι­κή στή­ρι­ξη και τις φορο­ε­λα­φρύν­σεις προς το μεγά­λο κεφάλαιο.

Όπως πάντα, έτσι και τώρα, υπό­σχε­στε ότι τα οφέ­λη θα δια­χυ­θούν και θα έρθει η «ανά­πτυ­ξη για όλους»!

Και τι απο­δει­κνύ­ει ξανά και ξανά η ίδια η ζωή; Απο­δει­κνύ­ει ότι τα δώρα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης για τους εργα­ζό­με­νους, είναι τελι­κά απαι­τή­σεις για νέες θυσίες.

Αφού μόνο με το ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, με το «άνοιγ­μα» της ψαλί­δας, ανά­με­σα στην αύξη­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας και των μισθών, μπο­ρεί να αυξη­θεί η κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαίου.

Κερα­σά­κι στην τούρ­τα, τους τελευ­ταί­ους μήνες η ακρί­βεια, που έρχε­ται να γκρε­μί­σει ότι έχει απο­μεί­νει όρθιο.

Το καλά­θι της νοι­κο­κυ­ράς γίνε­ται κάθε μέρα ακρι­βό­τε­ρο. Το κόστος της ενέρ­γειας βυθί­ζει στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια σχε­δόν την πλειο­ψη­φία του λαού. Το κόστος στέ­γα­σης εκτι­νάσ­σε­ται και κυριο­λε­κτι­κά διώ­χνει οικο­γέ­νειες απ’ τα σπί­τια τους, εννώ, ακό­μα και απλές καθη­με­ρι­νές συνή­θειες, γίνο­νται πανά­κρι­βες και οι εργα­ζό­με­νοι δεν μπο­ρούν πια να τις καλύψουν.

Όμως, η ακρί­βεια και η εκτί­να­ξη της τιμής του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, δεν είναι φυσι­κό φαινόμενο.

Για να δού­με πώς προκαλείται:

Κατ’ αρχάς σχε­τί­ζε­ται με τη σημε­ρι­νή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, που έχει ανά­γκη το μεγά­λο κεφά­λαιο στην Ελλά­δα και στην υπό­λοι­πη Ευρώ­πη, για να ανα­κάμ­ψει και να επα­νέλ­θει σε κερδοφορία.

Μιλά­με για την ονο­μα­ζό­με­νη «επε­κτα­τι­κή πολι­τι­κή», που ακο­λου­θεί­ται τόσο στην ΕΕ, όσο και στον υπό­λοι­πο καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, με την δρα­στι­κή αύξη­ση της μάζας του χρή­μα­τος, που έχει σχε­δόν διπλασιαστεί.

Γι’ αυτό και η άνο­δος του πλη­θω­ρι­σμού δεν απο­τε­λεί ελλη­νι­κή ιδιαιτερότητα.

Στις κεντρι­κές τρά­πε­ζες των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχει ήδη ξαναρ­χί­σει η συζή­τη­ση για τις αρνη­τι­κές επι­δρά­σεις του φθη­νού δανει­σμού των χαμη­λών επι­το­κί­ων, της χαλα­ρής νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής, στην άνο­δο του πληθωρισμού.

Η πικρή αλή­θεια είναι πως η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός της χώρας μας, αφού πλή­ρω­σε την κρί­ση του 2008–2015, με άμε­σες δρα­στι­κές περι­κο­πές μισθών, συντά­ξε­ων και με εκτί­να­ξη των φόρων, τώρα πλη­ρώ­νει, μαζί με τους εργα­ζό­με­νους στον υπό­λοι­πο κόσμο έμμε­σα, με μια ραγδαία υπο­βάθ­μι­ση του εισο­δή­μα­τός τους μέσα απ’ τον πληθωρισμό.

Αλή­θεια, κ. Τσί­πρα, δεν είναι του­λά­χι­στον αστείο, εσείς που συνε­χί­ζε­τε να εμφα­νί­ζε­στε, ως οι αυθε­ντι­κοί εκφρα­στές της επε­κτα­τι­κής δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής, να έρχε­στε και να ρίχνε­τε δάκρυα, πάνω απ’ την ακρί­βεια και τον πληθωρισμό;

Η ζωή απο­δει­κνύ­ει, ότι κάθε φάρ­μα­κο για κάποιο απ’ τα συμ­πτώ­μα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, γίνε­ται δηλη­τή­ριο για τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρ­χει μαγι­κή συντα­γή. Η ίδια η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, η έξο­δος της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας απ’ την κρί­ση, η αύξη­ση της κατα­νά­λω­σης, οδη­γούν σε αυξή­σεις των τιμών.

Ακό­μα πιο μεγά­λες, είναι οι ευθύ­νες όλων των αστι­κών κομ­μά­των για την έκρη­ξη της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, την εκτί­να­ξη των τιμών του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και του φυσι­κού αερίου.

Είναι συνυ­πεύ­θυ­νοι, για­τί όλοι μαζί στη­ρί­ζουν και προ­ω­θούν την πολι­τι­κή της πρά­σι­νης μετά­βα­σης και της απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς ενέρ­γειας της ΕΕ. Ποιες είναι οι συνέ­πειες ήδη από την εφαρ­μο­γή αυτής της πολι­τι­κής στην Ελλάδα;

Ο εγχώ­ριος λιγνί­της και η φιλι­κή στο περι­βάλ­λον εγχώ­ρια υδροη­λε­κτρι­κή παρα­γω­γή, δεν ξεπερ­νούν πλέ­ον το 13% στο συνο­λι­κό μίγ­μα. Το 42,7% ανή­κει στο πανά­κρι­βο εισα­γό­με­νο φυσι­κό αέριο και το 16% προ­έρ­χε­ται πλέ­ον από εισα­γω­γές από τα Βαλ­κά­νια, αφού εκεί η παρα­γω­γή από στε­ρεά καύ­σι­μα δε φαί­νε­ται να βλά­πτει το περι­βάλ­λον. Έτσι, αντί για εξοι­κο­νό­μη­ση ενέρ­γειας, το πανά­κρι­βο φυσι­κό αέριο σπα­τα­λιέ­ται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στις πλά­τες του λαού φορ­τώ­νο­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα των αντι­θέ­σε­ων ανά­με­σα σε ΗΠΑ — ΕΕ και Ρωσία, οι οποί­ες αφο­ρούν το βαθ­μό εξάρ­τη­σης της ΕΕ απ’ το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο και επι­δρούν σήμε­ρα στην τιμή του φυσι­κού αερίου.

Ο λαός πλη­ρώ­νει επί­σης το χρη­μα­τι­στή­ριο ενέρ­γειας και το εμπό­ριο δικαιω­μά­των εκπο­μπών ρύπων που επι­βάλ­λει η ΕΕ.

Έτσι εμφα­νί­ζε­ται τεχνη­τά στα χαρ­τιά, ως φθη­νό­τε­ρη η ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή από αιο­λι­κά πάρ­κα, σε σχέ­ση με την παρα­γω­γή από εγχώ­ριο λιγνίτη.

Η Ελλά­δα, μάλι­στα, κατέ­χει και το ρεκόρ αύξη­σης της χον­δρε­μπο­ρι­κής τιμής του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος φέτος στην ΕΕ.

Ο λαός πλη­ρώ­νει επί­σης τα πρό­σθε­τα χαρά­τσια για να είναι κερ­δο­φό­ρες οι επεν­δύ­σεις των μεγά­λων αιο­λι­κών πάρ­κων. Πλη­ρώ­νει τα τέλη ΑΠΕ, τους περι­βό­η­τους Ειδι­κούς Λογα­ρια­σμούς ΑΠΕ, τους οποί­ους στή­ρι­ξαν από κοι­νού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέρα από μικρο­δια­φο­ρές. Ο λαός θα πλη­ρώ­σει επί­σης και τις επι­βα­ρύν­σεις στο βιο­μη­χα­νι­κό ρεύμα.

Παράλ­λη­λα, δίπλα στο κύμα ανερ­γί­ας ‑που φέρ­νει η απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία- ανοί­γει τώρα στο ΣΕΒ και η συζή­τη­ση για μετα­φο­ρά εγχώ­ριων παρα­γω­γι­κών μονά­δων εκτός ΕΕ, σε χώρες με πιο χαλα­ρούς κανό­νες σχε­τι­κά με την εκπο­μπή διο­ξει­δί­ου του άνθρακα.

Λέγα­με επί­σης, και απ’ αυτό εδώ το βήμα, μόλις δυο χρό­νια πριν, πως η πολι­τι­κή της εξω­στρέ­φειας, την οποία εμφα­νί­ζε­τε ως θαυ­μα­τουρ­γή λύση, τόσο εσείς κ. Μητσο­τά­κη, όσο κι ο κ. Τσί­πρας, εκθέ­τει τη χώρα σε δια­κυ­μάν­σεις τις διε­θνούς οικο­νο­μί­ας, που θα εκφρά­ζο­νται μάλι­στα πολλαπλασιασμένα.

Επι­βε­βαιω­θή­κα­με με την τελευ­ταία κρί­ση, με την οικο­νο­μία της χώρας να κατα­γρά­φει μια απ’ τις βαθύ­τε­ρες κρί­σεις ανά­με­σα στις χώρες της ΕΕ.

Επι­βε­βαιω­νό­μα­στε και τώρα. Η πολι­τι­κή της εξω­στρέ­φειας και η αύξη­ση των εξα­γω­γών, επί­σης τρο­φο­δο­τεί την ακρί­βεια, για ορι­σμέ­νες κατη­γο­ρί­ες εμπορευμάτων.

Η μονο­καλ­λιέρ­γεια του του­ρι­σμού μέσα στις πόλεις, η εμφά­νι­ση εκα­το­ντά­δων ξενο­δο­χεί­ων και η παν­σπερ­μία βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σε­ων, οι χιλιά­δες του­ρί­στες, τελι­κά καθο­ρί­ζουν τιμές Ευρώ­πης, σε μια χώρα στην οποία εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι παρα­μέ­νουν άνερ­γοι και που ο μέσος μισθός είναι σχε­δόν το 50% του αντί­στοι­χου της Βόρειας Ευρώπης.

Μπο­ρεί άρα­γε κάποιος να κατα­λά­βει το θέμα της ακρί­βειας, αν δε δει τις συνε­χι­ζό­με­νες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις σε υγεία, παι­δεία, μετα­φο­ρές, κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, που οδη­γούν σε εμφά­νι­ση «κόστους» εκεί που δεν υπήρχε;

Και άρα­γε τι; Και αυτό είναι φυσι­κό φαινόμενο;

Η δια­χρο­νι­κή πολι­τι­κή των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών στην ενέρ­γεια, στην ύδρευ­ση, στις μετα­φο­ρές, στην υγεία, στην παι­δεία, αύξη­σαν δρα­στι­κά το κόστος για την εργα­τι­κή — λαϊ­κή οικογένεια.

Είναι εύκο­λο πια να κατα­λά­βει κανείς πως η κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου απαι­τεί κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης στους εργα­ζό­με­νους. Ότι το είδος της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης δεν αλλά­ζει την ταξι­κή ουσία της καπι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας. Δεν αλλά­ζει το γεγο­νός, ότι οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να χάνουν για να κερ­δί­ζει το κεφάλαιο.

Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα, οι εργα­ζό­με­νοι, η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός, να κάνει ταμείο. Να βγά­λει τα συμπε­ρά­σμα­τά του.

Τα χρέη των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών και των μικρών επι­χει­ρή­σε­ων προς τις τρά­πε­ζες, την εφο­ρία και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, ξεπερ­νούν ήδη τα 10 δισ. ευρώ.

Το παρά­δειγ­μα της εκρη­κτι­κής κατά­στα­σης, που έχει δημιουρ­γη­θεί στις μικρές επι­χει­ρή­σεις της εστί­α­σης, με την επι­βά­ρυν­ση των ενοι­κί­ων, το μεγά­λο ενερ­γεια­κό κόστος, τις απαι­τή­σεις της επι­στρε­πτέ­ας προ­κα­τα­βο­λής και τόσα άλλα, είναι χαρακτηριστικό.

Η «ακρί­βεια», δεν οφεί­λε­ται σε λαθε­μέ­νους χει­ρι­σμούς της τωρι­νής ή της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, που κι αυτοί υπήρ­χαν και υπάρχουν.

Καμιά αστι­κή κυβέρ­νη­ση δεν θέλει, ούτε μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει το ζήτη­μα της εξα­θλί­ω­σης της εργα­τι­κής τάξης, αφού αυτή είναι τελι­κά απα­ρά­βα­τος όρος της ίδιας της καπι­τα­λι­στι­κής παρα­γω­γής, του συστή­μα­τος, τα συμ­φέ­ρο­ντα του οποί­ου έχουν ταχθεί να υπηρετούν.

Γι΄ αυτό και τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την ακρί­βεια, είναι κυριο­λε­κτι­κά «ασπι­ρί­νη» σε βαρύ νόση­μα, που σε κάθε περί­πτω­ση, θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι απ’ την άλλη τσέπη.

Πρό­κει­ται για απλά μέτρα ανα­δια­νο­μής της φτώ­χειας ανά­με­σα στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώματα.

Τα μειω­μέ­να τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος φορ­τώ­νο­νται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και θα τα πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι απ’ τους φόρους που κατα­βά­λουν, ενώ τα κέρ­δη των εται­ριών ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας παρα­μέ­νουν διασφαλισμένα.

Αντί­στοι­χα, το κυβερ­νη­τι­κό επί­δο­μα που σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση, θα αφο­ρά μόνο την ακραία φτώ­χεια, λει­τουρ­γώ­ντας μόνο πυροσβεστικά…

Είναι μεγά­λη πρό­κλη­ση απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους που σας παρα­κο­λου­θούν, να επι­κα­λεί­στε, ως αντι­στάθ­μι­σμα στην ακρί­βεια και στην εκτί­να­ξη του κόστους επι­βί­ω­σής τους, την τάχα αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού κατά 2%!

Φτά­νε­τε, μάλι­στα, στο σημείο αυτό το 2% να το παρου­σιά­ζε­τε ως διπλή αύξηση.

Μα καλά, δεν ντρέπεστε;

Μιλά­με για τον κατώ­τε­ρο μισθό που καθο­ρι­ζό­ταν με υπο­γρα­φή Εθνι­κής Γενι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας, ανά­με­σα στα Συν­δι­κά­τα και τους εργο­δό­τες, που εσείς καταρ­γή­σα­τε το 2012, πετσο­κό­βο­ντας μια ήδη υπο­γε­γραμ­μέ­νη σύμ­βα­ση με από­φα­ση Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου κατά 25% για όλους και 32% για τους νέους έως 25 ετών!

Μιλά­με για τον ίδιο κατώ­τε­ρο μισθό, για τον οποίο ψηφί­σα­τε νόμο, το νόμο Βρού­τση, ο οποί­ος καθο­ρί­ζε­ται πλέ­ον με Υπουρ­γι­κή Απόφαση.

Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταρ­γού­σε τον νόμο και με την κ. Αχτσιό­γλου τον εφάρ­μο­σε, χωρίς ούτε κατά προ­σέγ­γι­ση να επα­να­φέ­ρει το μισθό στα επί­πε­δα που κόπηκε!

Μιλά­με για καθο­ρι­στι­κή κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση, που λει­τούρ­γη­σε ως επι­τα­χυ­ντής για να πέσει ο μέσος μισθός όλων των εργα­ζο­μέ­νων πάνω από 30% και να μειω­θεί δρα­μα­τι­κά το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά και των ανέρ­γων, αφού το επί­δο­μα ανερ­γί­ας που λαμ­βά­νουν ένας στους δέκα ανέρ­γους με τα επί­ση­μα στοι­χεία, μειώ­θη­κε εξίσου.

Μισθοί καθη­λω­μέ­νοι και πετσο­κομ­μέ­νοι εδώ και μία δεκαετία.

Για αυτούς τους μισθούς μιλά­με, ενώ μεγά­λο τμή­μα των εργα­ζο­μέ­νων δεν αμεί­βε­ται καν με αυτούς, αλλά με ακό­μα λιγό­τε­ρα, λόγω της γιγά­ντω­σης των ευέ­λι­κτων μορ­φών, δηλα­δή των μορ­φών εργα­σί­ας – λάστιχο.

810.000 εργα­ζό­με­νοι, με βάση τα πρό­σφα­τα στοι­χεία του ΕΦΚΑ, αμεί­βο­νται με 383,23 ευρώ το μήνα μεικτά!

Αυτοί οι εργα­ζό­με­νοι απο­τε­λούν το 37,42% του συνό­λου των ασφα­λι­σμέ­νων και μάλι­στα μέσα στην παν­δη­μία αυτό το μεγά­λο ποσο­στό των εργα­ζο­μέ­νων αυξή­θη­κε κατά 14%.

Αυτή η εργα­σια­κή ζού­γκλα είναι δικό σας δημιούρ­γη­μα κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποια αντι­σταθ­μι­στι­κά μέτρα στην ακρί­βεια μιλά­τε και κοροϊ­δεύ­ε­τε τον κόσμο;

Πάνω σ’ αυτό το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο, που κατα­γκρέ­μι­σε τον μέσο μισθό στα σημε­ρι­νά επί­πε­δα και εκτί­να­ξε την ευε­λι­ξία, ήρθε να προ­στε­θεί ο νόμος τερα­τούρ­γη­μα του Χατζη­δά­κη, που κάθε διά­τα­ξή του που μπαί­νει σε εφαρ­μο­γή, είναι ληστεία στο εισό­δη­μα και παγί­δα θανά­του για τους χώρους εργασίας.

Έχε­τε κατα­λά­βει τι συμ­βαί­νει αυτή τη στιγ­μή μέσα στους χώρους εργασίας;

Ότι δεν υπάρ­χει εβδο­μά­δα που το εργα­τι­κό ρεπορ­τάζ να μην κατα­γρά­φει πραγ­μα­τι­κά εγκλή­μα­τα στους χώρους εργα­σί­ας με νεκρούς και σακατεμένους;

Πού είναι η Ετή­σια Έκθε­ση του Σώμα­τος Επι­θε­ω­ρη­τών Εργα­σί­ας, το οποίο μάλι­στα με το νόμο σας, κ. Χατζη­δά­κη, κάνα­τε τάχα Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή;

Η τελευ­ταία φορά που το Υπουρ­γείο έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα την Ετή­σια Έκθε­ση του Σώμα­τος Επι­θε­ω­ρη­τών Εργα­σί­ας ήταν το 2017, μετά από επί­μο­νες ερω­τή­σεις του ΚΚΕ στη Βουλή.

Την ίδια πρα­κτι­κή που ακο­λου­θού­σε ο ΣΥΡΙΖΑ ακο­λου­θεί­τε κι εσείς.

Με ποιο δικαί­ω­μα δεν δίνε­τε τα στοι­χεία στη δημοσιότητα;

Είναι ή δεν είναι αυτό συγκά­λυ­ψη των εγκλη­μα­τι­κών ευθυ­νών της εργο­δο­σί­ας, αλλά και μήνυ­μα “κάντε ό,τι θέλε­τε, δεν σας ελέγ­χει κανείς”;

Αυτή είναι η αιτία, για τα ατυ­χή­μα­τα στους δια­νο­μείς, για τον νεκρό εργά­τη στην Cosco, για τα θύμα­τα στον ηλε­κτρι­κό σιδη­ρό­δρο­μο, τον νεκρό οικο­δό­μο στα Οινό­φυ­τα, κι αυτά μόνο τις τελευ­ταί­ες μέρες.

Ακό­μα και την υπε­ρερ­γα­σία, που αμει­βό­ταν με 20% περισ­σό­τε­ρο, αν αμει­βό­ταν, τώρα δίνε­τε και με την εφαρ­μο­γή του νόμου Χατζη­δά­κη του άρθρου 79, το ελεύ­θε­ρο στην εργο­δο­σία, να μη δηλώ­νει τις ώρες υπε­ρερ­γα­σί­ας και να μην τις πληρώνει.

Απο­κα­λύ­πτο­νται ένα — ένα τα ψεύ­τι­κα τα λόγια και ο άθλιος προ­πα­γαν­δι­στι­κός μηχα­νι­σμός που είχε στη­θεί, για να παρου­σιά­ζει την κατάρ­γη­ση του 8ωρου και την 10ωρη εργα­σία ως εκσυγχρονισμό!

Χώρια τα διά­φο­ρα χαζο­χα­ρού­με­να που λέγα­τε, ότι οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι θέλουν να δου­λεύ­ουν παρα­πά­νω, για να παίρ­νουν άδεια να μαζεύ­ουν τις ελιές!!!

Δεν θα μπο­ρού­σα να μην ανα­φερ­θώ, στην κατά­στα­ση που βιώ­νουν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες συντα­ξιού­χοι, βλέ­πο­ντας τον εμπαιγ­μό για να πάρουν τη σύντα­ξή τους, τις καθυ­στε­ρή­σεις, τις ανα­βο­λές και τις συνε­χό­με­νες μειώσεις.

Εδώ τον e‑ΕΦΚΑ, η κυβέρ­νη­σή σας τον έχει εγκαι­νιά­σει δύο φορές! Ότι τάχα θα έβγα­ζε με το πάτη­μα ενός κου­μπιού τις συντάξεις!

Και στον ΕΦΚΑ εκκρε­μούν να εκδο­θούν, δηλα­δή να πλη­ρω­θούν οι συντα­ξιού­χοι τα λεφτά τους, 161.000 κύριες συντά­ξεις, 125.000 επι­κου­ρι­κές και 18.000 εφάπαξ!

Ακό­μα και τα ανα­δρο­μι­κά που έχουν δικα­στι­κά κερ­δη­θεί, φτά­σα­τε στο σημείο να τα φορο­λο­γή­σε­τε και να πάρε­τε πίσω ένα μεγά­λο μέρος με την αύξη­ση της φορο­λο­γι­κής κλίμακας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απ΄ την άλλη, επι­χει­ρεί γι’ άλλη μια φορά να εξα­πα­τή­σει, προ­τεί­νο­ντας ως λύση μια λίγο μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού απ’ αυτή που εξαγ­γέλ­λει για το 2022 η κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη. Ασφα­λώς και είναι επι­τα­κτι­κή και άμε­ση ανά­γκη, η γεν­ναία αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνά να απα­ντή­σει ταυ­τό­χρο­να, σε ορι­σμέ­να απλά ερωτήματα:

- Τι θα γίνει με το μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;

- Τι θα γίνει με τη μεί­ω­ση του μη μισθο­λο­γι­κού κόστους, που έχει προ­τεί­νει στον ΣΕΒ, ως αντι­στάθ­μι­σμα για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού, δηλα­δή τη μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και άλλων παρο­χών, όπου από τη μια τσέ­πη θα μπαί­νουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;

- Θα μειω­θούν δρα­στι­κά και άμε­σα οι έμμε­σοι φόροι;

- Θα καταρ­γη­θεί ο ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης;

- Θα καταρ­γη­θούν οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι και οι μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις που υπο­νο­μεύ­ουν τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις και τις αντί­στοι­χες διαπραγματεύσεις;

- Θα καταρ­γη­θούν οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργασίας;

- Τι θα γίνει όταν η Κομι­σιόν απαι­τή­σει απ’ την επό­με­νη κυβέρ­νη­ση την τήρη­ση των μετα­μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σε­ων, που μάλι­στα υπέ­γρα­ψε ο ίδιος ο Τσίπρας;

- Τι θα γίνει όταν αρχί­σουν οι αυστη­ρές συστά­σεις για περιο­ρι­σμό των κρα­τι­κών δαπα­νών κοι­νω­νι­κής πολιτικής;

Ως απά­ντη­ση σ’ όλα αυτά μπο­ρεί να ξανα­κού­σου­με ένα από τα πιο σύντο­μα ανέκ­δο­τα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ποδέ­μος και τους σοσια­λι­στές της Πορ­το­γα­λί­ας, θα μετα­σχη­μα­τί­σουν φιλο­λαϊ­κά την ΕΕ. Μπο­ρεί μάλι­στα να βοη­θή­σει και το ΜΕΡΑ 25 σ’ αυτόν τον πολύ «ρεα­λι­στι­κό» στόχο…

Σε κάθε περί­πτω­ση, εύκο­λα κατα­λα­βαί­νου­με, ότι μια αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού θα εξα­νε­μι­στεί πολύ εύκο­λα, αν απα­ντή­σου­με αρνη­τι­κά σ’ όλα τα προ­α­να­φε­ρό­με­να ερωτήματα.

Το πρό­βλη­μα όμως είναι βαθύτερο.

Μαγι­κή λύση, που να δια­σφα­λί­ζει ουσια­στι­κές αυξή­σεις στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό εισό­δη­μα, ενί­σχυ­ση του μέσου μισθού και την ίδια στιγ­μή επέ­κτα­ση της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης και ενί­σχυ­ση των κερ­δών του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, είναι ακρι­βώς… μαγι­κή, μετα­φυ­σι­κή, ανύ­παρ­κτη δηλα­δή λύση.

Η συσ­σώ­ρευ­ση του κεφα­λαί­ου, η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, είναι δεμέ­νη με την εξα­θλί­ω­ση της εργα­τι­κής τάξης.

Ο λόγος, που τόσο εσείς κ. Μητσο­τά­κη, όσο κι εσείς κ. Τσί­πρα, δεν μπο­ρεί­τε να αρθρώ­σε­τε ικα­νο­ποι­η­τι­κή πρό­τα­ση — λύση για το ζήτη­μα της ακρί­βειας και του εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, είναι τελι­κά πολύ απλός. Είστε με την πλευ­ρά όσων ευθύ­νο­νται για τις ανα­τι­μή­σεις, την ακρί­βεια. Είστε ταγ­μέ­νοι στην θωρά­κι­ση των κερ­δών του μεγά­λου κεφαλαίου.

Συμ­φω­νεί­τε δηλα­δή στο ουσια­στι­κό. Γι’ αυτό και την προη­γού­με­νη περί­ο­δο ψηφί­ζα­τε μαζί τα Μνημόνια.

Σήμε­ρα, συμ­φω­νεί­τε μαζί για την ανά­γκη μιας επε­κτα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης που «τρώ­ει» το λαϊ­κό εισό­δη­μα με τον πλη­θω­ρι­σμό. Γι’ αυτό και μαζί, όπως «το ένα χέρι νίβει το άλλο», χτυ­πά­τε τη δυνα­τό­τη­τα του εργα­τι­κού κινή­μα­τος να αντι­πα­λέ­ψει τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα που έχει ανά­γκη η κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαίου.

Προ­σπα­θεί­τε να βάλε­τε συνε­χώς νέα εμπόδια.

Μαζί προ­ω­θή­σα­τε την υπο­νό­μευ­ση της δυνα­τό­τη­τας των σωμα­τεί­ων να οργα­νώ­νουν απεργίες.

Μαζί καταρ­γή­σα­τε τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και ο νόμος Χατζη­δά­κη είναι η ταφό­πλα­κα που επι­χει­ρεί­τε να βάλε­τε σε αυτές.

Γι’ αυτό και τα μέτρα που προ­τεί­νε­τε, είναι μέτρα ανα­δια­νο­μής της φτώ­χειας ανά­με­σα σε φτωχούς.

Ο καπι­τα­λι­σμός, στον οποίο είστε ταγ­μέ­νοι και τον οποίο υπη­ρε­τεί­τε και οι δύο, με την αρω­γή των άλλων κομ­μά­των εδώ μέσα, δεν έχει να δώσει λύση για τους λαούς.

Η καπι­τα­λι­στι­κή αστι­κή δια­χεί­ρι­ση, είτε περιο­ρι­στι­κή είτε επε­κτα­τι­κή, φορ­τώ­νει τα βάρη μόνο στους εργα­ζό­με­νους. Και την ίδια στιγ­μή αδυ­να­τεί να αντι­με­τω­πί­σει ακό­μα και το ίδιο το πρό­βλη­μα της κρί­σης, αφού αυτό επανέρχεται.

Η πρά­σι­νη μετά­βα­ση, στην οποία πίνε­τε νερό, οδη­γεί απ’ τη φύση της, σε ένα περιο­ρι­σμό του πώς θα ζουν τα εργα­τι­κά λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Οδη­γεί σε ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, σε λιγό­τε­ρες μετα­κι­νή­σεις. Και πάλι δεν μπο­ρεί να λύσει τις αξε­πέ­ρα­στες αντι­φά­σεις του συστήματος.

Η ίδια η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πια φωνάζει.

Το καπι­τα­λι­στι­κό σας σύστη­μα σαπί­ζει, δε παίρ­νει πλέ­ον μπα­λώ­μα­τα, δεν διορθώνεται.

Η ανά­πτυ­ξή σας παρά­γει φτώ­χεια, ανερ­γία, ακό­μα και πολέμους.

Η αυτο­μα­το­ποί­η­ση της παρα­γω­γής παρά­γει ανερ­γία και αύξη­ση του εργά­σι­μου χρόνου.

Οι αντι­φά­σεις αυτού του συστή­μα­τος που υπο­στη­ρί­ζε­τε, προ­έρ­χο­νται απ’ την καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία, το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, το αστι­κό κρά­τος που το φυλά­ει. Και αυτό είναι που πρέ­πει να φύγει απ’ το προ­σκή­νιο της ιστορίας.

Η κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παρα­γω­γής, ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός και ο εργα­τι­κός έλεγ­χος της παρα­γω­γής, μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν τα προβλήματα.

Η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια δεν είναι απο­τέ­λε­σμα της έλλει­ψης ενερ­γεια­κών πόρων.

Η ακρί­βεια και η ανέ­χεια δεν οφεί­λο­νται στο ότι δεν μπο­ρού­με να παρά­γου­με επαρ­κή τρό­φι­μα στη χώρα μας.

Η αδυ­να­μία της μέσης οικο­γέ­νειας να δια­σφα­λί­σει ικα­νο­ποι­η­τι­κές δια­κο­πές, ξεκού­ρα­ση, ελεύ­θε­ρο χρό­νο, πολι­τι­σμό, αθλη­τι­σμό, δεν οφεί­λο­νται στο ότι δεν την απα­σχο­λούν αυτά, ότι είναι μοι­ραίο να μην τα απολαμβάνει.

Όπου και να κοι­τά­ξει κανείς, ο ένο­χος φωνάζει.

Το ΚΚΕ τεκ­μη­ριώ­νει στο πρό­γραμ­μά του ότι μπο­ρεί να ζήσει πολύ καλύ­τε­ρα ο λαός, με βάση τις δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν σήμερα.

Φωτί­ζει, για­τί τελι­κά ο κεντρι­κός επι­στη­μο­νι­κός σχε­δια­σμός της κοι­νω­νι­κής παρα­γω­γής, με την εργα­τι­κή τάξη, το λαό πραγ­μα­τι­κά στην εξου­σία, το σύστη­μα του σοσιαλισμού:

–θα δια­σφα­λί­σει φθη­νή ενέρ­γεια για όλους,

–επαρ­κή, φθη­νά και ποιο­τι­κά τρόφιμα,

–μετα­κι­νή­σεις που να καλύ­πτουν τις ανάγκες,

–παι­δεία, υγεία στο ύψος των ανα­γκών και των απαιτήσεων,

–ικα­νο­ποι­η­τι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις και δρα­στι­κή μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου για όλους,

–συν­δυα­σμέ­νη ικα­νο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών λαϊ­κών αναγκών.

Σήμε­ρα, για να ανοί­ξει αυτός ο ελπι­δο­φό­ρος δρό­μος, οι δυνά­μεις του ΚΚΕ μπαί­νουν μπρο­στά στους σύγ­χρο­νους αγώ­νες των εργαζόμενων.

Δεν υπάρ­χουν πλέ­ον περι­θώ­ρια για άλλες αυταπάτες.

Οι εργα­ζό­με­νοι δεν πρέ­πει να ενα­πο­θέ­σουν για άλλη μια φορά τις ελπί­δες τους στις απα­τη­λές δια­κη­ρύ­ξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπό­λοι­πων κομμάτων.

Η πολύ­χρο­νη ιστο­ρι­κή πεί­ρα έχει απο­δεί­ξει ότι μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό, αν πιστέ­ψει στη δύνα­μή του και βαδί­σει απο­φα­σι­στι­κά στο δρό­μο της ανατροπής.

Μέσα απ’ αυτούς τους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, μπο­ρού­με να δια­μορ­φώ­σου­με ένα πανελ­λα­δι­κά συντο­νι­σμέ­νο κίνη­μα της εργα­τι­κής τάξης και των συμ­μά­χων της. Ριζω­μέ­νο παντού, με πρω­το­πό­ρες εστί­ες αντί­στα­σης σε κάθε χώρο δου­λειάς, κάθε κλά­δο, κάθε περιοχή.

Και με συγκε­κρι­μέ­να ζητή­μα­τα που πρέ­πει να βάλου­με επί τάπη­τος για λύση όπως είναι:

- Την υπε­ρά­σπι­ση του αξιο­πρε­πούς εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, τη μεί­ω­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, την κατο­χύ­ρω­ση ουσια­στι­κών αυξή­σε­ων στους μισθούς, την κατάρ­γη­ση όλων των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης, τη δια­σφά­λι­ση μόνι­μης δου­λειάς για όλους, ενά­ντια στη φορο­λη­στεία και την ακρί­βεια που πλη­ρώ­νουν τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα για την επι­στρο­φή στην καπι­τα­λι­στι­κή ανάπτυξη.

- Την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας του λαού. Για απο­κλει­στι­κά δημό­σιες δωρε­άν και υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες Υγείας.

- Την υπο­χρε­ω­τι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση για όλους και όλες, με μεί­ω­ση έως και κατάρ­γη­ση των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων. Να πλη­ρώ­σει το κεφά­λαιο. Πρό­νοια απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν για όλους.

- Την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δικαιω­μά­των ενά­ντια στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή και τις απα­γο­ρεύ­σεις, στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, την κατάρ­γη­ση όλων των νόμων που περιο­ρί­ζουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, το απερ­για­κό δικαί­ω­μα και τις διαδηλώσεις.

- Την απε­μπλο­κή της χώρας μας από τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλεί­σι­μο όλων των ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, την απο­δέ­σμευ­ση από αυτούς τους οργα­νι­σμούς που εκτός των άλλων αφαι­ρούν από το λαό μας πολύ­τι­μους πόρους που θα μπο­ρού­σαν να αυξή­σουν το εισό­δη­μα και τις κοι­νω­νι­κές παροχές.

- Το δικαί­ω­μα στην απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία σε όλες τις βαθ­μί­δες, στην ανά­πτυ­ξη του ελεύ­θε­ρου χρό­νου και την πρό­σβα­ση του λαού στον Πολι­τι­σμό και τον Αθλη­τι­σμό με όλες τις απα­ραί­τη­τες υποδομές.

- Την άμε­ση στή­ρι­ξη των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων με κατο­χύ­ρω­ση αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου στα 12.000 ευρώ και τη δια­γρα­φή μέρους των χρε­ών σε τρά­πε­ζες και Δημόσιο.

- Την κατο­χύ­ρω­ση κατώ­τε­ρων εγγυ­η­μέ­νων τιμών στα αγρο­τι­κά προϊόντα.

- Για ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­πυ­ρι­κής και αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας, για δια­σφά­λι­ση σύγ­χρο­νης λαϊ­κής κατοικίας.

Και μιας και λέω για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, προ­χτές ήμουν στην Κέρ­κυ­ρα, στον Ποτα­μό. Τον ξέρε­τε τον Ποτα­μό κύριε Δέν­δια, κύριοι βου­λευ­τές των άλλων κομ­μά­των από την Κέρκυρα;

Βεβαί­ως και τον ξέρε­τε, προ­ά­στιο της Κέρ­κυ­ρας είναι…

Δεν ξέρε­τε ότι δεν έχει γίνει τίπο­τε για να απο­κα­τα­στα­θεί η γέφυ­ρα, να ανοί­ξει η συγκοι­νω­νία μετά από τις πρό­σφα­τες κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες; Δεν ξέρε­τε ότι δεν υπάρ­χει λεω­φο­ρείο για την μετα­κί­νη­ση στοι­χειω­δώς των κατοίκων;

Αυτά μου είπε μια Κερ­κυ­ραία γνω­στή, κάτοι­κος του Ποτα­μού εκεί ‑γνω­στή του κ. Δέν­δια, κυρί­ως μου είπε ότι είναι- να σας μετα­φέ­ρω στη Βου­λή, τα ακού­τε κι εσείς κ. Μητσο­τά­κη, με την πρώ­τη ευκαι­ρία κι αφού βρή­κα την ευκαι­ρία σήμε­ρα, αυτό κάνω.

Θα πρέ­πει να επι­λυ­θούν τέτοια ζητή­μα­τα, να δοθεί επι­τέ­λους λύση, έστω και σε στοι­χειώ­δη ζητή­μα­τα των πλη­γέ­ντων. Δεν χρειά­ζε­ται να περι­μέ­νου­με το ΚΚΕ ή το σοσια­λι­σμό που λέμε εμείς, μπο­ρεί­τε να τα λύσε­τε εδώ και τώρα και εσείς, με την πίε­ση και τη στή­ρι­ξη όλων μας

Το ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και μέσα στη Βου­λή για την ανα­κού­φι­ση της εργα­τι­κής τάξης, των άλλων εργα­ζο­μέ­νων, των λαϊ­κών δυνάμεων.

Προ­τά­σεις, οι οποί­ες συνά­ντη­σαν την απο­φα­σι­στι­κή άρνη­ση των άλλων κομμάτων.

Ο ελλη­νι­κός λαός μπο­ρεί και πρέ­πει να βγά­λει πλέ­ον τα συμπε­ρά­σμα­τά του.

Δεν υπάρ­χει χρό­νος για ανα­μο­νή. Η επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει αν δεν την στα­μα­τή­σουν οι εργα­ζό­με­νοι με την πάλη τους ενω­μέ­νοι όλοι μαζί.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο