Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Όποιος θέλει επαναφορά μισθών, συντάξεων να ψηφίσει την πρόταση νόμου των 515 συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ 

“Όποιος θέλει να επα­να­φέ­ρει μισθούς, συντά­ξεις και εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, να ψηφί­σει την πρό­τα­ση νόμου των 515 συν­δι­κά­των που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ στη Βου­λή και μπο­ρεί κάλ­λι­στα να ψηφι­στεί εδώ και τώρα. Αυτό σημαί­νει “απε­ξαρ­τώ­με­θα πλέ­ον από τους θεσμούς” ή ότι “έχου­με εθνι­κή πολι­τι­κή” και άλλα τέτοια διά­φο­ρα, που για μας είναι εντός εισα­γω­γι­κών, είναι όμως λόγια της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης”, επι­σή­μα­νε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας σήμε­ρα στον ρ/σ “24/7”.

Πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ “ετοι­μά­ζε­ται να εφαρ­μό­σει το μνη­μο­νια­κό νόμο της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο οποί­ος έχει ψηφι­στεί και με βάση τον οποίο ο κατώ­τα­τος μισθός καθο­ρί­ζε­ται με υπουρ­γι­κή από­φα­ση, με κρι­τή­ρια την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και παρα­γω­γι­κό­τη­τα και μόνο, και σημεί­ω­σε ότι “αυτός ο εμβλη­μα­τι­κός, αντερ­γα­τι­κός νόμος Βρού­τση, που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τότε, απο­κλεί­ει την ελεύ­θε­ρη δια­πραγ­μά­τευ­ση του ύψους του κατώ­τα­του μισθού”.

Ως προς την επε­κτα­σι­μό­τη­τα των κλα­δι­κών συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων ανέ­φε­ρε ότι “δεν γίνε­ται καταρ­χήν για όλους τους κλά­δους που υπάρ­χουν κλα­δι­κές συμ­βά­σεις” προ­σθέ­το­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση “δεν ακου­μπά” το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που επι­τρέ­πει στην εργο­δο­σία είτε να μην προ­σέρ­χε­ται στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, είτε να υπο­νο­μεύ­ει τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, ενώ η κατά­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων επι­βα­ρύ­νε­ται και από την παν­σερ­μία των εργα­σια­κών σχέσεων.

Ερω­τη­θείς για την περι­κο­πή των συντά­ξε­ων, υπο­γράμ­μι­σε ότι “η κυβέρ­νη­ση έχει πλειο­ψη­φία. Εάν θέλει να μην υλο­ποι­ή­σει αυτή τη δέσμευ­ση που έχει απέ­να­ντι στους εταί­ρους, όπως και απέ­να­ντι στο ΣΕΒ εδώ στην Ελλά­δα, στην άρχου­σα τάξη της χώρας, να ψηφί­σει να μην περά­σει αυτός ο αντι­συ­ντα­ξιο­δο­τι­κός νόμος και βεβαί­ως να καταρ­γη­θούν και οι προηγούμενοι”.

Ως προς τα συλ­λα­λη­τή­ρια που προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται στην ΔΕΘ συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και εκεί­νου για το “Μακε­δο­νι­κό”, είπε ότι “το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει το συλ­λα­λη­τή­ριο των εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, του ΠΑΜΕ, που θα είναι στην πλα­τεία Αρι­στο­τέ­λους και θα γίνει πορεία και όχι βεβαί­ως τα διά­φο­ρα άλλα εθνι­κι­στι­κού τύπου συλ­λα­λη­τή­ρια, που πάλι γίνο­νται για να απο­προ­σα­να­το­λί­σουν από το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα και από την ουσία της αντι­δρα­στι­κής συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών, της Συμ­φω­νί­ας Τσίπρα-Ζάεφ”.

“Διό­τι το ΚΚΕ είναι ενά­ντια σε αυτή τη συμ­φω­νία. Έχει προει­δο­ποι­ή­σει τον ελλη­νι­κό λαό ότι μας βάζει σε επι­κίν­δυ­να μονο­πά­τια. Η συμ­φω­νία αυτή γίνε­ται, κυρί­ως, για να εντα­χθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στη συνέ­χεια στην ΕΕ. Αυτό δεν προ­ά­γει την ασφά­λεια, την ειρή­νη, τη φιλία, την αλλη­λεγ­γύη και τη συνερ­γα­σία” τόνι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

Εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του ΚΚΕ, αλλά και το κάλε­σμα του κόμ­μα­τος προς τον λαό να είναι σε ετοι­μό­τη­τα, λόγω των εξε­λί­ξε­ων στα Βαλ­κά­νια, τονί­ζο­ντας ότι “η αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κή πολι­τι­κή στην περιο­χή είναι στην κατεύ­θυν­ση της αλλα­γής των συνόρων”.

Ερω­τη­θείς για την εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή είπε ότι τον ελλη­νι­κό λαό πρέ­πει να απα­σχο­λή­σει η απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα “πόσο δια­φο­ρε­τι­κά μπο­ρεί να χει­ρι­στεί μια κυβέρ­νη­ση ΝΔ ή μια κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύ­σεις για τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα, τους μνη­μο­νια­κούς νόμους, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, την υπο­θή­κευ­ση της δημό­σιας περιου­σί­ας τις δεσμεύ­σεις στο ΝΑΤΟ”, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι “η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ορκί­ζο­νται στον ίδιο δρό­μο”, και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας “ξινι­σμέ­νη” τη “σού­πα του παλιού δικομ­μα­τι­σμού-διπο­λι­σμού επίσης”.

Ως προς το ενδε­χό­με­νο συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό δεν θα συμ­βεί άμε­σα, καθώς “προς το παρόν ετοι­μά­ζο­νται άλλοι “μπα­λα­ντέρ”, το Κίνη­μα Αλλα­γής με το Ποτά­μι ή χωρίς το Ποτάμι”.

Σε ό,τι αφο­ρά αυτά που λέει η ΝΔ για την Αρι­στε­ρά, είπε ότι “(η ΝΔ) καταρ­χήν χρε­ώ­νει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγ­μα που δεν είναι”, προ­σθέ­το­ντας ότι “παί­ζει το παι­χνί­δι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορί­δης και άλλοι της ΝΔ. Για­τί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που δυσφή­μη­σε και την Αρι­στε­ρά και τους ηρω­ι­κούς αγώ­νες του λαού μας. Αυτός ξέπλυ­νε όλα όσα εκπρο­σω­πού­σε η ΝΔ από τα γεν­νο­φά­σκιά της, την ΕΕ, την ΕΟΚ πριν, το ΝΑΤΟ, τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπεριαλισμό”.

“Άρα λοι­πόν το ζήτη­μα είναι λαϊ­κή — κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία για την πρό­ο­δο και την ανα­τρο­πή όλων αυτών. Αυτή είναι η λύση για τον ελλη­νι­κό λαό” υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρα­κτή­ρι­σε ανη­συ­χη­τι­κή την άνο­δο της ακρο­δε­ξιάς κατά τα πρό­τυ­πα της Ευρώ­πης, επιρ­ρί­πτο­ντας τερά­στιες ευθύ­νες σε όλες τις κυβερ­νή­σεις στην Ελλά­δα και στην Ευρώ­πη, ενώ σημεί­ω­σε ιδιαί­τε­ρα τη “σφρα­γί­δα της Κομι­σιόν στον αντι­κομ­μου­νι­σμό που ενι­σχύ­ε­ται σε όλη την ΕΕ”.

Πρό­σθε­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στη Χρυ­σή Αυγή, ότι “οι φασί­στες είναι πάντα οι “χρή­σι­μοι ηλί­θιοι” του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, αυτό υπηρετούν”.

Ερω­τη­θείς “για­τί δεν συζη­τά το ΚΚΕ με την λεγό­με­νη πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αρι­στε­ρά”, είπε “εμείς συζη­τά­με με όλους έχου­με ανοι­χτές αγκά­λες μέσα στο κίνη­μα, μέσα στους αγώ­νες, για­τί εκεί πρέ­πει να δοκι­μά­ζεις τι πραγ­μα­τι­κά λέει ο καθένας”.

“Πρέ­πει μέσα στο κίνη­μα να ανοί­γει η συζή­τη­ση, να ανοί­γει η δια­πά­λη, να λέει ο καθέ­νας τις από­ψεις του και σε αυτά που συμ­φω­νούν, σε ταξι­κή, σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αντι­μο­νο­πω­λια­κή κατεύ­θυν­ση, που θα έχει στό­χους δηλα­δή τέτοιους, που μπο­ρεί ο καθέ­νας φυσι­κά να έχει και τη δική του άπο­ψη, την επι­μέ­ρους ή τη γενι­κό­τε­ρη, μπο­ρού­με να συνα­ντη­θού­με και να κάνου­με μια μεγά­λη κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία. Αυτή πρέ­πει να οδη­γή­σει και στην εργα­τι­κή εξου­σία” τόνι­σε, κατα­λή­γο­ντας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο