Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Όσο γινόμαστε τα «καλά παιδιά» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, βυθιζόμαστε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον τ/σ “Κρή­τη TV”, επι­σή­μα­νε ότι “η άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας και με τον Ερντο­γάν και χωρίς τον Ερντο­γάν κατο­χυ­ρώ­νει άδι­κες διεκ­δι­κή­σεις σε βάρος της χώρας μας, σε βάρος άλλων λαών και χωρών της περιοχής”.

Πρό­σθε­σε ότι η αμφι­σβή­τη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και το γκρι­ζά­ρι­σμα όλου του Αιγαί­ου “έγι­νε, δυστυ­χώς, και με τη βού­λα ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων”, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι “και η Ελλά­δα έβα­λε την υπο­γρα­φή της στο γεγο­νός ότι η Τουρ­κία έχει δήθεν ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στο Αιγαίο, μετά τα Ίμια, επί κυβέρ­νη­ση Σημίτη”.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι “όσο περισ­σό­τε­ρο εμπλε­κό­μα­στε και όσο περισ­σό­τε­ρο γινό­μα­στε “καλά παι­διά” για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ και ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών, καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, όπως είναι οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες, τόσο περισ­σό­τε­ρο βυθι­ζό­μα­στε σε επώ­δυ­νες και απα­ρά­δε­κτες υπο­χω­ρή­σεις, στην ουσία δίνου­με κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και θα φτά­σου­με σ’ αυτό που είναι η επί­ση­μη στρα­τη­γι­κή των ΗΠΑ, οι οποί­ες μιλούν για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αιγαίο”.

Χαρα­κτή­ρι­σε ψευ­το­δί­λημ­μα το “συνεκ­με­τάλ­λευ­ση και συμ­βι­βα­σμός ή πολε­μι­κή σύγκρου­ση”, τονί­ζο­ντας “και το ένα και το άλλο οδη­γούν με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια σε σύγκρου­ση, εφό­σον έχεις τέτοια πολιτική”.

Είπε ότι πρέ­πει να λυθούν τα ζητή­μα­τα “με σύμ­φω­νη γνώ­μη των δύο μερών, με βάση τις αρχές του διε­θνούς δικαί­ου, τις αρχές του δικαί­ου της θάλασ­σας, τις αρχές της υπε­ρά­σπι­σης κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας”.

Σημεί­ω­σε ότι και το Διε­θνές Δίκαιο της Θάλασ­σας προ­βλέ­πει συμ­φω­νί­ες μετα­ξύ των μερών, σε ότι αφο­ρά την οριο­θέ­τη­ση της ΑΟΖ, “χωρίς βεβαί­ως αυτό να αλλοιώ­νει την επή­ρεια που έχουν τα νησιά μας ή που είναι ουσια­στι­κά κυριαρ­χία της Ελλάδας”.

Ανα­φο­ρι­κά με το Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης εκτί­μη­σε ότι “δε νομί­ζου­με ότι αυτή τη στιγ­μή ή και σε οποια­δή­πο­τε στιγ­μή, έτσι όπως είναι οι συν­θή­κες, θα λύσει κανέ­να πρό­βλη­μα. Αντί­θε­τα, θα περι­πλέ­ξει την κατά­στα­ση και δε θα διευ­θε­τη­θεί κανέ­να ουσια­στι­κό ζήτημα”.

Ερω­τη­θείς για­τί κατά το ΚΚΕ δεν έχουν προ­χω­ρή­σει ζητή­μα­τα όπως του καθο­ρι­σμού ΑΟΖ, απά­ντη­σε ότι “η πολι­τι­κή των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων είναι να είναι το “καλό παι­δί” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δηλα­δή, εφό­σον οι ΗΠΑ λένε “μην προ­χω­ρή­σε­τε μονο­με­ρώς σε ΑΟΖ ούτε να τη δηλώ­σε­τε, μπεί­τε σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, συμ­φω­νή­στε πρώ­τα με την Τουρ­κία…”, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση πιστά το τηρεί και αυτό μαζί με όλα τα άλλα”.

Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι το ΝΑΤΟ θεω­ρεί το Αιγαίο ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κό χώρο, δεν ανα­γνω­ρί­ζει σύνο­ρα μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, “δεν ανα­κα­τεύ­ε­ται” στα προ­βλή­μα­τα Ελλά­δας-Τουρ­κί­ας, “ενδια­φε­ρό­με­νο και για τους δύο συμ­μά­χους με λίγο περισ­σό­τε­ρο βάρος προς την Τουρ­κία για­τί η Τουρ­κία κάνει και “κόν­ξες” και “νερά” και δε θέλουν να τη στεί­λουν στην αγκα­λιά της Ρωσί­ας μόνι­μα και τελε­σί­δι­κα και θέλουν να την τρα­βή­ξουν ξανά στο μέρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας εξέ­φρα­σε τη βεβαιό­τη­τά του ότι έχει δρο­μο­λο­γη­θεί η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας και υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι “το ζήτη­μα δεν είναι αν θα κάνεις συνο­μι­λί­ες και διευ­θέ­τη­ση ζητη­μά­των με βάση όμως τις αρχές του διε­θνούς δικαί­ου και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, το θέμα είναι να μη φύγεις από εκεί”.

Σε άλλο σημείο της συνέ­ντευ­ξής του είπε ότι “αυτή η πολι­τι­κή με συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου, με δια­πραγ­μά­τευ­ση και συζή­τη­ση ορι­στι­κά αν κατα­λή­ξει έτσι και με τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους εδώ και τα ισχυ­ρά κρά­τη που παί­ζουν στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσό­γειο, θα μας οδη­γή­σουν σε πολε­μι­κές συγκρού­σεις και μάλι­στα ευρύ­τε­ρης έκτα­σης και όχι απλά σε θερ­μά επει­σό­δια που μπο­ρεί να γίνουν από ατύ­χη­μα έτσι όπως τα γνω­ρί­σα­με στο πρό­σφα­το παρελθόν”.

Είπε ακό­μα, ότι η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση “έχει προ­χω­ρή­σει στην Κύπρο”, θέλο­ντας να κατο­χυ­ρώ­σει δικαιώ­μα­τα στην Κυπρια­κή ΑΟΖ. Σημεί­ω­σε ότι αυτές οι ενέρ­γειες είναι παρά­νο­μες, όπως και εκεί­νη της υπο­γρα­φής μνη­μο­νί­ου μετα­ξύ της Τουρ­κί­ας και μιας κυβέρ­νη­σης “που μάλι­στα δεν είναι και ακρι­βώς και κυβέρ­νη­ση του λιβυ­κού κρά­τους για­τί εκεί γίνε­ται ακό­μα δια­πά­λη για το ποιος ποιον”.

Τόνι­σε, όμως, ότι ταυ­τό­χρο­να η Τουρ­κία κατο­χυ­ρώ­νει βήμα το βήμα τη διεκ­δί­κη­ση και πρόσθεσε:

‘Άρα δεν μπο­ρείς να λες το αυτο­νό­η­το, ότι είναι παρά­νο­μο ή δεν ισχύ­ει με βάση το διε­θνές δίκαιο. Πρέ­πει να δεί­ξεις ότι αυτό το ζήτη­μα είναι συνέ­χεια μίας ολό­κλη­ρης στρα­τη­γι­κής, σχε­δια­σμέ­νης κατά την άπο­ψή μας, εκ μέρους της τούρ­κι­κης αστι­κής τάξης, και βεβαί­ως με άλλους εταί­ρους και συμ­μά­χους που έχει”.

Ως προς τις “βολές προς την Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία” επι­σή­μα­νε καταρ­χήν, ότι “η Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία στις κινή­σεις που κάνει είναι σε συνεν­νό­η­ση με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και με την εκά­στο­τε ελλη­νι­κή κυβέρνηση”.

Είπε ότι ο κυπρια­κός λαός “σωστά απο­φά­σι­σε “όχι” στο δημο­ψή­φι­σμα” για το Σχέ­διο Ανάν “που σήμαι­νε διχο­τό­μη­ση της Κύπρου”, τονί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι δεν μπο­ρεί να εγκα­λεί­ται ο ελλη­νι­κός ή ο κυπρια­κός λαός για τα προ­βλή­μα­τα που δημιούρ­γη­σε συγκε­κρι­μέ­νη πολι­τι­κή και συγκε­κρι­μέ­νες επιλογές.

Ομοί­ως, πρό­σθε­σε, δεν μπο­ρεί να τίθε­ται στο ΚΚΕ, το ερώ­τη­μα “τι να κάνου­με, έτσι είναι τα πράγ­μα­τα, μόνοι μας θα είμα­στε; Να φύγου­με από το ΝΑΤΟ;”, όταν το ΚΚΕ “ξελα­ρυγ­για­ζό­ταν πραγ­μα­τι­κά” να λέει παντού ότι αυτή η πολι­τι­κή μας φέρ­νει με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια σε λάθος δρό­μο, σε αδιέ­ξο­δο, σε προ­βλή­μα­τα και θα τα πληρώσουμε.

“Εμείς λέμε ότι αυτή η ζύμω­ση αυτού του αιτή­μα­τος να απο­δε­σμευ­τού­με από το βρα­χνά του ΝΑΤΟ και τέτοιων ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών επι­κίν­δυ­νων και τέτοιων σχε­δια­σμών, θα ήταν για το συμ­φέ­ρον της Ελλά­δας, για το συμ­φέ­ρον όλων των λαών της περιο­χής” υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει τις πρό­σφα­τα δια­τυ­πω­μέ­νες από­ψεις του Κ. Σημί­τη, είπε “ο κ. Σημί­της ούτε αφε­λής είναι, χώρια που έχει πολ­λά ράμ­μα­τα η γού­να του. Είναι ο άνθρω­πος ο οποί­ος έβα­λε την υπο­γρα­φή του, ο Σημί­της ήταν αυτός μετά τα Ίμια που είπε ότι η Τουρ­κία έχει ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στο Αιγαίο”.

“Εγώ δεν δικαιο­λο­γώ κανέ­ναν Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό. Για­τί η πολι­τι­κή σου καθο­ρί­ζε­ται από ένα γενι­κό­τε­ρο σύμπλεγ­μα που λέγε­ται οικο­νο­μι­κό, κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, διε­θνείς συμ­μα­χί­ες τις οποί­ες τις απο­δέ­χο­νται όλοι και οδη­γούν από το κακό στο χει­ρό­τε­ρο την πατρί­δα μας, τον ελλη­νι­κό λαό” πρόσθεσε.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά, ανέ­φε­ρε ότι “φυσι­κά θέλει προ­σο­χή για­τί σε οποια­δή­πο­τε στιγ­μή γίνει αυτό που λέμε “ατύ­χη­μα”, μπο­ρεί να συμ­βεί θερ­μό επεισόδιο”.

Επί­σης, είπε ότι το ΚΚΕ συμ­με­τέ­χει σε όλες τις δια­δι­κα­σί­ες και τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές, ενώ δεν συμ­με­τέ­χει μόνο, ωστό­σο ενη­με­ρώ­νε­ται, στο Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής “που είναι όργα­νο κρα­τι­κό, κυβερ­νη­τι­κό, το οποίο δε χαρά­ζει στην ουσία πολι­τι­κή, έχει εκφρα­σμέ­νη στρα­τη­γι­κή “ό,τι πει το ΝΑΤΟ, ό,τι πουν οι σύμ­μα­χοι, ό,τι πει η εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία”, που συμπα­ρα­τάσ­σε­ται κυρί­ως με αυτούς και από ‘κει και πέρα τίποτα”.

“Δεν συμ­με­τέ­χου­με διό­τι δεν θέλου­με να κατα­γρα­φό­μα­στε ως συνα­πο­φα­σί­ζο­ντες για πράγ­μα­τα που απο­φα­σί­ζουν άλλοι κόντρα στα πραγ­μα­τι­κά λαϊ­κά ελλη­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα” κατέ­λη­ξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο