Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες της και είναι εγκληματικές

«Οι ώρες, οι μέρες, είναι κρί­σι­μες και όσο κρί­σι­μο είναι να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας παντού, ιδιαί­τε­ρα στους χώρους δου­λειάς, να τρέ­ξει ο εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού με πρό­σβα­ση σε όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, άλλο τόσο κρί­σι­μο είναι να θωρα­κι­στεί το δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Αυτή τη στιγ­μή επεί­γει να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές. Με δεδο­μέ­νη την κατάρ­ρευ­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων ιδιαί­τε­ρα στην Αττι­κή, επεί­γει η επί­τα­ξη χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση, των μεγά­λων ιδιω­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων για να βρε­θούν κλί­νες, κλί­νες ΜΕΘ για όλα τα περι­στα­τι­κά που χρειά­ζο­νται νοση­λεία και εντα­τι­κή θερα­πεία» υπο­γραμ­μί­ζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Δημο­κρα­τι­κή» της Ρόδου.

«Όσο η κυβέρ­νη­ση καθυ­στε­ρεί την επί­τα­ξη μη τυχόν και ζημιω­θούν οι μεγα­λο­κλι­νι­κάρ­χες, τόσο μεγα­λώ­νουν οι ευθύ­νες της και είναι εγκλη­μα­τι­κές. Ούτε οι δικές της ευθύ­νες μπο­ρούν να παρα­γρα­φούν ούτε οι ευθύ­νες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που έβα­λαν τη σφρα­γί­δα τους στο σημε­ρι­νό χάλι του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας. Όλοι τους με ευαγ­γέ­λιο την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της υγεί­ας, θυμιά­τι­ζαν τη δήθεν αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη του δημό­σιου με τον ιδιω­τι­κό τομέα υγεί­ας για να θησαυ­ρί­ζουν τελι­κά οι όμι­λοι της ιδιω­τι­κής υγεί­ας» προσθέτει.

Σημειώ­νει ότι συνο­λι­κά το θέμα της υγεί­ας του λαού, «μπο­ρεί να βρει λύση μόνο μέσα από ένα θωρα­κι­σμέ­νο, απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας, που να υπη­ρε­τεί τις λαϊ­κές ανά­γκες σε κάθε γωνιά της χώρας μας».

Ερω­τη­θείς για το κλεί­σι­μο σει­ράς δρα­στη­ριο­τή­των, απά­ντη­σε ότι «αν η κυβέρ­νη­ση είχε υλο­ποι­ή­σει τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ, των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών, των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, άλλων μαζι­κών φορέ­ων όχι μόνο δεν θα έμε­ναν κλει­στά τα σχο­λεία, τα πανε­πι­στή­μια, αλλά θα είχαν ήδη ανοί­ξει αρκε­τές δρα­στη­ριό­τη­τες που παρα­μέ­νουν κλει­στές. Η «απο­θέ­ω­ση» των μέτρων περιο­ρι­σμού στο λια­νι­κό εμπό­ριο, στην εστί­α­ση κλπ, τα επα­να­λαμ­βα­νό­με­να lockdown, η χρή­ση της κατα­στο­λής από τα πρό­στι­μα μέχρι την απρό­κλη­τη αστυ­νο­μι­κή βία, είναι επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης που έφτα­σαν τον κόμπο στο χτένι».

«Εργα­ζό­με­νοι ζουν στα όρια της επι­βί­ω­σης, μικρές επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τω­πί­ζουν το φάσμα της κατα­στρο­φής. Τα μέτρα στή­ρι­ξης της κυβέρ­νη­σης είναι απο­δε­δειγ­μέ­να ανε­παρ­κή. Δεν αντι­με­τω­πί­ζουν υπο­χρε­ώ­σεις και τρέ­χου­σες ανά­γκες. Κυρί­ως μετα­το­πί­ζουν τα αδιέ­ξο­δα των επαγ­γελ­μα­τιών την επό­με­νη μέρα» σημειώ­νει ο Δ. Κου­τσού­μπας, προ­σθέ­το­ντας ότι το ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει πρό­τα­ση νόμου με συγκε­κρι­μέ­να μέτρα ανα­κού­φι­σης «και γι’ αυτό οι επαγ­γελ­μα­τί­ες με τον αγώ­να τους χρειά­ζε­ται να πιέ­σουν για την υλο­ποί­η­σή τους».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία» σημαί­νει «προ­στα­τευό­μα­στε και προ­στα­τεύ­ου­με από τον κορω­νο­ϊό, αλλά δεν πει­θαρ­χού­με στην άδι­κη πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ, που υπη­ρε­τεί τους λίγους σε βάρος των πολ­λών. Σημαί­νει πως δεν απο­δε­χό­μα­στε στο όνο­μα της παν­δη­μί­ας να επι­βάλ­λε­ται σιγή νεκρο­τα­φεί­ου απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους, την νεο­λαία και τους δίκαιους αγώ­νες τους».

«Η κυβέρ­νη­ση ξέρει ότι απέ­να­ντί της έχει τον λαό, τους φορείς και τις διεκ­δι­κή­σεις του. Επι­λέ­γει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εύκο­λο αντί­πα­λο παρό­τι και οι πέτρες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύ­ξει εδώ και έναν χρό­νο μορα­τό­ριουμ στην κυβέρ­νη­ση και την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της. Δεν είναι να απο­ρεί κανείς για αυτήν την επι­λο­γή της ΝΔ. Και οι δύο βολεύ­ο­νται για να παί­ζε­ται το δικομ­μα­τι­κό παι­χνί­δι» προσθέτει.

Τονί­ζει ότι «η αστυ­νο­μι­κή βία και ο κρα­τι­κός αυταρ­χι­σμός εντεί­νο­νται, όπως συμ­βαί­νει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακό­μα και σε αυτές που κυβερ­νούν ‑κατ’ όνο­μα- προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις (πχ Ισπα­νία). ‘Αρα δεν μιλά­με απλά για μία εμμο­νή της ΝΔ, όπως της κατα­λο­γί­ζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμ­μα­τα. Κοι­νός στό­χος ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων είναι να επι­βλη­θεί “πάση θυσία” η εγκλη­μα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και η πολι­τι­κή που φορ­τώ­νει τα βάρη της νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης ξανά στους πολλούς».

Σημειώ­νει ότι κατα­στο­λή είναι και η τρο­μο­κρα­τία της εργο­δο­σί­ας στους χώρους δου­λειάς καθώς επί­σης και το «νομο­θε­τι­κό, επι­χει­ρη­σια­κό και θεσμι­κό οπλο­στά­σιο, που ήταν ήδη αυταρ­χι­κό και επι­θε­τι­κό απέ­να­ντι στον λαό και τώρα η ΝΔ το πάει ένα βήμα παραπέρα».

«Η κυβέρ­νη­ση νόμι­ζε ότι θα κλι­μά­κω­νε την κρα­τι­κή κατα­στο­λή και δεν θα κου­νιέ­ται φύλ­λο. Υπο­λο­γί­ζει χωρίς τον ξενο­δό­χο. Το ΚΚΕ πρω­το­στά­τη­σε για να ακυ­ρω­θούν οι απα­ρά­δε­κτες απα­γο­ρεύ­σεις, όπως στο Πολυ­τε­χνείο, και για να ακυ­ρώ­νε­ται πρα­κτι­κά ο άθλιος νόμος για την απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων. Δεν μπο­ρεί να εφη­συ­χά­ζει κανείς βέβαια. Ο λαός στον συνο­λι­κό του αγώ­να ενά­ντια στην άδι­κη, αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή εκφρά­ζει και το αίτη­μα να καταρ­γη­θούν όλοι οι νόμοι που αντι­με­τω­πί­ζουν τον λαό ως “εχθρό”» προσθέτει.

Ως προς την τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα ανα­φέ­ρει πως αυτή κλι­μα­κώ­νε­ται για­τί «έχει γερές πλά­τες, που της παρέ­χουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ».

Επι­ση­μαί­νει ότι «για άλλη μια φορά η Σύνο­δος της ΕΕ παρα­πέ­μπει τις όποιες κυρώ­σεις για την Τουρ­κία στο απώ­τε­ρο μέλ­λον, για­τί δυνά­μεις της ‑όπως η Γερ­μα­νία- έχουν ισχυ­ρές οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις μαζί της».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τονί­ζει ότι «με μια φωνή Μπάϊ­ντεν, ΝΑΤΟ, ΕΕ λένε να δια­τη­ρη­θεί με κάθε κόστος η “πολύ­τι­μη σύμ­μα­χος” Τουρ­κία στη “Δύση”, κόβο­ντας τις παρ­τί­δες που έχει ανοί­ξει με τη Ρωσία. Οι ίδιοι δηλα­δή που παρου­σιά­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση, τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. ως προ­στά­τες του ελλη­νι­κού λαού, αυτοί στρώ­νουν και το τρα­πέ­ζι του “δια­λό­γου”, της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης, του “συμ­βι­βα­σμού”».

Προ­σθέ­τει, μετα­ξύ άλλων, ότι «μεθο­δεύ­ε­ται συνο­λι­κή διευ­θέ­τη­ση στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο υπό την υψη­λή επο­πτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα βγά­λει ωφε­λη­μέ­νους τους μεγά­λους κολοσ­σούς των εξο­ρύ­ξε­ων και χαμέ­νους τον ελλη­νι­κό και τους άλλους λαούς».. «Τέτοιου είδους “λύσεις” όμως, όχι μόνο δεν ακυ­ρώ­νουν το ενδε­χό­με­νο της σύγκρου­σης, αλλά αντί­θε­τα προ­ε­τοι­μά­ζουν πιο σφο­δρή σύγκρου­ση» ανα­φέ­ρει προ­σθέ­το­ντας ότι «η οικο­δό­μη­ση σχέ­σε­ων ειρή­νης, φιλί­ας, αμοι­βαί­ου οφέ­λους μετα­ξύ των δύο γει­το­νι­κών λαών προ­ϋ­πο­θέ­τει την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας από τα συμ­φέ­ρο­ντα και τους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι η συνερ­γα­σία των λαών θα γίνε­ται με κρι­τή­ριο της εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανά­γκες και όχι τα συμ­φέ­ρο­ντα μιας “χού­φτας” εκμεταλλευτών».

Σχε­τι­κά με τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για τους εργα­ζό­με­νους στον Του­ρι­σμό, σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, πως «τα τερά­στια κέρ­δη των μεγά­λων ξενο­δο­χεια­κών και του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στον κλά­δο πάτη­σαν πάνω στη άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων στον του­ρι­σμό και τον επισιτισμό».

«Τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης συνέ­χι­σαν να στη­ρί­ζουν αντί για τους εργα­ζό­με­νους τις αξιώ­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» προσθέτει.

Ανα­φέ­ρει ότι το ΚΚΕ όλο αυτό το χρό­νο στά­θη­κε στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων στον του­ρι­σμό — επι­σι­τι­σμό, αλλά και τις μετα­φο­ρές με 10 ερω­τή­σεις, 5 επί­και­ρες, ενώ αμέ­ρι­στη ήταν η στή­ρι­ξη του κόμ­μα­τος στις δεκά­δες κινη­το­ποι­ή­σεις των σωμα­τεί­ων του κλά­δου σε όλη τη χώρα, από τον Απρί­λη του 2020.

«Αυτοί οι αγώ­νες ανά­γκα­σαν την κυβέρ­νη­ση να εντά­ξει στο μηχα­νι­σμό στή­ρι­ξης εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες επο­χι­κούς του κλά­δου, να δια­σφα­λι­στεί η ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα όσων παρέ­μει­ναν άνερ­γοι, να έχουν ένση­μα όσοι έκα­ναν μονο­με­ρή δήλω­ση ανα­στο­λής των συμ­βά­σε­ών τους.

Αυτούς τους αγώ­νες θα συνε­χί­σου­με να στη­ρί­ζου­με, όπως στις 31 Μάρ­τη για τους δια­νο­μείς στον επι­σι­τι­σμό και στις 9 Απρί­λη για όλο τον κλά­δο του του­ρι­σμού, ως ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θε­ση για να ανα­δει­χτούν τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα των εργα­τι­κών οικο­γε­νειών και να ικα­νο­ποι­η­θούν τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Το σύν­θη­μα των σωμα­τεί­ων “ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”, χωρίς μειώ­σεις μισθών και δικαιω­μά­των, με ουσια­στι­κά μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας όχι μόνο μας βρί­σκει σύμ­φω­νους, αλλά θα εξα­ντλή­σου­με όλες τις δυνα­τό­τη­τες για να στη­ρί­ξου­με τις προ­σπά­θειες τους και τους αγώ­νες τους» κατα­λή­γει στη συνέ­ντευ­ξη του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο