Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δυτικά και νοτιοδυτικά της Αθήνας τα υψηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικών ρύπων μετά τη φωτιά στη Μεταμόρφωση

Στις δυτι­κές και νοτιο­δυ­τι­κές συνοι­κί­ες του Λεκα­νο­πε­δί­ου κατα­γρά­φη­καν τα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα ατμο­σφαι­ρι­κής ρύπαν­σης από τη μεγά­λη φωτιά που ξέσπα­σε χθες, λίγο πριν τις 7 το πρωί, σε εργο­στά­σιο ανα­κύ­κλω­σης πλα­στι­κών στη Μεταμόρφωση.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία του Ινστι­τού­του Ερευ­νών Περι­βάλ­λο­ντος του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, που μέτρη­σε, για λογα­ρια­σμό της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής τη ρύπαν­ση της ατμό­σφαι­ρας, μέχρι αργά χθες το από­γευ­μα, κατα­γρά­φη­καν αυξη­μέ­να επί­πε­δα ατμο­σφαι­ρι­κών ρύπων. στα δυτι­κά και νοτιο­δυ­τι­κά της Αττικής.
Ενδει­κτι­κά στις περιο­χές Χαϊ­δα­ρί­ου και Κερα­τσι­νί­ου, η μέση συγκέ­ντρω­ση για το διά­στη­μα 9:00–17:00 ήταν κατά περί­που 40% αυξη­μέ­νη σε σχέ­ση με το σταθ­μό του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου στο Θησείο.

Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ)

Επι­πλέ­ον, σε θέση μέτρη­σης πλη­σί­ον της Εθνι­κής Οδού Αθη­νών Λαμί­ας στο ύψος του Περι­στε­ρί­ου κατα­γρά­φη­καν αυξη­μέ­να επί­πε­δα ιδί­ως μετά τις 15:00.
Σύμ­φω­να με τα ίδια στοι­χεία, στο βόρειο, ανα­το­λι­κό και κεντρι­κό τμή­μα του Λεκα­νο­πε­δί­ου δεν κατα­γρά­φη­κε κάποια επι­βά­ρυν­ση στην ποιό­τη­τα της ατμόσφαιρας.

Η φωτιά, 26 ώρες μετά εξα­κο­λου­θεί και καί­ει ανα­κυ­κλώ­σι­μα πλα­στι­κά, συνε­χί­ζο­ντας την εκπο­μπή καρ­κι­νο­γό­νων ουσιών, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες που συστή­νουν την απο­φυ­γή της εισπνο­ής του τοξι­κού καπνού.

Και το συγκε­κρι­μέ­νο συμ­βάν, πάντως ανα­δει­κνύ­ει για άλλη μία φορά τις σοβα­ρές ευθύ­νες της ασκού­με­νης πολι­τι­κής που επι­τρέ­πει εργο­στά­σια και βιο­μη­χα­νι­κές μονά­δες να λει­τουρ­γούν μέσα στον οικι­στι­κό ιστό, χωρίς μέτρα ελέγ­χου, προ­στα­σί­ας και πρόληψης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο