Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εάν έχεις 80 πλαστικές σακούλες στο στομάχι σου, απλά πεθαίνεις»

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η φάλαι­να φυση­τή­ρας είναι ένα είδος φάλαι­νας που θρέ­φε­ται με χτα­πό­δια και καλαμάρια.Η φάλαι­να αυτή υπάρ­χει εδώ και 50 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Δια­θέ­τει τον μεγα­λύ­τε­ρο εγκέ­φα­λο από κάθε άλλο ζώο στη γη. Έχει την ικα­νό­τη­τα να αντι­λαμ­βά­νο­νται το γύρω περι­βάλ­λον μέσω ηχο­ε­ντο­πι­σμού. Μπο­ρει να μεί­νει έως και δύο συνε­χείς ώρες κάτω από την επι­φά­νεια της θάλασ­σας και κάνει τις πιό βαθειές κατα­δύ­σεις μέχρι και δυο χιλιά­δες μέτρα βάθος. Είναι το πιό συνη­θι­σμέ­νο είδος φάλαι­νας στην Μεσό­γειο. Θηλά­ζει τα παι­διά της για δύο χρό­νια και τα θηλυ­κά συνερ­γά­ζο­νται από κοι­νού για την προ­στα­σία των παι­διών. Τα κοπά­δια θηλυ­κών προ­στα­τεύ­ουν τα μικρά τους κάνο­ντας έναν αμυ­ντι­κό σχη­μα­τι­σμό, στον οποίο τα μικρά βρί­σκο­νται στο κέντρο της ομά­δας και περι­βάλ­λο­νται από έναν κύκλο των θηλυ­κών, με την ουρά στραμ­μέ­νη προς τα έξω. Πέφτει συχνά θύμα σύγκρου­σης με διερ­χό­με­να πλοία και πεθαί­νει από την κατά­πο­ση στε­ρε­ών απο­βλή­των ιδιαί­τε­ρα πλα­στι­κές σακού­λες που τις περ­νά για χτα­πό­δια. Πεθαί­νει μέσα σε φρι­χτούς πόνους. Ζει περί­που όσο και οι άνθρω­ποι και μας μοιά­ζει με πολ­λούς τρό­πους, αφού ούτε και εμείς μπο­ρού­με να χωνέ­ψου­με τόσο πλαστικό.

 images43MHDT5L

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Εφη­με­ρί­δα Guardian 31–3‑2016

Στις 31 Μαρ­τί­ου 2016 δεκα­τρείς νεκρές φάλαι­νες φυση­τή­ρες βρέ­θη­καν στίς ακτες της Γερ­μα­νί­ας στην Βαλ­τι­κή. Οι φάλαι­νες ήταν αδύ­να­τες και πέθα­ναν από καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια λόγω πεί­νας αφού το στο­μά­χι τους ήταν γεμά­το πλα­στι­κά και δεν είχε πια χώρο για άλλη τροφή.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ Νορ­βη­γι­κή τηλε­ό­ρα­ση 17–2‑2017

 Το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο ξεβρά­στη­κε μια άρρω­στη και εξα­ντλη­μέ­νη φάλαι­να στην ακτή έξω από την Νορ­βη­γι­κή πόλη Sotra. Έκα­ναν επα­νει­λημ­μέ­νες προ­σπά­θειες για να βγει πάλι σε βαθιά νερά αλλά ερχό­ταν πίσω.Της έγι­νε ευθα­να­σία και αυτό που βρέ­θη­κε στο στο­μά­χι της ήταν 30 μεγά­λες πλα­στι­κές σακού­λες και ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός μικρές. «Δεν ξέρου­με πόσο και­ρό υπέ­φε­ρε το ζώο και πόσο και­ρό πήρε για να γεμί­σει πλα­στι­κά το στο­μά­χι του. Είναι πολύ λυπη­ρό» δήλω­σε ο ζωο­λό­γος Terje Lislevand του Πανε­πι­στή­μιου του Μπέργκεν.

valar

ΙΣΠΑΝΙΑ Ισπα­νι­κές εφη­με­ρί­δες 10-04-2018

Μία φάλαι­να φυση­τή­ρας πέθα­νε στις ισπα­νι­κές ακτές μετά την κατά­πο­ση 29 κιλών πλα­στι­κών. Η φάλαι­να ήταν ήδη νεκρή όταν ξεβρά­στη­κε στο Cabo de Palos. Μερι­κοί γεί­το­νες που ήταν έξω και έκα­ναν τον πρω­ι­νό τους περί­πα­το, ένιω­σαν τη δυσω­δία και πλη­σί­α­σαν το γιγα­ντιαίο ζώο. Ήταν μια νεα­ρή φάλαι­να στην εφη­βία 7 με 11 χρο­νών. Όταν οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες άνοι­ξαν το στο­μά­χι της, βρή­καν 29 κιλά πλα­στι­κές σακού­λες, κομ­μά­τια από αλιευ­τι­κά δίχτυα, πλα­στι­κά δοχεία και ένα κίτρι­νο δοχείο βεν­ζί­νης. Η φάλαι­να φυση­τή­ρας πέθα­νε όταν δεν μπο­ρού­σε να χωνέ­ψει όλα τα πλα­στι­κά και το στο­μά­χι της εξερράγη.

Ταυ­λάν­δη. Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση 3–6‑2018

Η  φάλαι­να που βρέ­θη­κε στην Ταυ­λάν­δη είναι το τελευ­ταίο γνω­στό θύμα της θαλάσ­σιας ρύπαν­σης από πλα­στι­κές σακού­λες. Πάνω από 80 πλα­στι­κές σακού­λες βρέ­θη­καν στην κοι­λιά της φάλαι­νας κατά την αυτο­ψία, σύμ­φω­να με τις αρχές. Ήδη κατά τη διάρ­κεια της διά­σω­σης ξέρα­σε πέντε πλα­στι­κές σακούλες.

Παρά τις προ­σπά­θειες του κόσμου και των κτη­νιά­τρων δεν μπό­ρε­σαν να την σώσουν. Το ζώο, που βρέ­θη­κε εξα­ντλη­μέ­νο σε ένα κανά­λι στη Νότια Ταϊ­λάν­δη, είναι το τελευ­ταίο θύμα από τα ανθρώ­πι­να σκου­πί­δια. Μετά την ανα­κά­λυ­ψή της φάλαι­νας προ­σπά­θη­σαν οι ντό­πιοι κάτοι­κοι με σημα­δού­ρες να την βοη­θή­σουν να επι­πλεύ­σει και με ομπρέ­λες για να την προ­στα­τεύ­σουν από τον καυ­τό ήλιο. Στά­θη­κε αδύ­να­το να την σώσουν.

«Νιώ­θω θλί­ψη για το ζώο, το οποίο δεν έχει κάνει τίπο­τα λάθος, αλλά ο θάνα­τος της είναι συνέ­πεια του πώς ενερ­γούν οι άνθρωποι.Τα πλα­στι­κά σκου­πί­δια που είχε στο στο­μά­χι της εμπό­δι­ζαν να αφο­μοιώ­σει οποια­δή­πο­τε άλλη τρο­φή» εξη­γεί η ερευ­νή­τρια βιο­λό­γος Thon Thamrongnawasawat. «Εάν έχεις 80 πλα­στι­κές σακού­λες στο στο­μά­χι σου, απλά πεθαί­νεις» δηλώνει.

ΕΛΛΑΔΑ.Ευρωπαική Ένω­ση 13–4- 2018.

Η χώρα είναι μετα­ξύ των χει­ρό­τε­ρων στην ανα­κύ­κλω­ση στην ΕΕ σήμερα.Η ποιό­τη­τα όμως των υδά­των κολύμ­βη­σης δεν έχει επη­ρε­α­στεί ακό­μη και μεγά­λο μέρος των σκου­πι­διών δεν είναι πολύ ορατά.

Στην Ελλά­δα ανα­κτά­ται μόνο το 16% όλων των απο­βλή­των. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 44%. Για παρά­δειγ­μα στην Φιν­λαν­δία, χρη­σι­μο­ποιεί κάθε άτο­μο κατά μέσο όρο τέσ­σε­ρις πλα­στι­κές σακού­λες τον χρό­νο. Στην Ελλά­δα, ο αριθ­μός είναι 296, σύμ­φω­να με στοι­χεία της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής. Αλλά ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός μπο­ρεί να είναι ακό­μη υψηλότερος.

Το 2015 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μια επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη του βυθού στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Δια­πι­στώ­θη­κε ότι περί­που το 60% όλων των σκου­πι­διών βρί­σκο­νται κοντά στην Αθή­να. Και το 95% των σκου­πι­διών απο­τε­λεί­ται από πλαστικά.

378698004_c777ef895f_z

«Σαρά­ντα έξι χρό­νια μετά την καθιέ­ρω­ση από τον ΟΗΕ της 5ης Ιού­νη ως Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Περι­βάλ­λο­ντος, οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι συνε­χί­ζουν απτό­η­τα να κατα­στρέ­φουν το περι­βάλ­λον στο κυνή­γι του κέρ­δους. Άλλες τόσες φορές, κάθε τέτοια μέρα, αστι­κές κυβερ­νή­σεις και ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί, ξεπερ­νώ­ντας κάθε όριο υπο­κρι­σί­ας, δίνουν όρκους πίστης για ένα “βιώ­σι­μο πλα­νή­τη”. Εξαγ­γέλ­λουν μέτρα για τη “σωτη­ρία” του. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στο­χεύ­ουν στην ενί­σχυ­ση των καπι­τα­λι­στι­κών επεν­δύ­σε­ων, ώστε το κεφά­λαιο να βγά­λει κέρ­δος και απ’ τα προ­βλή­μα­τα που το ίδιο δημιουργεί.

Από δίπλα, ορι­σμέ­νες, πλού­σια αμει­βό­με­νες, περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις, που κάνουν ό,τι μπο­ρούν τη μέρα αυτή για να αθω­ώ­σουν τον ένο­χο, τον καπι­τα­λι­στι­κό τρό­πο παρα­γω­γής. Ακό­μη και αν προ­βά­λουν κάποιες εξό­φθαλ­μες πλευ­ρές της κατα­στρο­φι­κής ‑για το περι­βάλ­λον- δρά­σης του κεφα­λαί­ου, μόνο και μόνο για να φανούν πιο αξιό­πι­στες στα μάτια των λαϊ­κών στρω­μά­των, τις απο­δί­δουν τελι­κά όχι στην ίδια τη φύση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, αλλά σε κάποια επι­μέ­ρους λάθη, αστο­χί­ες ή έστω κατα­δι­κα­στέ­ες υπερβολές.

Η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός, έχουν κάθε λόγο να απορ­ρί­ψουν όλη αυτή την προ­πα­γαν­δι­στι­κή φιέ­στα. Βιώ­νουν καθη­με­ρι­νά ότι οι απο­φά­σεις, οι αντι­θέ­σεις και οι πρό­σκαι­ρες συμ­φω­νί­ες μετα­ξύ ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών, μετα­ξύ μονο­πω­λια­κών ομί­λων, αφο­ρούν το ποιος θα πάρει την καλύ­τε­ρη μερί­δα από την κατα­λή­στευ­ση των φυσι­κών πόρων του πλανήτη..»

Από την Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο